Kiinan talouden tulevaisuus

Kommunistinen puolue ei oman mutun mukaan päästä Evergrandea romahtamaan. Pakkomyynnit ja siitä seuraava asuntomarkkinoiden nopea ländäys osuisivat liian monen kiinalaisen säästöpossun, asunnon, arvoon. Puolueen keskeinen tavoite on ylläpitää yhteiskunnan vakautta.

Lisäksi asuntorakentamisen seisahtuminen osuisi liian lujaa talouden rattaisiin. Paitsi yksityisten, niin myös valtiojohtoisten yritysten. Puhumattakaan paikallishallinnosta, joiden keskeinen ansiolähde on maakappaleiden huutokauppaaminen.

Prosessissa voidaan tietysti kurmoottaa offshore-bondien haltijoita ja opettaa paikallisia kiinteistöyrityksiä ulkomaisen rahoituksen vaaroista. Bondien yieldit pamahtaisivat Evergranden täyskonkan myötä kattoon ja lainojen rollaus olisi muille offshore-bondien hankkijoille lähes mahdotonta. Se olisi kova liike.

Edelleen, Kiinan etu ei silti ole tappaa lypsäviä lehmiä. Ne voivat saada paimenpojasta kunnon tällin, mutta markkinatalouden hengen sullominen pulloon olisi äärimmäinen harjoite. Jos näin käy, rytisee markkina ympäri maailman. Kiina osoittaisi voivansa tehdä siirtoja kustannuksista välittämättä ja pelikenttä olisi avoin liikkeille, jotka on rajattu pois absurdeina.

10 tykkäystä

Tämä on myös oma kuvani, joka taas nojaa vuosia seuraamiini Kiina-asiantuntijoihin (kuten Pettis) joiden kommentit ovat usein olleet enemmän oikeassa, kuin väärässä.

Kuten tvitterissä eräs kommentaattori heitti, ne ketkä odottavat uutta Lehman Brothersia (huomenna 13 vuotispäivä) tulevat pettymään koska nyt esitetään eri leffa.

Kiinan tie on todennäköisemmin hidas ja vaivalloinen velkojen sulattelu ja kasvurakenteiden tuskainen remppaaminen.

18 tykkäystä

Tähän voisi argumenttina pistää vastaukseksi, että ekvifinaalisuus (eng. equifinality) saattaa päteä tässä keississä. Toisin sanoen, jos yhteen funktioon annetaan kahdet eri parametrit (case 1: parametrit jotka pätee 2008 kriisiin; case 2: mahdolliset parametrit tähän Kiinan keissiin), niin lopputulos voi olla sama. Eli vaikka olisikin kaksi eri leffaa, molemmissa saattaa päähenkilö kuolla.

2 tykkäystä

Kiina on nyt kaikkien huulilla, mutta ajankohtaisen Evergranden ohi kannattaa seurata myös yleistä kehitystä. Eli kapitalismia suitsitaan ja sosialismia ajetaan sisään, kuten Wall Street Journal raportoi.

Ja kyse ei ole pelkästään teknologiafirmoista, vaan kohteena on koko talous. Suomi taitaa olla Saksan jälkeen toiseksi eniten taloudellisesti “altistunut” EU-maa Kiinan jälkeen. Mitkä ovat seuraukset firmatasolla? Kone oy on jo esillä, mutta moni muukin toimii siellä aktiivisesti. Esim. omistamani UPM on pistänyt jo 20 vuotta paukkuja idän valtioon, mitkä ovat näkymät tästä eteenpäin?

Itse asiassa taloushistorian näkökulmasta Kiina tekee nyt sitä mitä USA aikanaan. Yhdysvaltojen taloutta hallinneet monopolistiset (öljy- yms.) trustit pilkottiin kilpailulainsäädännöllä ja kovaa kapitalismia pehmennettiin.

Mutta kun tällä kertaa hanke toteutetaan “kapitalismia ulos ja maolaista kommunismia sisään”-lippujen liehuessa, niin ideologisesti ollaan aivan eri radalla.

Huono skenaario on Venäjän malli. Suomalaisfirmat menivät ja investoivat sinne miljardi toisensa perään (esim. Fortum). Kun Kremlin valtiokoneisto otti kuristusotteen taloudesta ja yhteiskunnasta, niin maitojunassa Venäjältä Suomeen on ollut täyttä.

Hyvä skenaario Kiinassa on, että remmi kiristyy, mutta firmat saavat pyörittää silti bisnestään suht koht rauhassa.

Monelle firmalle ja osakkeelle tässä on kuitenkin ison tänkapåån paikka. “More turbulence for foreign business”, kuten WSJ toteaa.

5 tykkäystä

Arvostan Wall Street Jounalia mediana, mutta heillä voi olla siitä huolimatta taloudellisia intressejä kirjoitella tietyn suuntaisia juttuja. Niiden lauluja laulat kenen leipää syöt. WSJ ei syö Maon riisikakkuja.

Itse olen aikanaan vuosituhannen alussa ollut muutamaan otteeseen työssäni komennuksilla Kiinassa. Edustamassani firmassa oli hyvin tavanomaista, että henkilöillä oli kaksi passia (oli tuohon aikaan mahdollista.) Toista passia käytettiin Kiinaan ja siitä löytyi Kiinan viisumit ja toinen passi oli Yhdysvaltoihin. Toinen passi oli nimenomaan Yhdysvaltoja varten, koska Kiinan visat oli ongelmallisia Yhdysvaltojen tullissa.

Sosialismi on äärimmäinen punainen vaate Amerikkalaiselle samoin valtion omistus. Siellä pienestä katyseltu elokuvia, kun Rocky taistelee isoa pahaa kommunistia (Ivan Drago) vastaan. Sijoittamisessa pahimmat skenet:

  1. Valtio sosialisoi
  • Kommunismi vie kaiken
  1. Konkurssi
  • Konkurssi hoidetaan oikeudessa jotain voi saada pesästä
  • Konkurssin jälkeen elämä jatkuu

Tämä voi siis olla vähän meidän kurssit laskee tyylinen klikkiotsikko enkä halua juttua edes lukea. Samalla tilanne josta uhka sosialismista ja kapitalismi voittaa on paras mahdollisuus rikastua.

Oma kokemukseni Kiinasta mukaan Kiinalaiset ihannoivat länsimaista kulttuuria ja haluavat olla “länsimaisia”. Amerikka ja länsimaat on paratiisi heille ja valtio haluaa hiukan rajoittaa tietoa tästä ja erityisesti ei halua tiedon leviävän kehittymättättömimmille alueille yhteiskunta järjestyksen pitämiseksi. Ihmiset ei käydessäni saaneet vapaasti liikkua Kiinassa tietyiltä maakunta alueilta toisille ilman lupaa. Kulkemiseen tarvittiin viisumin kaltainen lupa.

Vastavaa ihannointia en nähnyt Venäjän suhteen vaan enemmän itselläni on käsitys, että Kiinalaiset pitivät Venäjää kurjana paikkana. Pohjoisessa Kiinassa on “kurjempia” aluieta ja tätä kautta heille tullut käsitys, ettei Venäjällä rajanaapurissa siberiassa ole sen parempaa. Samoin kuin me suomalaiset tiedämme ettei Itärajan toisella puolella rajan tuntumassa ole hääppöistä.

Omakohtaisesti minun hyvin hankala ajatella, että Kiina olisi menossa Venäjän suuntaan. Kysyin eräältä reissullani eräältä Shanhain viereisessä maakunnassa asuvalta miksi he eivät saa mennä Shanghaihin ja vastaus tuli kuin apteekkin hyllyltä: Koska kaikki menisivät Shanghaihin. Kiinalaiset ovat erittäin ylpeitä “länsimaisista suurkaupungeistaan” ja yrittävät viimatusti rakentaa niitä lisää, kuten näemme esimerkkinä tapaus Evergrandesta. Nimikin jo voi kertoa jotain…

Edit: Jatketaan, kun alkuun päästiin.

Oma kokemuksen perusteella voi Kiinalaisilla olleen siihen aikaan halu olla ykkösiä. Minä olin yllättäen käynnistelemässä tehdasta. He halusivat uusinta tekniikkaa olevan parhaan nopeimman tehtaan. Pörssi ei ollut mitenkkään tuntematon, itse asiassa siellä näkyi treidaamista. SUomalaiset ja Kiinalaiset sulassa sovussa keskustelivat treidasivat Hexin aloitusta tietäen miten Aasian markkinoilla on mennyt. Pörssimaailmassa Kiinalaiset halusivat olla samoin parhaita, he halusivat, että Shanhain pörssi ottaisi Signaporen paikan Aasian johtavana pörssinä, mutta ymmärsivät ettei se ole mahdollista niin suljettu ulkomaalaisilta. Yhdellä vierailimista tehtaista omistaja oli Indonesialainen firma. Kiinalaiset olisivat halunneet omistajan olevan Kiinalainen, mutta ymmärsivät ettei se ole mahdollista, koska Indonesialaiset saavat järjestettyä pörssin kautta rahoitusta (dollareita), rämpylöillä ei osteta koneita ulkomailta. Charlie Munger sanoi Kiinan kehityksen olleen viimeiset vuosi kymmenet uskomaton. Jokainen voi kohdallaan miettiä vaikkapa tämän videon kautta, kuka oli suuri alussa ja kuka on suuri lopussa ja onko halu mennä siihen välimaastoon välissä?

17 tykkäystä

Pettisiltä pitkähkö mutta erinomainen ja selkeä kirjoitus Kiinan haasteista velan ja talouskasvun välillä ja miten Ervergranden soppa voidaan ratkaista. Tarjolla on lähinnä huonoja vaihtoehtoja.

Ydinongelma on, että puolue haluaa talouden kasvavan ~6 % vuosivauhtia kun arviolta luonnollinen tai aito talouskasvu joka pystyy palvelemaan kasvavaa velkaa on ehkäpä puolet tuosta.

Miten siis rangaista velkaisia kiinteistökehittäjiä kuten Evergrande, jos niiden kaltaiset otukset tuo merkittävän joskin epäterveen lisän talouskasvuun?

Siinäpä on Pekingille dilemmaa.

Kannattaa panostaa se vartti tai mikä kyseisen lukijan lukunopeus onkaan. :ok_hand:t3:

22 tykkäystä

Kannatti tosiaan panostaa vartti tuohon Pettisin analyysin lukemiseen. Vaikka toki suorat vertailut aina hankalia, niin BKT-mittareilla Evergranden merkitys Kiinassa on lähelle samaa luokkaa kuin Nokian Suomessa vuosituhannen vaihteessa. Kyllä siinä mannerlaatat liikkuvat, jos Evergrande rojohtaisi kokonaan.

Artikkeli vie väistämättä myös toiseen vertailuasetelmaan. Sekä USA:ssa että EU-alueella infra- yms. investoinnit ovat olleet pitkään pienellä liekillä. Kiinan investointiongelma on taas se, että vain puolet niistä ovat oikeasti tuottavia, kuten Pettis tuo esiin.

Kun USA ja EU-alue nyt kiihdyttävät rakennemuutosinvestointiensa (digi, uusi energia jne) määrää valtavilla elvytyspaketeilla, niin Kiina kamppailee investointiensa laadun kanssa.

Päätyen sen seurauksena ehkä pysyvästi pienempään BKT-kasvuun. Jolloin kansan pitäminen kurissa ja puolueen pitäminen suosiossa saattavat vaikeutua.

Elämmme mielenkiintoisia aikoja…

12 tykkäystä

Luonnollisesti vain huonoja vaihtoehtoja on tässä tarjolla. Talouskasvua on valtiollisin toimin ylikuumennettu kohta kahden sukupolven ajan. Valtakoneisto ei myönnä virhettään. Tätä pidän varmana.

Evergranden rankaisemisesta. Pettis näyttäisi pitävän selvänä, että markkinaehtoinen Evergranden eloonjäänti on pois suljettu vaihtoehto. Näin itse tulkitsin kirjoituksen. Oma ajatukseni kirjoituksen luettuani on, että Evergrande pilkotaan, vastuut pilkotaan ja velkojat pelastetaan niillä alueilla, joissa on pakko, jotta aito talouskasvu vaarantuisi mahdollisimman vähän. Pelastettavia olisivat kuluttajasijoittajat (eli kansa, eli työvoima), osa urakoijista ja kaikki kiinalaiset pankit.

5 tykkäystä

“Bloomberg reports that Hengda Real Estate - the main unit of troubled Chinese property developer Evergrande - will make its Thursday bond coupon payment. This hardly means Evergrande is out of the woods - indeed a restructuring at some point still remains likely - but a disorderly unwind seems off the table at the moment.”

Pää pysyy vielä pinnan yläpuolella, vaikka välillä vähän käydäänkin pohjalla.

2 tykkäystä

Hallitsematon konkka käytännössä poistettiin listalta potentiaalisia vaihtoehtoja, joka yllättäen sitten piristää markkinaa.

En silti välttämättä haluaisi olla holdaamassa dollaribondeja noilta, todennäköisesti ainakin raskas leikkuri on tulevaisuudessa, mutta se on pieni kupru (olikohan 18 miljardia taalaa) vs. “koko kiinan kiinteistömarkkina heitetään tehosekoittimeen” joka olisi ollut se skenaario jos koko roska defaulttaa ja firma kupsahtaa.

Jos lopputulema lopulta on että kiinan sisällä pelastetaan/rekstrukturoidaan mutta dollarimääräisille sijoituksille sanotaan “sucks to be you”, tämä voi tosin aiheuttaa osumaa Kiinan osakemarkkinoiden arvostustasoille koska se on signaali että ulkomaisia sijoittajia voidaan sorsia jos homma menee kintuille.

8 tykkäystä

Toisaalta eikös ulkomaiset sijoittajt ole pääosin jo ymmärtäneet, että heitä voidaan sorsia. Tämän vuoden markkinakorjausliike on tästä todiste. Toki korjausliike voi joissakin Kiinan pörseissä jatkua pitkäänkin, siis vuosia.

2 tykkäystä

Toiset ovat, toiset eivät. Tottakai Kiina on oma erikoisuutensa markkinariskin osalta, mutta on toista pelätä riskiä vs. nähdä tosielämän esimerkki miten tuo riski toteutuu käytännössä. Vielä tosin ei tietenkään tiedetä miten tuossa lopulta käy, nuo dollaribonditkin vielä ymmärtääkseni marinoituvat kai ensi kuun puolelle ennenkuin ovat virallisesti defaultissa vaikka koronmaksu jääkin nyt väliin, ts. 30 päivää on aikaa Evergrandella korjata “mokansa”.

1 tykkäys
1 tykkäys

Rahapodissa oli, yllätys-yllätys, tällä kertaa Kiina-jakso ja vieraana oli OP:n Jussi Hyöty.
Enemmän juurikin keskittyivät Kiinan tulevaisuuteen.

“Kiinan suuri progressiivinen kysyntäreformi on alkanut” by Jussi Hyöty
https://www.op-mediapankki.fi/l/NjKx7B-zGgS5

3 tykkäystä

Soros arvioi, että Kiinan ensi vuoden vaaleista ja siihen liittyvästä valtakamppailusta voi kummuta Mr. Xi:lle tarve tehdä näyttäviä manoveereitä, joissa kohteena on ulkomainen taho kärsimässä taloudellisia menetyksiä, Kiinan sijoittajien saadessa paremman kohtelun.

Siis, vähän tyyliin ”China first!”

2 tykkäystä

The lat­est crack­down on pri­vate busi­nesses pri­mar-ily is aimed at pla­cat­ing the do­mes­tic au­di­ence and shoring up Mr. Xi’s im­age at home. It is a strate­gic move be­fore the March 2022 Na­tional Peo­ple’s Con­gress, where Mr. Xi is widely ex­pected to be con­firmed as life-time chair­man. Hav­ing alien­ated many party elites, he needed the sup-port of the masses. For the 600 mil­lion or so Chi­nese with a monthly in­come of $160 or less,

Mr. Xi wishes to be seen as the strong leader who can bring down bil­lion­aires and force them to share their spoils. Glam­orous movie icons and heav­ily in­debted prop­erty de­vel-op­ers—like those at Ever­grande—make easy tar­gets.

1 tykkäys

Ei Kiinassa ole mitään vaaleja. Johtopaikoista kyllä äänestetään kansankongressissa, mutta diilit tehdään salamyhkäisissä puolueen ytimissä ja palatsijuonittelut uhkaavat jokaista. Xi on vakiinnuttanut asemansa puolueen “ytimenä” ja putsannut tieltään liian innokkaat nousukkaat. En lähtisi liikaa hekumoimaan vallanvaihtospekulaatioilla, mutta toki merkkejä tyytymättömyydestä on ja niitä pitää pitää silmällä.

2 tykkäystä

Tässä vähän Evergrande-otsikoita edeltänyttä artikkelia siitä kuinka kiinan paikallishallintojen maamyynnit ovat kunnioitettavat 8,3% kiinan BKT:n koosta 2020. Toki maan myynti ei ole kansantuotetta, joten tuskin edes Kiina laskee sitä varsinaiseen BKT:hen, mutta mitenkäs provinssit ja niiden rahoitus?

“Research from Yuekai Securities indicates that China’s province level governments have become heavily reliant upon land sale revenues for fiscal support. In 2019 the land fiscal dependence ratio of provinces including Zhejiang, Anhui, Jiangsu, Shandong, Jiangxi, Guizhou and Hubei stood at between 90 – 120%”

Jos maan myynti ja siitä saatavat tulot hiipuvat kiinteistökepulien kurimuksessa, niin kuinka käy provinssien tulojen? Mistä ne paikataan? Nostamalla veroja? Vähentämällä kulutusta? Printterillä?

8 tykkäystä

USA jatkaa Huawei -pakotteita.

Ms. Meng, who is 49 years old, is the daugh­ter of Ren Zhengfei, the founder of Huawei, the world’s largest maker of telecom-mu­ni­ca­tions equip­ment and a leader in 5G tech­nol-ogy.

In a four-page state­ment of facts, Ms. Meng ac-knowl­edged that she made un­true state­ments to a bank in 2013 about the re­la­tion­ship be­tween Huawei and a com­pany it con­trolled that op­er­ated in Iran, lead­ing the bank to pro­vide ser­vices that vi­o­lated U.S. sanc­tions on Iran.

The deal to free Ms. Meng risks a back­lash in Con-gress, where some Re­pub-li­cans have ac­cused the Biden ad­min­is­tra­tion of be­ing too le­nient against Huawei com­pared with for­mer Pres­i­dent Don­ald Trump. On Thurs­day, Com­merce Sec­re­tary Gina Rai­mondo told the Jour-nal that her de­part­ment would con­tinue ef­forts to block Huawei from get-ting ad­vanced chips.

1 tykkäys

West­ern­ers work­ing in China are of­fi­cially on no­tice. You could be ar­rested on trumped up charges at any time and used as hostages to pro-mote Com­mu­nity Party in­ter­ests. That’s the mes­sage from the hu­mil­i-at­ing U.S. sur­ren­der to Chi­na’s hostage diplo-macy in the case of Huawei chief fi­nan­cial of­fi­cer Meng Wanzhou.

2 tykkäystä