Pörssien suunta (Osa 2)

Markkina metsästää tarkasti “pohjaa” eli korkotilanteen käännöstä alaspäin (sillä normaalilla 6kk tulevaisuuteen-kristallipallolla) joten mikä tahansa datapiste joka tuo päivää jolloin FED käynnistää taas koronleikkaukset askeleen lähemmäksi on markkinoita piristävää. Ainakin hetkeksi.

2 tykkäystä

Hmm, eikö noista jo nyt 3 ensimmäistä ole päällä tai ainakin hyvin lähellä sitä :thinking: Onko nyt sitten Euroopan aika ottaa syntipukin virka uudesta finanssikriisistä, kunhan saadaan joku isompi pankki nurin. Saattaa kyllä olla, että nyt on luvassa aika massiivisia pelastuspaketteja, jos näin uhkaa käydä.

6 tykkäystä

Teit tässä äärettömän tärkeän huomion. Kyse on kuitenkin hyvin yksinkertaisesta asiasta eli suhteellisen arvon kösitteestä. Voi olla, että öljy hinnoitellaan jonain päivänä jollain muulla yksiköllä kuin USD:lla…eikä se jokin muu välttämättä ole joku toinen valuutta.

2 tykkäystä

Mikäli pankkitukea joudutaan antamaan, niin pelastajan on vietävä koko pankin omistus tai valtaosa siitä, samoin on tarkasteltava pankin ongelmiin ajaneiden hallituksen jäsenten ja johtajien korvausvastuuta ja nyhdettävä jokainen euro mitä kohtuudella voi ottaa myös niiltä. Epäreilua? Ehkä, mutta eipä just sen enempää kuin pankkien oma toiminta vaikeuksiin ajautuneita asiakkaita kohtaan.

1 tykkäys

Nordea julkaisi lokakuun “Kansainvälinen sijoitusstrategia” -webinaarin tallenteensa. :point_down:

Poimintoja:

  • Vuosi 2022 on ollut haastava vuosi, koska mm. korkojen nousu on painanut arvostuskertoimia.
  • Hajautetut osakesalkut ovat pärjänneet joukkolainoja paremmin. Vuosi on ollut poikkeuksellisen haastava myös hajautetuilla salkuilla.
  • Arvostuskertoimien painuminen parantaa tulevia tuottonäkymiä.
  • Arvostuskertoimet ovat jo alueella, jolta uusi nousu on usein alkanut.
  • Osakkeiden riskilisä yhä houkutteleva historiaan peilaten.
  • Tyypillisesti osakemarkkinat elpyvät 2-3 vuodessa reippaammistakin pudotuksista.
  • Historiasta löytyy vain joitain tilanteita, joissa elpyminen on kestänyt selvästi pidempään poikkeuksellisen heikkouden takia.
  • Pidemmällä aikavälillä korkeammat korot ovat myönteinen asia sijoittajalle.
  • Sijoittaminen kannattaa tyypillisesti murheiden keskelläkin, kunhan sijoitusaika on riittävä. Esimerkiksi finanssikriisin keskellä alkumatka oli haastava, mutta pidemmällä tähtäimellä tuotot kohtalaisen hyviä.
  • Inflaatio hidastuu USA:ssa, mutta työmarkkinat ovat vielä liian kireät. Hyödykkeiden hinnat ovat laskeneet huipuistaan.
  • Rahapolitiikan kovin kiristymistahti jäämässä taakse.
  • Kasvu hidastuu keskuspankkien toiveiden mukaisesti.
  • USA:n asuntomarkkinat viilentyneet korkojen noustua.
  • Korkeammat korot ovat vain osa kokonaiskuvaa.
  • Avointen työpaikkojen vähennyttävä enemmän ennen työttömyyden kasvua.
  • Kotitalouksien maltillinen velkaantuneisuus vaimentaa korkojen vaikutusta.
  • Tulosennusteita ehkä laskettu jo liikaa.
  • Pohjois-Amerikka jatkaa aluesuosikkina.
  • Kurssiheilunta ollut voimakasta kaikilla alueilla.
  • Vuoden takaisiin tuottoihin nähden Suomi kyntää syvällä.
  • Arvostuskertoimet laskeneet selvimmin Pohjois-Amerikassa.
  • Voimakkaasti nousseet korot tekevät joukkolainoista aiempaa houkuttelevampia.
  • Joukkolainat tarjoavat kautta linjan p arempaa korkoa kuin pitkiin aikoihin.
  • Yrityslainojen marginaalit ovat olleet korkeammalla vain taantumien aikaan.

Omaisuuslajit:

  • Osakkeet peruspainossa
  • Joukkolainat peruspainossa
  • Rahamarkkinat peruspainossa

Osakealueet:

  • Pohjois-Amerikka ylipainossa
  • Eurooppa alipainossa
  • Suomi peruspainossa
  • Japani peruspainossa
  • Kehittyvät markkinat peruspainossa

Joukkolainat:

  • Valtionlainat alipainossa
  • Euroalueen yrityslainat ylipainossa
  • USA:n yrityslainat peruspainossa
  • Riskiyrityslainat peruspainossa
  • Kehittyvät korkomarkkinat peruspainossa
27 tykkäystä

Fedin johtoryhmän uudet jäsenet ylistävät tiukkaa koronnostotahtia.

(Vrt. aiempi nostoni Clevelandin Fedin ennakoimasta korkeammasta inflaatiosta).

Jos en väärin muista tuo kyseinen toimittaja on ollut eräänlainen Fedin ”kuiskaaja” eli liiankin hyvin perillä jäsenten ajattelusta.

Lisäys: vielä viime vuoden alkupuolella Fedin jäsenet eivät voineet kuvitellakaan nostavansa korkoja joten siellä takit kääntyvät tiuhaan. Kenellekään ei ole kristallipalloa. Mutta tällä kertaa he tuskin haluavat mokata joten paine vetää överit inflaation nujertamisessa on kovat.

33 tykkäystä

Jahas, Vihriälä julisti jo stagflaation, juttu on luettavissa ainakin minulla: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vesa-vihriala-eurooppa-on-stagflaatiossa/54c23941-1111-4737-b4cc-488e466f4e64

7 tykkäystä

Onko tässä nyt käynyt niin että herrat ovat työntäneet asiakkaat jyrkänteen reunalta alas hypettämällä viime vuonna historiallisessa kuplassa olleita osakemarkkinoita ja suhtautumalla tosi varomattomasti historiallisessa kuplassa olleisiin bondimarkkinoihin?

No ei vaan, jokainen ansaitsee sen että kahdesta tasavahvasta lähestymistavasta valitaan arviointiin se armollisempi.

Siispä näin: asiakkaille ajatus nollakorkoisista tai hitusen miinuskorkoisista rahamarkkinasijoituksista oli viime vuonna täysin sietämätön joten herroilla ei ollut muuta mahkua kuin osallistua kupliin täysillä ja toivoa parasta sormet ja varpaat ristissä.

Ja ai niin, heillähän on ollut dollariassetit ylipainossa ja sehän on toiminut hyvin.

4 tykkäystä

Down we go…

20 tykkäystä

Missä työttömyys? FEDin BRrrrrr-laite pistetty taas piiloon kaapin perälle… :grimacing:

20 tykkäystä

Alla on Kauppalehden juttu, joka ei ole maksumuurin takana, jutun lukemiseen menee noin viitisen minuuttia.

Kauppalehden kirjeenvaihtajat ovat raportoineet tunnelmia talouden näkymistä Briteistä, Espanjasta, Italiasta, Ruotsista ja Yhdysvalloista. :slight_smile:

Ja koronnostot tuskin loppuvat tähän vuoteen, sillä inflaatio liitää pitkään yli Fedin tavoitteleman noin kahden prosentin tason. Pääjohtaja Jerome Powell puhui syyskuussa edessä olevasta taloudellisesta ”tuskasta”. Oli taantuma lopulta syvä tai ei, pahemmaksi menee ennen kuin helpottaa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/2b77d51e-ee08-4865-b2dd-5d6c8c78151f?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0hxDJ6Rox7G1T5CFl_ihYHbVNX4TucAYtXD1uwNrvQTPaHZRkaiv_hjz4#Echobox=1665219526

3 tykkäystä

Pikkufirmat P/E:llä mitattuna 1990 hinnoissa. P/E toki näissä haasteellinen, kun on niin paljon yrityksiä, joilta E puuttuu.
Russel 2000

33 tykkäystä

Kunhan muistetaan pikkufirmatermi Russel2000 yhteydessä - meidän näkökulmasta. Russel3000 antaisi varmaan vielä jyrkemmän käyrän, löydätkö sitä?
Itse holdaan “iShares US Small Cap Value Factor ETF” sijoitusta siltä ajalta, kun näitä vielä pystyi ostamaan Suomesta. Näiden kehitys kertoo paljon paremmin sen, milloin pohjat alkaa löytymään, koska oman kokemuksen mukaan ne on lähteneet nousuun ekana.

20 tykkäystä

Tässä on RAY eli Russell3000 (sori huutelen vieraisiin pöytiin :smiley: )

Mielenkiintoisesti blummalla Russell2000 forward P/E on 18x…

Mutta syyksi selvisi, että tuossa BofAn kuvaajassa on vain positiivista tulosta tekevät yhtiöt. Blummalta vastaava piti hakea eri paikasta. Tässä Russell2000 ja 3000 vain positiivisin EPSein mitatuin P/E-luvuin:

41 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilän tekemä juttu USA:n työllisyysraportista ja sen pääkohdista. Jutussa on vähän muutakin asiaa.

Työllisyysraportti oli hyvä, mutta ei onneksi kuuma. Positiivista oli työllisten kehitys. Kuukausi sitten USA:ssa luotiin 315 000 uutta työpaikkaa, nyt 263 000. Tahti siis hidastui, mutta hidastuiko riittävästi Fedin näkökulmasta? Hyvä työllisyysraportti nimittäin tarkoittaa sitä, että Fed joutuu edelleen jatkamaan aggressiivista koronnostopolitiikkaansa.

11 tykkäystä

Hyvä ketju poikkeuksellisen absurdeista S&P 500 -tulosennusteista.

Raflaava ja viihteellinen tyyli. Mutta peruspointit pysyisivät vaikka esittäisi varovaisemmin.

8 tykkäystä

Mitkä ovat mielestäsi tällä hetkellä ne selkeimmät merkit, että kysyntä on USA:ssa kääntymässä (tai kääntynyt) laskuun?

Perjantain vahvan työllisyysraportin jälkeen Atlanta Fedin BKT-malli päivittyi ennustamaan 2,9 prosentin reaalista kasvua Q3:lle. Se tarkoittaa yli 10 prosentin nimellistä kasvua.

Jos talous kasvaa edelleen näinkin kovaa tässä talous- ja inflaatioympäristössä, missä kuluttajaluottamus on pohjamudissa, mitkä ovat datan perusteella ne mahdolliset triggerit, jotka kääntää talouden taantumaan?

kuva

EDIT: Antakaa toki muutkin näkemyksiänne, mitkä indikaattorit tai data kertovat siitä, että talous olisi menossa taantumaan jenkeissä.

51 tykkäystä

”EDIT: Antakaa toki muutkin näkemyksiänne, mitkä indikaattorit tai data kertovat siitä, että talous olisi menossa taantumaan jenkeissä.
[/quote]”

Lyhyt vastaus: Viimeiset neljätoista vuotta on eletty nollakorkojen ohella erinäisten tukipakettien aikaa. Nyt tilanne kääntyy/on jo kääntynyt päinvastaiseksi. Meemiketjussa monesti mainut ”kusetusmarkkinat” ei ole nyt vaan ne on ollut edeltävinä viimevuosina, oikeastaan finanssikriisistä lähtien.

13 tykkäystä

Kun Bidenilta loppuu hätävarastosta öljy (mitä hän on purkanut historialliseen tahtiin), niin öljyn hinta tulee raketoimaan ilmeisen vahvan kysynnän takia. Kun bensamittarit lyö ennätyksiä pidemmän aikaa kuin muutaman viikon se näkyy kuluttajien käytöksestä.

Toki se, että kuluttajat ostavat bensaa eivätkä mene mäkkäriin ei vaikuta bkt:hen millään tavalla. Sama 100 dollaria siinä kuluu riippumatta siihen, mitä hankitaan. Bkt:n aleminen tuleekin siten viivällä, kun amerikkalainen laittaa enemmän rahaa löböön. Energiayhtiöt eivät kuitenkaan työllistä, niin paljoa kuin palvelut, joten kun palveluita menee kysynnän laskiessa nurin, niin se vaikuttaa bkt:hen lisääntyneen työttömyyden kautta.

2 tykkäystä

Inflaation nujertamiseksi, yksi kiristävän rahapolitiikan tavoitteista on saada ylikuumentunut työmarkkina jäähtymään → korkeampi työttömyys. Tämä heikentää kysyntää taloudessa ja laskee yleensä edelleen yrityksissä työvoiman kysyntää. Historiassa työttömyyden nousu on johtanut melko usein taantumaan, kuten alla olevasta kuvasta voidaan nähdä.

Itse pidän taantumaa melko todennäköisenä, ja aika lopulta näyttää, mennäänkö sinne vielä tämän vuoden puolella, vasta ensi vuonna vai ei ollenkaan lähiaikoina.

Minkä todennäköisyyden arvioit itse taantumalle seuraavan 12 kk aikana?

Edit:

Lisäsin vielä ostopäälliköiden näkemyksen mukaan.

11 tykkäystä