Inderesin kahvihuone (Osa 5)

Tässä olisi kattava katsaus Helsingin pörssin asiantuntijayhtiöiden kulurakenteista ja kannattavuuksista. Jutun ovat tehneet @Frans-Mikael_Rostedt ja @Juha_Kinnunen. Mukana katsauksessa olivat Aallon Group, Digia, Etteplan, Fondia, Gofore, Innofactor, Loihde, Netum, Nixu, Siili Solutions, Sitowise, Solteq, Solwers, Talenom, Vincit ja Witted. :slightly_smiling_face:

4 tykkäystä

En ole käynyt ikinä saunassa näin paljoa kuin pörssisähkön otettuani. Muutenkin pörssisähkö on hurjan hauska, tykkään kytätä hintaa ja optimoida. Ja siinä sivussa tulen käyttäytyneeksi juuri niin, kuin Euroopalle on parasta. Jotenkin tympeä ajatus, että tehokkaan markkinatalouden tilalle tulisi jokin sosialistinen velkarahalla tehtävä sähkösopimushimmeli jossa kaikilla on sama hinta ja sähköä joudutaan säännöstelemään koska ei ole järkeä optimoida tai säästää.

48 tykkäystä

Etkö tiennyt että pörssiä on mahdoton ajoittaa. Saunot vaan hammasta purren euron kwh hinnoilla.

23 tykkäystä

Ja sitten sitä saunaa ei enää edes tarvitakaan kun lämmittää niin kivasti huomata, että saunoessaan niin maan juukelisti oma tulkinta ja laskuttajan tulkinta ko ajankohdan sähkön hinnasta eroavat kuin yö ja päivä. :grimacing:

Hyvin onnistuisi ajoittaminen, jos otettaisiin sähköpörssin säännöt arvopaperipörssiin ja kerrottaisiin hinnat edellisenä päivänä.

15 tykkäystä

Mutta tällä kertaa he tuskin haluavat mokata joten paine vetää överit inflaation nujertamisessa on kovat.

Ei ole keskuspankkiirin elämä paradoksissa helppoa :thinking:

3 tykkäystä

Mokaamista on erilaista sorttia. :face_with_peeking_eye:

3 tykkäystä

Onneksi kohta on taas viikonloppu ja onneksi olen tehnyt viikoittaisen salkkukatsauksen. Tein katsauksen vahingossa jo keskiviikkona, kun piti tehdä se vasta torstaina… no viikoittainen shokki on taas takana.

Aivot eivät tällä viikolla ole oikein toimineet täydellä teholla mm. koetin lämmittää lounastani jääkaapissa, poltin makaronit pohjaan ja kaikkea en viitsi edes kertoa. No loppujen lopuksi aika perusmenoa multa. :smiley:

Luen viikonloppuna uudelleen analyysikoulun juttuja ja yhtiörapsoja. Jos iltaisin panostaisin, vaikka johonkin kevyempään viihteeseen esim. Muumeihin. :sunglasses:

15 tykkäystä

Pääasia, että kuitenkin, että tähdätään johonkin. Eikös Rokkakin sanonut, että ratekia on sitä, että tähdätään ensin?

Henk.koht. olen kyllä sanontoja pitkällä tähtäimellä ja pitkässä juoksussa vastaan :slightly_smiling_face:

Clas Ohlsonilta vahvat luvut syyskuulta:

34 tykkäystä

Harrastamalla euro cost averagingia välttää tämänkin ansan. Kun käyttää joka päivä saman summan rahaa sähköön, niin tulee automaattisesti käyttäneeksi enemmän halpaa kuin kallista sähköä! Kalliin sähkön aikana käy lyhyet löylyt 40-asteisessa saunassa ja nappaa makaroonilaatikon uunista jo kymmenen minuutin jälkeen ulos. Halvan sähkön aikana saunoo tajuttomuuteen ja uunittaa laatikkoa aamusta iltaan.

10 tykkäystä

Italian 10-vuotinen on taas 2011-tasoilla. Nopeat on liikkeet.

1 tykkäys

42 tykkäystä

Todella hyvä ja aiheellinen viesti. Olen samaa mieltä että tästä pitäisi puhua enemmän, miten tämmöinen hype pääsi syntymään ja miksei siihen puututtu ajoissa. Foorumi ei kuitenkaan ole tarkoitettu toiminaan niin, että kirjoitat minkä tahansa positiivissävytteisen viestin niin saat satoja tykkäyksiä, mutta otat hieman toisenlaista näkemystä esiin niin sinut ohjataan ystävällisesti pihalle. Koko yhteisöllä on mielestäni peiliin katsomisen paikka tässä. En yhtään ihmettele että @musa_2 on sanonut, että yhteisöllisyyttä pitäisi vältellä.

Itsekin olen ollut bullina Harviaan koko kuplaantumisen ajan, koska sokaistuin väliaikaisesta kysynnästä, mutta omalla kohdallani en näe, että tämä olisi johtunut foorumilla vallinneesta hypestä. Itseasiassa lopetin jossain kohtaa täysin Harvian ketjun seuraamisen sen epäterveellisyyden vuoksi, mutta olisi sen sijaan pitänyt antaa enemmän tulititukea asianmukaisille karhuilijoille, esim Yhä_musa_soi:lle ja Pohjolan Ekalle.

Muistan kun YMS otti vastapainoisia kommentteja esille, Petri sanoi jotenkin tylysti että ”en olisi uskonut että kauppalehden foorumilla seuraamani kaveri alentuu tällaiseen” tms. En muista sanatarkalleen viestiä. Joku nosti uutisen esille, missä sijoittaja kritisoi Harviaa sijoituksena niin P:n kommentit uutiseen: ”tuommoisia ei kannata lukea”/”tuossa huomaa että kaveri ei ole tehnyt kotiläksyjä”… tuohan on selvä viesti että negatiivisia (tai objektiivisia…) kommentteja ei kaivata. No, tikulla silmään joka vanhoja muistelee, mutta ei enää ikinä Haarumi-hypeä.

39 tykkäystä

Ristolla painavaa asiaa, joskin muuri. Todella iso tuo miesten prosentti.

”SYNTYVYYDEN lasku on tällä hetkellä globaali ilmiö, joka koskee myös kehittyviä maita. Maapallo on muuttumassa vanhainkodiksi. Mutta syntyvyyden laskua olisi mahdollista loiventaa puuttumalla syrjäytymiseen.

Murto on huolissaan etenkin nuorista pojista ja miehistä. Suomessa joka kolmas 40-vuotias mies on lapseton”

7 tykkäystä

Maailma muuttuu ja oikeastaan kukaan ei nähnyt ennalta, että Harvialla olisi liiketoimintaa painamassa Ukrainan sodan aiheuttama Venäjältä poistuminen, energiakriisi, inflaatiokriisi ja kuluttajien ostovoiman rapautuminen.

Tässäkin viestissä suorastaan toivotaan karhuisia vasta-argumentteja bull-caselle, mutta kun Jukka Lepikkö, Jukka Oksaharju ja yhämusasoi niitä esittivät, niin ne eivät täyttäneet laatukriteereitä. Tietenkin argumentit pitää tehdä asiallisesti ja niiden pitää perustua faktoihin tai järkeviin oletuksiin. Harvian kotimarkkinoiden painottaminen on tietenkin hieman epärelevantti argumentti, mutta mielestäni Jukka Oksaharju ja Jukka Lepikkö kohdistivat kritiikkiä Harvian kysyntäennusteisiin ja yhämusasoi Harvian kannattavuusennusteisiin.

“Jos tämän pallokentän tuo tähän kontekstiin, niin mielestäni tuon aikaistetun kysynnänkin hokeminen ei ollut kovin laatuargumentti, koska se aikaistettu kysyntä ei missään nimessä ollut sellaista joka olisi jotenkin vienyt Harvian tuloksen uusiin sfääreihin.”
“Kaikki tiesivät aikaistetusta kysynnästä, tasoa ja tulevaisuutta vain oli vaikea arvioida.”

Tässä on Inderesin arvio Harvian kannattavuudesta:


Jälkiviisaana voidaan todeta kannattavuuden olleen poikkeuksellisen korkea 2021, mutta kun yhamusasoi tästä varoitti, niin:
“karhu-argumentit taas muistaakseni perustuivat kannattavuuden romahtamiseen “perinteiselle” vastaavan teollisuusalan keskiarvoon eli lähelle oman pääoman kustannusta.”

2020-2021 Oksaharju ja Lepikkö varoittelivat, että Harvian kysyntä on poikkeuksellisen vahvaa.
“Jos tämän pallokentän tuo tähän kontekstiin, niin mielestäni tuon aikaistetun kysynnänkin hokeminen ei ollut kovin laatuargumentti, koska se aikaistettu kysyntä ei missään nimessä ollut sellaista joka olisi jotenkin vienyt Harvian tuloksen uusiin sfääreihin.”
“Kaikki tiesivät aikaistetusta kysynnästä, tasoa ja tulevaisuutta vain oli vaikea arvioida.”
image
Kyllä ihan analyytikosta lähtien tuota huippukannattavuutta ja huippukysyntää ekstrapoloitiin pitkälle tulevaisuuteen ja tälläkin palstalla muistan nähneeni kymmenittäin viestejä, joissa Oksaharjua pilkattiin kun ei ymmärtänyt Harvian liiketoimintaa.

13 tykkäystä

Haarumi-foorumin vaiheet. Nyt ollaan vaiheesa 5. Odotan jo miten tässä tullaan rankaisemaan kaikkia jotka ovat postailleet Harvian liiketoimintaan liittyviä positiivisia uutisia. Tämän jälkeen siirrytään vaiheeseen 7 ja palkitaan ne jälkiviisaat karhut, jotka eivät ole tehneet yhtään postausta aiheeseen liittyen :smiley:

50 tykkäystä

haHAA, it’s my time to shine!

17 tykkäystä

Tuttu aihe, jutussa on käsitelty nopeasti kotitalouksien taloudellisia pelivaroja… joita monilla ei juurikaan ole. Inflaatio koskettaa muakin, en millään meinaa päästä enää oikein alle 30 euroon viikon päivittäistavarakauppaostoksissa.

Kuluttajaliiton tuoreen kyselyn mukaan liki puolessa suomalaisista kotitalouksista pelivara elinkustannusten nousuun on nollasta enintään 100 euroon. Viidenneksellä kotitalouksista pelivaraa ei ole ollenkaan.

6 tykkäystä

Ei Petri muistaakseni noin tylysti sanonut. Lyhyellä etsiskelyllä löysin tällaisen, jota ehkä muistelit:

Mutta ei tuon kuvan tarkoituksena ole yrittää leipoa Pipsasta mitään gurua joka ennakoi kurssiliikkeitä oikein, hän mm. osti sodan alkamispäivänä Nokian Renkaita rajussa laskussa 20 eurolla.

Epäonnistuneimmasta sijoituksestani eli Renkaista (ostin koronadipistä 18 eurolla) tuli mieleen, että karhuilun sietäminen oman firman kohdalla voi olla hankalaa itse kullekin. Keväällä sen ketjussa oli eräs kova karhuilija, joka ei kirjoittanut muihin ketjuihin, ja kaikki Rengas-viestit olivat kielteisiä. Kerran meinasin jo kirjoittaa, että eikö sinulla ole foorumilla mitään muuta agendaa kuin tämä. Onneksi pysähdyin. Hänellä oli tietoa firmasta ja perusteluja. Sehän on hyväksi omistajille, että joku tuo tuollaista rakentavaa kritiikkiä ja karhuargumentteja ketjuun. Omistuksiinsa pitäisi suhtautua kriittisen viileästi eikä rakastua niihin.

Vielä yhteisöllisyydestä. Se voi olla iso voimavara sitten kun markkinoilla on paljon pelkoa ja osakkeiden omistaminen tuntuu pahalta. Silloin voimme täällä tukea toisiamme pysymään osakesijoittamisessa. Osakkeiden preemio korkoihin pitkällä aikajänteellä syntyy juuri siitä, että niiden omistaminen on paikoin helvetin epämukavaa!

44 tykkäystä