Pörssien suunta (Osa 2)

Kuljetusalalla on vuositason inflaatio n. 7 % ja palkankorotukset tulee vielä päälle. Kun nämä kustannusnousut viedään kaikkien myytävien tarvikkeiden kuljetuskustannuksiin, niin inflaation´on paljon enemmän kuin tuo 3 %.

3 tykkäystä

Itse ajattelen sisäistä devalvaatiota palkkakustannusten kautta, ja ne olivat Suomessa Q3:lla (uusin tieto Eurostatilta) euroalueen keskiarvoa korkeammat. Suomessa työvoimakustannusten kasvu oli 3,8 % vuodentakaisesta, kun euroalueen keskiarvo oli 2,5 %.Tässä mielessä sisäinen devalvaatio ei ole toteutunut.

Reaalipalkkojen kehityksestä ja heijastumisesta kuluttajakysyntään on tänään juttua makrokatsauksessa. Mikäli kuluttajakysyntää halutaan kasvattaa, tarvitaan tuloja tai niiden (reaalitulojen) puuttuessa säästöjä/velkaa. Pohdin katsauksessa näiden tekijöiden tilannetta ja sitä, miten tämän vuoden ennusteissa on jälleen laskuvaraa.

11 tykkäystä

Tämä on ihan hauska pointti. Yleensä markkinalle viljellään pankkien toimesta hyvin optimistisia näkemyksiä. Siihen on hyviä ja vähemmän hyviä syitä: yleensä osakkeet nousee isomman osan ajasta, eli olemalla optimisti on enemmän oikeassa, kuin väärässä.

Toisaalta, esimerkiksi osakerahastojen myynnille tai osakevälitykselle pelon lietsonta ei välttämättä sovi hyvin.

(Tämähän on teema mitä on nostettu täällä esille tämän tästä.)

Kieltämättä nykyistä tilannetta on vaikea pedata osakkeille mitenkään ultrapositiiviseksi ainakaan.

Joko inflaatio rusentaa kysyntää ja taloutta, tai keskuspankit tekee sen rahapolitiikkaa kiristämällä.

23 tykkäystä

Foorumin roolia ilmapuntarina ei voi väheksyä. Aika nätisti spekulatiivisin henki foorumilla osui pohjoismaisten osakkeiden osalta tuohon kesäkuun puolivälin ja syyskuun ekan viikon väliin.


9 tykkäystä

JP Morgan kertoo että lähes varma indikaattori nousun povaamisessa on antanut signaalin

buy signal is triggered when the Cboe Volatility Index (VIX) rises by more than 50% of its 1-month moving average, which it last did Jan. 25

Data show the VIX signal has been triggered 21 times since 1990, with the S&P 500 Index gaining an average 9% in the six months afterwards

“JPMorgan Strategists See Sure-Fire Sign It’s Time to Buy Stocks”

13 tykkäystä

Tom Lee (yksi harvoja CNBCn puhuvia päitä, jolla on mielestäni ollut hyviä näkemyksiä viime aikoina) on myös ennustellut helmikuulle ”violent rallya” sentimentin kääntymisen myötä:

Vastaavanlaisia kommentteja on näkynyt nyt viime päivinä paljon, taas saa pähkäillä sitä että toteutuuko se jos kaikki ovat sitä mieltä. :smile:

30 tykkäystä

Itsellänikin ollut vähän fibat että nyt ovat tulleet ainakin kasvuosakkeet niin paljon tonttiin, että nousuhdanne on todennäköinen niiden suhteen. Tosin, Putinin liikkeet Ukrainassa voivat heilauttaa suuntaa mihin hyvänsä, ainakin väliaikaisesti. Lisäksi, mitään selvyyttä ei ole vielä mitä Kiinassa tapahtuu (Evergrande ja muu rakennussektori korviaan myöten veloissa joita eivät kykene maksamaan, hallituksen crackdown suurille teknoille, talouskasvun hidastuminen ja sen keinotekoinen pumppaaminen velanotolla, mahdollinen invaasio Taiwaniin, jne.). Näistä ehkä akuutein on Venäjän toimet ja pidemmällä aikavälillä Kiina on merkittävämpi suunnannäyttäjä maailman talouden suhteen.

Eli, ei mitään uutta auringon alla. Ennustan, että pörssit voivat nousta, tai sitten eivät… :roll_eyes:

7 tykkäystä

Tässä muutamia poimintoja aamun Vartista, joka jää valitettavasti viikon ainoaksi tuloskausi kiireiden takia.

Korkomarkkinan teenlehtien tulkinta on todellakin teenlehtien lukemista, mutta käsittäkseni, jos odotuksiin on luottaminen, korkojen nousu viime aikoina on reflektoinut enemmän odotuksia kireästä rahapolitiikasta. Inflaatio-odotukset ovat laskeneet marraskuusta alkaen.

Huomenna tulee lisää inflaatiodataa mikä on todnäk. tulikuumaa (odotukset 7,3 % y/y), mutta osakkeet ovat pitkän aikavälin “ässettei” joten koen mielekkääksi pitkän aikavälin inflaatio-odotusten tuijottamisen. Monien sijoittajien huomio menee herkästi liikaa päivätason uutisiin, kun pallo pitäisi olla jo 1,5 vuoden päässä vähintään.

Helsingin pörssin, ja muidenkin pössien nousu taittui mörnimiseksi lähes heti kun odotukset koronnostoista lähtivät lentoon. Kuvaajassa jenkkilän kaksivuotisen velkakirjan korko joka liikkuu näiden koronnosto-odotusten tempaisemana.

Tiedän, että monella osakesijoittajalla ei ole helppoa mutta silti meillä on varmasti varaa antaa myötätuntoa korkosijoittajia kohtaan. Heidän maailmansa uppoaa parhaillaan. Korkojen nousuhan tuhoaa pitkien velkakirjojen arvoa. :smiley: Negatiivisen koron velkamassa supistuu nopeaa tahtia.

Raaka-aineiden spotti-indeksi on tapissaan ja “kaikesta on pulaa” kommentoi GS:n kokenut treidaaja Blummalla. Iso ajuri tuolla on ollut öljy. On hyvä huomata, että nyt nämä iskee sinne tänne kannattavuuksiin ja inflaatioon mutkien kautta.

Ihmisillä on tapana tuijottaa omaa napaa ja unohtaa globaali näkökulma. Koronnostot meillä länsimaissa (Yhdysvallat, ehkä euroalue seuraa pian perässä) iskevät itseasiassa pahiten kehittyviin talouksiin.

Eli juuri niihin maihin, joita kaikki rahastomyyjät markkinoi kasvutalouksina ja tulevaisuuden lupauksina! :smiley:

Monet kehittyvät taloudet lainaavat dollareissa tai euroissa, kun ei muulla valuutalla lainaa saa. Nyt kun dollareista on tulossa taas niukkuutta, maat ovat pulassa.

Huomatkaa myös, että kotipörssimme firmoista esimerkiksi Wärtsilä ja Merus Power myyvät energiaratkaisujaan tällaisiin maihin…

Turkilla on ulkoista velkaa melkein Lehman Brothersin taseen verran… Heh heh.

Tämä YLEn velkakartta on hieman hämmentävä, kun punainen implikoi vaikeampaa velkatasoa ja sininen rauhallista tilannetta.

Itseasiassa, maat joilla on syvät finanssimarkkinat ja vahvat instituutiot kuten USA tai Japani, ei ole mitään ongelmaa hoitaa isoja velkamassoja. Niille “defaulttaaminen” on poliittinen päätös, ei talouspoliittisten realiteettien sanelema pakko koska niillä on velat omassa valuutassa ja oma keskuspankki.

Sen sijaan monet siniset kehittyvät maat tuolla saattavat joutua pulaan jo pienenkin velkamäärän kanssa, kun ne ovat lyhytjänteisten pääomavirtojen vietävänä eikä dollareita saakaan enää mistään.

34 tykkäystä

Totta tosiaan, nimellisen 10-vuotisen koron nousua on viime aikoina ajanut 10-vuotisen reaalikoron nousu - nousun veturi on vaihtunut viime vuoden pitkänajan inflaatio-odotuksista reaalikorkoon.

Mielenkiinnolla odotetaan, nähdäänkö samantyyppistä kehitystä kuin vuonna 2013, jolloin reaalikorko viimeksi aloitti palautumisensa kohti positiivista ja sitä, kuinka pitkälle reaalikoron nousussa lopulta päästään.

Kuvioon on vielä lisätty pakkaa sekoittamaan Nasdaq 100:n kehitys. Jokainen voi halutessaan viihdyttää itseään spekuloimalla, löytyykö jotain kiinnostavaa kehitystä historiasta, jota voisi peilailla nykyhetkeen.

3 tykkäystä

Meta Platformsin (ent. Facebook) nimiin kirjattiin viime viikolla ennätys, jota se ei varmasti olisi halunnut tehdä. Yhtiön tulos ei yltänyt odotuksiin, näkymät olivat vaisut ja viimeisenä naulana arkkuun päivittäin aktiivisten Facebookin käyttäjien määrä laski ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa. Sijoittajien tunnelmista tulosjulkistuksen jälkeen ei jäänyt epäselvyyttä, kun Metan markkina-arvosta höylättiin pois yli 250 miljardia dollaria vain yhden päivän aikana. Mitä mieltä Jukka ja Tuomas ovat tilanteesta – onko Zuckerbergin menestystarina päättymässä mahalaskuun vai onko käsillä vuosikymmenen ostopaikka? Katso Traders’ Club 124 ja ota selvää! 0:00 Intro 2:05 Markkinakatsaus 31:38 Tekninen analyysi 43:32 Salkkukatsaus

10 tykkäystä

Ainakin tänään kasvu on ollut taas in. Vähän samoja ajatuksia, jos nyt kasvuosakkeet saavat taas mediahuomiota, niin suunta voi kääntyä voimakkaasti ylös, sillä niin moni on jo ravisteltu ulos kasvulapuista ison laskun aikana. Vaatisi ehkä inflaatio- ja korko -otsikoiden vähenemistä mediassa. Ukrainan tilanne on jo vähän rauhoittunut, eikä enää tunnu suuremmin huolettavan ennen kuin jotain uutta tapahtuu.

1 tykkäys

Miksi koet, että palkkakustannukset olisivat parempi mittari kuin inflaatio? Se toki on iso kuluerä, mutta ei ainoa (vientivetoisissa teollisuusyrityksissä raaka-aineet usein suurempia). Eikö inflaatio ottaisi huomioon kaikki kulut vai kärsiikö sitten jo tarkkuus?

Toki raaka-aineet liikkuu yleensä samassa suhteen niin suomalaiselle kuin esim. italialaiselle tehtaalle, mutta jos otetaan huomioon myös esim. rahtikulut, niin kontti komponentteja maksaa enemmän Kiinasta Suomeen kuin Italiaan.

Asiasta toiseen. Alla ote sun makrokatsauksesta maanantailta. Työllisyys on parantunut hitaiten viidessä edellisessä taantumassa (joskin 2020 käppyrä ei ole vielä saavuttanut 100 pinnaa). Sattumaa vai voiko tähän olla jokin looginen selitys (keskuspankkipolitiikka, velkaantuminen, Bretton Woods tms)?

1 tykkäys

Tähän väliin hyvä huomio Andreakselta, miten inflaatiota mittaava kulutuskori on muuttunut ja miten se voi aluksi paisuttaa inflaatiota tänä vuonna, mutta sitten saada sen näyttämään vieläkin vaisummalta.

Kulutuskori päivitetään siis vuosittain, eli tämä on ihan normaali prosedyyri.

Esimerkiksi, nyt vuosien 2019–2020 datan perusteella hyödykkeiden paino on lisääntynyt, mutta oikeastihan tänä vuonna kulutuksen voisi olettaa painuvan takaisin kohti palveluita.

14 tykkäystä

Otan tämän esiin varmaan seuraavassa Vartissa, mutta turha pantata hyvää tiedonjyvästä useita päiviä. :smiley:

Maersk, maailman konttiliikenteen tanskalainen goljatti, sanoi tänään tulosjulkkarissa konttiliikenteen solmujen aukeavan vuoden puolivälin jälkeen.

Tottakai, näkyvyys on heikko ja tilanne poikkeuksellinen. Mitä jos pandemia pitkittyy? Mitä jos ihmiset jäävätkin vain himaan tilaamaan mikroaaltouuneja eivätkä lähde ulos kuluttamaan palveluita? Ei voi tietää, joskin ihmisluonteen tuntien voisi olettaa kansan marssivan riemulla ulos jahka pandemia väistää tai arkipäiväistyy…

Konttihinnat ovat hivuttautuneet ylöspäin, joskin viime viikkoina on ollut taas tasaisempaa…

Noh, monesti markkinan kollektiiviset viisaat päät tietää paljon ja kurssissa on se informaatio. Katsoin Maerskin osaketta. Se ei ihan vielä odota sellaista konttisyklin käännettä, sanoisinko…

Aika stonks-meininkiä, ilmankos tanskalaiset ovat niin vauraita… :smiley: Alan yhtiöthän tekevät massiivisia tuloksia kiitos tämän sotkun, vuosien kuivakauden jälkeen.

Maerskin ohjeistus jäi vähän markkinan odotuksista. Lähivuosien konsensus odottaa, että paisuinut nettotulos rauhoittuu.

Nythän tuo tekee enemmän tulosta, kuin koko Helsingin pörssi yhteensä suunnilleen. :smiley:

61 tykkäystä

Zim tehnyt valtavaa tulosta samalla alalla ja muitakin löytyy! p/e oli vielä hetki sitten 1-2 :smiley: ja osinko lähellä 25% vuodessa.

9 tykkäystä

Editoin sekavaa viestiäni vähän luettavampaan muotoon.

En tiedä Maerskin rakenteesta sen tarkemmin, mutta jos tätä lafkaa tarkemmin analysoi niin pitäisi tietää sopimusten kestoja, laivojen tyyppejä ja ikää, onko omistus vai leasing, leasataanko itse muualle ja sitten vaikka tulevaisuuden diveistä. Jos spotti osuus on pieni niin tämä nousu kuten ei sitten laskukaan ole viivan alla niin dramaattinen, etenkin kun sen alamäen sanottiin olleen viime lokakuussa😅. Sen lisäksi satamien sujuvampi liikenne lisää lafkojen volyymia vaikka ratet tippuukin. Lähinnä siis tohon kurssin ihmettelyyn että ihan suoraan rateja tuijottelemalla ei Maerskin kassavirrat suoraan aukene.

Nythän on tosiaan lowest of the low season normi kausivaihtelujen mukaan konteille (vaikka toki ratet muuta väittää) ja kesällä sitten pikkuhiljaa nousee volyymit taas syksyä kohti eli olisi ihan luonnollinen vuoden pohja kesälle jos nyt saatais pahimpia jumeja korjattua ja rateja sinne asti korjailtua. Veikkaampa että ensi talven tilaukset alkaa tänä vuonna melkoisen ajoissa.

Uutta konttilaivaa alkaa puskemaan jossain h1-h2 2023 että varmaan hyvällä takautuvasti maksettavalla divi politiikalla tossa tekee sijoittajat vielä rahaa. 2022 on varmaan kokonaisuutena kovempi kuin 2021. Taidettu Costamaresta joskus sanoa että tehnyt parhaat tulot parin vuoden aikana sen jälkeen kun edellisen kovan syklin alamäki alkoi.

Tämän sanottua olen itsekkin karsinut konteista parin vkon aikana melko reilulla kädellä ja siirtynyt drybulk/tankkerien puolelle eli jaan kyllä käsityksesi että ainakin spottilafkoilla kun tulee isoja divejä tässä alkuvuonna niin dippejä ei välttämättä enää osteta koska riskitaso on noussut suhteessa tuottoihin. Silti tämän sanottua jollain 70$/osakkeen lapulla voi saada tältävuodelta 20$ osinkoja ja viimevuotiset ~15$ vielä tulolla että onhan siinä vähän tukea pahimpiin huoliin, eli täysiin rate tai kurssiromahduksiinkaan en itse usko vaikka syklinen ala onkin.

Tähän vielä että containerit taitaa olla selkeästi se shipping sektori missä hedgetetään pidempiä soppareita ja näin ollen myöskin kuluttajat maksaa monessa tapauksessa kalliista rahtauksesta vuosia, joskaan ei niitä toki rate huippujen mukaan ole sovittukkaan.

Muuten se joskus seuraamasi Baltic dry saavutti näillä näkymin pohjat kun sielläkin on seasonal low (chinese new year) ja siihen päälle olympialaiset ja drybulk botskit tiukassa että voipi olla että iron ore/coal tms kuskailut tulee tästä taas loppuvuodeksi nousemaan.

@Verneri_Pulkkinen olen itsekkin pohtinut miten kuluttajien käyttäytyminen muuttuu kun pandemia on ohi. Loogisinta lienee juurikin matkailun ja miksi ei palveluidenkin käytön räjähtäminen. Jos näin on, niin voiko tästä vetää sen johtopäätöksen että se koronakurimuksessa elänyt kokki ja muusikon retku saavat vihdoin voita leivänpäälle ja tämä raha jatkaa kiertoa pizzauuniin ja kaniin viedyn kitaran tilalle uutta stratoa ja vahvaria.

14 tykkäystä

Huomenta! Julkaisin tänään makrokommentin, jossa en valitettavasti pystynyt tarjoamaan suoraa vastausta @Rayton :n esittämään kysymykseen, mutta käsittelin velkakestävyyttä yleisellä tasolla.

Kuten @vanha_Qfwfq jo aikaisemmin mainitsi, korkoriskeihin vaikuttaa itse korkotason lisäksi velan aikarakenne. Mitä pidempi maturiteetti, sitä vähemmän lyhyen aikavälin korkomuutokset vaikuttavat lainanhoitokustannuksiin. Tässä suhteessa euroalueella on yleisesti petrattu viime vuosina, ja esimerkiksi Italia on onnistunut pitkiä lainoja liikkeellelaskemalla pidentämään maturiteettia yli seitsemään vuoteen.

italy average debt maturity

Luonnollisesti velkakestävyyteen vaikuttavat korkojen lisäksi muutkin asiat, kuten julkisen talouden rakenne ja yleinen talousnäkymä. Kahlasin artikkelia varten läpi Valtioneuvoston muistiota, jossa Suomen kohdalla velkakestävyyteen liittyvät käppyrät ovat aika huolestuttavia, etenkin ennusteet velka/bkt-suhteen kehityksestä, jotka ovat 2050 mennessä samoilla tasoilla kuin Italiassa nykyään (ao. kuviot muistiosta).

Tässä vielä koko makroartikkeli, jos aihe enemmän kiinnostaa:

Tänään iltapäivällä sitten onkin luvassa Yhdysvaltain inflaatioluvut. Saa nähdä, minkälaista värinää ne koroissa tällä kertaa aiheuttavat.

25 tykkäystä

Huonosti kirjoitettu juttu Hesarissa. Heitellään erilaisia bruttomääräisiä lukuja, nettomerkinnöistä ei ole puhetta.

Arvelen että korkojen terävä nopea tasokorjaus on suomalaisten piensijoittajien osakeallokoinnin kannalta lyhyellä tähtäimellä bullish.

Miksi? Koska pitkän koron rahastoja on markkinoitu niin että riskitön sijoituskohde ja hei katsokaa, mukava tuottohistoria. Tuo illuusio hajosi.

Sama ilmiö näyttää olevan jopa USA:ssa vaikka siellä piensijoittajat ovat jo valmiiksi paljon aggressiivisemmin osakkeissa kuin Suomessa.

Tänä tällainen välihuomio. Osakemarkkinoiden näkymiin liittyvät negatiiviset aspektit joista olen täällä toukokuusta alkaen jauhanut, ovat mielestäni enimmäkseen voimassa – osa lieventynyt, osa pahentunut.

8 tykkäystä

Jännän äärellä tänään!

”Bank of American Ethan Harrisin mukaan markkinoilla ollaan nyt lähellä kipupistettä, jossa Fed joutuu julistamaan täysimittaisen sodan inflaatiota vastaan.

Jos tänään julkaistava luku menee vuositasolla selvästi yli odotetun 7,3 prosentin ja hintojen nousu edelliskuusta ylittää ennusteet, maaliskuussa voidaan todella nähdä poikkeuksellinen puolen prosenttiyksikön koronnosto. Mikäli markkinoiden konsensus siirtyy tälle kannalle, pörsseissä ja erityisesti kasvuyhtiöistä ruuhkaisella teknologiasektorilla nähdään todennäköisesti uusi tuntuva alamäki.

Jos luku menee odotuksiin, osakkeissa saattaa olla edessä jopa pientä helpotusrallia. Siitäkin huolimatta, että vuositasolla inflaatioluku nousee tammikuulta joulukuun 7,0 prosenttia korkeammalle.

Tämä johtuu siitä, että vuosimuutoksen iskiessä odotuksiin, kuukausitason muutos joulukuusta tammikuuhun hidastuu kuukautta aiemmasta. Se viittaisi inflaatiohuipun olevan jo lähellä, mahdollisesti helmikuussa. Sen jälkeen voisi olla edessä jo vuosikasvun hidastuminen, sillä vertailukauden luvut alkavat nekin kivuta jo ylemmäs maaliskuusta alkaen.

Mikäli Yhdysvaltojen inflaatioluvut jäävät tänään odotettua alhaisemmiksi, on yllätys suuri ja pörssiralli todennäköisesti entistä kiivaampi. Se viittaisi Fedin tiukkojen puheiden jo osittain tehonneen ja painaneen inflaatio odotettua nopeammin laskuun odotusten mukana.

Viime viikon työmarkkinaraportin palkkaluvut, yhä jatkuvat toimitusketjujen ongelmat ja ruoan sekä energian kipuavat hinnat eivät kuitenkaan viittaa tähän suuntaan”.

18 tykkäystä

Liittyen useiden meidän täällä foorumilla nostamaan mahdollisuuteen, tämäkin ”triggeri” puhuisi nousun puolesta kasvuyhtiöissä.

Pian tulee inflaatiodataa joka saattaa saattaa tämän kommentin noloon valoon mutta se on sijoittamisen ja elämän arkea. :sweat_smile:

56 tykkäystä