Pörssien suunta (Osa 2)

Viimeisin esimerkkihän tästä osakkeiden muuttumisesta inhottaviksi matalien korkojen aikana on niinkin kaukaa kun keväältä 2020, jolloin FED reagoi ensin koronan eskaloitumiseen painamalla korot nollaan. FED luultavasti toivoi että markkinan reaktio tähän olisi ollut “hyvä, FED reagoi ajoissa, ehkä talous ei otakaan nyt niin pahasti osumaa” mutta reaktio kurssireaktioista päätellen olikin “ai tilanne on niin paha että korot pitää painaa heti nollaan”. Tässä kohtaa selkeästi psykologia kääntyi huomattavasti negatiivisempaan suuntaan ja kierre oli valmis.

Vaikka tällöin oli jo muodostunut TINA-ympäristö, se ei ollut sijoittajien mielessä lainkaan. Sijoittajien fokus oli täysin tuhoutuvassa taloudessa ja yritysten tuloskunnon romahtamisessa, ehkäpä pahimmillaan jopa että nyt tämä korttitalo luhistuu lopullisesti. Ei markkina toki tyhmä ole, riskit pahemmasta lamasta olivat todelliset ilman massiivisia tukitoimia. Ainakin tämän perusteella sijoittajien psykologia vaikuttaa paljon ovatko he keskittyneitä positiivisiin vai negatiivisiin ajureihin sekä miten erilaisia uutisia tulkitaan. Vaikka osakkeet olisivat ainoa tuottava omaisuusluokka, ei niitä silti haluta omistaa jos näyttää siltä että niiden tuloskunto on romahtamassa totaalisesti käsiin.

11 tykkäystä

Samansuuntaisia ajatuksia minulla kuin ylen jutussa ja pidän stagflaatiota mahdollisena seurauksena.

4 tykkäystä

Ehkä tällekin pitäisi avata oma ketjunsa, mutta tuokin artikkeli vaikuttaa tieteelliseltä puoleltaan aika heppoiselta. On toki mahdollista, että olen itse täysin väärässä, mutta ilmastonmuutoshan on todella hidasta. Ymmärtääkseni esim. jos mitattaisiin lämpötiloja seuraavat 10v, niin sen perusteella ei pystyttäisi oikein päättelemään, että lämpeneekö vai kylmeneekö ilmasto, koska muutos on niin hidasta. Ilmiö on toki todella vakava, koska pienetkin muutoksen vaikuttavat ja 50 vuodessa tuo jo tuntuu.

Silti on aika arveluttavaa väittää, että nyt kohta jotain radikaalia tapahtuu. Koko asian uskottavuus on mun silmissä melko romahtanut, koska siitä uutisoidaan tarkoituksenmukaisesti ja jatkuvasti pieleen. Kuvaavana esimerkkinä on, että ilmaston lämpötilaa ja merenpinnan korkeutta on ennustettu vuosikymmenien ajan ja joka ikinen kerta ennustukset ovat menneet täysin pieleen. On toki mahdollista, että juuri nyt ne alkavat osumaan, mutta tuskinpa sentään. Tästähän oli hyvä esimerkki, kun Nate Silver tarjoutui lyömään vetoa virallisia ennusteita vastaan omalla ennustellaan, joka oli “minkäänlaista muutosta ei tapahdu”. Kukaan virallinen taho ei ottanut vetoa vastaan, mutta Nate kuitenkin jatkoi vertailun tekemistä ja hänen “mallinsta” voitti kaikki ennusteet.

Painotan edelleen, että ilmastonmuutos on vakava asia. Minun mielestäni se on jopa niin vakava, että sen käsittelyssä pitäisi hyödyntää tiedettä ja totuutta. Väittäisin, että ilmastonmuutos ja sen seuraukset tulevat olemaan taloudelle ja pörssille iso juttu pitkällä aikavälillä, mutta muutamien vuosien skaalassa se tulee jäämään kohinan alle niin pahasti, ettei sitä voi edes huomata.

21 tykkäystä

Omana elinaikanani minä olen kuullut useista maailmanlopuista ja tulevista katastrofeista jos yksilön tai joukon käyttäytyminen ei ole tietynlaista. Lienee yksi tehokkaimmista pelolla johtamisen keinoista, varsinkin heimoyhteisössä ja uskonnollisissa yms. piireissä.

4 tykkäystä

Olen sun kanssa samoilla linjoilla. IPCC-rapsoistakin revitään myyviä pelotteluotsikoita, vaikka parempaan suuntaan ollaan jo menossa. Jokaikinen metsäpalo, tulva, heinäsirkkaparvi ja muu sään ääri-ilmiö halutaan nähdä todistuksena ilmastonmuutoksen etenemisestä, vaikka syy-yhteys olisi kuinka hähmäinen. Ilmastonmuutos on iso uhka, jonka suhteen kannattaa olla tarkkana ja toimia, mutta ihan kaikkea erehtyväisten ihmisten suusta tulevaa ei kannata ostaa.

Suomeenkin on syntynyt sellainen tietotyöläisten joukko, jonka toimeentulo perustuu ainakin osittain ilmastonmuutoksesta puhumiseen sekä oman ilmasto-osaamisen ja “osaamisen” myymiseen. Hallituksen neuvonantajana toimivaa tieteentekijöistä ja etujärjestöistä koostuvaa ilmastopaneelia kritisoidaan yhä enemmän poliittiseksi. Sijoituspalveluita tarjoavat toimijat haluavat juuri sinun rahasi korkeampien kulujen megatrendirahastoihin. Kierrätystä ja naapuriapua on brändätty jo vuosia kiertotaloudeksi, johon liittyviä ajatuksia hautoo pelkässä Sitrassa kymmeniä ihmisiä. Media tulikin jo mainittua.

Itse ketjun aiheesta. Ilmastonmuutos vaikuttaa varmasti suoraan Suomenkin talouteen (esim. maa- ja metsätalouden pidempi kasvukausi & mahdollisesti uusia tuholaisia), mutta suurempi vaikutus talouteen on ihmisten (lähinnä EU) tekemillä päätöksillä, joita perustellaan ilmastonmuutoksella. Näistä päätöksistä suuri osa on paikallaan, mutta joukkoon saattaa eksyä sellaisia järjettömyyksiä, jotka sekä kiihdyttävät ilmastonmuutosta että ovat myrkkyä Euroopan ja Suomen taloudelle. Mahdollinen ilmasto-stagflaatio olisi siten sekin ihmisen aiheuttama, ainakin länsimaissa :slightly_smiling_face:

23 tykkäystä

Hienosti kiteytetty! :slight_smile:

S&P 500 price/sales

Dec 31, 2002 1.30
Sep 30, 2002 1.17
Jun 30, 2002 1.39
Mar 31, 2002 1.60

Tuossa noi ovat kvartaaleittain eli kevään korkein huippu korkeammalla ja syksyn alin pohja alempana. Ihan merkittävää vaihtelua siis tuonkin vuoden sisällä.

Syksyn 2002 pohja lienee ollut tuossa 1,1x.

Ilman kohtuutonta jälkiviisautta voi yrittää haarukoida ensinnäkin S&P 500 rakenteellisia kannattavuus- ja kassavirtanäkymiä 2002 ja samat OMXH25 nyt 2021.

FAAMG-monopolit eivät olleet nähtävissä mutta kyllä S&P 500 oli 2002 sen verran laadukkaampi kattaus kuin OMXH25 nyt, että vastaava p/s-arvostus OMXH25 nyt olisi selvästi alle 1,1x. Toisaalta tunnelmat olivat 2002 pohjilla normaalia heikommat.

Tuo 1,1 x liikevaihto on paras veikkaukseni sille miten keskiverto-Helsinki-yhtiö on tulevaisuuden mahdollisimman normaalissa markkinatilanteessa arvostettu.

Jos katsoo nykyistä kurssitasoa ja millainen outlier se on normaalin yläpuolella (p/s 1,8 x optimistisesti arvioidut ensi vuoden liikevaihdot), vastaava outlier normaalin alapuolelle on että keskivertoyhtiö arvostettu 0,6–0,7 x liikevaihto.

Tämä vastaa mutkat oikoen 4400 pistettä OMXH.

Se vaatii tietysti pitkittyvää heikompaa bisnesympäristöä (muutama kuukausi a la kevät 2020 ei riitä) kuin nyt odotuksissa ja sitä että osakesijoittamiseen liittyvä social proof kääntyy päälaelleen siitä mitä se nyt on. Mutta OMXH @ 4400 ei ole yhtään sen isompi outlier kuin 13 000 pistettä.

Pohdiskelin näitä monivivahteisemmin (voittomarginaalit jne.) sattumoisin juuri Vernerin vaellusloman aikana. En lähde nyt niitä sen kummemmin kertailemaan :slight_smile:

Kerrassaan mainiota :grin:

Veit jalat suustani!!


14 tykkäystä

Onko näillä keskuspankeilla geeneissä sanoa asiat vihjailevasti, siten että niistä voi tehdä monta erilaista tulkintaa. Eikö esim. FED:llä ole tarpeeksi arvovaltaa puhua asiat suoraan ettei jäisi mitään tulkinnan mahdollisuutta. Äkkiä ajatellen se olisi parempi vaihtoehto kansakunnan taloudelliseen menestykseen vai miksei ole?

1 tykkäys

Minun on vaikea nähdä miten ollaan menossa ilmastonmuutoksen kannalta parempaan päin. Käytännössä ainakin vuoteen 2050 asti mennään ilmaston kannalta hyvin suurealla todennaköisyydellä huonompaan päin. Tämä sama toteamus löytyy myös uusimmasta IPCC:n raportista. Tietysti asiaan on nyt herätty koko ajan enemmän ja enemmän, mutta ne kasvihuonekaasut joita ilmakehässä jo on ja joita sinne edelleenkin globaalissa mittakaavassa kasvavissa määrin vuosittain ilmakehään tunketaan vaikuttavat ilmakehässä jopa vuosisatojen ajan riippuen kaasusta. Tietysti toivottavaa olisi, että esim. hiilidioksidin talteenotto eri menetelmien auttaa jossain määrin kääntämään tätä trendiä, mutta tälläisen toteuttaminen niin nopeassa ja niin suurissa määrin, että sillä olisi suurta merkitystä on vähintäänkin haastavaa.

Otsikoiden repiminen on tietysti asia erikseen ja jos perustaa oletuksensa mitä pitäisi niihin saattaa kyllä hyvin saada käsityksen, että ennusteet ovat mennään täysin pieleen. Kannattaa kuitenkin käydä oikeasti itse lukemassa vaikka niitä vanhimpia IPCC:n raportteja. Käppyrät ovat kyllä itse asiassa osuneet hyvin pitkälti oikeaan.

Tässä esim. mskomu mainitsemat merenpinnan nousu ja ilmaston lämpötilan kehitys ensimmäisistä IPCC:n vuonna -90 ja -92 julkaisemista raporteista.

Osuu hyvin mitattuun merenpinnan nousuun: Climate Change: Global Sea Level | NOAA Climate.gov

Maailman laajuisen keskiarvolämpötilan muutos samasta raportista:

Ja toteutunut eli ollaan lähes täsmälleen ennusteen keskiarvossa.

image

Piti vielä lisätä, että nämä olivat “Business-as-usual” skenaarioita. Eli koska nyt kuitenkin on yritetty khk-päästöjä vähentää ja silti on päädytty ennusteiden arvoiden voi ennusteiden sanoa olleen konservatiivisiä.

31 tykkäystä

Huomenta vaan kaikille. :slight_smile: Tässä Vartista taas muutamat käppyrät muutaman ajatuksen kanssa.

Tällaiset taulukot ovat suht viihteellisiä, mutta ne havainnollistavat hyvin miten ATH:ta pukkaa usein vuosia putkeen, kymmeniä kertoja vuodessa. (Ja, joskus menee vuosia ilman…)

BILELLO_ATH

Shortsit ovat palaneet:

Short_interest_

Kuohuva 20-luku on keskustenaihe sijoittajilla. Tuleeko se koronakriisin avaaman elvytyspadon myötä, vai ei? Analyytikoilta jos kysyy niin se näyttää olevan jo tuloskasvuennusteissa. Ne ovat optimistisempia 3-5 päähän, kuin it-kuplan huuman huipulla… Ugh.

Videon pääaihe oli hieman monimutkaisempi ja haasteellisempi käsikirjoittaa selkeään muotoon viikonlopun mökkireissun jälkeen. Tein sitä myöhään iltaan asti eli ainakin yritystä oli. :smiley: Tuore tutkimus valottaa väestörakenteen vanhenemisen vaikutuksia säästämiseen, varallisuuteen ja myös ohimennen inflaatioon. Pääargumentti on perustuen monimutkaiseen malliin lukuisilla taustaoletuksilla, että nykyinen trendi jatkuu: kansankielisesti maapallo “hukkuu” säästöihin, korot matelee ja varallisuuden suhde BKT:hen jatkaa hiipimistään ylöspäin.

Malli indikoi, että paljon poristu inflaatio pysyy vaimeana toisin kuin esim. täällikin esiinnostettu Goodhartin ja Pradhanin kirja The Great Demographic Reversal latelee.

G&P olettivat, että investoinnit tulevat paisumaan samalla kun säästäminen vähenee, mikä aiheuttaa painetta myös korkoihin (pääomasta tulisi taas niukkuushyödyke). Sen sijaan tässä paperissa mallinnetaan, että vaikka säästäminen laskee globaalin väestön vanhetessa, riutuu myös investoinnit pitäen tasapainon yllä:

Tässä vielä käppyrä väestörakenteen muutoksesta perustuen ennusteisiin, sekä varallisuuden ja BKT:n suhteen kehitys vuoteen 2016. Tämän suhteen ennustetaan paisuvan ennestään vuoteen 2100 mennessä.

Noh, tällaiset tutkimukset ovat alttiita niiden oletusten laadulla, mallin toimivuudelle (mikä on sen verran monimutkainen että vaikea sanoa onko hyvin tehty vai ei :smiley: ) sekä tietysti sille seikalle, että käsityksemme monista asioista on yksinkertaisesti täysin puutteellinen. Esimerkiksi inflaatiosta löytyy niin monta tutkimusta eri tuloksella, kuin jaksaa vain penkoa. :smiley: Ja, kun malli katsoo vuoteen 2100 niin miettien viimeisen 80 vuoden kehitystä ehtii tässä varmasti tapahtua paljon yllättävää myös seuraavan 80 vuoden aikana.

Sijoittajana tämä kuitenkin hieman vahvisti käsitystäni skenaariosta, missä nykyinen trendi jatkuu ja varallisuusluokkien arvo sen kun paisuu. Tulemmeko joskus ihmettelemään, miten osakkeita pystyi ostamaan 7-10 % tuotto-odotuksella? Kenties. Ovathan osakkeet merkittävä osa tuota koko varallisuutta. Tämä on mielenkiintoinen pitkän aikavälin pohdinnan aihe, vaikka ei vaikutaan kenties jokapäiväiseen hulinaan ja mekkalaan pörssissä.

Tuotothan ovat laskeneet jo pidemmän aikaa. Kuvaajassa kokonaistuotto varallisuudelle ja “turvallisille sijoituksille” eli liittovaltion velkakirjoille vuoteen 2016 asti.

Lisäys: tässä linkki puisevaan tutkimukseen jos jotakuta kiinnostaa vilkaista! Demographics, Wealth, and Global Imbalances in the Twenty-First Century | NBER

41 tykkäystä

Intoudun tutkimaan mahdollisia käänteen merkkejä tai nousun stoppaajia.

Yleiseen narratiiviin kuuluu aina korostaa suurta nousujatkumoa finanssikriisitä nykyhetkeen.
Vaikkakin nousu on hurja löytyy matkalta muutama töyssy tai vähän pidempi mörnimisjakso.

Taperin pelkoa edessä? Ostopäällikköindeksit jo kääntymässä?

Tässä katsaus pariin viimeiseen turbulentimpaan hetkeen:

Alla kuvassa ISM manufacturing PMI sekä SP500.
Korostin tuolta 2015-2016 sekä 2018-2019, jolloin ostopäällikköindeksi kääntyi. Molemmissa nähdään SP:n tekevän enemmän korjauksia sekä pari vuotta vaatimattomampia tuottoja.

Suunnilleen samoihin aikoihin myös inflaatio-odotukset (5y breakeven) kääntyivät laskuun.
Havaitaan, että laskevien inflaatio-odotusten vallitessa pörssi pakittaa. Nyt odotukset ovat jo rauhtoittuneet sitten kevään.
Ensimmäisessä instanssissa havaitaan fed:n myös koronnostojen alkaneen pitkän nollakorkojakson päätteeksi. Toisessa tapahtumassa kohonneet korot alkoivat tarjota osakkeille vaihtoehtoa.

Miltä näytti FEDn balance sheetin puolella:
Ensimmäiseen vaiheeseen osoi pitkään jatkuneen taseen paisutuksen stoppaus. Toiseen katsaushetkeen Fed alkoi jo supistaa tasettaan.

Sopiiko näistä tehdä johtopäätöksiä:
Teollisuuden ostopäällikköindeksi on jo kääntynyt, tapering puheet alkaneet.
On hyvinkin mahdollista, että markkinoilla nähdään vastaavanlaisia hetkiä edessä.

Huomion arvoista myös, että näihin ajanjaksoihin mahtui paljon poliittisia jännitteitä: Krimin valtaus, Venäjä-pakotteet, Brexit ensimmäiseen ajanjaksoon sekä Kauppasota toiseen.
Nyt käsillä taas mahdollisia Kiina-kysymykiä ja Afganistanin tilanne.

Tavallaan vastaavanlaiset kehityskäänteet voisivat olla sijoittajan kannalta paikallaan - rauhalliset dipit ja pieni vaakamambo tervedyttäisivät markkinoiden arvostustasoja, ilman romahduksen aiheuttamaa kaaosta.

35 tykkäystä

Minun on vaikea nähdä miten ollaan menossa ilmastonmuutoksen kannalta parempaan päin. Käytännössä ainakin vuoteen 2050 asti mennään ilmaston kannalta hyvin suurealla todennaköisyydellä huonompaan päin.

Ymmärrän tuon pointtisi ja viestisi on muutenkin erinomainen. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että jo tehdyillä päätöksillä ja toimilla ollaan pääsemässä polulle, jossa ihan pahimmat skenaariot ja niiden vaikutukset eivät toteudu, vaikka 1,5 astetta menikin jo käytännössä. Eli vaikka vuoteen 2050 saakka mentäisiin ilmaston suhteen huonompaan päin, juuri nyt otettavat ja jo otetut askeleet alkavat näkyä viimeistään vuosisadan toisella puolella. Eikä silloin ole vielä liian myöhäistä, toisin kuin valitettavan moni suomalaisnuori tuntuu vallitsevan ilmapiirin vuoksi ajattelevan.

Maailman ilmatieteen laitoksen pääsihteeri Petteri Taalas vaikuttaa pikemminkin optimistiselta kuin pessimistiseltä tilanteen suhteen. Tässä on mielestäni erittäin hyvä juttu vuodelta 2019, joka on valitettavasti maksumuurin takana: Ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas: IPCC:n raportteja on luettu kuin Raamattua – ”haetaan perusteita omille ääriajatuksille” | Tekniikka&Talous

Tässä muutama lainaus jutusta:

Poliittisten päättäjien pitää kuitenkin luoda raamit ja selvä suunta markkinavoimille. ”Näin on EU:ssa tapahtunut ja päästöt ovat jatkuvasti vähentyneet.”

Petteri Taalaksen mukaan toistaiseksi ei ole merkkejä ilmastomuutoksen kauhukuvien toteutumisesta kuten esimerkiksi Golf-virran kääntymisestä tai laajamittaisesta metaanin purkautumisesta Siperian ikiroudan sulaessa.

Medialle hän toivoo kriittisyyttä ja monipuolisuutta, kun asiantuntijoita ja eri osapuolia haastatellaan. ”Meihin asiantuntijoihinkin kannattaa myös suhtautua tietyllä varauksella. Olemme joskus oman asiamme promoottoreja. Tätä on ilmennyt myös metsä- ja ruokavaliokysymyksissä.”

Esimerkiksi hänelle itselleen se tärkein asia oli 20 vuotta sitten otsonitutkimus.”Mitä enemmän sitä referoitiin julkisuudessa, sitä hienompaa. Samalla toiveena oli rahoituksen lisääminen omalle alalle”, Taalas sanoo.

6 tykkäystä

Jeffrey Gundlach: As long as stimulus goes on, the stock market can stay very overvalued
Hyvä ja ytimekäs Jeffrey Gundlachin haastattelu eiliseltä. Uskoo, että FED manipuloi pitkiä korkoja ja, että vaikka osakkeet on yliarvostettuja melkein kaikilla mittareilla, niin bondit on vielä enemmän yliarvostettuja. Uskoo, että dollari laskee ja on sijoittanut viime aikoina Eurooppalaisiin osakkeisiin :+1:

Ei kyllä varmaan mitään uutta kenellekään, mutta vahvisti ainakin omaa käsitystä nykytilanteesta.

20 tykkäystä

Ilmastonmuutoksen suhteen ongelma on, että maallikoiden on hyvin hankala tulkita asiantuntijoiden raportteja. Sitä kautta mielestäni osakesijoittajankin on vaikea varautua siihen tai ennustaa sen vaikutuksia talouden fundamenttiin ja sentimenttiin.

Kyseessä on sellainen pitkän aikavälin prosessi, joka voi tuottaa yksittäisiä shokkeja, mutta kokonaisuutena kapitalismin uskoisi sopeutavan siihen. Esimerkin voi ottaa koronarokotteista: heti tarpeen tullen lääkeyhtiöt kehittivät ne kilpaa muutamassa kuukaudessa.

Itse olen nyt tähynnyt vesiosakkeisiin, myös agriculture -sektori kiinnostaa ilmastonmuutoksen seurauksia ajatellen, mutta pääosin tulevaisuus on aina sumuinen, ja pörssin suunnan kannalta en uskaltaisi ottaa paljoakaan näkemystä ilmastoasioiden pohjalta juuri niiden vaikean ymmärrettävyyden vuoksi.

3 tykkäystä

Kiitos, kiinnostava pätkä ja vahvisti tämäkin vallalla olevaa ymmärrystä tilanteesta.

Kiinnostavaa, että Gundlach perustelee tätä nimenomaan eurooppalaisten osakkeiden edullisemmalla hinnalla (p/e). Eikö tämä ole ihan perustavanlaatuinen sudenkuoppa sikäli, että euro-osakkeet ovat perinteisestikin varovaisemmin arvostettuja eikä ole näköpiirissäkään, että jotenkin “ottaisivat kiinni” jenkkiosakkeita? Vai onko taustalla ajatus siitä, että jenkkiosakkeiden kyykky tulee olemaan isompi ja USD-arvonlasku tätä vahvistaa?

Ja toisaalta nyt Q2-tulosten jälkeenkin oli havaittavissa, että aika liukkaasti jenkkiraha myös lähtee täkäläisistä osakkeista isollakin volyymilla, vaikka tuloksista ei välttämättä löydy tälle mitään selkeää tekijää.

Edit: tämän piti olla vastaus @Jamon edellä olevaan postaukseen, mutta ei näemmä osunut sormi oikeaan :roll_eyes:

7 tykkäystä

IFO, IFO, Saksan IFO. Nykytilanne ok odotuksiin nähden mutta tulevaisuudessa epävarmuutta.

image

Edit: Löyhä liitos IFO lukemiin, ja odotuksiin… ja en viitsi tehdä uutta postausta… Suomessa koronan kenties mones aalto pyyhkii menemään, mutta kulutuskättäytyminen vaikuttaa normalisoituvan monelta osin. Miksi Saksassa menisi erilailla vaikka odotukset pettivät?

image

6 tykkäystä
5 tykkäystä

Pakko nostaa tämä reilun viikon takainen ”ennuste” kun Sepe rikkoi 4500 pts ja kuukauttakin on vielä monta pörssipäivää jäljellä :partying_face:

Vielä on 4kk aikaa tehdä tuo reilun 10% nousu 5000 pisteeseen :wink:

39 tykkäystä

Mitä kauemmin ja jyrkemmin nousu jatkuu, sitä todennäköisemmäksi nähdäkseni käy raju pudotus, johon ei saada mitään ylimääräistä turvamarginaalia sitä mukaa kun tämä nousu vielä jatkuu. Olemme varmaan kaikki yhtä mieltä siitä, että jossain vaiheessa tulee muutaman kuukauden ajanjakso jolloin indeksi menee korkeintaan vaakalentoa? Ainakin aina ennen sijoittajapsykologia on mennyt niin, että jos sijoittajat eivät usko kurssien menevän lähitulevaisuudessa ylös ja ne ovat samanaikaisesti historiallisen kalliita, niiden kysyntä alkaa pudota, eli pitkä vaakalento hyvin korkeilla kursseilla, “permanently high plateau”, ei ole sopinut yksiin sijoittajapsykologian kanssa.

Kai sekin on mahdollista, että Fedin pikkuiset tukiostot kannattelevat korttitaloa vielä vuosia, mutta be careful not to choke on your aspirations.

16 tykkäystä

Yksi kuvaaja aamun Vartista. :smiley:

Markkinalla ei olla nähty yli 5 % korjausta sitten viime vuoden. Turhankin seesteistä? Blummalla eräs strategi totesi, että “karhuja ei ole enää jäljellä”. Hieman pahaenteistä? Seesteisyyden jaksot voi jatkua kyllä pitkäänkin.

Videon pääaihe on osakkeiden keskimäärin kehno tuotto verrattuna indekseihin, miksi ikiholdaaminen ei toimi ja tärkeimpänä tutkimusta sijoittajien myyntipäätöksistä: ne ovat keskimäärin huonoja! “Helppo” tapa kehittää itseään sijoittajana on keskittyä enemmän myynteihin ja tehdä ne harkitummin.

29 tykkäystä