Pörssien suunta (Osa 2)

2500 sepe vaikuttaa hyvin haastavalta. Ihan vain jo siksi, että Apple ja Microsoft kavereineen on 20% koko indeksistä.

Minustakin Grantham on myös kyllä pääpiirteittäin oikeassa, mutta nykyisen kaltainen tilanne on poikkeuksellinen jo sepen koostumuksen kannalta. Minä en ainakaan tiedä aikakautta, jolloin muutama yhtiö olisi noi suuressa arvossa tässä.

Millä ihmeellä Applen ja Microsoftien arvostuksesta saataisiin leijonan osa pois?

1 tykkäys

“Jonnet ei muista” kun Apple oli forward P/E 15x.

:wink:

Tämähän tilanne tavallaan vallitsi 2009-2015, mikä oli jälkikäteen katsottuna naurettavan halpaa aikaa pörssissä. Ei siis kaikissa firmoissa tai sektoreissa, mutta laajasti silti.

Finanssikriisin traumat korjaantuivat hitaasti…

19 tykkäystä

Onneksi en ole jonne enää xD

Mutta joo Applekin on yhtiönä muuttunut noista arvostustasoista. Älykellot, oman sisällöntuottaminen ja muut vastaavat asiat ovat tulleet osaksi mukaan Applen kasvutarinaan ja siten venyttäneet kertoimia.

En minä kyllä osakkeiden netto-ostajana tuota 2500 sepeä kauhistuisi. Heittäisin hattua ilmaan, jos Applea ja Microsoftia pääsisi ostelemaan jollain p/e ysillä.

3 tykkäystä

Kuinka paljon se on muuttunut? Vuodesta 2011 vuoteen 2021:

  • Liikevaihto on kasvanut 13% per vuosi.
  • Ebitda kasvanut 13% per vuosi.
  • Nettotulos kavanut 14% per vuosi.
  • Osakekohtainen tulos kasvanut 19% per vuosi.
  • Markkina-arvo kasvanut 23% per vuosi
  • Peräpeiliin katsova P/E oli tuolla aikavälillä kolminkertaistunut.

Vuosikasvut CAGR

Liikevaihto kasvanut aivan sikana noin pitkälle aikajänteelle, mutta hitaammin kuin vuosina 2009-2011. Kannattavuus pysynyt kutakuinkin samana. Nettona viivan alle jää hieman enemmän, koska verokanta laski. Onhan nämä ajankohdat arvostuksellisesti tuon ajanjakson ääripäät mikä kertonee näiden välisestä sentimenttierosta. Ei voida sanoa edes ettei Apple olisi suorittanut vahvasti ennen tuota vuotta 2011. Esim vuosien 2009-2011 aikana liikevaihto kasvoi 59% per vuosi ja nettomarginaalit pyöri yli 20% eli voidaan ihan hyvällä syyllä puhua varsin kannattavasta kasvusta.

En tiedä mitä lisäarvoa tämä nyt toi, mutta olihan hauska pyöritellä lukuja. Luvut muuten macrotrends.net sivustolta.

5 tykkäystä
3 tykkäystä

Viilataan ennustetta hieman, kun Ukrainan kriisi eskaloitui vastoin odotuksia. Luulen, että pääindeksien pohjat oli tässä eli pari kuukautta etuajassa. En myöskään enää usko FED:n 0,5 prosentin ohjauskoron nostoon ensi kuussa, joten kesäkuussa mennään yhdessä prosentissa. Osakkeiden kurssilaskut toimivat hyvin myös inflaation tappajana😬

21 tykkäystä

Kun kaikki katsoo Ukrainaan niin samalla maailmantaloudessa…

66 tykkäystä

JP Morganin näkemyksiä osakemarkkinoista, kannattaa lukaista mihin he näkevät että kannattaa sijoittaa

“JPMorgan’s Kolanovic Says Stocks Will Rise on Pandemic End, China Stimulus”

17 tykkäystä

Meni hieman kässäri tänään uusiksi, mutta tässä aamun Varttia.

Muistutan taas toistamiseen, että yleensä pörssit eivät laske pitkäkestoisesti konfliktien takia. Ukrainassa on täysimittainen sota päällä, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä että se leviäisi laajemmalle. Se lienee pitkässä juoksussa selvää, että uusi kylmä sota on suvainnut kuumentua lännen ja Venäjän välillä.

Joskus pörssit saattavat jopa nousta sodan syttyessä. Esimerkiksi 90-luvun alussa pörssit pannutti, kun Hussein miehitti Kuwaitin ja sen öljykentät. Samalla hetkellä, kun liittouma aloitti vapautusoperaation, pörssit lähtivät nousuun.

Nasdaq painunee tänään karhumarkkinaan. Nyt jo -19 % huipuista.

Kuten olen aiemminkin nostanut, maailmantaloudelle ei välttämättä niinkään tuo itse konflikti ole niin kamalaa (siis talousmielessä, inhimillisessä kyllä). Sen sijaan öljyn hinnan nousu on tekemässä todellista jarrutusta taloudelle. JP Morgan Chasen kaverit arvioivat, että 150:en kohdalla globaali talouskasvu tyssäisi ja inflaatio paukkuisi 7 %:iin.

Huolimatta synkistä uutisista elämä, ja sijoittaminen, jatkuu. En malta olla muistuttamatta, että viimeisen vuoden surkea pörssikehitys on tuonut alati useampia firmoja alelaariin. Inderesin seuraamasta noin 140 firmasta koostettu mediaani P/E 2022e on päälle 15x. Tottakai, ennusteet on pingottuneita ja niissä voi olla laskupainetta riippuen miten talous kehittyy. Silti, kyllä tässä markkinassa on jo tilaisuuksia osakepoimijalle.

Katse kannattaa pitää kaukana horisontissa. :slight_smile:

65 tykkäystä

Venäjän pörssissä suunta osoittaa kyllä tänään, että sotiminen tulee kalleimmaksi yksinvaltiaan kansalle.

34 tykkäystä

Yksinkertaistettu kysymys, kannattaisiko nyt ostaa eniten vai vähiten laskeneita? :thinking:

Tervetuloa yhteisöön!

Jos yrittää katsoa tilannetta objektiivisesti, on vaikea arvioida “milloin kannattaa ostaa” ja milloin “ollaan pohjissa”. Kukaan ei faktisesti tiedä.

minua fiksummat varmasti neuvovat että kannattaa noudattaa omaa sijoitussuunnitelmaa, ja esimerkiksi hajauttaa ostoja pitkälle aikavälille. :slight_smile: myöskin löytyy hyviä kuvaajia ylempää jossa kerrotaan että sota ei varsinaisesti rommaa pörssejä pitkään.

3 tykkäystä

Hei, tervetuloa foorumille! :slight_smile:

Tämä ketju on hyvin ylätason ketju, joten täällä ei yleensä käsitellä suoria osakepoimintoja.

Osakkeesta ei tee hyvää sijoitusta se, että se on laskenut vähän. Tai paljon.

Osakkeesta tekee hyvän sijoituksen se, että ostat laadukasta firmaa halvalla arvostuksella niin että riski ja tuotto on edullisessa suhteessa kannaltasi.

Jos nämä konseptit tuntuu oudoilta, kannattaa lukea esim. Sijoituskoulua ja analyysejä ensin rauhassa. :slight_smile:

30 tykkäystä

Ei koskenut Suomea. Ei tosin liittynyt ko. sotaan millään lailla, mutta jonkin verran erään itäisen valtakunnan hajoamiseen.

Kannattavuusennusteet lienevät ainakin 30 % yli normaalin eli p/e vähintään 20x tuolle small cap -painotteiselle korille?

3 tykkäystä

Kiinahan käytännössä hiljaa hyväksyy tällä Venäjän toiminnan Ukrainassa. Suosittelen myös kaikkia Kiinaan sijoittajia miettimään kaksi kertaa haluaako tukea tätä diktatuuria ja sen yrityksiä :slight_smile:

12 tykkäystä

Vähän rajoilla meneekö tähän ketjuun asti mutta commodity puoli vaikuttaa kaikkeen.


9 tykkäystä

Nordea julkaisi ajankohtaisen sijoittajawebinaarin yleisestä markkinatilanteesta ja mm. Ukrainan kriisin vaikutuksesta markkinaan. :point_down:

Ja koska kyseessä on Nordea ja Antti Saari, niin @musa_2 :n opponointia otetaan kernaasti vastaan. :slightly_smiling_face:

“Tilanne Ukrainan rajalla on kiristynyt reilusti Venäjän tuotua mittavia määriä joukkoja ja kalustoa rajan tuntumaan. Venäjän ja lännen väliset jännitteet ovat kiristyneet ja pörssikurssit kääntyneet laskuun. Mitä tilanne tarkoittaa sijoittajalle? Mihin pörssit suuntaavat seuraavaksi? Näihin kysymyksiin vastaamassa Nordean päästrategi Antti Saari.”

Poimintoja:

  • Pörsseissä on nähty noin 10 % korjausliike, jollainen nähdään keskimäärin kerran vuodessa.
  • USA:ssa pörssi on laskenut, muttei poikkeuksellisen paljoa.
  • Hermoilu ei yksin Venäjästä johtuvaa.
  • Markkinat sopeutuvat USA:ssa nopeammin kiristyvään rahapolitiikkaan.
  • Venäjä-riskit vaikuttavat ensisijaisesti Venäjän pörssiin, muihin mahdollisesti vain hetkellisesti.
  • Sodat ovat ikäviä, mutta markkinoilla niiden vaikutuksia ei pidemmän päälle mitata.
  • Vaikka Venäjä on kokoaan suurempi joissain asioissa, sen merkitystä ei kannata liioitella. Energian tuottajana Venäjä on suuri.
  • Pakotteet toistaiseksi vaatimattomia (Nord Stream 2 -kaasuputkihanke jäihin, valtionlainamarkkinat länsimaissa kiinni, avainhenkilöiden varoja länsimaissa jäädytetään, kahden venäläispankin toiminta länsimaissa estetään). Pakotteita varmasti luvassa lisää.
  • Öljyn hinnannousu parantaa Venäjän valtiontalouden asemaa.
  • Kriisiä on jo hinnoiteltu paljon kiinni osakekursseihin.
  • Aiempiin kriiseihin verrattuna kurssiliikkeet ovat jo melko mittavia USA:n pörsseissä. Ylimitoitettua?
  • Lyhyen aikavälin kurssiheilunta hämärtää kokonaiskuvaa. Kurssiliikkeet ovat viime aikoina olleet isoja, mutta päiväkohtaiset heilahtelut ovat yleisellä tasolla “kolikonheittoa”.
  • Kriisitilanteisiin sopeutuminen pörssissä kestää yleensä noin 2-3 viikkoa. Ukrainan kriisiä on hinnoiteltu pörssiin jo parin viikon verran.
  • Korjausliike vaikuttaa liioitellulta, mikä luo hyvän pohjan nousulle jatkossa.
  • Riskit hinnoitellaan tällä hetkellä melko korkeiksi ja näin pörssillä on hyvin nousuvaraa tänä vuonna.
  • Elpyvä talous ja kasvavat tulokset tukevat osakemarkkinoita.
  • Talousluvut ovat odotettua parempia.
  • Synkentyneet tunnelmat nostavat nousukäänteen todennäköisyyttä.
  • Ole rohkea, kun muut ovat pelokkaita.

Perustekijät:

  • Osakkeet entistä vahvemmassa ylipainossa, joukkolainat entistä vahvemmassa alipainossa, rahamarkkinat peruspainossa.
  • Pohjois-Amerikka ylipainossa, Eurooppa alipainossa, muut alueet peruspainossa.
  • Valtionlainat asteen neutraalimmassa alipainossa, yrityslainat asteen neutraalimmassa ylipainossa, muut joukkolainat peruspainossa.

Kuvat:



Kuvat: Nordea

31 tykkäystä

Tuo on paha sanoa koko joukolle, kun siellä on paljon uusia firmoja myös.

Mutta kuten esimerkiksi tänään Leaddeskin tulos taas näytti, monen firman pandemiabuusti on jäänyt taakse ja ennusteet ropisee alas tai tulee ropisemaan alas isosti.

Samoin nyt, mikä oikeasti liikuttaa pörssejä, riski taantumalle ja samanaikaiselle inflaatiomyrskylle kasvaa Ukrainen sodan takia yhä enemmän.

Siksi videolla, vaikka halusin rohkaista pitkäjänteisiä säästäjiä penkomaan pörssiä koska oikeasti tuolla on hyviä ostopaikkoja, korostin paljon sitä että epävarmuutta ja arvopommeja on älyttömästi liikkeellä.

Ihmettelen, jos ei tavoitehinnat ja ennusteet laske monilla firmoilla lisää lähiaikoina mikäli kun jos talous kehittyy väärään suuntaan. :slight_smile:

18 tykkäystä

Allekirjoitan ajatuksen, että pörssikurssissa on paljon informaatiota. Aiemmin olen tänään katsonut, miten Suomen teknobumtsibum Qt on pitänyt melko hyvin pintansa.

ARKin vahvuus voi viestiä myös siitä, että teknojen osalta alkaa kaikki jotka haluaa päästä niistä ulos, päässyt jo ulos.

Tottakai pörssit voi taas mennä minne sattuu mutta ainakin tänään reaktio jenkeissä on monissa lapuissa vihreä (vrt. aamun kommentti pörsseistä esim. 1990).

34 tykkäystä