Pörssien suunta (Osa 2)

Annat kyllä hyvin yksioikoisen tilannekatsauksen Powellin toiminnasta viime vuoden osalta. Jos on seurannut kaikki tiedonannot läpi, kyllä toiminnalla on ollut ihan selkeät perusteet, miksi kehitys on ollut mitä nyt voidaan havaita.
Eilisessä kongressin kuulemisessa Powell minusta kiteytti hyvin asian juuriongelman ja se oli hänen mielestään tuotantoketjun vaikeudet (supply) - ei kukaan varmasti osannut ennustaa (ei siis myöskään Fed) vuoden alussa, että tuotanto/toimitusongelmat olisivat näin massiivisia ja aiheuttaisivat valtavan buustin demand-puolelle.

Kyllähän viisautta on muuttaa näkemyksiään, jos huomaa olosuhteiden muuttuneen?
Tuosta voi katsella tiivistyksen eilisestä

41 tykkäystä

Ei minulla ollut mitään aikomusta esittää tuota selontekona Powellin vuodesta -21, se olisikin jo aika raskas paketti yhteen viestiin. Minua kiinnosti, miten Powell on kommentoinut nimenomaan inflaatiota viimeisen vuoden aikana. Siksi laitoin otsikoksi inflaation. Toki voisi tehdä toisen aikajanan vaikkapa aiheesta ”Powell ja työllisyyskehitys”, jossa keskityttäisiin siihen.

4 tykkäystä

Kiitos @KuHa referaatista!

Olin ihan ekstaasissa lukiessani tuon :smiling_face_with_three_hearts: Näyttää siltä että Nordean strategit ovat luoneet täydellisen taideteoksen. Heidän luomuksessaan on sopusuhtaisesti mukana jokainen nykyään vallitsevan bull-mentaliteetin ulottuvuus.

Jokainen heidän pointtinsa voi toteutua. Tuo kokonaiskuva saattaa toteutua.

Oma pointtini viimeiset runsaat puoli vuotta tällä foorumilla on ollut se että:

  • tulevaisuus on aina epävarma
    mutta
  • jos asettelee panoksensa mahdollisimman kiltin myötäsukaisesti nyt vallitsevan bull-mentaliteetin kanssa, niille vedoille saa poikkeuksellisen huonot kertoimet.

Nousu jatkuu heilunnasta huolimatta.

Kukaan ei tiedä nouseeko vai laskeeko pörssi 2022. Kukaan ei tiedä onko heiluntaa keskimääräistä enemmän vai vähemmän.

*Pysyykö kasvu tavanomaista nopeampana? Pysyy.

Kukaan ei tiedä. Voidaan arvailla.

Kysynnän kasvu jatkuu ripeänä kotitalouksien vahvan rahoitusaseman

Tätä olen haastanut varsinkin U.S. kuluttajan osalta. Aika näyttää mikä näkökulma oli oikea.

Rahoitusasemalla kai tarkoitetaan lähinnä likviditeettiä. Mutta jos katsotaan kotitalouksien taseita, siellä ovat assets-puolella kaikilla henkisestikin totaalisen mark-to-market-kirjattuina kaikki varallisuusluokat ennätysnoteerauksilla. Eli taseet jonkin verran murenevat jos markkina arvioi assettien arvoja uudelleen.

investointihyödykkeiden kovan kysynnän

Tämäkin on vain arvailua mikä on näiden kysyntä vaikkapa 6–12 kk kuluttua.

Vahvan kysynnän ja rajoitetun tarjonnan seurauksena yritykset kasvattavat tuotantoa nopeasti

Yritykset etsivät kaikki mahdollisuudet kasvattaa tuotantoa. Hienoa! Kolikon toinen puoli on että jos loppukysyntä mistä tahansa syistä pettää, tulokset niiaavat rumasti kiinteiden kustannusten kasvun takia. Ja olen miettinyt varastoteemaa täällä.

Huolien sietämisestä osakemarkkinoilla on palkittu - ja palkitaan jatkossakin.

Huolien sietämisestä palkitaan kalleimmissa pörsseissä 0 % nimellisellä total returnilla 2022–2032? Hienoa jos tämän vuoden oletetut pirteät tuotot menee Nordean asiakkaille ja muut kärsivät pitkän aikavälin seuraukset ennätysvaluaatioista.

Yllättääkö rahapolitiikka markkinat? Ei niin pahasti, että se pysäyttäisi kurssinousun.

Näitä voi arvailla huvikseen.

Rahapolitiikan tuki markkinoille vähenee, mutta turvaverkko näkymien yllättävän heikkenemisen varalta on yhä paikallaan.

Millä indeksitasoilla se turvaverkko tulee käyttöön?

Tuloskasvu läpi koronakriisin on ollut vahvaa ja talousnäkymät viittaavat ripeään kyytiin myös tänä vuonna.
*Palaako tuloskehitys lähemmäs normaalia? Ennen pitkää. Tässä kuitenkin menee tavanomaista pidempään, sillä vahva kysyntä tukee liikevaihdon kasvua ja katteet pysyvät korkeina.

Arvailua.

*Puhkeaako kupla? Ei, mutta arvostustasot laskevat. Kun rahapolitiikka kiristyy hiljalleen, tuottovaatimukset nousevat kaikissa omaisuuslajeissa ja samalla arvostukset laskevat.
*Vuosi 2021 osoitti, että arvostustasot voivat laskea kurssien noustessa tuloskasvun tukemana.

Mykistävän naiivisti arvailuun perustuva forward p/e = “arvostustasot”, case closed.

Nähdäänkö tänä vuonna viime vuotta suurempia kurssilaskuja? Luultavasti. Kasvunäkymät tukevat kuitenkin tänä vuonna riskisimpiä sijoituskohteita, mikä rajoittaa kurssilaskujen voimakkuutta.

Vaikka strategit olisivat kaikessa oikeassa 2022 osalta, vuoden lopulla markkina katsoo normaaliin tapaansa eteenpäin ja voi sen perusteella käyttäytyä huonosti.

Korjausliikkeet kuuluvat sijoittamiseen, eikä niiltä vältytä tänä vuonnakaan. Reilusti yli 10 % kurssilaskut vaatisivat näkymien selvempää heikentymistä.

Liikevaihtoihin suhteutettuna hyperarvostetuilla markkinoilla äärimmäisen bull-omahyväisyyden ja vivutuksen vallitessa reilusti yli 10 % laskut eivät vaadi “näkymien selvempää heikkenemistä” :smiley:

Mistä saa parhaat tuotot? Pohjois-Amerikasta. Talouskasvun hidastuessa sijoittajat alkavat painottaa yhä enemmän laatuyhtiöitä, joita on eniten Atlantin toisella puolen.

Alle vuoden tähtäimellä suuri sattumanvaraisuus toki eli voi olla näinkin. Mut mielenkiintoinen veto ohjata asiakkaat maailman kalleimmille markkinoille.

Muistaakseni aika lailla kaikkien tämän foorumin keskustelijoiden kanssa olen löytänyt ainakin jonkin verran yhteistä maaperää, mutta Nordean strategien kanssa en kerrassaan yhtään.

Jos Nordean strategit saavat noi kaikki oikein ja minä kaikki väärin, olen valmis odottamaan joulukuussa 2022 polvillani kolme päivää ja kolme yötä heidän toimistonsa edessä sitä että he ottaisivat minut armoihinsa.

Road to Canossa - Wikipedia

45 tykkäystä

Erittäin hyvä kirjoitus ja kiitos siitä. Myös minulta @KuHa :lle kiitos referaatista. Minä näin tämän Nordean webinaarin nyt enemmänkin vahvistavan omaa karhumaista näkemystäni markkinoista sen kaikessa epämääräisyydessään. Minä tulen kanssasi sinne ovelle odottamaan jos 2022 menee näin kuten arvaillaan :smiley:

4 tykkäystä

Ei arvannut Nordea, että kulttuurialan palkinnon saisi Inden foorumilta :boom:
Turha on porsaan tulla roudan toimistolle ajamana jouluksi polvistelemaan. Ovi avataan vain oikealla tavalla uskoville, vaikka olisivat väärässä. Onneksi me Nordean asiakkaat saimme kuitenkin luvan kerätä kaikki omenat :muscle:

Kun possuhuoli on -jollakin tähtäimellä- pettymään ehkä joutuvista sijoittajista, tulisiko olla huolissaan myös kolikon toisesta puolesta eli siitä, että ei osata hypätä kyytiin ajoissa. On kyse sitten tietystä osakkeesta, indeksistä tai koko markkinasta? Sellaisia kannanottoja ei ole näkynyt? Ei tarvitsi ottaa karhusuolan kera kaikkea.

T. Nimim. Minullakin on Orionia

9 tykkäystä

Alla yksi näkökulma Helsingin pörssin arvostukseen.

S&P 500 equal weight -indeksi on mielekkäämpi vertailukohta muun maailman pörsseille kuin market cap -weighed -versio.

Equal weight -versiossa eivät ole merkittävässä roolissa tällä hetkellä normaalin kapitalistisen kilpailun yläpuolella operoivat jätit.

Equal weight -version p/s-arvostus on nyt 2,0x.

Toimialajako alla:

Alla jäljittelen S&P 500 equal weight -indeksin toimialajakoa. OMXH arvostus näyttää tästäkin näkökulmasta tosi kovalta. Kalliimpi puolisko vasemmalla, halvempi oikealla.

ttm-p/s ttm-p/s
Qt 26,6 Neste 2,6
Qt 26,6 Metso 2,1
Revenio 18,8 Sampo 1,9
Kojamo 12,8 Sampo 1,9
Kojamo 12,8 Sampo 1,9
Harvia 6 UPM 1,9
Orion 4,9 UPM 1,9
Orion 4,9 Sanoma 1,8
Orion 4,9 Wärtsilä 1,7
Nordea 4,7 Fiskars 1,5
Nordea 4,7 Nokia 1,4
Nordea 4,7 Nokia 1,4
Citycon 4,3 Nokia 1,4
Elisa 4,3 Nokia 1,4
Fortum 3,5 Stora E 1,4
Fortum 3,5 Stora E 1,4
Fortum 3,5 Valmet 1,4
Kone 3,1 Terveyst. 1,3
Kone 3,1 TietoE 1,1
Kone 3,1 TietoE 1,1
Kone 3,1 Kesko 1
N Renkaat 2,9 Kesko 1
N Renkaat 2,9 Kesko 1
Neste 2,6 Kesko 1
Neste 2,6 Tokmanni 1

Fortumin lukua olen puhdistanut Uniperin vaikutuksesta koska käsittääkseni S&P 500:ssa ei ole yhtään millään lailla Uniperia vastaavaa bisnesmallia. (Ks. @Johnnyboy viesti).

Mulla on sellainen mutu että USA:ssa on firmoilla viime vuosina ollut tapana vivuttaa taseita hieman aggressiivisemmin kuin täällä. Eli siitä voi tulla hitusen vääristymää vertailuun.

6 tykkäystä

Inflaatiodataa taas vaihteeksi.

Aika lailla osui ennusteisiin, joten luulisi olevan positiivista markkinoille. Paljon pahempaakin pelättiin.

12 tykkäystä

Tervehdys! Yhdysvaltain inflaatiolukemat julkaistiin ja ovat ohessa. Vielä vauhti kiihtyy, joulukuussa kuluttajahintojen nousu 7 % vuodentakaisesta:

image

24 tykkäystä

Käytetyt autot mainittu jälleen, mutta myös majoituksen hinnan nousu alkaa painaa luvuissa. Energian hinta sen sijaan laski pitkästä aikaa (kuva tiedotteesta)

15 tykkäystä

Valinta ei ole onneksi joko tai. Jos markkinaa pitää ylihintaisena ja tuotto-odotuksia heikkoina, voi osakepainoa laskea. Ei tarvitse mennä nollaan ja luopua leikistä kokonaan.

Mahdollisia lopputuloksia on paljon. Kuinka moni niistä on negatiivisia ja kuinka moni positiivisia? Kuinka paljon 100% osakepainolla saa lisätuottoa riskiin nähden? Kuinka pääoman menetys on kyseessä, jos riski realisoituu?

Tällä hetkellä en usko, että täydellä osakepainolla saa merkittävää tuottoa, sillä markkinoiden tuotto-odotus on hyvin heikko kovalla kasvullakin.

Uskon, että mahdollisia lopputuloksia on enemmän kuin positiivisia. Toisin sanoen, hyvään lopputulokseen tarvitaan monta asiaa, kun taas huonoon tarvitaan ehkä vain yksi (esim. katteiden heikentyminen tai korkojen nousu).

En usko, että pääoman menetys olisi kovin suuri. En usko, että markkinat niiaisivat 50 prosenttia.

Kun nämä ynnätään yhteen, pidän markkinoiden laskua varsin todennäköisenä mutten niin dramaattisena kuin esimerkiksi finanssikriisissä. Siksi olen mieluummin varovainen kuin ahne. Jos osakkeet alkavat jostain syystä näyttämään hyvin tuottavilta (edullisilta), niin käännän takkini kyllä välittömästi.

6 tykkäystä

Asumisen kulut voidaan lukea niihin, jotka voivat pidätellä inflaatiota korkealla pidemmän aikaa. Marraskuussa asumisen hinnat nousivat 3,8 %, nyt joulukuussa 4,1 % vuodentakaisesta. Asumisen kuluihin odotetaan lisäpainetta tänä vuonna, kun vuokrien nousu alkaa näkyä kuluttajahintaluvuissa, kuten Bloombergin tekemä mallinnus näyttää (kuvio alla). Vaikka tuotannon pullonkaulat helpottaisivatkin, kuluttajahintoja pitävät korkealla muut tekijät. Siksi inflaatiopaineet lienevät kuluttajien kiusana vielä 2022 alkupuoliskon.

12 tykkäystä

Mitä kaikkea tuohon asumisen hinnan nousuun on huomioitu taakse, esim. energian korkea hinta (sähkö, kaasu, muut…), heijastuuko se myös tuonne, koska vuokrissa jne voi olla sisältyneenä energiaa?

3 tykkäystä

Tässä asumisen kategoriassa suurimpana yksittäisenä komponenttina on OER eli Owners’ equivalent rent, jossa yritetään mallintaa sitä, kuinka paljon omistusasujalla olisi vuokra, jos hän omistamisen sijaan vuokraisi asuntoaan/taloaan. Toisena komponenttina ovat sitten “tavalliset” vuokrat ja kolmantena kodin ulkopuolinen majoitus.

2 tykkäystä
13 tykkäystä

Luitko itse uutisen? :sweat_smile: Italia laski liikkeelle uuden, 7 miljardin kokoisen ja 30 vuoden pituisen velkakirjan jolle löytyi kysyntää peräti 55 miljardin euron verran. Italian velalle löytyy kysyntää vaikka ja kuinka, kun EKP on verhojen takana valmiina antamaan tukea pahoissa paikoissa. :wink:

”Jan 5 (Reuters) - Italy received more than 55 billion euros of demand for a new 30-year bond on Wednesday, according to a lead manager memo seen by Reuters, launching the euro zone’s first major debt sale of the year weeks ahead of a potentially disruptive presidential election.

The new bond, which will raise 7 billion euros and matures on Sept. 1, 2052, was priced to yield 2.162%, Italy’s Treasury said in a note.”

50 tykkäystä

Mikä onkaan helpompaa rahaa kuin ostaa velkakirja valtiolta ja myydä se kalliimmalla keskuspankille?
Näinhän se markkinatalous toimii!

4 tykkäystä

Mainioita havaintoja itse kunkin pörssipohdinnan mausteeksi

2 tykkäystä

Niin, mikäs ostellessa erittäin korkeariskistä hyvätuottoista velkapaperi halvalla täysin riskittömästi koska EKP takaa ettei maksukyvyttömyystilannetta voi tulla.

Seuraako tällä foorumilla kukaan Suomen asuntojen tuotannon kehityksen tilannetta makronäkökulmasta? Hätkähdin aamulla, kun kävin katsomassa kuinka monta vuokra-asuntoa on listattu Oikotiellä (Helsinki, Espoo ja Vantaa). Lukumäärä on noussut kevään 2019 noin 4500 asunnosta 10417 asuntoon!

31 tykkäystä

Voiko olla samaan aikaan riski, jos ei ole riski? Tai oikeastaan nimenomaan suuri riski ja täysin riskitön?

2 tykkäystä