Pörssien suunta (Osa 2)

Mä veikkaan ekp pitää taseessaan noi valtioiden velat kymmeniä vuosia. Ei taperoi niitä. Valtiot maksaa ekplle korkoja ja ekp maksaa ne takaisi. Näin kierretään kriisi.

4 tykkäystä

Miten muuten “Tämä oli tässä” ja “18 miljradin pikkupomps” -kaarti näkee sen tilanteen että kiinan isoissa kaupungeissa on monesti 2% cap ratet koska “Ikuinen nopea kasvu” ? Ovatko nämä markkinat ja niihin sijoitettu lainaraha täysin turvassa kiinan kiinteistö- ja lainamarkkinoiden haasteilta?

2 tykkäystä

NEW YORK/HONG KONG, Sept 22 (Reuters) - China Evergrande Group’s (3333.HK) main unit said on Wednesday it would make a coupon payment on its domestic bonds on Sept. 23.

Hengda Real Estate’s coupon payment totals 232 million yuan ($35.88 million), according to Refinitiv data.

Evergrande is set to make its onshore bond payment on time, but the developer has not indicated whether it will be able to pay $83.5 million in interest due on its March 2022 bond on Thursday. It has another $47.5 million payment due on Sept. 29 for March 2024 notes .

Both bonds would default if Evergrande fails to settle the interest within 30 days of the scheduled payment dates.

Oma näkemykseni on, että tämä on viimeisiä hengenvetoja kuolinkamppailussa. Niin paljon on maksuja tulossa lyhyellä aikavälillä , että mistä revitään loput rahat jos nyt oli jo näin tiukkaa :thinking: vai onko Kiinan valtio epäsuorasti avittanut Evergrandea?

7 tykkäystä

Huomenta! Evergrande-näkemysten keskelle vähän rahapolitiikkaa. Tänään Fedin korkokokous, jossa mennään kahden askeleen taktiikalla: 1) onko Powellin mielestä taloudessa tarpeeksi edistystä, jotta velkakirjaostojen vähentämisestä voitaisiin ilmoittaa loppuvuonna ja 2) hilataanko korkoennusteita taas lähemmäs. Tulen klo 21 jälkeen linjoille kertomaan päätöksestä. Sitä ennen kiinnostuneille olisi tarjolla kokousennakkoa:

P.S. Kuten @Verneri_Pulkkinen taannoin vartissa mainitsi, velkakattodraama (tai farssi) on käynnissä USA:n kongressissa. Velkakaton korottaminen meni läpi edustajainhuoneessa, mutta senaatin republikaanit ovat jo päättäneet harata vastaan.

image

51 tykkäystä

Yleensä näissä tilanteissa löytyy lopulta riittävästi lainoittajia, joille kelpaa uusi bondi huomattavasti korkeammalla kuponkikorolla. Tulkintani on, että Kiinan valtio odottaa torstaihin asti käykö näin vai pitääkö heidän pääomittaa. Kolmas vaihtoehto on tietysti konkurssi. Kahteen jälkimmäiseen uskominen on kurssikäyrän perustella tänään vähäisempää kuin eilen. :grin: Hyvä muistaa, kuinka kävi Norwegianille.

7 tykkäystä

Tämä ei välttämättä vastaa suoraan “2 % cap rate” -kyssäriin, mutta valottaa laajemmin vaikutuksia koko Kiinaan. Pettis julkaisi pari päivää sitten pitkähkön mutta erinomaisen katsauksen Kiinan haasteisiin, kts. linkki ja lyhyt avaus lainauksessa minkä postasin eilen Kiina-ketjuun.

Lukemiseen menee ehkä vartti, mutta uskallan väittää sen olevan monelle sijoittajalukijalle viikon parhaiten käytetyt 15 minuuttia tämän harrastuksen saralla. :wink:

11 tykkäystä

Kurkkaas tuosta karvan ylempää Mariannen posti.

1 tykkäys
2 tykkäystä

Roubini taitaa tehdä leipänsä näillä karhuiluilla ja hänet kaivetaan aina volatiileina aikoina naftaliinista mediassa.

“We are in a debt super cycle,” he said. “And eventually, central banks are in a trap. People said they are going to normalize policy rates, but with these levels of private and public debt, if they were trying to do that, there will be a market crash, an economic crash, and therefore, I think the path of least resistance is going to be to wipe out the real value of nominal debt at fixed-interest rates with higher inflation.”

Mitä velka on? Lupaus maksaa toiselle takaisin jokin rahallinen tai rahassa mitattava summa/asia tietyssä ajassa tiettyjen sovittujen korkojen kera. Se on siis toisen saatava, eli varallisuutta.

Jos olemme velka-ansassa, olemme käytännössä varallisuusansassa. :smiley: On mahdollista, että kaikki maailman velka (varallisuus) ei ole sijoitettu järkevästi ja takaisinmaksussa on ongelmia mikä voi aiheuttaa yskähtelyä talouteen. Tai, paperivarallisuus ei vastaa ns. “fundamentteja”.

Velka ei itsessään ole ongelma, mutta siitä voi tulla sellainen jos sen uudelleenrahoitus häiriintyy tai sen käyttö ei kasvata velanmaksukapasiteettia jolloin se rasittaa taloutta. Kuten esimerkiksi Kiinassa on tupannut viime vuosina käymään, heh heh.

Yksi ratkaisu “velkaongelmaan” voisi olla, että velan sijaan sijoitetaan rahat omana pääomana firmoihin, asuntoihin yms. :slight_smile:

Päätellen viime vuosien velkakeskustelusta, emme oikein tiedä missä raja menee. Käsitys velasta on elänyt koko ajan ja vanhoja rajoja on rikottu. Aihe on vanha ja usein keskusteltu eikä se tunnu markkinaa oikein häiritsevän.

Mietitään vielä tätä lausetta:

“I think the path of least resistance is going to be to wipe out the real value of nominal debt at fixed-interest rates with higher inflation.”

Tuo on ihan mahdollinen tie. Mutta jos korkoja aletaan manipuloida (kuten esim. toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen, tähän löytyy melko suora historiallinen esikuva) niin osakkeille tuo voi olla hyvinkin positiivista. Mihin muualle se raha pakenisikaan suojaan? :wink:

"Over time and inevitably, he sees higher rates and slower growth, with the potential for stagflation.Such a dire scenario is why Roubini is sometimes known as Dr. Doom. He offered a different name.

“Dr. Realist,” he said."

Jää nähtäväksi.

15 tykkäystä

Palataan asiaan 2023
Edit: jaa, ei vielä olekaan niin selvä homma kuin Iltsi antaa ymmärtää.
No, lähinnä pointti oli, että Härmässäkin tämä on ylittänyt uutiskynnyksen Evergranden lisäksi.

8 tykkäystä

Marianne kommentoi jo tuossa yllä, mutta tuon pitää mennä vielä senaatissa läpi.

” As the bill heads to the Senate, Republicans are threatening to block it, which could leave Democrats scrambling to find another way to avoid a federal funding lapse — or even a first-ever default on U.S. debt. Worries about a looming default and the economic damage it would cause contributed to a U.S. stock market drubbing on Monday.

Congress has to pass a funding plan by Sept. 30 to prevent a shutdown. Separately, the U.S. will exhaust all of its options to keep paying its bills sometime in October, Treasury Secretary Janet Yellen has told congressional leaders.

The House-passed plan would keep the government running through Dec. 3. It would also suspend the debt ceiling into Dec. 2022.”

Varmaan lopulta tulee taas paljon melua tyhjästä ja joku ehdotus menee läpi, mutta tuo suomenkielinen artikkeli antaa ymmärtää että asia olisi jo taputeltu. Se ei siis ole. ;-D

9 tykkäystä

Artikkelissa mitä demokraatit ja republikaanit ovat todenneet asiasta.

House Speaker Nancy Pelosi and Senate Majority Leader Chuck Schumer set the stage on Monday for a showdown with Republicans when they said they would combine spending and debt measures in one bill, despite Senate Republican leader Mitch McConnell’s vow to block an increase in the $28.4 trillion debt ceiling.

On Tuesday, McConnell reiterated that vow. But he also said: “I want to repeat once again: America must never default. We never have and we never will”.

6 tykkäystä

Tuossa vielä noita CAPE-lukemia siltä ajalta:

Jan 1, 1952 12.53
Jan 1, 1951 11.90
Jan 1, 1950 10.75
Jan 1, 1949 10.25
Jan 1, 1948 10.42
Jan 1, 1947 11.47
Jan 1, 1946 15.62
4 tykkäystä

Nämä uhkapuheet jenkkien ajamisesta maksukyvyttömyyteen on kyllä aina sellaista maailmanlopun huutelua. Aina kun tuo velkakatto tulee vastaan niin siitä tapellaan ja joskus tappelu kestää vähän vähemmän ja joskus vähän kauemman aikaa ja lopulta se sitten selviää.

Tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö tuo tapahtuma aiheuttaisi aina välillä markkinoihinkin turbulenssia. Edelliset kaksi kertaa kun jenkkihallinto on mennyt “shut downin” väliaikaisesti ennen kuin kattoa on saatu nostettua olivat v. 2018. Ensimmäinen kerta oli tammikuussa eikä kestänyt kuin pari päivää ja pörssissä korjausliike alkoi vasta kun shut down oli ohi. Vuoden lopulla nähtiin USAn historian pisin shut down (35 päivää), mutta tuon sulun aikana pörssi nousi n. 15%

(Punainen nuoli näyttää milloin shut down alkoi ja vihreä milloin loppui)

Eli ei tämän perusteella taida kannattaa markkinoita yrittää ajoittaa. :man_shrugging:

29 tykkäystä

…mutta treidaajalle tämmöinen hermoilu ja heiluminen voi tuoda pelipaikkoja. Pitää aina muistaa mikä on omien kauppojen tarkoitettu aikahorisontti ja se että (iso) osa markkinoista pelaa eri aikajänteellä kuin pääosa yksityissijoittajista. Mukana on toimijoita joille riittää jos ovat melko varmoja että koska pelko ja hämmennys niin huomenna ollaan varmaan vähän alempana ja shortteja pinotaan kaksin käsin…

Ja kyllä, velkakattoshow tuskin on sellainen makroasia joka kaataa maailmaa mihinkään suuntaan vaikka päivän-parin aikajänteellä voi olla hirveää liikettä. Herätelkää sitten jos jenkkilän valtio oikeasti on defaultissa ja lainojen ratingeja tiputetaan monta pykälää. Sitä ennen ei juuri kiinnosta.

5 tykkäystä

Kun katson kristallipallooni niin näen seuraavan. Kesäkuussa 2022.

  • EUR/USD on 1,55
  • USA CPI on 4,9% (YoY), työttömyysaste 4,9% ja ohjauskorko 0,25%(QE on ajettu alas)
  • SP500 on 3,750
  • EU:n pohjainflaatio on 3,7%, työttömyysaste 6,8% ja EKP:n ohjauskorko edelleen negatiivinen
  • suurimmat indeksit ovat noin 15% alle tämän päivän noteerauksien

Kiinan kiinteistömarkkina on edelleen suurissa vaikeuksissa. Kiinteistöjen hinnat ovat laskussa myös Suomessa. Honkarakenteen osakekurssi on Inderesin tavoitteessa:).

11 tykkäystä

Kyllä kelpaisi noilla luvuilla laittaa rahat pörssiin.

Tosiaan, arvostustasot P/E- ja CAPE-luvuilla olivat toisen maailmansodan aikana ja pitkälle 1950-luvulle keskimääräisillä tasoillaan tai niiden alapuolella. Nykyiset arvostustasot haiskahtavat “hieman” kireämmiltä, jolloin osakkeiden nousuvara tuntuisi olevan selvästi rajallisempi. Siten saa olla melko kuningashärkä, jos povaa vastaavanlaista nousurallia osakkeille kuluvana vuosikymmenenä.

Toisaalta osakkeiden riskipreemion kautta tarkastellen osakkeilla olisi vielä nousuvaraa, jos matalia korkoja pidettäisiin pidempään nollan tuntumassa. Osakkeiden riskipreemio on tällä hetkellä noin 5 % suhteessa pitkään reaalikorkoon, kun toisen maailmansodan lopussa se oli jotain 10 %:n luokkaa. 1960-luvun loppua kohden riskipreemio oli kutistunut jo lähelle nollaa.

Siten ei olisi historiaan peilaten poikkeuksellista, jos mentäisiin 5 %:n riskipreemiosta vielä jokunen prosenttiyksikkö alemmas. Sen jälkeen vasta olisikin mielenkiintoiset arvostustasot.

3 tykkäystä

Siellä on jokainen karhu nappi valmiina “sell sell sell” (short short short) jos FED yllättää edes hieman.

Koska epävarmuutta on ilmassa ja kiinasoppa niin epäilen että FED kyyhkyilee jälleen kerran ja karhut ei samasta syystä uskalla frontata JPowia koska voi tulla näpeille. Tai oikeastaan voisi sanoa että viime päivien pulkka oli se fronttaus ja nyt on tukea löytynyt ja sitten katsotaan lähdetäänkö taas rallattelemaan kun FED pehmoilee.

8 tykkäystä

Lyhyen aikavälin arvailut markkinan liikkeistä sopii paremmin tähän ketjuun :wink:

8 tykkäystä

Ja nuin, nyt on Britanniassa jo kahdeksan energia-yhtiötä lopettanut toimintansa lyhyen ajan sisään: Energy suppliers Avro and Green cease trading; Fed signals tapering may start soon – as it happened | Business | The Guardian

Tervettä konsolidaatiota vai epäterveitä hintoja?

4 tykkäystä