Pörssien suunta (Osa 2)

Kerrotko mulle mihin rahat menee jos ne vedetään pois pörssistä? Vaihtoehtoisia sijoitustuotteita ei juurikaan ole. Ainakaan mistä voisit saada edes säädyllistä tuottoa.

Ei tämä ralli tähän vielä lopu :sweat_smile:

15 tykkäystä

Käteistä ei koskaan mene pörssiin eikä pörssistä pois, sitä on aina se määrä minkä keskuspankki määrää. Jos A ostaa osakkeita B:ltä, käteistä vain siirtyy A:lta B:lle.

8 tykkäystä

Voiko tämä nousu nyt vain lässähtää ja lähdetään valumaan alaspäin? Jotenkin tuntuu ettei tässä nyt ole ollut sellaista lopun kliimaksia vai tuleeko sitä edes? Vety osakkeissa joku aika sitten oli sellaista lopun kirimistä ja sitten lähtivät laskemaan.

1 tykkäys

Mitä jos lainaan rahaa osakkeet vakuutena ja ostan niillä lisää osakkeita? Eikö meillä ole kuitenkin osittaisreservijärjestelmä jossa luotto luo lisää rahaa?

1 tykkäys

Tää keskustelu tuntuu tulevan aina ripiitillä tietyin väliajoin, eiköhän tuolta suurennuslasin kautta saa etsittyä itselleen aikaisemmin käydyt tekstit samasta aiheesta

1 tykkäys

Erään teorian mukaan voitaisiin olla skenaariossa missä kärjistetysti:

  • tyypillisesti erääntymisviikolla “volatiliteetti” (optioiden hinnat) myydään kun ne on kalliita, ja VIX lässähtää
  • tällä kertaa on hypetetty FOMC miitti, johon ihmiset ei välttis halua myydäkään optioita (hedgejä/“vakuutuksiaan”) koska voi mennä pahasti worst-case-scenariossa
  • tämä (pitkittynyt korkeampi lyhyen-ajan-vola/VIX) sotkenut market maker gamma-position, jolloin odotettua V-palautumista ei tapahtunutkaan
  • ja nyt ollaan tilanteessa missä jäätiin tuonne 4450 tasolle kun kuminauha-efekti meni rikki. Ei tarkoita ettäkö romahtaisi eikä käytännössä indikoi suunnasta mitään. Vain sen ettei “yhtäkkinen hyppy takaisin” olisi vaihtoehdoissa, vaan se täytyisi oikeasti ostaa (little by little, tai BTFD manian, myötä) jos sinne haluaisi.

Tämä vain teoria (liittyen mainitsemaasi opex jatkumoon). Ja siis teoria puhuu ainoastaan “mahdollisen palautumisen ehdoista” ei niinkään suunnasta. Teorian mukaan FOMCin jälkeinen sentimentti sanelisi mihin mennään.

2 tykkäystä

Aiemmin oli muuten jokin linkkaus Hussmanin viimeiseen tekstiin. Hän kirjoittaa aina kuukausittaisen artikkelin, joka me mielenkiinnolla luetaan. Hussman on viisas mies, jolla oli kuitenkin vaikea 10-luku kun ilmeisesti piti härkäpäisesti kiinni voittomarginaalien liukumisesta kohti keskiarvoa, minkä vuoksi on ollut karhuilija jos ties kuinka monta vuotta. Äänenpainot koventuneet viimeisen vuoden aikana. Hän on vielä äärimmäisempi tässä kuin Grantham. Hän käytännössä olettaa, että vuosikymmenen aikajänteellä nollahypoteesina on että suunnilleen kaikki liukuu keskiarvoihin, mikä tietysti tarkoittaisi roimaa arvonlaskua amerikkalaisille osakkeille.

Mielestäni hänen paras artikkelinsa viimeisen vuoden ajalta on tämä kesäkuinen, Alice’s Adventures in Equilibrium - Hussman Funds jossa mm. perusteellisesti käsittelee osakkeiden, bondien ja käteisen luonnetta.

7 tykkäystä
2 tykkäystä

Pieni lainaus artikkelista:

Puheet korjausliikkeestä eivät kuitenkaan tarkoita pörssiromahdusta tai osakekurssien pysyvämpää alamäkeä. Sellainen vaatisi, että taloudessa menisi oikeasti huonosti, ja että puhuttaisiin jo taantuman uhkasta. Sellaista ei kukaan nyt odota.

”Hengähdystauolle olisi nyt tilausta.”

Sijoittajan onkin syytä ymmärtää korjausliikkeen ja pitkäkestoisemman alamäen eli laskumarkkinan ero.

”Markkinoilla on paljon uusia sijoittajia, ja jos he eivät ymmärrä tätä eroa, niin vaarana on, että he lähtevät hädissään myymään osakkeita pois. Näin voi käydä varsinkin velkavivulla liikkeellä oleville uusille sijoittajille. Tällainen tilanne voisi aiheuttaa nopeamman kurssipudotuksen”, muistuttaa S-Pankin päästrategi [Lippo Suominen].

Korjausliikkeestä puhutaan, kun osakeindeksit laskevat 5–10 prosenttia viimeisestä huipustaan. Korjausliike tarkoittaa ohimenevää kurssien pudotusta, jonka jälkeen nousu jatkuu uudestaan.

Laskumarkkina, eli amerikkalaisittain bear market, tarkoittaa pitkäkestoisempaa osakemarkkinoiden alamäkeä, jolloin indeksipudotus on vähintään 20 prosenttia edellisestä huipusta. Mitään tarkkaa määritelmää alamäen pituudelle ei ole. Alamäki voi jatkua kuukausia tai vuosia.

Korjausliikkeet sen sijaan ovat lyhyitä, eivätkä mitenkään poikkeuksellisia. Nyt niitä ei ole koettu kuitenkaan epätavallisen pitkään aikaan. Koronan jälkeisessä nousussa ei ole nähty Yhdysvalloissa edes viiden prosentin korjausta lähes vuoteen.

Ja ne riskit:

1. Riski: Talouden huippu on ohi, positiivisia yllätyksiä ei enää tule

2. Riski: Inflaatio on sitkeämpää kuin odotettiin

3. Riski: Keskuspankit kiristävät rahahanoja odotettua nopeammin

4. Riski: Kiina laittaa pelisääntöjä uusiksi

31 tykkäystä

Huhuh mikä paketti lukea puhelimella, mutta olipa hyvin kirjoitettu ja laadukas kansis essee, nautinto.

Jotenkin alkaa itsellekin iskostua ettei edes kasvavat firmat ole nykyisillä hinnoilla riskin arvoisia.

Lopussa hyvin kiteytetty mitä eroa on taloustieteen Kapitaalilla joka lisää meidän kaikkien hyvinvointia ja Capitalilla joka on vain varojen siirtoa toiselta toisille ajan yli.

Tekisi mieli kääntää teksti ja lähettää Suomen Kuvalehteen.

3 tykkäystä

IMO nuo kaikki 4 huolta on aiheettomia lyhyellä aikavälillä. Itse pohdin asiaa kahteen suuntaan seuraavin näkökulmin: A) todennäköisimmin olemme edelleen nousu-uralla ja uudet all-time-high:t häämöttää lähitulevaisuudessa. B) toisaalta emme ole nähneet vielä yhtäkään kunnon myyntipainetta tässä laskussa.

Itse operoin niin, että ensimmäiset buy-the-dip ostot uskaltaa laittaa varovasti nyt sisään, mutta suurempi droppi on täysin mahdollinen ja siihen kannattaa varata käteistä. En usko mihinkään isoon droppiin tällä hetkellä vaan lähden täysillä mukaan, kun päivädropit on -2% luokkaa. Enemmän pelkään sitä, että olen liian karhuinen kuin liian härkämäinen.

5 tykkäystä

Kyllä kai suurin osa uskaltaa olla “härkämäinen” jos varaa pitää iso käteiskassaa rommausta varten. Juttusi ovat ristiriitaisia.

Minulla pamahti keskisuuri summa rahaa perinnöksi jonka olisin kiimassa voinut laittaa alati kohoavaan pörssikurssiin “tahkoamaan rahaa”. Mutta en kyllä laita vaan noin 20% on osakkeita ja 80% rahaa. Palkastani voin laittaa aivan hyvin 100% sisään niinä päivinä jos dippaa -3%. Mutta en kyllä näihin nousuihin työnnä enempää kuin 1/5 - 1/3 käteisvarannosta.

Härkämäinen sijoittaja laittaa lähes kaikki kiinni, kokoajan?

7 tykkäystä

Joskus mietityttänyt kun törmää ajatukseen ”vara” pitää isosti käteistä? En ole ymmärtänyt välttämättä mitä se tarkoittaa, koska useimmiten takana on kova nousu ja kevennelty käteiselle.

3 tykkäystä

Pitkässä juoksussa paras tapa on ollut olla all-in indekseissä ja tulee todennäköisesti niin olemaan sijoitushorisontin ollessa tarpeeksi pitkä. Itselle taas ensi vuoden arvostuksellakin on väliä, koska osakesalkun koko on sellainen, että keksin sille kyllä jotain kivaa henkilökohtaista käyttöä hetkenä minä hyvänsä. Eläkesäästäminen ei itseä nuorehkona sijoittajana motivoi ja tämä viesti vain filosofista pohdintaa.

3 tykkäystä

Suurimmat nousupäivät pörsässä on rommauksen jälkeen. Muistan koronarommin jälkeen esim sampo nousi päivässä 20%. Näistä ei ole varaa olla pois.

8 tykkäystä

Tuo käteinenhän ei menetä arvoaa, joten ehkä en ei tarvitse osua ihan syvimpään monttuun?
Varmaan tuo voi riippua salkun koostakin, 100% painolla ehkä helpommin on jos palkkatyö tuottaa sen verran hyvin salkun kokoon nähden, että sillä voi jatkaa ostoja?

Itse taas ajattelen loistavasti menneiden vuosien jälkeen että “vara” voisi itsellä tarkoittaa, että osakkeissa oleva osuus on jo riittävän suuri salkku ja käteinen sitten sinetöi voiton, jos kurssit laskevat joskus voimakkaasti, toimien muuten vakuutuksena.

5 tykkäystä

Pitkässä juoksussa kyllä. Mutta entäs jos horisointti kapenee vaikka 10-15vuoteen? Tai viiteen vuoteen.
En pitäisi yhtään ihmeenä vaikka tänään indeksisijoittamisen aloittava olisi 10v päästä köyhempi. Vaikka lataisi joka kuukausi lisää salkuunsa.

4 tykkäystä

@Wondadog

Ymmärrän että saattoi vaikuttaa siltä että kuittailin hölmösti Vernerille tuosta CNN Moneyn indikaattorista.

Mutta kuittailusta ei ollut ollenkaan kyse. Annoin vain pätevimmälle mahdolliselle taholle tällaisen tehtävän koska ko. indikaattorin käyttö somessa muissa yhteyksissä (ei Vernerin viittaukset siis) saavat minut voimaan pahoin.

Tuo indikaattori tuntuu nykyään siis puskevan iholle joka suunnasta. Yleensä postaaja mainitsee vain indikaattorin ja tyyliin että on mielettömän mehukas ostopaikka kun indikaattori on punaisella.

Mutta ko. indikaattori oli lukemissa extreme fear syksyllä 2018. Tämä on tietysti vuosisadan vitsi kenelle tahansa joka on kokenut oikeasti pelokkaan pörssitunnelman.

Fear & Greed Index - Investor Sentiment - CNNMoney

Stocks have outperformed bonds by 1.58 percentage points during the last 20 trading days. However, this is close to the weakest performance for stocks relative to bonds in the past two years and indicates investors are starting to flee risky stocks for the safety of bonds.

Ylipäätään ei mitään tolkkua tässä.

The S&P 500 is 3.64% above its 125-day average. During the last two years, the S&P 500 has typically been further above this average than it is now, indicating that investors are committing capital to the market at a slower rate than they had been previously.

Samoin turhaa ja hyödytöntä.

The CBOE Volatility Index (VIX) is at 20.81, 16.50% above its 50-day moving average and indicates that investors are concerned about the near-term values of their portfolios.

Ei mitään ennustearvoa mihinkään.

The number of stocks hitting 52-week highs exceeds the number hitting lows but is at the lower end of its range, indicating extreme fear.

Kertoo että luottamus on ollut rapautumassa mutta ei kerro mitään siitä kuinka paljon jatkaa rapautumista tai on jatkamatta.

The McClellan Volume Summation Index measures advancing and declining volume on the NYSE. During the last month, approximately 7.16% more of each day’s volume has traded in declining issues than in advancing issues, pushing this indicator towards the lower end of its range for the last two years.

Kertoo että luottamus on ollut rapautumassa mutta ei kerro mitään siitä kuinka paljon jatkaa rapautumista tai on jatkamatta.

8 tykkäystä

Eihän tuo fear&greed ole ollenkaan hyödytön, mutta kuten mikä tahansa indikaattori, ei tietenkään tarjoa mitään varmaa.

Itse ainakin olen mieltänyt tuon fear&greedin RSIn kaltaisena teknisenä indikaattorina ja käsittääkseni ne aika hyvin korreloivatkin keskenään:

Ja kuten odottaa saattaa, jos se korreloi RSIn kanssa niin se jossain määrin myös ennustaa paikallisia kurssipohjia ja -huippuja:

Ei kannata tarttua tuohon terminologiaan liikaa (esim. nostamasi extreme fear), tämähän tarkoittaa suunnilleen samaa kuin ”ylimyyty” RSIssä. Ei se tarkoita sitä ettei voisi mennä vielä ylimyydymmäksi tai ettei lasku voisi jatkua, mutta kyllä se vähän jo indikoi, että ainakin hetkellistä pomppua voisi kohta olla tiedossa. Tätä tietoa voi sitten yhdistää muihin indikaattoreihin ja markkinasentimenttiin ja tulla siitä ehkä viisaammaksi (tai olla tulematta) mihin kurssit seuraavaksi olisivat menossa.

Ei kannata myöskään väheksyä indikaattorin ”vahvistusvoimaa” kun indikaattoria seuraa iso määrä ihmisiä joka uskoo sen ennustevoimaan jollain tasolla (kuten fear&greedin tapauksessa) niin se alkaa toteuttaa itseään.

76 tykkäystä

@SijoitusSeppo

Loistava kommentti jossa joka sana on hyvin punnittu!

Tämän seurauksena tulen äkkiväärästä asenteestani sinun suuntaasi.

Oman kommentointini ydin on kuitenkin voimassa tässä:

Hetkellä jolla riskinotto on lähellä ennätystasoa, monella on tosi vaarallinen illusion of being in control osittain tuollaisen indikaattorin takia.

Tuo voi auttaa ostamaan dippiä mutta sitten jos mennään sieltä extreme fear -päädystä tuolla skaalalla ryminällä läpi, siinä kohtaa moni tosi älykäs ja mielestään näppärä sijoittaja on ongelmissa.

Kuten todettu, tuo indikaattori yrittää kyllä mitata sijoittajien mielialoja mutta aika vähän sitä miten he ovat asemoituneet.

8 tykkäystä