Pörssien suunta (Osa 2)

Sellutehdas on kokolailla energiaomavarainen, tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Joten yhtään sellutehdasta ei energiapulan vuoksi tarvitse ajaa alas päin vastoin.

8 tykkäystä
11 tykkäystä

Öljyfutuurit ovat lyhyellä aikavälillä vain pelureiden temmellyskenttä. Viimeiset 9kk ajalta 90% maanantaista on ollut punaista. Yleensä vielä roimasti. Sitten viikon aikana se nousee sieltä maanantain pohjista joko lähelle viime pe pohjia tai niiden yli.

Tuotanto-ongelmat eivät ole kadonneet mihinkään. Ja yrityksien innostus lisäinvestointeihin on ennätysalhaalla. Ja osa syy on poliitikoilla, jotka kehittävät jotain uusia rankaisuveroja.

1 tykkäys

Tästä on ollut mediassa yllättävän vähän juttua. Paketti on suhteellisen merkittävä, muunneltu versio aiemmasta rakenteluhimmelistä.

Blumman mailista lainattua:

“Though having already managed a massive pandemic rescue package, an infrastructure bill aimed at remaking America’s crumbling roads and bridges and an incentive program to turbocharge critical chipmakers, Biden’s new bill is arguably an even bigger deal: it’s the most significant US climate legislation ever, targeting four billion tons of emissions with tax breaks for electric vehicles as well as solar and wind. The sweeping legislation is also expected to reduce the deficit by raising taxes on corporations (that saw them slashed by Republicans and the Trump administration) while enabling Medicare to negotiate lower drug prices. “This is a historic moment,” Biden proclaimed at the signing ceremony. “Democrats sided with the American people and every single Republican in Congress sided with the special interests.” With midterm elections looming and Republicans aiming to retake some or all of Congress, Biden and his party are betting on their legislative successes (as well as falling gas prices) to help overcome any damage to their prospects posed by high inflation. Margaret Sutherlin

Toisaalta tämä ei vaikuta heti juuri mihinkään, mutta pitkässä juoksussa kassavirtojen kannalta esimerkiksi ilmastonlämpenemisen torjunta on ihan fiksua. :smiley:

14 tykkäystä

En nyt sanoisi, että loistojuttu. Tehtaiden kiinteät kulut eivät ihan hirveästi jousta, eli vaikka tuotanto tippuu n %:ia, koska ei voida ajaa laitteita normaalisti, niin työntekijöille pitää silti maksaa. Lisäksi riippuen täysin valmistettavasta tuotteesta, mutta läheskään kaikkia prosesseja ei voida noin vain ajaa ylös ja alas, vaan jos sähköä tulee rajoitetusti, niin voidaan joutua ajamaan esim. rinnakkaisia prosesseja kokonaan alas ja käynnistämään päivien(?) päästä, kun sähköä on taas paremmin saatavilla. Ylösajoon sisältyy mittava määrä ylimääräisiä huoltoja, tarkistuksia ja muuta säätämistä, joka voi maksaa paljonkin.

Ihan omalta uralta tunnen laitoksia, missä yksittäinen lyhyt sähkökatko aiheuttamat kulut ovat 1-2 % koko firman vuoden liikevoitosta. Toki nuo eivät vertaudu ihan suoraan, koska ovat hallitsemattomia, mutta nämä olivat myös kestoltaan luokkaa 20 sekuntia, että kyllä sähköpula alasta riippuen voi tulla hyvin kalliiksi, jos pitää ajaa tuotantoa alas.

7 tykkäystä

Hieman ristiriitaista, mutta tuo “core” numero ilman autokauppaa on kyllä hyvä uutinen. Autopuolella sitten edelleen niitä toimituspullonkauloja…

10 tykkäystä

Inflaatiosta on saatu vähän parempia uutisia viime aikoina, kun se viime kuussa taisi jenkeissä olla jo 0% (!!!), ja raaka-aineiden yms. hinnatkin ovat tulleet alaspäin.

Useat yhtiöt kuitenkin taitaa nostaa omia hintojaan asteittain oman katteensa kustannuksella, joten kuinkakohan paljon loppukäyttäjien hinnat vielä tulevina vuosina nousee, vaikka tuotteiden ja palveluiden valmistuskustannukset laskisivatkin vaikka 2% tasolle?

On kuitenkin todennäköistä että yhtiöt kuten orthex ja tokmanni pyrkivät takaisin vanhoille kate-/kannattavuustasoilleen. Orthexin katteet ovat laskeneet n.30% ja tokmannin ei juurikaan, mutta se ei ole pystynyt kattamaan muita nousseita kulujaan myyntikatteillaan.

Jos orthex haluaa vierittää lähivuosien aikana korkeammat hinnat tokmannille ja tokmanni nämä plus omat nousseet kulunsa taas kuluttajille, onko syytä olettaa että kuluttajahintaindeksit pysyy joka tapauksessa kasvusuunnassa lähivuosina?

4 tykkäystä
8 tykkäystä

Fedin pöytäkirjat.

32 tykkäystä

Huomenta!

Kirjoitin tänään makrokatsaukseen samaisista pöytäkirjoista. Paljon on jälleen tapahtunut kolmessa viikossa pöytäkirjojen julkaisun jälkeen. Mielenkiintoista, että avomarkkinakomitea taputteli itseään olalle pöytäkirjateksteissä ja mainitsi rahoitusolojen tiukentumisen yhtenä kysynnän taltuttajana seuraavin sanoin. “Participants noted that the Committee’s credibility with regard to bringing inflation back to the 2 percent objective, together with its forceful policy actions and communications, had already contributed to a notable tightening of financial conditions that would likely help reduce inflation pressures by restraining aggregate demand.”
No, tämän jälkeenhän rahoitusolot ovat Bloombergin indeksin mukaan jälleen keventyneet USA:ssa.

Kun vielä reaalikorko pysyttelee vankasti negatiivisena, ei keskuspankki ole ehkä onnistunut toimissaan kuten tähän mennessä olisi toivonut. Myöskään mielestäni takuita siitä ei ole, että ensi keväänä sijoittajia viihdytettäisiin jo ohjauskoron laskuin.

46 tykkäystä

Suomalaisten huomio on “jauhojengigatessa” mutta keskitytään me sijoittajat ja sijoittelijat pörssiin. :smiley:

Muutama poiminta aamun Vartista.

Oliko pörssin pohjat siinä? Sijoittajat ovat erimielisiä, mikä on tyypillistä kovissa ralleissa. Eri “100 %sti toimivat” säännöt antavat eri merkkejä. Ns. “rule of 20” eli inflaation ja P/E:n yhdistelmä ei anna merkkejä pohjista, ennen kuin Sp500 laskee 2500 pisteeseen tai inflaatio 0 %:iin. Sen sijaan lähespä aina karhumarkkina on ollut ohi, mikäli osakkeet korjaavat yli 50 % laskusta. Sekin ehto on toteutunut.

Saksassa sähköhinta on kohonnut 500 euroon megawattitunnilta.

Saksalaisten vastoinkäymisille ja idänpolitiikan totaaliselle epäonnistumisille voisi muuten hihitellä, mutta se sattuu olemaan Suomen isoin vientikohde, kauppakumppani sekä merkittävä markkina-alue monelle meidän pörssiyhtiölle. Maan talouden luottamus on romahtanut:

Energiakriisin yms. myötä euroalueen inflaatiohuippua saa odottaa:

Helsingin pörssi on historiaan nähden hinnoiteltu neutraalisti. Keskiarvoa laskee finanssi- ja eurokriisi, viime vuosiin nähden arvostus on maltillisemman näköinen.

Varastosyklin vaihe näkyy firmojen konffapuheluissa. Mielenkiintoinen poiminta:

Kiinan talouden mörnintä heijastaa disinflaatiota muualle maailmaan.

39 tykkäystä

Kiina ei tällä kertaa elvytä muuten juuri yhtään, mikä näkyy hyvin luottoimpulssissa.

Ei liene sattumaa, että kotipörssin “the” Kiina-yhtiö KONE on roikuloinut kunnolla alas:

34 tykkäystä

Tasan kuukausi tästä viestistä niin vähän päivitystä noihin edellisen viestin osakkeisiin

image



image

14 tykkäystä

Forward p/e:

14 tykkäystä

Juuh nuo forward ennusteet voivat mennä aivan pieleen, mutta Helsingin pörssi (isot yhtiöt painaa tuossa eniten) ei taida varsinaisesti olla nyt tuloskuplassa, ja ennusteet kuvaa tässä mielessä ”normaalimpaa” tulostasoa. Muistaakseni toteutuneellakaan tuloksella kertoimet eivät ole pahoja. Niissäkin joutuu olettamaan, että se taso pysyy. :slightly_smiling_face:

Jos paha taantuma tulee niin nuo kyllä räsähtää.


Pettisiltä hyvä huomio, miten Kiinan vähäinen talouskasvu taitaa olla lähes kokonaan ”epätervettä” eli näitä kuuluisia kannattamattomia investointeja.

Tämä tietysti johtaa myöhemmin entistäkin pidempään sopeutumiseen ja velkarapulaan…

15 tykkäystä

Fed 26-27.7.22 pöytäkirjassa sanottua:

”. Some participants indicated that, once the policy rate had reached a sufficiently restrictive level, it likely would be appropriate to maintain that level for some time to ensure that inflation was firmly on a path back to 2 percent.”

Toisessa kappaleessa on tekstissä hyperlinkki pöytäkirjaan….

The first con­cern, which the min­utes de­scribed as sig­nif­i­cant, is that they might need to raise rates more than cur­rently an­tic­i-pated if price pres­sures have spread more broadly through the econ­omy.
But of­fi­cials, for the first time, ac­knowl­edged they might also raise bor­row­ing costs more than needed—caus­ing un­war­ranted eco­nomic weak­ness, be­cause of the de­lay be­tween when bor­row-ing costs go up and when that is re­flected in eco­nomic ac­tiv­ity.

3 tykkäystä

Polttopuut muotia saksassa.

Rahapolitiikka kiristyy, tukipaketit on historiaa. Kotitaloudet keskittyy selviytymään. Ja kuitenkin porukka uskoo että viimevuosien tuotto tai pörssiyhtiöiden koholla oleva tulostaso on uusi normaali.

11 tykkäystä

Mielestäni tämä Keskivälin twiittiketju sopii mainiosti tähän ketjuun, tästä “ketjusta” saavat irti varmasti tuoreemmat sijoittajat kuin konkaritkin. :coffee: Heikki on muutekin erinomainen jakamaan sijoitustietoa Twitterissäkin, koska tässä palvelussa on omat rajoitteensa, joita hän kuitenkin tavallaan käyttää hienosti hyödyksi esim. sopivasti tiivistämällä ja yksinkertaistamalla asiat . :muscle:

12 tykkäystä

Ei se ole uusi, vaan vanha normaali, että yritysten osuus BKT:sta on kasvanut viime vuosikymmenet meni taloudessa muuten miten vain. Älä pelkää, artisti maksaa aina. Artisti? Ei kun kuluttaja eli sinä. Firmat voittaa kuluttajat, pankit voittaa firmat. Miten itse ajattelit olla voittajien puolella? :smile:

7 tykkäystä

The Federal Reserve says it is going to keep raising interest rates.

Wall Street thinks it’s bluffing.

This could spell trouble for both of them.

Markets pummeled by the Fed’s rate increases in the first half of the year are racin…

4 tykkäystä