Pörssien suunta (Osa 2)

SP500 futuurit pakkasella ja niin on moni jenkkiosakekin. Aika hyvin on käysä euraillut tuota “heittokaarta” tällä kertaa. Viimeisin huippu ei ollut enää samalla linjalla kuin kaikki edelliset huiput lokakuusta 2020 lähtien vaan reilusti linjan alapuolella. Voi olla tulossa yhtä syvä dippi kuin maaliskuun alussa ja pomppu sieltä ylös jäänee matalammaksi kuin edellinen pomppu.

Miten näette “rotaation” käyvän Nasdaqin sisällä eri toimialojen kesken? Se ei punottanut kuitenkaan kovin pahasti ja nyt kääntyi nippanappa vihreälle mutta joidenkin osakkeiden alamäki on samanlaista kuin aiemmin Nassen lasketellessa -3% lukemia. Vai meneekö nämä vielä satunnaisen heilunnan piikkiin?

@Verneri_Pulkkinen Komponenttipulasta on puhuttu jo jonkin aikaa maailmalla. Volvo ilmoitti alkuviikosta, että tuotanto keskeytyy puolijohdekomponettien pulan vuoksi. Jos meinaa video aiheet loppuvan niin komponenttipulan käsittely syvällisesti voisi olla mielenkiintoinen aihe. Maailma kun tuntuu pyörivän elektroniikan ympärillä niin tämä olisi varmasti monia kiinnostava aihe.

45 tykkäystä

Tästä oli puhetta kahvihuoneenkin puolella, mutta nyt samaa mieltä ovat myös jenkkilän tubettajat: “We’re almost like in an anti-FOMO market right now. No one is in a hurry to buy stocks.”

Meitä käsien päällä istujia on allekirjoittaneen ja @viljo :n lisäksi siis muitankin. Oletuksena on että dippejä ostellaan mutta sentimentti ei tunnu olevan pidemmän nousun puolella.

4 tykkäystä

Pitkä oli rallattelu, noin vuosi tuolta koronapohjista. Nyt tuntuu että jonkinlainen “paluu arkeen” on tapahtunut tuon likviditeettihöyryn jälkeen ja sen tuoma ilo on kääntynyt enemmän murehtimisen puolelle, johtaako se vahvasti palautuvan talouden kanssa inflaatioon ja sitä kautta korkojen nousuun. Olen sitä mieltä että nykyiset arvostustasot ovat hyväksyttäviä, mutta vain sillä ehdolla että korkotaso ei nouse. Vähän on sellainen “roikutaan löysällä hirrellä” olo osaltaan. Voi olla että hyvät Q1 tulokset antavat sitä buustia viimeistään mutta muuten ollaan vähän odottavalla kannalla nyt ja yritetään puntaroida mihin suuntaan tilanne kehittyy.

9 tykkäystä

OP kielsi eilen jakamasta suoria kuvia heidän raporteista, kts. kahvihuone. :slight_smile: Siksi poistin viestisi @Cadel.

Referoida saa kyllä lähteen kanssa, eli jos haluat voit omin sanoin kertoa mitä tuolla sanotaan ja mainita lähteen.

3 tykkäystä

Kuitti, asia selvä :+1:

Edit: Toi somessa jakamia videoita on kyllä sitten jo hieman kyseenalainen rajoitus. OP:n aamukatsaukset ja raportit ymmärrän kyllä.

Edit2: @PieniSalkkuMies, kiitos täsmennyksestä, olet oikeassa, Niinhän Verneri taisi sanoa että EI KOSKE somessa jakamia videoita. Mun moka. Kiitos.

9 tykkäystä

Lukeminen taisi tapahtua kiireessä, tuossa erikseen sallittiin someen julkaistun materiaalin jakaminen.

3 tykkäystä

Muutama poiminta aamun videolta.

Kuten täällä on havaittukin, pörssissä on aistittavissa terveellisen nöyryyden paluuta. Sijoittajien keskuudessa on havahduttu siihen, että esim. SPACien kanssa ei ehkä aina olekaan järkevää maksaa +30 % preemiota käteisestä. Tai, Tik Tok sijoittajien varmoista treideistä ei olla hetkeen kuultu.

SPACit ovat olleetkin paineessa kautta linjan:

Tämä on kyllä viikon kuva:


Videon pääaihe oli osakesalkun keskittämisen vaarallisuus. Aihe ei suoraan liity pörssien suuntaan, mutta jaan pari kuvaajaa J.P. Morganin paperista jotka tuo nyanssia pörssin yleiseen kehitykseen.

Vaikka indeksitasolla pörssit nousevat yleensä yli ajan, niin yksittäisten osakkeiden kohdalla normi on toisenlainen: enemmistö mörnii, kunnes ne menevät konkurssiin.

On hyvä tiedostaa, että kun puhumme indeksien liikkeistä, niin indeksit ovat maailman suurin “momentum” -strategia: niissä voittajat nousevat aina lopulta suurimmiksi. SP500:sen sisältö on mylläytynyt täysin viimeisen 40 vuodena aikana.

30 tykkäystä

DAX teki kaikkien aikojen huipun

28 tykkäystä
15 tykkäystä

Inflaatiota ja korkotasoa ajatellen olisi erittäin kiinnostavaa keskustella että mihin Helsingin pörssin osakkeisiin olisi perusteita sijoittaa ja mihin taas ei suin surminkaan jos skenaario olisi että inflaatio lähtisi voimallisesti liikkeelle ja korkotaso nousisi (kenties tasolla 3-4 tai jopa 5%). Olettaisin että yhtiöt joilla nettovelkaa ei ole tai on vähän hyötyisivät vähävelkaisuudestaan, mutta toisaalta jos tuon kategorian yhtiön tuotteiden potentiaaliset ostajatahot (ts. toiset firmat) ovat suht. raskaasti velkavetoisia niin sitä reittiä tuo korkotason nousu tuottaisi negatiivista painolastia. Toisaalta mietityttää olisiko tuossa inflaatio/korkoympäristössä selviytymisessä eroa tuotantohyödykkeitä tuottavilla pörssiyhtiöillä verrattuna kuluttajatuotteiden sektoriin.

6 tykkäystä

Inflaatioskenaariossa nostaisin melko korkealle Huhtamäen ja Tyres. Suht omavaraisia, kuluttajatuotteita valmistavia firmoja.

2 tykkäystä

Molemmilla aika korkeat henkilöstö ja materiaalikulut, ja hinnoittelupuolella Huhtiksella varmaan suurimmille asiakkaille aika pitkiä soppareita, ja rinkuloissa taas asiakkaat voi alkaa pihistämään laadussa, jos yleinen hintataso nousee. Puhdasta mutuilua tämä, mutta en pitäisi kumpaakaan inflaatioskenaarion varsinaisina voittajina, vaan ennemminkin firmoina, jotka pärjäisi silloinkin todennäköisesti ihan ok.

Itse pyrkisin etsimään inflaatioskenaarioon sellaisia firmoja, joilla nuo inflaation alaiset materiaali- ja henkilöstökulut ovat matalat, ja jotka sen päälle hyötyvät hinnoittelussaan inflaatiosta. Lisäksi olisi suuri etu, ettei kyseisillä firmoilla olisi suuria investointitarpeita tulevaisuudessa nousevia hintoja kohden, eli niiden tulisi olla Assetti-rakenteeltaan hyvin kevyitä, tai investointien olla jo tehtynä. Kaiken päälle uskoisin tällä hetkellä kasvuun ja inflaatioon etenkin rapakon takana, eli suuri osa liikevaihdosta saisi tulla jenkkilästä. Kaikkia näitä ehtoja täyttäviä yhtiöitä ei taida löytyä Helsingin pörssistä yhtäkään :slight_smile:

1 tykkäys

Tässäpä olisi aihetta tarkempaankiin pureskeluun @Verneri_Pulkkinen vetämässä “vartin” tietopläjäyksessä. Tiedän että näitä on korkoja ja inflaatiota ja markkinaa pureskeltu näissä kyllä enemmän kuin hatun noston ja papukaija merkin arvoisesti. Mutta miten olisi katsaus kotipörssiin ja yhtiöiden näkymään jos korkotaso pompsahtaakin. Mitä sijoittajan kannattaa salkkunsa ja omistamiensa yhtiöiden puolesta miettiä ja kuinka herkkä tämä kotipörssi on heilahteluille koroissa, verraten vaikka nasse. Mitkä toimialat lähtökohtaisesti hyötyvät/käyttäytyvät defensiivisesti ja mitkä ottaa hudaa.

Nämä todennäköisesti kyllä käyty läpi. Ja menee nollapostiksi tämäkin.

19 tykkäystä

Mietipä uudestaan tämä. Henkilöstökulujen nousu tarkoittaisi palkkainflaatiota. Silloin kuluttajien ostovoima paranisi niin että olisi varaa nimenomaan kalliimpiinkin renkaisiin.

Sekä huh että tyres ovat vuosien saatossa osoittaneet hinnoitteluvoimansa. Viime aikoina en ole siltä kantilta seurannut.

Itse en usko ainakaan palkkainflaatioon tässä työllisyystilanteessa enkä inflaatioon muutenkaan ennen seuraavaa taantumaa. Huh pysyy silti salkussa.

1 tykkäys

Hmm, tänään voi olla vauhtia markkinalla.

Ja selittää miksi ViacomCBS otti kunnolla tauluun viime viikolla.

Isot pojat pelaamassa isolla vivulla ja sitten kävi hassusti. Riskiä markkinan liikkeisiin tulee siitä kysymysmerkistä että tulee joku muu pankki/välittäjä tänään ulos samankaltaisin uutisin. Vanha kunnon “jos vivuttelen liikaa ja otan kymppitonnin turskaa minulla on ongelma, jos otan kymmenen miljardia turskaa, pankillani/välittäjälläni on ongelma” :sweat_smile:

22 tykkäystä

Joo, ilmeisesti Bill Hwangin umpivivutettu hedge fund joutui pakkomyyntien kohteeksi, kun sen isot ja vivutetut veivit menivät mönkään.

Blumman arvioiden mukaan rahaston assetit on 5-10 miljardia, mutta positioiden koko jopa 50 miljardia.

Nomura tosiaan antoikin jo tulosvaroituksen. He eivät maininneet Billiä nimeltä, mutta tiettävästi hänen rahasto on Nomuran jenkkihaaran “prime” asiakkaita. Ei välttämättä ole enää…

Hyvä muistutus taas vivuttamisen vaaroista, myös paremmissa piireissä.

On mahdollista, että pakkomyynnit jatkuu. Mahdollisesti hittiä tulee myös muille. Hedge fundeilla on tapana kuin kärpäset pörrätä samojen osakkeiden ympärillä.

24 tykkäystä

Jotain positiivistakin…

image

16 tykkäystä

Saattaa pörssit vähän punertaa

3 tykkäystä