Pörssien suunta (Osa 2)

Googlen asema on jossain määrin tukala - jos Google alkaa räikeästi suosia omia luureja vs. koko muu Android-ekosysteemi, Samsung ja kaverit tulevat lakimiesten kanssa antitrust-viranomaisten juttusille noin 0.0001 mikrosekuntia myöhemmin…

Lisäksi voidaan jopa sanoa että koko Android-puoli on vain tapa vahvistaa Googlen mainosbisneksien asema mobiilissa ja tehdä rahaa “core”-bisneksillä tätä kautta. Tätä asemaa ei lähdetä uhraamaan vaikka mikä olisi, koska se jos mikä söisi viivan alta hurjasti. Teot jotka saisivat muut isot puhelinvalmistajat katselemaan softapuolta uudestaan olisivat omaan nilkkaan ampumista. Pixel-luurit todennäköisesti jatkavat “referenssitoteutuksina” Android/Google-softapinon kehityksen tukena, mutta jos Google alkaa suosimaan niitä, se riskeeraa sen että muut puhelinvalmistajat saattavat nakata Google-palvelut mäkeen. Googlen etu on että muut valmistajat tekevät hyviä puhelimia jotta Googlen rahantekokone saadaan kaikkien ei-Omenafanien kouraan ja Androidin markkinaosuus nousisi koska… mainostulot.

21 tykkäystä

Tuon Googlen businessmallin lisäksi se ei ole mitenkään yksinkertaista muuttaa hyvää softafirmaa hyväksi kuluttajaelektroniikan hw-firmaksi, vaikka he sitä haluaisivat. Nokia kipuili käänteisen ongelman kanssa, miten hyvästä hw-firmasta saataisiin myös hyvä softafirma. Applesta tuli suurin kun hw ja sw on alusta asti ollut yrityksen ydintä.

6 tykkäystä

Jep, Googlen voi mieltää FB:n kanssa globaalin digimainontabudjettien jakajiksi. Ja mainostaminen on lopulta syklistä. :smiley:

Nojoo, tämä on pörssien suunta eikä teknoketju, mutta näiden jättiläisten tuloksilla on vaikutusta kokonaisuuden tasolla.

Vilkaisin Google ohuehkon rapsan eikä siinä lisättävää, tosiaan tulos jäi vielä ennusteista kaiken kukkuraksi:

Microsoft on yksi maailman parhaista bisneksistä eikä siinä taas mitään kummaa. Juna kulkee vaan. Blumman kommentin mukaan 70 % bisneksestä taantumakestävää.

Eilisen rymylaskun johdosta Nasdaq laski alle maaliskuun pohjien. Aiempi Vartti jakso, missä uumoiltiin teknojen pohjia, lentää romukoppaan. :smiley:

Karhumarkkinassa ollaan todellakin, jos 20 % kriteeriä käyttää. En olisi arvannut että näin nopeasti pääsee tällaisia latelemaan 2020 nousun alettua. Tai jatkuttua…

30 tykkäystä

Itsellä pisti MSFT ja GOOG tuloksissa silmään sellainen fakta, että molemmilla Q1:n EPS oli alle vertailukauden. Ajanjaksolla on varmaan tehty myös jonkin verran omien ostoja, joka vielä helpottaa himpun verran tuota vertailua.

Itse en tykkää yhtään tällaisesta tuloskäänteestä. Miksi suunta muuttuisi tästä takaisin toiseen suuntaan?

Pörssin suunnalle todella iso merkitys, jos nämä megacapit siirtyvät myös vastaavaan karhumarkkinaan missä monet muut kasvuyhtiöt on olleet.

10 tykkäystä

Vertailukausi oli häijyn vahva. Yleisesti on odotuksissa, että MAGMA-jengin tuloskasvu seisahtuu Q1:llä ja Q2:lla kunnes y/y mielessä palataan kasvuun.

Joillain yhtiöillä olen huomannut kommentteja että omien ostoissa on himmattu. Yleensähän koko kassavirta ammutaan niihin mitä osingoista jää yli.

Liekö sekin oireilua firmoilla siitä, että tuleva kuumottaa…

MSFT:llä ja Googlella ei kait siitä ole oireita kylläkään. :smiley:

3 tykkäystä

Ainakin Kiinan ja jossain määrin maapallon BKT saadaan paperilla paisumaan (luonnon yms. kustannuksella) joskin näiden projektien pitkän aikavälin kannattavuutta voi vain epäillä. Onneksi kiinalainen BKT:n laskutapa ei tunne alaskirjauksia. :sweat_smile:

Lisäys: tämä kertoo myös kuinka kovassa paineessa maan talous on koronan takia. Ja hmhmhm pitää seurata miten vienti eli muiden maiden kysyntä voi. :thinking:

Lisäys: Mariannella aiheesta settiä suomeksi kans aamarissa

10 tykkäystä

Juu, kummastelen vaan sitä, että mikä siellä Q2:n jälkeen palauttaisi yht’äkkiä sen tuloskasvun. Esim. Googlen liikevaihto kasvoi peräti 23%:ia vertailukauteen nähden (Osin inflaatiota?). Mainostulot toki jossain määrin syklinen liiketoiminto, mutta en minä ainakaan loppuvuoden yleisiä talousnäkymiä tätä Q1:stä parempina näe. Myös Microsoftilla liikevaihto kasvoi reippaasti, mutta tulos ei.

Kuitenkin kun vähän penkaisee tarkemmin, niin näkee, että molemmilla Operating Income on kasvanut samassa suhteessa liikevaihdon kanssa, mikä on sinäänsä rohkaisevaa. Googlella suurin syy EPS:n pudotukseen tästä huolimatta investointien arvostuksista kirjatussa tappiossa (vertailukaudella kirjattu voittoa) ja Microsoftilla taas tuloveroissa!

Itseäni ja markkinaa taitaa enemmänkin huolettaakkin se, että tuo Operating Income kääntyisi hyvin mahdollisen yleisen taantuman myötä toiseen suuntaan. Nuo Q1 operatiiviset tuloksethan olivat itse asiassa erittäin vahvat, kun nyt asiaa mietin.

6 tykkäystä

Tuo tuntuu olevan huoli siellä ja täällä. Tuloksethan ovat olleet pääosin ihan hyviä tuloskaudella mutta silti osakkeissa on ollut kovaakin muilutusta paikoitellen…

Kokonaisuutena tulokset ylittäneet yli 6 %, mutta kurssireaktio ollut negatiivinen.

12 tykkäystä

Jos mietitään, että mistä tuo Alphabetin vallihauta koostuu, niin tavallaan tuohon tuli vastaus hieman eri sanoin jo aiemmin. Valtaosa tuloista tulee edelleen hakukonemainoksista, joten Googlelle nuo oheispalvelut ovat täysin toissijaisia bisneksen kannalta, mutta monilla niistä on erittäin tärkeä tehtävä pitää käyttäjät Googlen ekosysteemissä. Pelkällä hakukoneella olisi hankala saavuttaa kestävää kilpailuetua, koska kilpailijat ovat ottaneet Googlea kiinni hakutulosten laadussa, tosin hakutulosten kattavuudessa Googlella on varmaan vielä etu.

Sen takia Android ja Chrome kehitettiin jo vuosia sitten, eikä niiden jatkuvuus ole ollut uhattuna toisin kuin monet muut lopetetut tuotteet. Puhelimien tekemiselle itse ei ole oikein mitään pakottavaa tekijää bisneksen kannalta, kun voi vain lisensoida Androidia ja antaa muiden huolehtia alemman marginaalin laitevalmistuksesta. Oletuksena puhelimessa on kuitenkin Googlen palvelut ja sillä tavallahan saadaan pidettyä vallihautaa yllä. Pohjimmiltaan kyseessä siis mainosfirma, jonka muut tuotteet lähinnä ylläpitävät ekosysteemiä ydintoiminnan ympärillä.

4 tykkäystä
9 tykkäystä


Ihan validi pointti David Rosenbergillä ja uskon tuohon siinäkin mielessä, että USA:ssa niin suuri osa kulutuksesta kohdistuu tuontitavaroihin.

Sen sijaan mielenkiintoista mitä tämä (=euron syöksy) tarkoittaa euroalueelle. Hyvä juttu niille yhtiöille, joilla kulut euroissa ja paljon tuloja dollareissa. Sen sijaan paikalliselle kulutukselle ja inflaatiolle tämä on vähän huono juttu, koska esim. öljyn hinta euroissa pysyy edelleen aika korkealla. Jos euron heikentyminen jatkuu ja FED kiristää kuten on kommunikoinut saattaa se pakottaa EKP:nkin samaan, jos euroa ei haluta vetää viemäristä alas.

Itse kevensin kyllä jo vähän dollarisijoituksia ja vaihdoin takaisin euroiksi, koska hankala uskoa, ettei korjattaisi jossain kohtaa edes vähän toiseen suuntaan… Pitkässä juoksussa dollari tuntuu aivan liian kalliille ja varsinkin sitten, kun talousodotukset kääntyy taas nousuun, mutta kuka tietää miten ylös dollari jaksaa vielä nousta.

Valuutoista onkin tullut vähän huomaamatta nyt erittäin olennainen osa makrosijoitusteemaa!

16 tykkäystä

Jep. Jossain vaiheessa se inflaatio kyllä taittuu. Esim. nyt öljykin pörrää tuolla huntin kieppeillä. Muissakin raaka-aineissa on ollut rauhoittumista. Inflaatio mittaa muutosta. Jos öljy ja muut ei ala kohta laukkaamaan uudelleen, ainakin yksi inflaation osa lössähtää.

Näissä pörssin mukiloinneissa on myös hopeareunus: rahaolot kiristyvät! Ja se on mitä Fedikin haluaa nähdä. :slight_smile:

Aiheesta kukkaruukkuun… Teknoilla on heikompia hetkiä. Finanssikriisin jälkeisen massiivisen nousumarkkinan aikana harvemmin Nasdaq100-indeksi on nähnyt negatiivista muutosta 12kk säteellä. :smiley:

30 tykkäystä

Laitetaan tähän mukaan toinen mielenkiintoinen kommentti samalta tyypiltä. :slight_smile:

Tämä on nyt aika tärkeä kysymys, koska periaatteessa keskuspankeilla olisi työkalut taltuttaa inflaatio, mutta aikovatko ne todella tehdä niin? Aika moni näyttää spekuloivan, että Fed yrittää QT:ta jonkin aikaa, kunnes jokin osa taloudesta hajoaa ja sitten tehdään taas täyskäännös eli palataan QE:hen. Enää ei ole helppoja vaihtoehtoja jäljellä, kun on niin pitkään jatkettu velkavetoista elvytystä. Missä kohtaa tuo täyskäännös sitten mahdollisesti tapahtuu on melko mahdotonta arvata etukäteeen, mutta vaikutukset tuntuvat kaikkialla.

7 tykkäystä

Vähän mietin juuri samaa, että se ei todellakaan ole USA missä ensimmäisenä alkaa mennä jotain rikki rahapolitiikan kiristämisen myötä. Siitähän tuo dollarin vahvistuminenkin kertoo. Toisaalta en nyt pitäisi EU:takaan heikoimpana lenkkinä ja tuota valuutan joustamistahan juuri nyt tapahtuu. EU-tuottajien kustannukset on laskeneet suhteessa esim. dollareihin jo 13%:ia vuoden aikana ja 12% suhteessa Yuaniin - tämän pitäisi tukea jo vahvasti paikallista tuotantoa. Saattaa jopa olla, että EKP ei ole lainkaan harmissaan tästä “devalvoinnista” ja Japanikin näyttää pyrkivän samaan suuntaan.

Suurimmat riskit näen itse kehittyvien talouksien puolella etenkin siellä missä dollarimääräistä velkaa on paljon ja samaan aikaan erityisesti välttämättömyyshyödykkeissä jyllää inflaatio.

Jenkkien osalta näen taas riskin, kun tilanne joskus ratkeaa, koska dollari saattaa nousta epäterveen korkealle ja yhteiskunta sopeutuu siihen. Tämähän ajaa taas USA:n omaa tuotantoa entisestään alaspäin. Mitäs meinasivat tehdä sitten, jos dollari taas heikkenee vaikka 20%:ia?

14 tykkäystä

Ruotsissa vedettiin hatusta yllätyskoronnosto, piti 2024 miettiä nostamista…

35 tykkäystä

Vastoin odotuksia USAn BKT laski Q1:llä.

https://www.cnbc.com/2022/04/28/us-q1-gdp-growth.html

BKT-luvut ei ole koskaan tarkkoja ja ne tarkentuu ajan kanssa mutta ei tätä varmaan positiivisena kannata ottaa. :sweat_smile:

33 tykkäystä

Muutama käppyrä taas aamun Vartista.

Kävin läpi Nordean ja megateknojen AAPL, MSFT, AMZN, META ja GOOGL tuloksia läpi Vartissa, mutta myös paljon ylätason settiä tuttuun tyyliin.

SP500-firmoista nyt puolet ovat raportoineet. Tuttuun tyyliin 80 % ylityksiä, mutta mitä olen ehtinyt kommentteja lukea niin näkymät ja epävarmuus murettaa oli sitten kyse Applesta, Amazonista tai rasvaisista kavereista kuten GE tai 3M. Kurssireaktiot ovat olleet 2-5 päivän säteellä keskimäärin negatiivisia.

USA:n BKT tosiaan dippasi eilen, mutta tässä oli melkoinen hopeareunus kun luin tarkemmin kommentteja.

Laskua selitti tuonnin paisuminen (BKT:ssa tuonti on miinusta) ja julkisen sektorin elvytyksen vähentyminen suhteessa vertailukauteen.

Sen sijaan kulutus kasvoi melkein 3 %. Jenkkikulutus vetää koko maailmaa reessä.

Pörssissä lätty lätisee, mutta tässäkin on hopea reunus. Rahaolot kiristyvät vauhdilla, kun pääomamarkkinan tunnelma heikkenee. Tähänhän Fed pyrkii. :wink:

Teknoindeksi NYSE FANG+ on läsähtänyt kunnolla…

Ja teknojen preemio suhteessa SP500:seen P/E:llä mitattuna on sulanut.

Ei ne joukkona niin halpoja ole, kuin joskus 2010-luvun alkupuolella mutta todellakin niiden kasvu- ja kannattavuusprofiili huomioiden mielenkiintoista kehitystä. :stuck_out_tongue:

29 tykkäystä

Kuukausipäivitys.

Kiina todella jatkaa nollacovid politiikkaa, tästä isoja haasteita tavarantoimituksiin kaikkialle.
Kiinan kiinteistösektorilla meno on hyytynyt edelleen, varmaankin osin covid sulkujen takia. Siellä valtio edelleen jatkanut elvytystä ilman vaikutusta.
Inflaatio nousussa usa ja eu edelleen, lisäksi production price indeksit ym. inflaatiota ennakoivat indeksit entistä kovemmassa nousussa.
Europankeista ei muuta havaintoa kuin että Italian 10y treidaa jo tässä vaiheessa 2,75%.
Ukrainan tilanteessa on tapahtunut isoja muutoksia. Kiova ei enää kohde esimerkiksi. Länsimaat alkaneet toimittamaan raskaampaa kalustoa ym. En tästä enempää, tälle on oma ketju.
Taiwanin tilanne on kuumentunut kuukaudentakaisesta.
Uutena kommentoitavana. Valuuttamarkkinoilla isoja liikkeitä.

Viihdeosio. Volatiliteetti markkinoilla jatkaa kasvua, osakemarkkinat laskee ja toistan edellisen kuukauden ennustuksen myös USA:n turvasatamana pidetyille markkinoille, laskua luvassa. Don’t fight the fed toimii myös rahoitus oloja kiristettäessä.

Edit. Rahapodi lisätty koska Paasi puhuu kuin itse puhuisin. Itsellä vielä mörköjä lisättävänä tuohon, katso yo.

Mikään osa viestistä ei ole sijoitussuositus.

14 tykkäystä

Taiwanin tilanne on ollut kuuma vähintään 20vuotta, en näe siihen mitään eroa 2000 luvun alkuun, jolloin itse kävin siellä monena vuonna vähintään 5 kertaa lähes peräkkäin tekemässä hankinta kauppaa, samalla reissulla tietysti myös Kiinassa.
Siellä on paljon jenkkien jättämää kulttuuria monessa asiassa ja en usko, että Kiina lähtee uhoista huolimatta sitä aggressivisesti muuttamaan nykytilanteesta. Minulla on edelleen siellä muutama tuttu, jonka kanssa käyn asiasta aika ajoin viestiittelyä.
Taiwanilasiet eivät omasta mielestä ole edes Kiinalaisia, ainakaan enään.
Tykkään molemmista “maista” ja ihmisistä monesta syystä.

10 tykkäystä

Olipas eilen taas eeppinen sukellus pörssissä. Amazon -14 %, Nasdaq -4 %. Eikä QT ole edes vielä alkanut kunnolla. :smiley: Isot nimet alkavat pettämään mikä näkyy myös isommin koko pörssin tasolla.

Amazon on korjannut yhtä rajusti, kuin vuoden 2018 roikulilaskussa. SP500 on vielä matkaa 2018 syövereihin vähän.

Teknojen ja oikeastaan kaiken lasku ei sinänsä ihmetytä: painovoima on kasvanut vauhdilla. Korot tarjoaa jo ihan oikeaa tuottoa 3 %:ssa. Näin osakesijoittajan vinkkelistä korkojen käännettä ei voida odottaa kuin kuuta nousevaa. Tai jos niiden nousu edes vakaantuisi. :smiley:


Kiinan ostopäällikköindeksit sulavat, mikä ei ole yllättävää. Kun indeksi rakentuu suhteessa edelliseen kuukauteen, on heikot lukemat helppo arvata talouden mennessä säppiin.

Myös vientitilaukset ovat rajussa laskussa, mikä voi kertoa kysynnän hiipumisesta myös muualla. Tai sitten Kiinalainen tuotanto on menossa COVID-sähläämisen takia pois muodista.

54 tykkäystä