Pörssien suunta (Osa 2)

Tähän kaipaisin selitystä mihin perustuu. Itse sanoisin että 6 kk tekee jo tiukkaa.

22 tykkäystä

Tarkkailen markkinoiden yleistä vahvuutta ja trendin mahdollista suunnan muutosta perusjuttujen avulla, kuten ollaanko 10 ja 20 päivän liukuvien keskiarvojen yläpuolella. Tämän johdannaisena hyvänä indikaattorina toimii US market breadth %, eli kuinka monta prosenttia osakkeista treidaa esim. 50, 20, tai vaikka 10 päivän liukuvan keskiarvon yläpuolella. Lisäksi katson missä menee US market 52 week net new highs/lows. Mikäli tämä on plussalla tehdään enemmän uusia huippuja kuin pohjia. Toistaiseksi edellä mainituista ei mikään osoita vahvuutta, joten varovaisena liikkeelle nyt.

1 tykkäys

Lisäisin vielä että pörssi ekstrapoloi korkeintaan sen 6 kk eteenpäin, usein vielä täysin silmät kiinni, jonka vuoksi se tulee niin kovin usein täysin yllätetyksi :see_no_evil:

20 tykkäystä

Oman lyhyen reilun kolmen vuoden sijoituskokemuksen ja havainnointien perusteella sanoisin että pörssi katsoo kulloinkin niin pitkälle kuin näkyvyyttä riittää, joskus se voi olla useita kuukausia tai sitten ihan vaan päiviä jos sitäkään jos epävarmuus on erittäin pahaa.

Markkinalla on toki aina joku konsensusmielipide siitä miten asiat tulevat menemään ja sitä skenaariota hinnoitellaan. Mielestäni tuo konsensus oli pahasti pielessä viimeksi helmikuussa ennen kuin venäjä hyökkäsi ukrainaan, markkina tuntui hinnoittelun perusteella yleisesti uskovan että Putin vain bluffaa ja pelottelee mutta ei käynnistä täysimittaista sotaa.

Tuossa koronakuopan jälkeisessä rakettimaisessa nousussa epävarmuus sulkutoimista oli suurta ja vaikutukset talouteen, mutta toisaalta tuossa tilanteessa korot oli painettu nollaan ja FED ampui likviditeettitykillä joka ei tarjonnut paljoa muita vaihtoehtoja mihin rahansa työntää kuin osakkeet. Lisäksi poliitikot alkoivat leipomaan kasaan sellaisia stimuluspaketteja että jos ei niillä talous pysyisi edes jotenkin tolpillaan niin ei sitten millään. Ainakin näin jälkiviisaana tuo ajatusketju oli mielestäni erittäinkin järkevä työntää rahat osakkeisiin tuolloin siinä tilanteessa.

16 tykkäystä

Markkinalla on myös toimijoita jotka katsovat pidemmälle. Ne vaan eivät aina tule hintamuutoksissa esiin kun lyhyttä peliä veivaavat “ylikirjoittavat” niiden touhut. Mutta kyllä pohjalla vellova ostopaine porukoilta jotka katsovat vähän pidemmällä tähtäimellä tulee näkymään kursseissa pidemmässä juoksussa.

Se sitten vaihtelee päivästä toiseen miten pitkälle katsovat toimijat ovat enemmistössä päivän kaupankäynnissä. Koska jokaisessa kaupassa on aina ostaja ja myyjä, pääsyy siihen miten joku voi samaan aikaan olla varma että myynti on hyvä idea ja joku toinen katsoo että nyt on hyvä hinta ostaa, on se että eri toimijoilla on erilainen sijoitushorisontti. Päivätreidaaja kyttää minuuttitason toimintaa ja myy kun katsoo että tilaa on laskea ennen tukitasoa, kuukausien ja vuosien jänteellä treidaava katsoo sitä päiväkynttiläkäppyrää ja päätyy ostelemaan eikä sitä kiinnosta miten se kurssi heiluu sillä minuutilla, vaikka noin esimerkiksi. Ja jälkimmäisillä voi se horisontti olla kauempana kuin 6kk. Jos he ovat vähemmistössä tänään markkinalla, kurssi voi silti laskea. Eikä heitä kiinnosta koska he katsovat että 6-18kk päästä tilanne on parempi.

27 tykkäystä

Sitten vielä etenkin jenkkimarkkinalla pitää huomioida passiiviset virrat. Nehän katsoo pääsääntöisesti todella pitkälle tulevaisuuteen ja ostaa vaan tasaisesti. Ei toki vaikuta koko indeksin tasolla lyhyen aikavälin liikkeisiin, mutta sektoritasolla kyllä.

Esim. nyt, kun energiasektori on noussut, niin indeksien on täytynyt ostaa niitä osakkeita lisää ja vastaavasti myydä communications sektoria, jonka paino on pienentynyt. Sitä kautta passiiviset toimijat ainakin teoriassa kiihdyttää liikkeitä suuntaan, tai toiseen.

Mitä tulee sitten tuohon, että markkinat katsoo 6-18kk eteenpäin, niin itse muotoilisin sen niin, että markkina kyllä pyrkii huomioimaan koko nähtävissä olevan tulevaisuuden, mutta erittäin usein se lähin 6-18 kuukautta - tai jopa tämä hetki - muodostaa parhaan pohjan arvaukselle pidemmänkin aikavälin tulevaisuudesta. Eli tähän, joka tuntuu “markkinan lyhytnäköisyydeltä” on myös järkiperuste.

9 tykkäystä
15 tykkäystä

Karhun silmään osuu luottotappioiden kasvu molemmilla noin 20%, mutta toki topline molemmilla yli oodotusten. Tulos sitten Welssillä alle ja JPM saman verran yli odotusten.

6 tykkäystä

Hieman omia huomioita sijoitusympäristöstä.

Monissa ennusteissa (mm. Bank of America) Yhdysvaltain talouden ennakoidaan ajautuvan taantumaan vuoden 2023 alussa. Tällä hetkellä taloutta kannattaa käytännössä täystyöllisyys, joka ilmenee aina syklin lopussa. Rahoitusolot ovat jo kiristyneet ja jatkavat kiristymistään. Eilinen markkinareaktio inflaatioon on kyllä erittäin kummallinen ja kuvastaa erinomaisesti nykyistä markkinasentimenttiä; tiedetään, että ei tiedetä sitä mitä pitäisi tietää? Ihan kuin markkinoilla oltaisiin eksyksissä. 15-vuotta nollakorkoja kieltämättä on voinut sekoittaa monen alalla olleen pakan.

Muutamia ongelmia, jotka itse näen lähitulevaisuudessa.

  • valtiolainojen korot; Suomenkin korkoennusteet lähivuosille ovat nousseet reilusti. Tästä on kehittymässä valtava ongelma, kun huomioidaan, että samaan aikaan inflaation taittumisesta ei ole vahvoja merkkejä ja talous ajautuu taantumaan. Ilman vastasyklistä politiikkaa, jota inflaatio rajoittaa, taantumasta uhkaa kehkeytyä lama.

  • öljyn tuotannon kapasiteetti, josta viimeisin varoitus tuli Saudi Aramcolta; Kiina on edelleen jäähyllä.

Nasser warns that oil prices could quickly spike — again.
“When you erode that spare capacity the world should be worried. There will be no space for any hiccup — any interruption, any unforeseen events anywhere around the world.”

Tämä tiedetään myös itänaapurissa, jolla on selkeä intressi pitää öljyn hinta korkealla.

  • Yhdysvaltojen välivaalit ja alati kiihtyvä kahtiajako demokraattien ja republikaanien välillä. Päätöksenteko maailman suurimmalla markkinalla uhkaa ajautua kaaokseen. Melko selvää, että republikaanit ovat voittamassa alahuoneen. Kyse on siitä onnistuvatko republikaanit voittamaan myös senaatin. Tällä hetkellä tilanne on 50-50. Ratkaisevat taistelut käydään ilmeisemmin Nevadassa sekä Pennsylvaniassa. Jos molemmat huoneet ovat republikaanien hallinnassa, niin Bidenilta katoaa iso osa vaikutusvallastaan, kun samaan aikaan talous on ajautumassa taantumaan ja valtiolta odotetaan päätöksiä. Politiikka on aina politiikka ja siinä voi helposti unohtua Ukrainan tilanne, jos kotimaassa alkaa elinolot kurjistua.

  • Yhdysvaltalaiskuluttajien jo korkealla oleva velkaisuusaste ja tätä kautta nousevat rahoituskustannukset ja pienentyvä kysyntä.

Fedillä ei ole muita työkaluja käytössään kuin korkojen nosto ja niitä nostetaan niin kauan, kunnes markkinoille on aiheutettu tarpeeksi kärsimystä.

14 tykkäystä

Kiintoisa reaktio eilen pörssissä. Muistelin että keväällä nähtiin vastaava ja kaivelin. Toukokuun 4 klo 14:00 FED nosti korkoa 0,5% niin SP500:n mielestä se oli hyvä juttu ja indeksi nousi 120 pistettä tai noin ~3%. Seuraavana päivänä tultiinkin toisiin ajatuksiin ja karhut söi kaiken. Eilen meno oli vielä villimpää kun noustiin melkein 200 pinnaa. Miten käy tänään jää nähtäväski.

Kuvassa 15min kynttilät.

Edit: Jatkoin hiukan lisää astrologiaa. Koitin etsiä 2h kynttilöitä jossa olisi menty yli 100 ylöspäin (kuten eilen tehtiin). Löysin yhden ja se oli matkalla kohti koronapohjia. Kuva lisätty

4 tykkäystä

Täysin samaa mieltä Ekan kanssa. Tuntuu tosiaan siltä, että koronapohjan nousun jälkeen pörssi on alkanut hyvin pahasti likinäköistymään ja jopa tuo 6kk tuntuu hyvin pitkältä ajalta nykyisessä ympäristössä. Ehkä silloin, kun maailmassa ja taloudessa on ns. suvantokausi, näkyvyyttä voi olla pidemmäksikin aikaa.

Algojen käytön lisääntyminen sekä se, että edelleen markkinoilla on todella paljon lähes sekoamispisteessä olevaa retail-sijoittajaa saattaa vaikuttaa siihen, että vähintään kerran kuukaudessa markkina yllätetään täysin housut kintuissa varsinkin, kun nyt pari lukua jenkeissä (työllisyys ja cpi) sekä yksi taho eli FED pyörittää koko showta ihan uskomattoman vahvasti. JPowkin alkaa hiljalleen tuntumaan enemmän ja enemmän melkein some-vaikutajalta, ainakin seuraajia on maailmanlaajuisesti enemmän, kuin vaikka Kardashianeilla :smiley:

13 tykkäystä

Jamonilla on hyvä muotoilu asiaan.

Tottakai markkina katsoo yhtiöitä (ja pörssiä) yrittäen arvioida niiden koko elinkaaren kassavirtoja. Tämä on hyvä lähtökohta.

Käytännössä nämä arviot menevät pitkälle tulevaisuuteen, ja ne tehdään projisoiden tämän hetken trendejä. Se ei ole väärin, mutta tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa ja siksi arviot kassavirroista, riskistä ja koroista muuttaa rajusti yhtiöiden nykyarvoa.

Pörssi pyrkii ennakoimaan näitä muutoksia mahdollisimman aikaisin.

Tuo 6-18kk “sääntö” on puhdas heurestiikka, eikä mikään tieteellinen konsepti. Isoja makrokäänteitä on vaikea nähdä tuota kauempaa. Mutta ajattelumallina tuo on hyvä varsinkin yksityissijoittajille, jotka ihmettelevät pörssin tällä hetkellä oudolta tuntuvia reaktiota.

10 tykkäystä

JP Morgan ei ainakaan näe vielä heikkoutta kuluttajassa vaikka varautuukin kaikenlaiseen:

11 tykkäystä

Onhan noita uhkia, toisaalta niitähän on aina. Välillä enemmän ja välillä vähemmän.
Mutta energian riittävyys sähkön tuotannossa, teollisuuden rattaiden pyörittämisessä on saanut kyllä ison pyörän liikkeelle. Öljyn kulutus tulee lisääntymään väkisin senkin kautta, että maakaasu ei yksinkertaisesti riitä kaikkialle ja sen vuoksi öljystäkin joudutaan tekemään sähköä paljon tähän astista enemmän. Tai näin ainakin kirjoitetaan. Kivihiiltäkään ei tahdo riittää ja sen hinta on noussut todella korkealle. Tämä on selkeästi koko ensi vuodenkin isoimpia ongelmia.

7 tykkäystä

Työllisyys ja palkat kannatteli (kannattelee myös velkaantumista), mutta miten lie ensi vuonna? Mm. tästä Dimon on varoitellut useampaan otteeseen (vai onko “pokeripelaajan” iso bluffi - tuskin).

5 tykkäystä

Jos Fedistä asia olisi kiinni niin ei kannattele. Työllisyyden pitäisi heiketä ja palkkojen kasvun jäähtyä.

Alle 9x toteutuneella P/E-luvulla ei tuolta isoista pankeista laadukkaimmalta kyllä mitään odotetakaan. :sweat_smile: Koko sektoria painettu tänä vuonna.

7 tykkäystä

Ei ole kuluttaja vieläkään kuollut pois jenkeissä.

17 tykkäystä

Blumman terminaali pörisi täynnä ”onko nyt pohjat” käppyröitä, kuten tämä:

Tai sitten tämä Ryan Detrickiltä Twitterissä.

Bespoke Twitterissä:

kuva

Sattumaa, tai sitten ”markkina” tietää jotain mikä näkyy ”markkinalla” (mikä kehäpäätelmä😂).

kuva

Monet noista on tosin lähinnä laskevien koron aikakaudelta tai ne osuu hetkiin, kun elvytys on tullut kunnolla kehiin.

Yhtä kaikki mielenkiintoisia käppyröitä.

51 tykkäystä

Vielä yksi hyödyllinen jako ennen viikonloppua (tavoitteena olla tekemättä töitä :muscle:t3::sunglasses::tornado::tada:).

Korkojen nousu ei osu välttämättä ainakaan Bobin (entinen Bridgewaterin pamppu) mukaan kuluttajiin pahasti, tai liittovaltioonkaan. Tarvitsee siis paljon rahapolitiikan kiristystä, mutta toisaalta talouden eri toimijoiden pitäisi kestää se.

13 tykkäystä

Refinance olikin 2020 ja 2021 aivan todella aktiivista ja kiinteillä koroilla asuntolainat! Ihan fiksua.

Jenkit kurmottaa muuta maailmaa sitten noilla koroillaan…?

7 tykkäystä