Pörssien suunta (Osa 2)

Juuri näin, ja on hyvin mahdollista, että osallistumisaste ei palaa enää kriisiä edeltäville tasoilleen. Käsittelin tätä työn murrosta alkuvuoden makrokatsauksessa, jossa pohdin myös tuota eläköitymistä. Tässä ote tekstistä:

14 tykkäystä

Toki FEDin on helppo tänään todeta että suunnitelma pysyy voimassa ja ensimmäinen koronnosto tehdään suunnitellusti.

Sitten voi todeta samalla että tilannetta arvioidaan sitten uudestaan ennen seuraavaa, ajateltua koronnostoa.

Inflatoriset tekijät eivät ole poistuneet mihinkään ja koronanjälkeinen aika on päivää lähempänä, eikä esim. öljyn, raaka-aineiden, työvoiman jne. hinta ole laskusuunnassa vaikka kursseista onkin ilmaa pihissyt.

Varsin yleinen näkemys asiantuntijoiden parissa on että FED on jo pahasti myöhässä ja QE pitää varsinkin lopettaa heti.

Tässä on nyt osittain lyhyellä tähtäimellä vastakkain perusduunarin ostovoima ja paremman väen eläkeomaisuus. Mutta ei ns. normaali korkomarkkina ole osakkeille huono, tietysti nollakorkoon verrattuna satumaiset arvostukset purkautuvat.

Se on kuitenkin se perusduunariosasto ensimmäisenä kaduilla jos raha ei riitä mieluiseen elämään…

3 tykkäystä

Joo. Olli-Pekka Kallasvuo kertoi, että aikoinaan 1980-luvun alkuvuosina Yhdyspankissa tarjottiin kakkukahvit koko henkilökunnalle sen johdosta, että Yhdyspankin tase oli ylittänyt Kansallisosakepankin taseen.

Että sellaisia tavoitteita :slight_smile:

11 tykkäystä

Haha, hyvä ja kuvaava anekdootti! :slight_smile:


Handelsbanken tiedotti talousennusteistaan Suomen osalta.

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/handelsbanken-suomi-handelsbankenin-talousennuste-investointipyrahdys-kirittaa-kasvua

"Suomen talous kasvaa 3,0 prosenttia vuonna 2022. Omikronaalto hieman vaimentaa talouden aktiviteettia alkuvuonna, mutta talouskasvu piristyy toisesta neljänneksestä lähtien. Valopilkun tähän vuoteen tuo investointien ripeä kasvu. Myös kotitalouksien kulutus lisääntyy edelleen ja viennin vire säilyy myönteisenä. Vuonna 2023 talous kasvaa 1,8 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuonna 2024. Viime vuonna BKT kasvoi ennusteemme mukaan 3,7 prosenttia.

Inflaatio pysyy korkealla tasolla vuoden 2022 alkupuoliskolla, mutta alkaa sen jälkeen vaimentua. Tänä vuonna inflaatio on kuitenkin keskimäärin viime vuotta korkeammalla tasolla.

Maailmantalous kasvaa tänä vuonna 4,4 prosenttia, ensi vuonna 3,7 prosenttia ja 3,3 prosenttia vuonna 2024. Maailmantalouden kasvuvauhti tasaantuu tänä vuonna runsaan elvytyksen vähentyessä. Toimitusketjuongelmat jatkuvat, mutta niiden odotetaan helpottuvan tämän vuoden mittaan. Korkea inflaatio tarkoittaa sitä, että keskuspankit alkavat nostaa korkoja ennustejaksolla"

Tämä koskee siis lähinnä kotimarkkinafirmoja ja Suomen BKT:n kehityksen relevanttius pörssille on rajallinen, mutta ei merkityksetön.

Ps. En tiennytkään Handelin olevan Inderesin asiakas, mutta videostriimin linkissä oleva videosync viittaa heidän käyttävän Flikin softaa. :stuck_out_tongue:

28 tykkäystä

3 viestiä yhdistettiin ketjuun: Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

2 viestiä yhdistettiin ketjuun: Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Ilokseni voin todeta, että Gavin on hyvin pitkälti samoilla linjoilla Cathie Woodin kanssa.

" They look back to the 1970s and tech was one of the worst performing sectors in the seventies. Well, tech companies in the seventies had nothing to do with tech companies today. They were asset heavy companies, they made stuff, they had relatively low gross profit dollars per employee. And I do think that is a metric to really focus on, revenue and gross profit dollar and free cash per employee. And so of course they did badly in this Buffett framework. Today tech companies, they’re super asset light, they have the highest ROICs, they have massive pricing power, got probably broadly speaking as a sector, the lowest of employees per dollar gross profit or free cashflow. I don’t think tech will perform going forward the way it did in the seventies.

And I think from a first principles perspective, some of the companies that invest, I’m not mindlessly bullish on tech, I go through periods where I’m so cautious on tech and growth. But today I would say I’m as bullish as I’ve ever been on these names that are down 60 to 70%, where in some cases the estimates continue to be revised up, you’re trading at multiples below where you were back in 2018. And look, if we do have persistent wage inflation, all equities are in a world of paying, but just on a relative basis, I think from here looking out 12 to 18 months, a lot of these midcap tech names are going to be a reasonably good place to be relative to the market. The only caveat I would add is I do have a big bias towards the ones that generate free cash flow."

Kurssilaskua aika monessa hyvälaatuisessa (miten sen ikinä ymmärtääkään) tech firmassa tullut se 40-70% vuoden sisään, samaan aikaan liikevaihto ja/tai tulos kehittynyt esim. 20-40%. Kyllä aika moni firma on jo todella edullisissa hinnoissa, ainakin minun salkkuun on löytynyt tavaraa. Toki osa laskusta on varmaankin aiheutunut muusta kuin oletetusta koronnoususta (spekulatiivisen rahan katoaminen jne) kuten Verneri eilen kirjoitti.

3 tykkäystä

Markkina ylilyö aina. Viime vuoden lopulla oli useassa firmassa ylilyöty ja korjaus oli jossain vaiheessa väistämättömästi tulossa. Sitten markkina teki kuten se usein tekee ja ylikorjasi kellariin koska lumivyöry kun kerran lähtee niin kaikki panikoivat.

Paitsi ikiholdarit jotka kattoo 6kk päästä että olipa veikeä S-mutka käppyrässä.

Ainoa yllätys oli ehkä korjauksen nopeus ja voima. Mutta tietokoneet ja algoritmit tekevät kaikesta nykyään nopeampaa.

Seuraavaksi FOMO puskee taas toiseen suuntaan… (olettaen että JPow ei sotke kaikkien muroja ja aiheuta toista legiä alamäkeen - jälleen ylilyöden)

11 tykkäystä

Muistakaa katsoa tämä pätkä tänään ennen kello iltayhdeksää, @Marianne_Palmu on kello 21 jälkeen tässä ketjussa antamassa kommentit korkopäätöksestä. :slight_smile: :+1:

USA:n keskuspankin korkopäätöstä odotetaan kutkuttavissa tunnelmissa. Kokoukseen on ladattu poikkeuksellisen suuret odotukset. Ekonomisti Marianne Palmu kommentoi.

-Videon aiheet-
00:00 Aloitus
00:30 Ristiriitainen talouskuva
02:40 Korkokokouksen odotukset
05:00 Perusteet rahapolitiikan kiristykseen
06:15 Jay Powellin markkinapulssi

34 tykkäystä

Hyvä huomio Alfilta, että tämä yskäsy rajoittuu pörssiin: roskalainaspreadit ei jaksa edes inahtaa.

16 tykkäystä

Ennustikohan se Antti tuossa videolla jo FEDin kokouksen lopputuleman kun videolla käytiin seuraava sananvaihto:

Marianne: tänään on juhlapäivä ekonomisteille.
Antti: tänään on juhlapäivä ekonomisteille JA sijoittajille

:wink:

Todella mielenkiinnolla tulen kyllä itsekin tuota seuraamaan tänään illalla. En jaksa uskoa, että FED maaliskuussa sekä nostaisi korkoja että alkaisi jo keventää tasetta, luulen että jälkimmäinen säästetään myöhemmälle tätä vuotta koska jo pelkällä indikaatiolla aloittamisesta on markkinoita hillitsevä vaikutus.

14 tykkäystä

Viikon liturgia Lepiköltä:

Tammikuu näytti tällä kertaa karumman puolensa, kun etenkin pieniä ja keskisuuria kasvuyhtiöitä on riepoteltu osakemarkkinoiden turbulenssissa. Päivänsisäisestikin on nähty harvinaisen rajuja suunnanmuutoksia, kun Nasdaq kääntyi maanantaina yli 4 prosentin laskusta plussan puolelle vielä ennen pörssin sulkeutumista. Historiallisesti tällainen ilmiö on keskimäärin tarkoittanut laskun jatkumista seuraavien viikkojen aikana. Joko peli on pelattu vai saadaanko käynnissä olevasta tuloskaudesta lisää virtaa osakemarkkinoille? Katso Traders’ Club 122 ja ota selvää!

14 tykkäystä

Ei välttämättä täysin tämän ketjun asiaa, mutta hyvä huomio.

39 tykkäystä

Tuosta sitten suuntaa parin tunnin päästä

Ja siis itse päätös tulee 21:00 suomen aikaa, suora turinatuokio sitten puoli tuntia myöhemmin.

34 tykkäystä

Mitä parhainta keskiviikkoiltaa kaikille omasta puolestani! H-hetki koittaa pian. Päätöksessä katseet suuntautuvat ensin keskuspankin ohjeistukseen koronnostoista. Tässä Bloombergin viime viikolla kerätyn kyselyn tuloksia siitä, mitä konsensuksen mielestä tuleman pitää. Huomio siis kiinnittyy siihen, ohjeistaako Fed koronnostoa “pian” vai “ensi kokouksessa” eli maaliskuussa vaiko jotain muuta.

image

Sitten vielä alkukevennystä Twitteristä. Tämä parodiatilin twiitti nauratti ainakin täällä Turussa:

171 tykkäystä

133 tykkäystä

no niin, eli maaliskuussa netto-ostot lopetetaan ja korkoja nostetaan “pian” eli tarkkaa aikamuotoa ei käytetty. Tällä nyt ei mielestäni kovin suurta merkitystä ole, mutta antaa tietenkin pientä liikkumavaraa, kun ei mainittu suoraan seuraavaa kokousta

335 tykkäystä

Mutta markkina odottaa nyt koronnostoa Maaliskuussa entistä vahvemmin ja näin silloin tuskin on mitään draamaa jos nousee odotetun +0,25% ja jättää tietty luukun auki nostaa vielä myöhemminkin jos tilanne muuttuu.

Jos nosto olisi tullut tänään oltaisiin tultu tonttiin vauhdilla, ja jos tapering olisi ajettu maaliin heti, olisi myös tiputtu, mutta näiden osalta mentiin odotuksien mukaan.

38 tykkäystä

Voidaanko siis tulkita, että aikaisempaan suunnitelmaan ei tullut käytännössä muutoksia?

6 tykkäystä

näin voi tulkita. Futuurimarkkinalla todennäköisyys maaliskuun koronnostolle oli jo yli 85 % ja tämän päivän nostolle käytännössä nolla, eli odotukset tuskin muuttuvat. Mutta mutta, tasetoimista on puhuttu ja niistä julkaistiin tiedotekin:

78 tykkäystä