Pörssien suunta (Osa 2)

Otin tuohon vertailukohdaksi helmikuun 2020 piikin jolloin U.S. kursseissa ei ollut minkäänlaisia koronapelkoja sisällä.

Inderespodin viimeisessä jaksossa Juha ja Sauli kommentoivat euroalueeen ja Suomen talouskasvuennusteista samalla ajatuksella. (kuuntelusuositus)

Keskuspankkien pitää yrittää nähdä tarpeeksi kauas, että ei jouduta soutaan ja huopaan. Tästä kertoo FED:n huutelu inflaation väliaikaisuudesta. Inflaatiohuippuja odoteltiin vuoden vaihteeseen, mutta ne on siirtynyt eteenpäin. Ukrainan tilanne eskaloi paljon esim Euroopassa ja siirsi inflaatiopiikkiä eteenpäin.

Rahoitusmarkkinoiden vakaus on ensisijainen tehtävä, niin huutelu taantumasta tai pullosta karanneesta inflaatiosta ei oikein kuulu kuvaan.

3 tykkäystä

Selvennän kommenttiani.

Muistan erittäin hyvin miltä maailma näytti Suomesta käsin 9.3.2020 alkavalla viikolla, koska päädyimme tekemään ikävän päätöksen ja perua suuret toukokuulle järjestetyt juhlat. Yleinen tunnelma oli, että tässä menee nyt varmaan kesään asti ainakin tämän koronan kanssa.

Jos joku olisi siinä kohtaa sanonut, että varmaan joudutaan Tokion olympialaisetkin siirtämään, olisi pidetty maailmanlopun maalajana.

Ko. viikolla kurssit olivat edelleen vapaassa pudostuksessa ennen pohjaa. 30.03. ampuivat tunnetusti ylös.

Itse tein maallikona johtopäätöksen, että kurssien kanssa oltiin jotenkin niin kuilun reunalla muutenkin, että uhkaksi ja paniikkiin riitti pienikin häiriö. Siksi tuo norsu ja hiiri.

En voi uskoa, että kellään oli oikeasti 2-3/2020 näkemystä mitä oli tulossa. 2-3/2020 kurssiromahdus on tietysti skaalassa siihen mitä sittemmin tapahtui, mutta itse olin uskossa, että jokin “oli pielessä” muutenkin. Eli kurssit reagoivat kuin pahimmat foliohatut ( jotka sitten olivatkin oikeassa.)

Siksi tuo kommenttisi ja siitä lainaamani kohta herätti huomioni. Ei siellä taustalla ollut ilmeisesti muita mörköjä kuitenkaan. Eli fundamentti oli kunnossa ja sentimentti lähti laukalle.

Relevanssi tähän päivään ja miksi postasin: goldilocks 2020 alkuvuosi listaa varmaan pitäisi päivittää jos tätä päivää katsotaan ja tuo sotakin vielä, silti kurssit ovat aika rohkeana. Minkä ymmärsin olevan sinunkin pointtisi. Tykkäys oli riittänyt tietysti

2 tykkäystä

Kiitos, kuuntelin ja herrat tosiaan olivat samoilla linjoilla. Ehkä toivoisi siis, että vaikka Inderesin ja muiden riippumattomien toimijoiden makro-analyyseissa otettaisiin enemmän näkemystä näiden ennusteiden järkevyyden suhteen. Lehdistöltä sitä lienee turha odottaa, koska tavallisella taloustoimittajalla kompetenssi siihen ei varmaan riittää, mutta analyysitalo ehkä voisi kertoa tarkemmin oman näkemyksensä eikä vain referoida keskuspankin näkemystä.

Tämä ei ollut siis kritiikki Inderekselle. En ole niin paljon heidän makrokommentteja lukenut, että tietäisin mitä niissä on puhuttu, mutta harvoin näkee kovinkaan kriittistä keskustelua kekuspankkien ennusteita vaan puhutaan juuri inflaation väliaikaisuudesta koska sanoohan keskuspankkikin niin.

Jotta tulisi vielä jotain todellista sisältöä viestiin, niin itse olen siinä leirissä että globalisaation kultakausi on päättynyt ja tuotantoketjujen lokalisointi tulee luultavasti olemaan jonkinlainen trendi lähivuosina. Tämä väistämättä lisää tuotantokuntannuksia ja ruokkii omalta osaltaan inflaatiota. Painetta tulee siten myös pörssiyhtiöiden kannattavuuteen, kuluttajien ostovoimaan ja siten myös talouskasvun hiipumiseen.

1 tykkäys

Tähän voisi vielä lisätä näistä teräspalkeista. Unohtui tämä aikaisemmasta viestistä.

Materiaalihinta sidotaan jatkossa indeksiin. Tähän on kuulema mukaan lähtenyt jo muutama iso rakennusliike. Tuommoisesta teräsrunkotoimituksesta materiaalihinta on 1/3. Loput kokoonpano tehtaalla ja asennus työmaalla.

Materiaalin hinnat on hiha-arviolla 2,2€/kg kun ennen kriisiä hinta 1,2 €/kg. Hinta on siis lähes tuplaantunut.
Teräsrungoissa käytettävien WQ-palkkien valmistajista yksi tehdas on Mariupolissa. Ei tietoa onko tehdas kuinka suuri ja miten yleisesti vaikuttaa.

Eräs urakoitisja kertoi ettei ole saanut omilta materiaalitoimittajilta yhtään tarjousta takaisin vaikka pyyntöajat ovat menneet ajat sitten umpeen.

Kaikenkaikkiaan toimitusajat ovat mysteeri, joka tulee vaikuttamaan moneen projektiin.

3 tykkäystä

Hyvää päivää! :slight_smile:

@Marianne_Palmu on taas tässä ketjussa illalla kertomassa meille korkopäätöksestä:

Tuttuun tapaan julkaisen kommentit korkopäätöksestä heti klo 20 jälkeen Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa, tervetuloa seuraamaan!

Tervetuloa tähän ketjuun seuraamaan kello 20.00 alkavaa “tilaisuutta”!

Tsekatkaa nämä ennen illan tilaisuutta. :slight_smile:

Jotta tilaisuutta olisi mahdollisimman mukava seurata niin muistutan muutamista asioista. Kuten tämän ketjun aloitusviestissä lukee “Pörssien suunta -ketjussa keskustellaan analyyttisesti pörssin ylätason liikkeistä ja taloudesta.”; pyritään tästä pitämään kiinni varsinkin tänä iltana, jotta illan tilaisuutta olisi mahdollisimman mukava kaikkien seurata. :pray:

Muistutan tällaisten ketjujen olemassaolosta:
1.Inderesin kahvihuone (Osa 4)
Kahvihuoneessa voi keskustella rennosti ja vapaasti, siellä voi heittää esimerkiksi läppää ja meemeillä. :upside_down_face:
2.Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)
Täällä voi ihmetellä ja keskustella esimerkiksi osakkeiden merkillisistä kurssiliikkeistä. :rocket: :sob:
3.Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)
Täällä voi seurata hektisempiä pörssiliikkeitä, jotta tämä ketju pysyy rauhallisempana. :+1:

Tulkaa kaikki seuraamaan illan tilaisuutta ja tarvittaessa laittamaan hyviä analyyttisia kommentteja sekä kysymyksiä! :+1:

29 tykkäystä

Jos katsotaan OMXH25 pohjanoteerausta 9.3.2009, koska oli viimeinen tilaisuus ostaa indeksiä enintään 20 % yli pohjanoteerauksen?

Täsmälleen kuukausi pohjien jälkeen, 9.4.2009.

Nyt jo yhdeksän päivän jälkeen rallateltu vastaavasti. Toki tuolloin alkukeväällä 2009 irtosi jonkin verran osinkoja mikä vääristää vertailua hieman.

Viimeisten 3 viikon kurssiliikkeet Helsingin pörssissä ovat merkillepantavia.

Oma sinänsä täysin tyhjänpäiväinen arvailuni on että olemme laskumarkkinassa.

Syksyn 1974 tunnelmia: 15 % ralli sekin huomiotaherättävä.

8 tykkäystä

Olen seurannut keskuspankkien (EKP ja FED) toimintaa hieman kauhunsekaisin tuntein jo viime kesästä lähtien. Aika optimistinen asenne inflaation suhteen on vallinnut. Katsotaan jatkuuko linja FED:n osalta tänään eli 0,25 vai 0,5 prossan korotus. Pelkään, että ohjauskoron pitää nousta jonnekin 3-4 prosentin tietämille ennen kuin inflaation nousu taittuu. Toivottavasti olen väärässä!

4 tykkäystä

Hyvin ovat saaneet korkoja ylöspäin jo ennen tuota ekaa nostoa. Jenkkilän 30 vuotinen hivunnut nyt jo lähes 2,5%:n ja jopa Saksa saa pulittaa tuolle ajalle 0,6%:ia. 30 vuotisen kiinteän asuntolainan korko jenkeissä on 3,85%, eikä siellä, tai maailmalla pääosin suosita vaihtuvakorkoisia kuten täällä Suomessa tehdään.

Sanoisin, että kyllä jo nyt nuo nykyiset markkinakorot tekee työtään ja vähentää ylikuumenemista. Esim. tuo jenkkilän 30 vuotinen on ihan varteenotettava verrokki Microsoftin osakkeelle, jonka PE on nyt laskun jälkeenkin n. 30, eli tarjoaa n. 3,3%:ia tulostuottoa. Toki Microsoftin tulos oletettavasti kasvaa tulevaisuudessa, mutta on kaikenlaisille liiketoiminnan epävarmuuksille jokin riskimarginaalikin oltava, ja kasvullekin asettaa maailman BKT jonkinlaisen rajoitteen. Toisena esimerkkinä tuo 3,85%:n asuntolainan korko rajoittaa hyvin omistusasuntojen hintojen nousua.

Ja vaikka Euroopassa korot onkin eri tasolla, niin meilläkin on mahdollisuus sijoittaa noihin USA:n velkakirjoihin joko valuuttasuojauksella, tai ilman, eli riskitöntä korkoa se aika hyvin tännekkin näyttelee. Ja asuntomarkkinoilla on täälläkin nousseet kiinteät korot, joita mannereurooppa suosii huomattavasti vuoden takaisesta.

6 tykkäystä
4 tykkäystä

Hyvää pohdintaa, @BoomDriver ! Olen täysin samaa mieltä siitä, että jos Fed ennustaisi inflaatioksi 15 %, eivät he todennäköisesti sitä kertoisi ulospäin, koska silloin inflaatio-odotusten ankkuroinnista tulisi mahdoton tehtävä ja ennustus lähtisi odotusten kautta toteuttamaan itseään. Siksi keskuspankkien ennustukset ovat tietynlaista tasapainottelua oman mandaatin ja talouden yleiskuvan välillä. Ja kyllähän ne ovat epäonnistuneetkin, kuten viime kuukausina on nähty. Ja otan huomioon myös entistä selvemmin tuon ennusteiden “arvioinnin”, kriittistä keskustelua ei ole koskaan liikaa.

13 tykkäystä

No niin saitten mennään. Koronosto (0,25 %-yksikköä) ja lisää tulee. Lisäksi QT alkaa seuraavassa kokouksessa:

101 tykkäystä

Komitea oli yksimielinen, mutta yksi jäsen, James Bullard, olisi ollut valmis nostamaan korkoa kertaheitolla 0,5 %-yksikköä. Sitten ennusteisiin: Talouskasvuennusteeseen lasku, kuten odotettiinkin (nyt 2,8 %, joulukuussa 4,0 %). Inflaatioennustettakin nostettiin vihdoin yli neljän prosentin kuluvalle vuodelle, nyt 4,3 % (joulukuussa 2,6 %). Ja korkoennustetta nostettiin kertaheitolla 1 %-yksikkö, nyt mediaani 1,9 %. Eli seitsemään nostoon aletaan uskoa jo avomarkkinakomiteassakin!

100 tykkäystä

Kyllä tätä voi luonnehtia haukkamaiseksi keskuspankiksi. Inflaatio nähdään nyt selvänä ongelmana taloudelle ja siihen halutaan reagoida. Ensi vuonna ennusteissa olisi sitten neljä nostoa ja siinä sykli olisikin. Todella mielenkiintoista, että ennustetta pitkän aikavälin korkotasosta laskettiin (nyt 2,4 %, joulukuussa 2,5 %).

92 tykkäystä

Tässä vielä ne kuuluisat piste-ennusteet. Huh huh, 7 jäsentä avomarkkinakomiteasta odottaisi ohjauskoron nousevan tänä vuonna yli kahteen prosenttiin. Bullard ei siis ole ainoa koronnostojen puolustaja.

72 tykkäystä

Puolelta alkavasta lehdistötilaisuudesta on tulossa todella mielenkiintoinen. Etenkin janotaan tietoja siitä, missä kokoluokassa QT:ta tullaa aloittelemaan ja millä aikataululla. Rahapolitiikkaa kiristetään siis kahdelta suunnalta, meno on kyllä täysin erilaista kuin esimerkiksi EKP:ssa. Powellin on näiden ennusteiden valossa vaikea säilyttää toppuuttelevaa näkemystä rahapolitiikkaan.

75 tykkäystä

Vielä ennusteista. Avomarkkinakomitean odotukset työllisyyskehityksestä eivät juuri muuttuneet joulukuusta, vaan työttömyysasteen odotetaan olevan 3,5-3,6 % vuosina 2022-2024. Rahapolitiikassa keskitytään siis nyt täydellä painolla kaksoismandaatin hintavakauspuoleen.

62 tykkäystä

linkki liveen:
https://www.youtube.com/watch?v=0y4j2hBuK9E

21 tykkäystä

Powell lehdistötilaisuudessa: Yhdysvaltain talous kukoistaa ja on tarpeeksi vahva kestämään kiristyvää rahapolitiikkaa.

Ukrainan tilanne on heijastunut jossain määrin talouskasvuennusteisiin. Powell kuitenkin korostaa, että 2,8 %:n kasvuennuste on edelleen korkea.

77 tykkäystä

Ennen hyökkäystä Ukrainaan Federal Reservessä ennustettiin, että inflaatiopiikki nähtäisiin Q1:n lopulla. Nyt lyhyen aikavälin hintapaineet ovat selvästi nousseet. Odotuksissa kuitenkin on, että inflaatio hidastuu toisella vuosipuoliskolla.

79 tykkäystä