Pörssien suunta (Osa 2)

@Jamon 'lla on aivan mainio pohdinta. Saksan 30 bondin tuotto on vähän enemmän mutta se ei muuta tulosta miksikään.

Kysymykseesi onkohan jotain muuta jota et huomioi, mietin että markkinahinta saattaa sisältää jollain todennäköisyydellä euron hajoamisen ainakin osittain. Hajoamisesta voisi seurata joko

a) Saksa on yksi irtautujista ja ottaa oman valuutan. Euro jatkaa elämistään eri kokoonpanolla. Saksan vanhat euromääräiset bondit pysyisivät euromääräisinä. Euro heikkenisi pahasti joten taalamääräinen sijoitus olisi huimasti parempi. Tämän todennäköisyys lienee mitätön. Voiko olla euroa ilman Saksaa?

b) Heikkoja euromaita irtautuu ja euro säilyy. Euron arvo nousee melkoisesti. Hajoamisskenaarioista kaikkein todennäköisin. Muissakin hajoamisskenaarioissa todennäköisin alku.

c) Koko euro hajoaa. Millä valuuttakurssilla Saksan euromääräiset bondit konvertoitaisiin joksikin muuksi? Pitäisikö väliaikaiseksi valuutaksi ottaa jopa usd (tapahtuisi yllättävä, nopea “hard breakdown”)? Tällekään hajoamisskenaariolle en antaisi kummoista todennäköisyyttä.

Hajoamisskenaarioista lähinnä b on sellainen joka voisi tapahtua, ja vaikka koko euro hajoaisi tai Saksa lähtisi, kyllä kai ensin lähtisi heikkoja maita. Joka tapauksessa sekä USA että Saksa ovat varmat takaisinmaksajat, siitä ei ole epäilystä millään budjettialijäämillä.

Tämäkin kuuluisi varmaan johonkin muuhun kategoriaan, mutta otsikossa on pörssit monikossa. Palstalla ei liene korko- ja valuuttaketjua. Joka tapauksessa osakesijoittajankin on tärkeää muistaa TINAn ohella TIAA, there IS an alternative.

9 tykkäystä

Tämä antaa mukavaa perspektiiviä täälläkin nykyään normaaleina pidettäviin kymmenien prosenttien vuosituottoon.

30-vuoden jaksolla kaksi SP500 osaketta on ylittänyt 20% vuosituottoon.

https://twitter.com/Jesse_Livermore/status/1370578595224170500?s=19

https://twitter.com/Jesse_Livermore/status/1370535295767224328?s=19

@Crazy_Train
Hyvä lisäys. Aivot oikaisivat tuon niin että alin nyky-eps/vanha valutaatio olisi automaattisesti parhaiten tuottanut porukka mutta näköjään näin ei ole.

10 tykkäystä

Euro = Saksa ja on olemassa tasan niin kauan kuin se hyödyttää Saksaa.

En näe realistisena skenaarioita joissa Saksa irtautuisi koska koko Euro romahtaisi välittömästi eli jos tavoite ei ole talouskraateri Saksan ympärille niin näin ei tule tapahtumaan. Eli realistisina skenaarioina ovat yksittäiset irtautumiset tyyliin britit tai kahtiajakautuminen jossa käytännössä heitetään Etelä-Eurooppa yli laidan (ja tuloksena siellä välitön talouskraateri ainakin joksikin aikaa).

4 tykkäystä

Siltä minustakin tuntuu että ei ole euroa ilman Saksaa. Mutta tällä hetkellä Saksa on euron suurin voittaja ja Etelä-Euroopan maat suurimpia häviäjiä. Saksalla on liian heikko valuutta josta se saa epäreilua kilpailuetua. Mutta varsinkin Etelä-Euroopan mailla on aivan järjettömästi liian kallis valuutta joka syö niiden kilpailukykyä. Parasta mitä Etelä-Euroopalle voi tapahtua on eurosta irtaantuminen niin saisivat kilpailukykynsä takaisin.

9 tykkäystä

Hei, olet keksinyt miksi Euro on olemassa. Edelleen, Euro = Saksa ja on olemassa niin kauan kuin siitä on Saksalle hyötyä…

1 tykkäys

Kiitos jakamisesta, erittäin mielenkiintoista dataa!

Huomaathan asettelun, S&P 500:ssa on toki hieman useampi +20% per annum suorittanut ollut viimeisen 30 vuoden aikana. Tässä oli “kalleimmat/halvimmat” forward p/e:llä mitattuna, jälkeenpäin katsoen. Mielenkiintoinen otanta ja herättää ajatuksia.

On nämä yhtä kaikki kuin neulaa heinäsuovasta etsisi ja jos yhdenkin tuollaisen erittäin pitkään parinkymmenen prosentin keskimääräistä vuotuista tuottoa tekevän yhtiön löytää (ja vielä kykenee holdmaamaan, ehkä se vaikein osuus), niin menestys sijoittajana näyttää väistämättä ainakin kohtuulliselta, ellei jopa erinomaiselta.

Tässä joskus tallentamani listaus:

Linkitetään tämä vielä ketjun otsikkoon. Oheisen listan yhtiöitä holdatakseen ei ole ainakaan liian huolestunut ole kannattanut olla pörssin kulloisestakin suunnasta.

Olisi saattanut jäädä ostamatta ja holdaamatta :wink:

21 tykkäystä

Tuo on hyvä pointti aina nostaa esille: olettaen, että oma salkku koostuu pääosin firmoista joihin yleinen talous ei vaikuta (ns. markkinariski koskee toki niitäkin). Suurimpaan osaan valitettavasti vaikuttaa. ;D


Tässä muutama poiminta aamun videolta. Sen verran monta kuvaajaa, etten kaikkea laita tähän.

Sijoittamisen supersuosio sekä kurssien raju nousu näkyy hyvin Yhdysvalloissa, missä kotitalouksien finanssivarallisuudesta yhtä suuri lohko kuin it-kuplan huipulla, on kiinni osakkeissa. Näin joko suoraan, tai rahastojen kautta.

Onko tämä lähinnä seuraus paisuneesta pörssistä, kuumasta sijoittajasentimentista vai molemmista? Itse taipuisin siihen tulkintaan, että molempia. Hieman häiritsevä tuo on siinä mielessä, että mistäs se uusi raha revitään buffaamaan kursseja (nuo loput 60 % siirretään osakkeisiin? :smiley: ).

Inflaatio ei näy vielä toteutuneissa tilastoissa juuri missään:

Mutta, se näkyy jo voimakkaana kuparin, puolijohteiden tai vaikkapa rahtikustannusten nousuna. Nämä iskee eri tavalla eri yhtiöiden marginaaleihin. Hyvät firmat siirtää kustannukset asiakkaille, ne joilla ei ole hinnoitteluvoimaa niin… tilanne on nihkeämpi.

Lopuksi havainto tulosennusteista. Jenkeissä nuo nousevat tasaisesti ylöspäin ja lähivuosina odotetaan vajaa 10 % tuloskasvua:

Sen sijaan Eurooppa mörnii eeppisesti: tulokset eivät ole nousseet 15 vuoteen, mihin asti blummalla oli dataa! :smiley:

22 tykkäystä

2 tykkäystä

Kuuntelen tässä podi 95 korot/ osakkeet.

oman salkun tilanne, n. 75% osakkeet (pääasiassa superkasvuyhtiöitä, pääasiassa digipuolelta, pikkuisen vastapainona tankkeria (product) ja laivoja (uusiutuvien asennukset ja öljylautat) ja metallia (kuparia) n. 4-5% salkusta.
Cash 25%

Oman salkun osalta kun alkoi näyttää “vähän huolestuttavalta” vetäsin käteistä lompakkoon ja sitä on nyt kohtuullisen hyvin. Itse asiassa kun salkun koko on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina olen miettinyt jopa sellaista 1/3 käteinen 2/3 osakkeet jakoa… kun osakkeetkin olisivat silti riittävän suuri massa periaateessa elättämään minut.
Noh vähän eksyin aiheesta.

En ihan ymmärrä tuota korko hommaa, mutta olen Juha Kinnusen linjoilla: eli minusta tuntuu, että osake poiminta ratkaisee pelin. Yleisesti kasvuyhtiöt, joilla esim. velkaa ja investoitavaa varmaan kärsivät korkojen noususta ja rahoitus tulee kalliimmaksi ja ehkäpä hankalammaksi saada?

Miten sitten vaikkapa esimerkkinä koto pörssistä omastakin salkusta löytyvät Kamux, QT, Revenio, Harvia ? Osa on velattomia, osalla hyvät kassavirrat, kaikki tuntuu olevan markkinassaan voittajia ja viimeisimpänä QT saanut tulosta vihdoin esille ja lisäksi täysin velaton. Luulisin lisäksi QT saavan rahoitusta markkinoilta jos vaan viitsivät pyytä ja hyvä tarkoitus on?

Miten se pikkuinen korokojen nousu reaalisesti vaikuttaisi edellä mainittuihin yhtiöihin? OK nyt on otettu ATH hinnoista pois jotain 20% eli on menetetty ehkä vuoden tuotto? Oma salkku on lähes velaton (asuntovelka, korko lähes 0%), riittävän suuri ja pakattu laadulla: noh ollaan jotain 10 % tultu alas ATH tasosta. En vaan mitenkään näe, että Näitä nyt ihan lattiaan lyötäisiin, kun niiden liiketoiminta puhuu härkämäistä kieltä, eikö markkina kuitenkin hinnoittele jossain vaiheessa yhtiökohtaisesti.

Mitään halpoja nuo eivät ole toki, mutta kun oma salkku (pitkä) katsoo lähes poikkeuksetta min 2-3 vuotta eteenpäin, niin tuntuu, että ei se niin haittaa vaikka siitä otettaisiin esim. 1 tai 1,5 vuoden tuotto-odotus pois (varsinkin kun käteistä on varalla), jos sen jälkeen saadaan taas esim. Kamuxista odottamani 10-20% vuosittainen tuotto+ osinko?

Mitä missaan? En mitenkään näe, että nyt kun on rahaa velaksi jaeltu halvalla korolla, olisi varaa lähteä massiivisesti korkoja nostamaankaan?!

Digi puolella yhtiöt vieläpä voivat operoida aika pienin investoinnein ja jos tuotteet ovat skaalattavissa ja jaeltavissa laajalle asiakas joukolle, niin tulostakin pitäisi siitä syntyä… Ei tarvita miljardien investointia, kuten vaikkapa sellutehtaaseen.

Tottahan toki digi puolella voi sitten tulla vastaan toisenlaiset riskit, kuten winner takes it all jne. mutta on ajuritkin vahvat ja vaan vahvistuneet koronaviruksen vaivatessa globaalisti…

Käteinen sitten toimii puskurina, jos todellista laatua myydään alas (riittävän), niin osto-ohjelmaa käyntiin, jos arvostukset karkaavat pilviin, niin höylätään vähän kermaa pinnasta…

Tuli vähän ajatuksen virtana. Onko sijoittaminen näin helppoa? En osaa sanoa, seuraavaa paniikkia odotellessa (onko se oma vai muiden?), tähän saakka on jopa toiminut se, että kun tunnelma hyvä, niin osakkeisiin ja heti kun tunnelma huono, niin osa takas cash…

13 tykkäystä

kuva

Kyllä se vielä taas vaikeutuu…


Kiinassa pörssit ovat ottaneet taas kunnolla pataan, samalla kun talous kiihtyy. Talouden kiihtyminen tarkoittaa, että kommunistinen puolue voi keskittyä huolenaiheeseensa eli velkavuoren kasvun hillitsemiseen kun talous skulaa muuten.

Hyvä esimerkki jälleen, miten talous ja osakkeet eivät liiku samaan suuntaan lyhyellä välillä (osakkeet kun ennakoi jo taloutta pidemmälle). Pitää kylläkin heti perään todeta, että käsittääkseni Kiinan pörssit eivät ole kovin tehokkaita ja ne ovat herkkiä ylilyönteihin suuntaan ja toiseen. Fundalla ei niin väliä…

Lisäys: pitää myös huomauttaa että tuo elpyminen ei välttämättä ole Kiinassa tapahtunut siten, miten puolue haluaisi sen tapahtuvan kun kotimainen kulutus laahaa edelleen teollisuuden perässä.

15 tykkäystä

Tuskin lienee mikään yllätys Bidenin ja Yellenin aiempien kommenttien perusteella, mutta nyt on valmisteilla uusia veroja massiivisten vajeiden paikkaamiseen. Blummalla oli juttua aiheesta perustuen nimettömiin lähteisiin.

Asialistalla on mm. yritysveron nostoa ja pääosin rikkaille suunnattuja veroja.

Yritysvero iskisi tietysti sijoittajien saamiin kassavirtoihin yhtiöistä, muutoin menemättä sen enempää politiikkaan voinee todeta, että viimeisen 40 vuoden veronalennukset, pääomien kasvu yms. ovat sataneet eniten rikkaiden laariin joten tuskin tällaiset veronnostot syöksevät maata kankkulaan kaivoon. On kyllä epäselvää, meneekö noista mikään läpi etenkään republikaanien kanssa.

Liittovaltion verotulot suhteessa BKT:hen ovat heikentyneet sitten 90-luvun. Kaippa tuota pitäisi hieman kuroa kiinni.

Lisäys: ZeroHedge referoi tuon saman artikkelin jos haluaa lukea:

16 tykkäystä

Kaikki hyvin… vielä. Saattaa zombeilla vähän hikikarpaloita ilmaantua otsalle viime aikojen korkokehityksestä.

4 tykkäystä

Siksipa tuo ehdotus on nostaa yritysveroa seitsemällä prosenttiyksiköllä, kun se on sitten saadaan neuvoteltua 24-25 prosenttiin, niin voi mennä läpikin.

3 tykkäystä

Olin juuri tulossa tuota samaa blomman artikkelia tulossa tänne linkkaamaan :slight_smile: (tai itse siis luin sen blommalta, tuo linkkki taisi olla jostain muualta)

Tämä “Bidenin hallinto tulee nostamaan yritysveroja”:han oli iso teema syksyllä ennen presidentin vaaleja ja siksi moni ehkä yllättyikin kun Bidenin voiton jälkeen pörssi vaan jatkoi matkaansa ylöspäin. Tällöin tätä perusteltiin sillä, että “no republikaaneilla on kuitenkin senaatin enemmistö niin ei ne korotukset mene läpi” ja sitten demarit sai senaatinkin itselleen eikä edelleenkään pörssissä “tuntunut missään”.

Viime viikot päänarratiivi on ollut korkojen ja inflaation nousupeikko, mutta olisiko narratiivissa myös nyt tilaa näille mahdollisille veropeikoille nyt kun stimuluskin on saatu läpi ja rokotukset etenee hyvin. Taas tarvittaisiin uusia narratiiveja ja tässä ainakin mielestäni yksi potentiaalinen, jolla voisi olla pörssiä hillitsevä vaikutus.

8 tykkäystä

Matalien tuloluokkkien rajakulutusalttius on suurempi kuin korkeiden joten jos tuloeroja saataisiin pienennettyä kokonaiskulutus saataisi kasvaa. Ceteris baribus, mutta eihän talous tietenkään toimi ihan siten.

3 tykkäystä

Suurin pörssiin vaikuttava tekijähän noissa tax planeissä on yritysveron nosto ja vaikka sillä olisi jotain positiivisia johdannaisvaikutuksia talouteen niin ainoa mikä pörssiä kiinnostaa on se, että jos vero nousisi vaikka 21->28% niin omistamasi yrityksen tuloksesta katosi juuri melkein 10%, millä on suora vaikutus pörssin ja osakkeiden hintaan, jotka monet on muutenkin jo aika korkealle hinnoiteltuja. Periaatteessa, jotta tuotto pysyisi samana niin osakkeen hinnastakin pitäisi lähteä tuo melkein 10%.

Ei tämä tietenkään näin suoraviivaista ole, mutta on tuo muutos kuitenkin mittaluokaltaan ja vaikutuksiltaan potentiaalisesti iso. Toinen kysymys on sitten tietty vanha tuttu, että mikä on jo priced in ja mikä ei.

Jotkut henkilö-/varallisuusveromuutokset en usko niinkään pörssiin vaikuttavan. Capital gains tax -korotus voisi tosin aiheuttaa voittojen kotiuttamista ja myyntipainetta lyhyellä aikavälillä.

10 tykkäystä

Koska Senaatissa tarvitaan todellisuudessa 60 ääntä läpimenoon koska Filibuster-mahdollisuus, oikeasti tuo 50(+1) ei ollut niin iso asia. Lisäksi koska tuo on yhden paikan varassa, Demokraattileiristäkin löytyy pelin pelaajia, eli yksittäiset senaattorit voivat pistää omat iltalypsyt pystyyn minkä tahansa lain kanssa.

Lisäksi koska edustajainhuoneessa tuo D-tiimin etumatka itseasiassa kapeni huomattavasti, sielläkin joudutaan huolehtimaan oman porukan ruodussa pitämisestä tiukasti, joten ihan mitä vaan älyvapaata ei voi tuoda tiskiin. Itse äänestykset sitten kyllä järjestään menevät “niinkuin pitää” koska ei siellä tuoda lakiehdotuksia äänestykseen asti ennen kuin kuliseissa on neuvoteltu kaikki valmiiksi ja ehdotuksella on tarpeellinen äänimäärä varmistettu taakse. Eli ulospäin tämä kaikki näkyy lähinnä niin että saadaan isoja järkälemäisiä paketteja usean kuukauden vatvomisen jäljiltä.

Tuossa koronaapu-paketissa oli siinäkin aivan uskomaton kokoelma kaiken maailman iltalypsyä ja säätöä leivottu sisään.

No, maassa maan tavalla jne.

4 tykkäystä

Niinhän se on. Lähdin miettimään tätä siltä kannalta, että tarpeeksi positiivisessa sentimentissä kaikki uutiset (tai narratiivit) tulkitaan positiivisesti.

Veronkorotuksilla pitäisi kaiken järjen mukaan olla lyhyellä tähtäimellä valtionkorkoa laskeva vaikutus. Jos ne kiihdyttävät inflaatiota niin pitemmällä tähtäimellä nostava.

Kiinnittipä huomiota, että VIX on pudonnut alimmalle tasolleen sitten koronakriisin alkamisen, pudotusta edellisestä päivästä on -8,5%

Tässä vielä vähän pidemmältä aikaväliltä. “Normaalisti” tuo VIX on viime vuosina ollut n. 15 tasoilla ja sitten piikeissä käyty 20-25 tasoilla eli olisiko tässä kohta paluu “normaaliin” edessä

22 tykkäystä