Pörssien suunta (Osa 2)

Talebile tyypilliseen tapaan asia on sanottu kärjistäen, mutta tavallaan oikeassahan hän on. Korot ovat olleet nollan tuntumassa viimeisen 15 vuoden aikana luoden sukupolven (minut mukaan lukien), joka ei ole nähnyt rahan arvoa eli korkoa siinä määrin missä vanha kansa. Kyllähän tämä on näkynyt myös nuorempien analyytikoiden hieman yltiöpositiivisissa odotuksissa, jos vaikka vertaa Ekin konservatiivisiin ennusteisiin ja suosituksiin.

Se vain on kummallinen asia, että mitä markkinoilla tapahtuu, kun yhtäkkiä pääomalle saa tuottoa myös koroista. Valtavat rahamäärät (mm. eläkeyhtiöiden) on huomattavasti helpompi sijoittaa valtion velkakirjoihin kuin osakemarkkinoille.

Samalla on varmaakin huomattu, että mitä kasvuyhtiöiden, jotka eivät tuota kassavirtaa, arvostustasoille tapahtuu, kun rahan aika-arvosta tulee taas relevantti käsite.
Sitten voidaan miettiä, millaisen vääristymän tämä aika on markkinoille loppujen lopuksi saanut aikaan. Osakekurssit ovat niianneet alas jo reilusti ja kasvuyhtiöiden osalta jälki on ollutkin rumaa, mutta entä maailman suurin omaisuuserä eli kiinteistöt? 30-vuotinen kiinteä asuntolainakorko on heilunut 2000-luvulla 3-8 % välillä. Korkean inflaation aikaan 70-80-luvun alussa se oli lähes 18 %. Samalla voidaan pohtia, että millaisen moraalikadon se on saanut aikaan politiikoissa, kun kirjaimellisesti seinästä on saanut rahaa.


(Bloombergiltä)

Tuosta voi nähdä Fedin toimien laskeneen riskipreemiota selkeästi. Fed oli markkinoilla huomattavasti agressiivisempi kuin vuonna 2008, jolloin asuntomarkkinat itse kriisiytyivät. Ja hulluinta on, että Fed jatkoi toimiaan asuntomarkkinan pönkittämiseksi myös vuosina 2012-2014, stimuloidakseen asuntomarkkinaa tai mitä lie perustetta he sitten käyttivätkään.

Lopuksi vielä täytyy sanoa, että kieltämättä hymyilytti tuo bitcoinin vertaus syöpäkasvaimeen.

39 tykkäystä