Pörssien suunta (Osa 2)

Oo pitääkin katsoa! :slight_smile:

SP500:sen tasapainoten version P/E laskenut lähelle 30 vuoden keskiarvoa. Taso missä hengailtiin ennen koronakriisiä.

Huomiona. ARK pinkoo aiemmista pohjista. Teknot muutenkin tänään laajasta vahvoja.

16 tykkäystä

Toinen huomio. Poikkeustilanne saattaa nopeasti jäädyttää rahoituksen ja sijoittajien halun pääomittaa etenkin riskisiä bisneksiä.

Monet hype-EV-firmat polttavat kassaa valtavaa vauhtia, eikä tämä koske vain näitä vaan kaikkia 2020-2021 rallin bumtsibumyhtiöitä.

Nyt positiivinen kassavirta on vahvuus.

14 tykkäystä

Tämän oman kuukausittaisen funda päivityksen aika.

Korona on aasiassa merkityksellinen. Muualla ohi.
Kiinan kiinteistösektori ottanut osumaa. Zhenro Properities laski helmikuusa 81%.
Inflaatio USA, tasaantumassa lukujen mukaan.
Inflaatio Euroopassa, nousussa ja nousee edelleen Venäjän HYÖKKÄYKSEN Ukrainaan takia.
Europankit paineessa pakotteiden takia ja potentiaalia isoille kurssiliikeille indeksitasolla tästä.
Ukrainan tilanne eskaloitui ja ei lopu nykyisen venäjän johdon ollessa vallassa.
Taiwanin tilanne, helmikuussa pientä kokeilua. Tämä rauhoittuu tähän.

Perjantaina olin erittäin pettynyt kun EU:n pakotteet näytti jäävän tuhnuksi ja oli eripuraa mitä tehdään. Kuitenkin pitkin viikonloppua tuli tietoa kuinka alettiin EU:n sisällä olla omaa taloutta vahingoittaviin pakoitteisiin valmiita ja mentiin ihan uudelle tasolle näissä, niin oma usko Euroalueeseen, sen tärkeyteen ja voimaan nousi uudelle tasolle. Kyllä me tästä selvitään ja aiempaa selvästi vahvempana :muscle:.

27 tykkäystä

Kävin melkein Vartissa läpi, miten sodat vaikuttavat pörsseihin. Mukana valtavasti historiallisia esimerkkejä maailmansodista talvisotaan, Kuuban ohjuskriisiin 2000-luvun sotiin asti.

Historiasta voi kaivella jotain osviittaa, mutta jokainen konflikti on kuitenkin aina erilainen. Mitä syvempi, laajempi ja pidempi sota, sitä enemmän on nähty inflaatiota ja rasituksia taloudessa.

46 tykkäystä

Jonkun verran tähän liittyen omaa mutuilua. Kuten totesit, niin pakotteissa mentiin ihan uudelle tasolle. Käytännössä Venäjä suljetaan ulos länsimarkkinoilta ja firmat vetävät toimintojaan kilvan pois itänaapurista. Tämähän voi tarkoittaa sitä, että kaikkien länsimaalaisten yritysten venäjä-liiketoimien arvo on nolla. Enää ei myydä Bemareita, Mersuja, IPhoneja, luksustuotteita, kevyen tai raskaan teollisuuden tuotteita ja mitä kaikkea sinne on ikinä vietykkään. Tällä on “pakko” olla merkittävä vaikutus länsitalouksiin seuraavan 0 - 5 vuoden sisällä. Vaikka pakotteet purettaisiin vuoden sisään, niin kuka haluaa viedä toimintojaan takaisin Venäjälle? Meni päivä ja osa maailman suurimmista firmoista (BP, Shell, nVidia, Amd, yms) ja rahastoista ilmoittivat, että lopettavat toiminnan maassa tai myyvät assetit pois. Tähän nähden pörssin reaktio on mielestäni ollut todella vaisu, koska edessä on ensin liikevaihtojen ja tulosten äkillinen lasku ja sitten laajempi taantuma.

2 tykkäystä

Eilen oli mielenkiintoinen päivä pörssissä: Moni kasvu/tekno-osake nousi taas +5% (Tesla, Qt, Evo jne.) ja kryptotkin (BTC, ETH) takoi yli +10% päivän.

Olisiko kasvuyhtiöiden alamäki löytämässä pohjia ja markkina kääntymässä ainakin hetkellisesti taas “risk on”-asentoon?

20 tykkäystä

Kuinka suuri osa näistä tuotteista myydään Venäjälle tai Valko-Venäjälle? Kuinka suuri osuus nämä tuotteet on kaikesta myynnistä?
Venäjä on loppujen lopuksi kuitenkin hyvin pieni markkina globaalisti. Jos kaikki Venäjän myynti menisi ikuisesti nollaan ei tällä olisi kuin alle 5% vaikutus pörssiyhtiöiden liikevaihtoon. Eiköhän tälläinen ole jo hinnoiteltu sisään.
Venäjän osuus maailman GDP on vain 3.1%

16 tykkäystä

Taitaa olla monissa oikeita asioita tekevissä firmoissa nyt riskiä, kun Venäjä on kuitenkin merkittävä raaka-ainetoimittaja: alumiini, öljy, kaasu, metallit, lannoitteet jne.

Bittiähän voi edelleen vääntää, kun siihen ei tarvita todellisia asioita.

Kasvuyritykset turvallisempia kuin jotkut muut? Digi puolella?

1 tykkäys

Kehittyvät markkinat voivat olla tämän kriisin pidemmän aikavälin sijaiskärsijöitä, kun puhutaan useampien vuosien aikajänteestä. Protektionismin ja omavaraisuuden merkityksen kasvu voivat iskeä ilkeästi näihin talouksiin. Globalisaatio kun on varmasti yksi tämän kriisin isoimpia häviäjiä pidemmällä aikavälillä. (Enemmän juttua aiheesta kahvihuoneen puolella).

1 tykkäys

Maailman suurimpiin osakeindeksien ylläpitäjiin kuuluva MSCI kertoi myöhään maanantaina pohtivansa venäläisten osakkeiden poistamista kokonaan yhtiön ylläpitämistä osakeindekseistä.

MSCI:n indekseistä vastaavan komitean puheenjohtaja Dimitris Melas kertoi illalla uutistoimisto Reutersille, että Venäjän osakemarkkinat ovat muuttuneet Venäjää vastaan kohdistuneiden pakotteiden sekä Venäjän keskuspankin asettamien kaupankäyntirajoitteiden vuoksi “sijoituskelvottomiksi”.

”Meidän näkökulmastamme ei ole järkevää jatkaa venäläisten arvopaperien pitämistä indekseissä, jos asiakkaamme ja sijoittajat eivät voi käydä venäläisillä markkinoilla kauppaa”, Melas kertoi Reutersille.

Esimerkiksi saksalaisen Die Welt -lehden taloustoimittaja Holger Zschaepitzin laskelmien mukaan pelkästään MSCI:n kehittyvien markkinoiden osakeindeksistä poistaminen johtaisi siihen, että Venäjän osakemarkkinoilta poistuisi arviolta vajaan 25 miljardin dollarin edestä ETF-rahastojen sijoitusvarallisuutta.

9 tykkäystä

Paitsi että ei poistuisi, kun myyminen on kiellettyä ulkomaalaisilta. :thinking:

No, tämä oli vähän tällainen sarkastinen heitto mutta noin vakavasti puhuen tuollaisen omaisuusmassan poistuminen valmiiksi sekaisin olevilta markkinoilta aiheuttaisi vielä entistä pahemman kaaoksen.

Näinköhän tässä voi käydä, että rahastojen sijoitukset jäävät jumiin pidemmäksi aikaa. Sitten kun vihdoin saa myydä niin myyntipainetta on niin järjetön määrä, että markkinoilla tulee rumaa jälkeä.

4 tykkäystä

Saattaa käydä pörssissä kyllä silleenkin että tästä lähtee paljon syvempikin lasku liikkeelle mitä kuvitellaan, Venäjän vastaiset pakotteet ovat todella kovia ja seurauksiahan siitä tulee markkinoille varmasti. Tuskin niitä enää pystyy ainakaan kovin helpolla alkaa purkamaan, sen jälkeen mitä Putini on tehnyt niin ei taida olla enää paluuta normaalin.

3 tykkäystä

Olen aivan samaa mieltä! Olemme nyt menossa ja laskeutumassa uuteen maailmaan Putlerin tekojen takia ja ”this time is different” pätee ainakin meidän maanosassamme

Deutche Bankin äskettäinen selvitys sotien vaikutuksesta pörssiin oli mielenkiintoinen. Kuten näillä palstoilla usein todettu, niin välittömät esim. kurssilaskut jääneet tilapäiseksi. MUTTA kun sotakriisi kytketään energiaongelmiin ja näköpiirissä yleistä talouskierroksien tasaantumista, niin markkinoiden jäähtyminen voi jäädä päälle. Esikuva tästä on Lähi-Idän sota 1973, johon tuli jatkona öljykriisi.

2 tykkäystä

Lasketaan kunnes keskuspankit vetävät hätävivusta ja koronnostot siirtyvät syssymmälle ja BRrrrr kaivetaan jälleen kellarista koska “poikkeustilanne”.

14 tykkäystä

Onko siihen varaa näillä inflaatioluvuilla? Auttaako printtaaminen jos kaikki on niin kallista ettei ihmisillä ole varaa perus tuotteisiin/palveluihin?

Ehkä vientimarkkinana ei niin valtava, mutta on Venäjä kuitenkin maailman 11. suurin talous. Se tuottaa lisäksi suuret määrät halpaa energiaa, ruokaa, yms. joilla pyöritetään myös länsitalouden rattaita. Energian mahdollinen reilu ja pysyvämpi hinnannousu nostaa inflaatiolukemat kertaheitolla korkeammalle tasolle ja se taas heikentää tuloksia ja voi pakottaa keskuspankit nopeisiin koronnostoihin.

edit: Puhumattakaan siitä mitä reilu inflaatio tekee palkansaajan ostovoimalle. Tai laajamittaisempi työttömyys, joka voi seurata Venäjän kaupan totaalisesta loppumisesta. Menee vähän karhuilun puolelle, mutta saa olla todella kova optimisti, jos uskoo että tästä tilanteesta palataan ilman isompia vaurioita taloudelle.

3 tykkäystä

Eikai tässä hinnoitella pelkkää Venäjän poistumista maailmanmarkkinoilla pitkässä juoksussa. Tässä hinnoitellaan markkinoihin ja maailmantalouteen aiheutuvaa shokkia, mikä voi seurata Venäjän ja Ukrainan tuonnin tyrehtymisestä. Se mikä on pitkässä juoksussa 5% voi aiheuttaa lyhyellä tai keskipitkällä tähtäimellä merkittäviäkin mullistuksia, kuten on nähty näiden muidenkin korona-ajan pullonkaulojen kohdalla. Lisäksi tietysti myös sodan eskaloitumista laajemmalle alueelle tai jopa ydinsodan riskiä varmasti jo hinnoitellaan jollain vähäisellä prosentilla sisään.

oma scenaarioni on:
-venäjä jatkaa sotaa vuosia
-länsikoalitio asettaa kaasu ja öljy tuontikiellon venäjältä
-tämän seurauksena energia hinta ja inflaatio pompahtaa
-koska EKP ei voi Brrr niin uusia pelastuspaketteja rakennetaan yhteisvastuullisesti pehmentänään energia laskuja
-pahin skenaario on finanssikriisi, jos inflaatio on esim 6% ja EKP joutuu nostamaan korkoja
-vaikea nähdä juuri mitään positiivista => laskumarkkina

2 tykkäystä

Pettisillä hyvä kulma, miten globalisaation pakottaessa pakoterimpsut, geopoliittiset konfliktit, kauppasodat eivät ole poikkeuksia vaan looginen seuraus.

Sama kävi 1930-luvulla ympäri maailmaa kun useat talousalueet suojelivat itseään heikon globaalin talouden naarmuilta.

Pörsseille globalisaatio on ollut super, sen pakittaminen… ehkä haastavampaa.

13 tykkäystä

Helsingin pörssi on nyt virallisesti karhumarkkinassa.

Raaka-aineissa lisää nousua. Nämä ovat käytännössä jarru maailmantaloudelle ja isku firmojen kannattavuuksille.

57 tykkäystä