Pörssien suunta (Osa 2)

Lehdistötilaisuus loppui. Kuten kommentissa kuvailin, tilaisuudessa nähtiin Powell, joka oli päättäväinen hintavakauden puolustaja. Aika näyttää, riittävätkö keskuspankin toimet inflaation kitkemiseen, sillä viimeaikaiset hintapaineet ovat lähinnä ulkoisten tekijöiden tuomia. Sitä lienee aika pureksia tulevissa makrokommenteissa. Nyt, kiitos jälleen mukanaolosta :slight_smile:

210 tykkäystä

Kiitos @Marianne_Palmu jälleen huikeasta seurannasta ja informoivista viesteistä tänne foorumille! Markkinareaktio näyttää päätöksiin olleen positiivinen, mutta katsotaan mielenkiinnolla millainen avaus huomiselle saadaan.

38 tykkäystä

Pörssit ottivat positiivisesti vastaan uutiset koron nostosta. Powell vakuutti talouden kestävän tämän mutta aika tosiaan näyttää pitääkö tämä paikkansa. Luulen FED:n strategiana olevan osittainen markkinoiden “hämääminen” eli todellinen tavoite ei ole ajaa inflaatiota mandaatin mukaiseen raamiin vaan antaa sen kellua 3-4 prosentin paikkeilla vuoden 2025 loppuun asti. Todellinen inflaation tappaminen vaatisi huomattavasti haukkamaisempia toimenpiteitä mutta se jää tosiaan nähtäväksi.

Ehkä tällä saadaan aikaiseksi se “pehmeä lasku”. Samalla sulatetaan valtion velkavuorta, pienennetään stagflaatioriskiä sekä pidetään markkinat tyytyväisinä. Powell saattaakin olla aika velho😄. Katsotaan mihin suuntaan bondimarkkina menee…

24 tykkäystä

Puru Saxenan näkemyksiä markkinatilanteesta. Puru kyllä osasi nähdä erittäin hyvin kasvuosakkeiden teurastuksen, nyt onkin sitten jo ollut ostohousut jalassa. Hyvä video ylipäänsä missä kertoo mm. omasta portfoliostaan, miten tutkii yrityksiä jne.

16 tykkäystä

Kirjoitit @Marianne_Palmu että…

“Keskuspankki nosti keskiviikkoillalla odotetusti ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä 0,25-0,5 %:iin, mutta tarjosi lisäksi tuiman haukankatseen sijoittajille. Keskuspankki nimittäin laski talousennustettaan, mutta nosti samalla rutkasti inflaatio- ja korkoennusteitaan ja vieläpä ilmoitti QT:n aloituksesta seuraavassa kokouksessa. Rahapolitiikkaa kiristetään siis kahdelta suunnalta.”

“Yksittäisistä ennusteista kuulsi haukkamaisuus: seitsemän jäsentä avomarkkinakomiteasta odottaisi tälle vuodelle yli kahden prosentin korkotasoa.”

Miksi näet FED:in toimet ja kommentit niin haukkamaisina? Tai osaatko tarkemmin eritellä millä toimilla ja kommenteilla FED olisi sinun papereissasi ollut juuri ja juuri kyyhkymäinen (ts missä se raja menee)?

Kun toisaalta…

  • FED on toki paljon haukkamaisempi kuin puoli vuotta tai vuosi sitten, mutta eikö tässä pitäisi huomioida vallitsevat olosuhteet?

  • inflaatio laukkaa korkealla ja ei ole jäänyt niin väliaikaseksi, myös inflaatioennusteet jatkavat korkealla tasolla

  • eilinen koronnosto meni suunnilleen odotuksiin: positiivinen skenaario oli se että ei tule yllätyksiä eli nosto 0,25 ja negatiivinen se että nostetaankin 0,5, eli lievästi positiivista markkinoille

  • QT aloittaminen tämän koronnoston jälkeen oli jo tiedossa

  • FED signaloi jatkuvasti (niin eilen kuin helmikuun kokouksessa) että seuraavat tarkasti tilannetta, tunnistavat esim. sodan aiheuttamat riskit inflaatiolle sekä talouskasvulle ja ovat tietty valmiita reagoimaan / muuttamaan suunnitelmaa, jos tilanne sitä vaatii

1 tykkäys

Tässä muutama käppyrä aamun Vartista. Ainakaan itselläni inderes.fi ei pyöri tällä hetkellä, niin linkataan suoraan tubeen. :slight_smile:

Markkina rallatteli eilen korkokouksen jälkeen, mutta osakkeille ja Fedille on heitetty eteen oikea haaste. Yleensä osakkeet nousevat vielä tovin koronnostojen jälkeen, koska koronnostot johtuvat usein vahvasta taloudesta mikä on osakkeille super. Mutta, harvoin Fed onnistuu taltuttamaan inflaation ilman taantumaa. Se riski on nytkin todellinen ja tätä esim. korkokäyrien kääntyminen tuntuu jo haistelevan vaikka tilanne ei ole mitenkään överi alarmistinen.

Kireät rahaolot = not stonks.

Monet ovat varmaan huomanneet miten Kiinassa menee säppiin miljoonakaupunkeja pandemian takia. Monet yritykset ovat hissukseen (asiasta ei pidetä meteliä kauheasti ettei kiinalaiset suuttuisi) hajauttaneet tuotantoa muualle kuten Intiaa. Myös varastoja on kasvatettu esim. TSMC:n ja monien muiden toimesta. Siten hitti taloudelle jäänee vähäisemmäksi.

Kiina-osakkeet on halpoja, vai “halpoja”. Riippuu miten on valmis kantamaan poliittista riskiä.

Kiinan kiinteistökriisi syvenee ja firmojen lainakorot menevät katosta läpi. Vaikka lainakriteerejä löystetään, ei kotitalouksille maistu asuntolainat!

Blummalla oli eri skenaarioita raaka-aineiden hinnoista riippuen miten sota kehittyy. Lisää siitä videolla.

39 tykkäystä

Sijoittajilla menee iloisesti sekaisin mitä Fed osaa tehdä ja mitä se ei osaa tehdä.

Mitä Fed osaa tehdä:

Ensinnäkin Fed osaa siivota jälkiä sen jälkeen kun se ensin on jättänyt hillitsemättä tai suorastaan edistänyt kuplien syntymistä (jälkien siivoaminen: rahapoliittinen elvytys 2001–03 ja 2008–09).

Toiseksi Fedillä oli tärkeä rooli paniikin lopettamisessa maaliskuussa 2020. Tähän liittyen täytyy kuitenkin huomata että Fedin linjaukset olivat edistäneet sitä että riskejä ei pääomamarkkinoilla hinnoiteltu juuri ennen koronaa. Eli se miten sijoittajat olivat valmistautumattomia odottamattomaan negatiiviseen tapahtumaan oli joltain osin Fedin syytä. Mutta ilman muuta maaliskuusta 2020 Fed saa sulan hattuunsa.

Kolmanneksi Fed näyttää olevan taitava rajaamaan markkinoiden volaa silloin kun vola on alaspäin. Koska tämä volan rajaaminen perustuu paljon enemmän arvovaltaan kuin konkretiaan, on hirveän vaikea arvioida missä määrin homma toimii minäkin tulevaisuuden hetkenä. Kovan inflaation oloissa toimii oletusarvoisesti huonommin kuin hitaan inflaation aikana.

Mitä Fed ei osaa tehdä:

Fed ei osaa ennustaa suhdannekehitystä eikä inflaatiota. Näin ollen he eivät osaa hoitaa mandaattiaan: työllisyys ja hintavakaus.

Vaikutelmani on että moni joka näkee nuo kolme edellä mainittua kohtaa eeppisinä triumfeina, kokevat jonkinlaisen koko kehon läpi menevän hyvänolontunteen kun JPow sanoo että taantuma on epätodennäköinen.

Kun totean Fedillä ei ole minkäänlaista träkkiä että he osaisivat ennustaa suhdanteita ja inflaatiota, tarkoitukseni ei ole olla julma.

Käsittääkseni kukaan muukaan ei osaa ennustaa suhdannekehitystä ja inflaatiota. Korjatkaa jos olen väärässä.

Jos spesifimmin menneitä paria vuotta katsoo, Fedin urotyöt loppuivat huhtikuuhun 2020. Sen jälkeen he ovat lukeneet suhdanteen ja inflaation dynamiikkaa poikkeuksellisen pahasti pieleen.

27 tykkäystä

FEDin jälkijättöisyyttä ja munimista on puolusteltu mm. sillä että he eivät halua olla vaikuttamassa kuplien purkautumiseen. Jenkkien eläkesysteemi on aikapaljon omaehtoisen (mm. osake)säästämisen varassa ja on tietysti tärkeää että markkina olisi suhteellisen vakaa. Mutta vakauden suhteen on unohtunut juuri tuo kuplien hillitsemisen olevan myös osa vakautta.

Eli koska FED on hampaaton, markkina on oppinut siihen että FED tukee osakesäästäjiä aina enemmän kuin sitä köyhää perusduunaria jota se inflaatio eniten puree. Markkina on oppinut että kannattaa ottaa riskiä mahdollisimman paljon, apu on lähellä.

Yksi esimerkki paradoksaalisuudesta on esimerkiksi.työmarkkinan tiukkuus, osaltaan aiheuttamassa inflaatiota. Moni hyvätuloinen on vetäytynyt pois työmarkkinoilta kun osakesalkun monikertaistuminen on jo turvannut lokoisat eläkepäivät ja voi keskittyä johonkin hauskempaan. Seurauksena tietysti entistä tiukempi työmarkkina ja lisää inflaatiota. No, tässä mielessä routa voi ajaa porsaan kotiinkin vielä.

ja huom, korkeampi inflaatio ja korkotaso ei ole pitkässä juoksussa erityisen haitallista osakkeille. Se on sitä murroskohdassa kun arvostuskertoimet muuttuvat rajusti. (eli näihin aikoihin, tai jo syksystä asti teknojen kohdalla)

4 tykkäystä

Tämä on kyllä aika kohtuuton statement.

Koronaviruksen laajuus
Koronaviruksen kesto
Koronaviruksen syklisyys
Koronaviruksen vaikutukset talouteen
Koronaviruksen aiheuttama palvelualojen syöksy ja syklisyys
Koronaviruksen aiheuttama kuluttajatuotteiden kysynnän suuruus ja tarjonnan pullonkaulat

Ukrainan sota, sen kesto ja vaikutukset “???”

Omaan makuun melkoinen ristisanatehtävä. Vaikutukset näkyy viiveellä ja oikea vastaus näkemykseen kuuluisi olla “My best guess is…”

6 tykkäystä

FED:n suhteen on helppo olla samaa mieltä. Mutta kyllä esim. inflaatiokehityksen pystyy jollain tarkkuudella ennustamaan 6-12kk eteenpäin. Keskuspankeilla taitaa olla vääriä henkilöitä töissä🫢. Muistan myös Vesa Puttosen sanoneen, ettei kukaan osaa ennustaa inflaatiota…ehkä insinöörit ja psykologit osaavat tämän paremmin.

Edit: Vielä huomio FED:n riippumattomuudesta. Lobbaajien paratiisissä FED tuskin tekee täysin riippumattomia päätöksiä vaan oaaa osittain tiettyjen intressieryhmien asiaa. Tämä näin henk. koht. mielipiteenä.

2 tykkäystä

Jos yritän asettua ulkopuolisen tarkkailijan asemaan, kyllähän tuo viestini äkkiseltään näyttää random-nettikirjoittelijan turhalta huutelulta.

Mutta tuosta vaikutelmasta huolimatta ajattelen että se on linjassa muun Pörssien suunta -kommentointini kanssa. Nähdäkseni toukokuusta 2020 alkaen viime syksyyn saakka Fed systemaattisesti yliarvioi epidemiatilanteen vaikutusta suhdannekehitykseen ja samaten yliarvioi sitä miten vakavana talouden toimijat kokivat epävarmuuden. Suhdanteen dynamiikka riippui enemmän kaikesta muusta kuin epidemiasta verrattuna siihen mitä Fed arvioi.

Mielestäni on ilmeistä että alla oleva suhdanne oli toukokuusta 2020 vuoden verran eteenpäin koko ajan vahvempi kuin mitä Fed arvioi. Talouden toimijat sopeutuivat epidemiaan ja epävarmuuteen paremmin kuin Fed oletti. Tämän seurauksena Fed yllytti kongressia liialliseen finanssielvytykseen ja elvytti itse liikaa.

Eli ei huutelua tämä vaan mielipide muiden joukossa – joka voi olla oikein tai väärin.

12 tykkäystä
12 tykkäystä

Jos U.S. bondimarkkinaa katsoo, eniten suhdanneoptimismia sieltä saattoi lukea vuosi sitten. Sen jälkeen isossa kuvassa optimismi on hiljalleen vähentynyt.

Osakemarkkinoilla suhdanneoptimismi ei ole murentunut yhtään samalla tavalla kuin bondimarkkinoilla.

Toisen markkinan täytyy olla väärässä. Kumpi on oikeassa?

14 tykkäystä

Harvempi on varmaan missannut tämän, mutta tätä ei ole syytä jättää väliin; paljon tärkeää asiaa 7,5 minuutissa. :slight_smile:

Yhdysvaltain keskuspankki ei aio vitkastella koronnostoissa. Aika näyttää, onko puheilla katetta ja onnistutaanko inflaatio taittamaan ilman taantumaa? Ekonomisti Marianne Palmu kommentoi.

-Aiheet-

00:00 Aloitus
00:39 Tervetuloa, korkeiden korkojen maailma
01:53 Inflaatiosta puhutaan kieli keskellä suuta
03:30 Rahapolitiikan kiristäminen hidastuvassa talousympäristössä
05:18 Onko puheilla katetta?

9 tykkäystä

Sanasta miestä. Paljonko on vuosi-inflaatio kun luvut julkaistaan ensi vuoden maaliskuussa? Suomi, euroalue tai USA, valitse itse.

13 tykkäystä

Macrocharts on huudellut pohjien puolesta tovin.

https://twitter.com/macrocharts/status/1504774618388721665?s=21

Bullit merkit ilmassa. Tietysti historiallinen evidenssi rajautuu hänellä usein 2000-luvulle mikä on hyvä huomioida.

28 tykkäystä
2 tykkäystä

Eikä osu yhteenkään isoon pohjaan tuo indikaattori. Mikälisikäli jos on tarkoitus tuo sininen ylittää.

7 tykkäystä

Siellä se halutaan nähdä. :sweat_smile:

Hieman asian vierestä… Aina kun katsotaan historiallisia tuottoja, käppyröitä, indikaattoreita ja teenlehtiä niin pitäisi muistaa niiden rajallisen signaaliarvon: historia ei toista koskaan täysin itseään.

Se antaa kyllä osviittaa. Jos kaikki ”patternit” yms. toistuisi aina voisi TA:lla tehdä 100 % varmuudella rahaa. Näin ei ole.

Tämä kommentti Twitterissä on hauska muistutus asiasta. Osakkeet pohjasivat massiivisessa karhumarkkinassa vasta 2002/2003, ei 2001 vaikka tässä taulukossa voisi asian ymmärtää toisin:

6 tykkäystä

Jep, yhden indikaattorin tuijottaminen on kuin tuijottaisi vain osinkotuottoa osaketta valitessa.

Indikaattoreista saa kyllä jonkinlaista kuvaa markkinan mahdollisesta suunnasta pidemmällä aikavälillä, mutta se vaikeus tulee siinä että oma odotus saa hylkäämään helposti ne jotka ei tue omaa näkemystä. Näin karhuilijana itsekin kiinnitin huomion Macro Chartsin kuvassa juurikin siihen milloin se EI ole toiminut, enkä siihen että se mahdollisesti voisi toimia. Onneksi tämän jo jollain tasolla olen sisäistänyt, enkä sokeasti usko mihinkään. :wink:

3 tykkäystä