Pörssien suunta (Osa 2)

Se taitaa näkyä jo ainakin Saksan teollisuudessa, mitä tänne on aiemmin nosteltu.

Neuvostoliitto käytti rahansa tankkeihin ja muuhun sotilaskamaan. Sitten se romahti. Kiina käyttää ne teihin ja rakennuksiin. Velkaa käytetään luovasti. Rakennukset ja tiet itsessään eivät tuota mitään. Nouseva keskiluokka on uhka Kiinan johdolle.

Ray Daliot yms. puhuneet valtasuhteiden muutoksista. USA nostetaan esille taantuvana imperiumina kun taas Kiina nousevana. Kieltämättä vaikea uskoa, että Kiinan kaltainen järjestelmä toimisi pitkässä juoksussa. Tämä turha rakentaminen kielii siitä, että koneisto ei kykene oikeisiin innovaatioihin, jotka oikeasti tuottaisi arvoa. Suurin osa teknologiasta kopioitu länsimailta.

Kieltämättä tuo koronataistelu ja Venäjän kanssa vehtaaminen on kuin ampuisi itseänsä jalkaan.

8 tykkäystä

Ray Dalion Bridgewaterilla on merkittävää liiketoimintaa Kiinassa… :smiley:

Olet oikeassa, mutta pieni tarkennus. Rakennukset ja tiet ovat aluksi hyvinkin fiksuja investointeja, jos talous on sillä tasolla että niitä voi hyödyntää. Jokainen kehittyvässä maassa käynyt huomaa, että isoissa kaupungeissa vaikkapa hiekkatien korvaaminen asfalttitiellä vauhdittaisi työväen saapumista sorvin ääreen, mikä näkyisi tuottavuudessa ja luo lisäarvoa.

Mutta tietyn pisteen jälkeen olet oikeassa: se kahdeksas motari seitsemän aiemman viereen ei enää välttämättä luo mitään arvoa, vaikka rakentaminen buustaakin BKT:ta hetkellisesti.

Kiinan talouskasvumalli, joka nojaa investointeihin ja vientiin, on ollut remppatarpeessa jo finanssikriisistä alkaen, mutta muutos on ollut vaikea tai oikeastaan olematon. Kaiken kukkuraksi kaikki tietää, että asia pitäisi fiksata: puolue puhuu ongelmasta, ekonomistit, yms. yms. Kiina uhkaa mennä Japanin tietä. Poliittisesti se vain tuntuu olevan vaikeaa siirrellä nallekarkit pois paikallishallinnolta, joka hyötyy nykymallista, kotitalouksille joiden kasvava vauraus ja kulutus on kehittyneen talouden kulmakivi.

Pörsseille Kiina on tarjonnut välillä säikähdyksen aiheita, nyt maa on ollut vähän pimennossa länsimediassa Ukrainan sodan aikana. Mutta koronasulut iskee talouteen rumasti ja etenkin kotitalouksien kulutus näyttää tyrehtyvän…

10 tykkäystä

:sweat_smile:

Kiinan kiinteistökupla olikin taas hetken unholassa kun Putin ja Inflaatio veivät markkinan huomion toisaalle.

9 tykkäystä

Saksan tuottajahinnat (PPI) ylittivät ennusteet. Nousua +2.8 % vs. ennuste +1.4 % m/m. Vuositasolla nousua 33,5 %. Tietysti energia suurimapana ajurina.

Voi olla, että EKP:lle taitaa tulla painetta varsinkin Saksan suunnalta. Tunnetusti ovat melko haukkamaista porukkaa.

4 tykkäystä

Twitterissä oli jollain kuvakaappaus Blummalta missä tarkemmin eritelty hintoja. Energia on joo isoin mutta nuo muutkin hiipii koko ajan nopeammaksi.

14 tykkäystä

Samanlaiset on ajatukset Paasin kanssa.

9 tykkäystä

Vähän samat ajatukset myös täällä kanssa. Omasta mielestä pörssikurssit ovat yllättävänkin korkealla tällä hetkellä, jos ajattelee että minkälaisia ongelmia saattaa olla tulossa, ja niitähän riittää tällä hetkellä ihan kiitettävästi :rofl: Tämä lause Paasin kirjoituksessa, Kysymys kuuluu, jatkuuko lasku vai näemmekö vuoden 2020 koronasyöksyä seuranneen rekyylin?

Itse en kyllä usko juuri minkäänlaiseen rekyyliin ylöspäin ainakaan tänä vuonna, koska omasta mielestä mikään ei tue semmoista tällä hetkellä pörssissä, inflaatio ja koronnostot on pelkkää myrkkyä osakkeille ja sitähän tämä vuosi tulee pitkälti olemaan.

2 tykkäystä

Hyvää pohdintaa.

Tilanne on kyllä mielenkiintoinen. Osakkeita on halpuutettu jo tovin (tuo ~20 % indeksitasolla ja 20-70 % yksittäisissä firmoissa).

Kuten Vartissakin höpisin, moni 2000-luvun sijoittaja (minä itse tietysti mukaan lukien) on tottunut että jos tulee talouteen ryppyjä niin indeksit puolittuu ja pamahtaa iso kriisi päälle.

Kuitenkin tällaisten inflaatipurskeiden ei pitäisi kestää loputtomasti: joko kysyntä hyytyy tai sitten tuotantopuolella fiksataan asiat. Noh energian suhteen näin ei näytä heti käyvän, joten kysynnän hyytyminen näyttää nyt todennäköisemmältä.

Eli taantuman kaltainen tilanne. Mutta moniin osakkeisiin sitä tunnutaankin jo hinnoittelevan. Taantuma, jos se on lievä, ei pörssille ole edes niin kamalaa.

Osakkeille kenties onnellisin skenaario olisi nykytilassa, että korkojen nosto + inflaatio ajaa taloudet lievään taantumaan ja inflaatio saadaan taas kuriin. Korkoihin tulisi varmuutta ja ne oletettavasti jäisi nykytasolleen.

Mutta tästä on helppo repiä kauheampiakin kehityskulkuja.

Pankkisektorien pitäisi olla vahvoja, eli finanssikriisi ei tunnu todennäköiseltä. Turkin ongelmat voi kyllä vähän kutitella Euroopan pankkeja.

Ehkä olen vähän optimistinen, mutta Italian velkaongelma voitaisiin varmasti eristää jos siihen löytyy poliittinen tahtotila euroalueella.

Mutta jos stagflaatio venyy, on Walmartin ja Targetin kaltaiset tulosromahdukset vasta alkusoittoa, ugh! @musa_2 ennakoima liikevoittomarginaalien rutistuminen toisi tuloksiin oikean talven.

Kiinan koronapolitiikasta ja sen kestosta ei ota enää mitään selvää, ugh!

QT ei ole vielä muuten edes alkanut jenkeissä, mutta tottakai osakkeet jo sitä ennakoi.

Kieltämättä nopea rekyyli tästä ylöspäin tuntuu epätodennäköiseltä.

50 tykkäystä

Hienosti taas kiteytetty Verneriltä asiat! Tässä on nyt tosiaan sellainen paikka sijoittajilla että pitää tarkasti miettiä että meneekö asiat taloudessa silleen ihan jees ja osakkeiden arvostustaso pysyttelisi suurinpiirtein kohtuullisina, tai sitten se toinen huonompi vaihtoehto on että jos asiat alkaa vähänkään mennä sinne huonompaan suuntaan niin sitten niitä alkaa saamaan vieläkin huomattavasti halvemmalla salkkuunsa.

Itsellä tällä hetkellä salkku tyhjänä osakkeista, tosin ei pelon takia vaan koska tarvitsin ne kaikki asuntovelan lyhentämiseen, mutta toisaalta tällä hetkellä tuntisin oloni kyllä muutenkin epämukavaksi jos olisi 100% osakkeissa. Jotenkin ihan liikaa kaikennäköisiä uhkakuvia ilmassa jotta pysyttelisin tällä hetkellä osakkeissa kiinni.

4 tykkäystä

Tää on mielenkiintoista nähdä kun talousindikaattorit pehmenee (jenkeissä tuli pari kehnoa mm. Philly ja Empire hetki sitten), Q1 oli vielä pitkälti hyvä kuitenkin. Sijoittajat selkeästi varovaisempi (kurssireaktiot, FMS kysely).

Toisaalta pitää olla tarkka, onko tuleva hetken kehnompi kehitys jo joissain osakkeissa hinnassa. Monet on jo puolittuneet! :sweat_smile:

Sulla on hyvä henk. koht. syy ollut mutta tämä tarjoaa hyvän paikan muistuttaa tätä ketjua lukeville, että vaikka kuinka olisi makro kehnoa niin jos on indeksisäästäjä niin sen kun painaa menemään. Kunhan sijoittaa niin että nukkuu yöt hyvin.

Oma osakepaino on osakkeisin ajateltu käteinen huomioiden >95 %. Jos aloittaisin nyt sijoittamisen ja olisi 100 % käteispossa ostelisin kyllä jo nykyhinnoin valikoituja lappuja.

Vaarallisinta on ollu kokonaan poissa markkinalta.

Haluan siis painottaa sitä, että makro on aina vähän arvailua ja kannattaa pitää yhtiökohtaiset pohdinnat etusijalla.

Mutta esimerkiksi sillä tavoin annan sen vaikuttaa, että en henk.koht. suosi yhtiöitä joilla on heikko hinnoitteluvoima, Kiina-painoa, superherkkiä talouden heikentymiselle, mahd. liian hyvä kausi alla pandemian aiheuttamien muutosten takia yms.

43 tykkäystä

Paasi kirjoittaa: ”EKP:llä onkin suuri kiusaus hoitaa ylivelkaisten euromaiden velat kuntoon antamalla inflaation juosta. Nykyinen euroalueen 7,5% inflaatio syö lainojen reaaliarvosta neljänneksen neljässä vuodessa”.

Sinänsä tässä ei ole mitään väärää, mutta ongelmana on se, että inflaatio on köyhien ja keskiluokan vihollinen. Heidän ostovoimansa heikkenee vauhdilla. He edustavat suurinta osaa äänestäjistä. He haluavat muutoksen. He määrittävät vallanpitäjät.

Nyt kun katselee mitä maailmassa tapahtuu. Espanjassa, Unkarissa yms. madalletaan verotusta. Italiassa tehdään remontteja valtion tuella. Toisin sanoen siirretään inflaation negatiivista vaikutusta valtiolle. Valtion omistavat veronmaksajat. Sinänsä tämä on vähän kuin silmänkääntötemppu. Joo, valtiolla on parempi maksukyky ja se ei käytännössä maksa velkojaan jne. Ongelma on se, että velka on aina pois tulevilta sukupolvilta tavalla tai toisella. Viimeistään siinä vaiheessa, kun koko luottamus valuuttaan romahtaa. Velassa itsessään ei ole mitään pahaa: sen käyttökohteissa on.

Paasi jatkaa: “ – määrällisten elvytysten johdosta, jotka kuitenkin jatkuivat 14 vuotta. Estäen siten tehokkaasti poliittisesti hankalien rakenteellisten muutosten syntyä.”

Näin on taas käymässä. Joku itseäni fiksumpi on aikoinaan sanonut, että valtio lahjoo kansaa heidän omilla rahoillaan. Nyt ei lahjota edes kansan rahoilla vaan tulevan kansan rahoilla.
Nyt ollaan kuitenkin siirtymässä pois Venäläisestä energiasta puhtaisiin. Hyvä niin, mutta tämäkin tehtiin tietyllä tavalla ”pakon edessä” kuten kaikki suuret muutokset.

Teoriassa:

  1. Jos mitään eskalaatiota ei tapahdu Ukrainassa vaan tilanne jämähtää paikalleen ts. epävarmuus vähenee markkinoilla
  2. Kiinassa kysyntä laskee
  3. OPEC lisää tuotantoaan
  4. Dollarin vahvistuminen sekä kysynnän heikkeneminen Yhdysvalloissa

Näiden pitäisi johtaa öljyn ja muun energian hinnan laskuun. Tämä osuisi myös Venäjään. Siksi ihmettelen, että miksi OPEC ei ole tehnyt asian eteen paljon enemmän. Tämän pitäisi olla myös USA:n hallinon tiedossa. Britit ja USA ovatkin vuorotellen vedonneet OPECiin, mutta mitään ei ole kuulunut. No, ehkä OPEC:in kartelli-status ja maajakauma antaa viitteitä.

Tämä jo itsessään kuitenkin toisi inflaatiota alaspäin.

Mitä tulee osakkeisiin, niin on vaikeaa nähdä, että nähtäisiin IT-kuplan kaltaista romahdusta ilman, että jotakin hälyttävää tapahtuisi. Kuten on monesti todettu, niin nyt jo bumtsi bum -osakkeista on lyöty ilmat pihalle yksi toisensa jälkeen. Indeksitasolla lasku on ollut tasaista kiduttamista. Sama voi kyllä jatkua. Tasainen kiduttaminen on parempi vaihtoehto, koska erinäköiset toimijat kerkeävät sopeutumaan ja varsinaista paniikkia ei pääse syntymään. Ihminen kun on kuitenkin laumaeläin.

13 tykkäystä

Paljon pahaa hinnoiteltu osaan osakkeista suhteessa lähtötasoon, joka monella lapulla ath. Tätä mantraa nyt hoetaan. Voisi kysyä myös että mitä kaikkea hyvää olikaan leivottuna ath:n sisään😇

9 tykkäystä

Kyssäri tietäjille. Millä aikajänteellä yritykset pystyvät, jos pystyvät, siirtämään kustannusten nousun lopputuotteeseen? Onko tilastoja asiasta? Esim. Tilaat auto ja hinta lyödä lukkoon, mutta toimitus 18kk päästä(tämä on kuulemma oikeasti tilanne sähköautoissa). Jos kustannukset nousee niin eikö tämä syö valmistajan katetta?

Maailmantilanne huomioiden pahasti näyttää siltä, että laskutrendi jatkuu keskipitkällä aikavälillä, toisaalta osakkeiden hinnoittelu huomioiden on täysin mahdollista, että kurssit lähtevät jo nousuun.

Ennustankin siksi, että olemme jo saavuttaneet pohjan, mutta ei myöskään voida täysin poissulkea sitä, että laskutrendi jatkuisi, jolloin uusi pohja olisikin vasta edessä.

Ilo olla avuksi

9 tykkäystä

Sijoittamisesta saatavan tuoton vastapainona on tietty riskikanto ja itse kyllä huomioisin, että osakkeet ovat Helsingissä tulleet jo merkittävästi alas. Paljon mielummin sitä nyt on osakkeissa kiinni, kun esimerkiksi viime syksynä nyt kun arvostukset ovat matalemmat. Jos siis ajattelee tilannetta, että pitäisi käteisenä olevat rahat lyödä pörssiin sisään.

Jos tällaisessa tilanteessa olisin 100% käteisenä, niin ehdottomasti alkaisin nyt sijoittamaan rahaa pikku hiljaa pörssiin. Niin paljon pelkoa on ilmassa, että se alkaa saavuttamaan maksimitasoaan ja nousuhan tunnetusti alkaa usein silloin kun pessimistisyys on suurimmillaan. En tiedä onko jo, mutta myöhemmin tänä vuonna voi olla.

4 tykkäystä

Kyllä kustannukset tässä jää valmistajan maksettavaksi. En mitenkään jaksa uskoa, että kuluttajalle kykenisi tekemään sopimuksen jossa materiaaliklausuuli.

Lisää Paasia. Puhuu minun suulla.

5 tykkäystä

Materiaalikustannusten nousua pyritään suojaamaan johdannaisilla. Onnistuu hyvin tai huonosti.
Muita välillisiä kuluja vastaan on vaikeampi suojata.

1 tykkäys

Ostin viime syksynä portfolion täyteen kasvufirmoja, joista iso osa ei tee vielä tulosta, ja joiden keskimääräinen PS oli luokkaa 50.

Nyt salkku on kovasti miinuksella ja olen analysoinut, että tämä johtuu keskuspankkien toiminnasta. En ymmärrä miten keskuspankit toimivat, mutta käsittääkseni salkkuni negatiivinen kehitys johtuu keskuspankeista. (Rahaa printattu jne.)

Noudatan pitkäjänteistä suunnitelmaa ja nyt kun rahoitusoloja kiristetään suunnitelmana on tehdä jotain uutta mikä on muotia nyt.

3 tykkäystä