Pörssien suunta (Osa 2)

Aamun videosta tuli vaihteeksi pidempi, joten en laita kaikkea tänne. :smiley: Muutamia valittuja kuvaajia.

Viime viikon pomppu VIXissä on ainakin aiempina kertoina (taantuman ulkopuolella) tarkoittanut positiivisia tuottoja pörssissä:

Huolimatta kaikesta puheesta nousumarkkinan kuumenemisesta, itseasiassa suuri osa maailmaa uinuu edelleen karhumarkkinassa! Ilman Yhdysvaltoja sekä indeksitason kehitys että tuloskehitys on suorastaan surkeaa.

Itseasiassa, tuloksilla on edelleen saavuttamatta finanssikriisiä edeltänyt huippu vuonna 2007! Vasta ennusteissa vuonna 2023 tuo saavutettaisiin, jos saavutetaan.

Vaikka laskisi jenkit mukaan, on tuloskasvu silti noin 5 % 2006–2023e.

Yhdysvaltojen vahva kehitys näkyy myös siinä, miten arvostuserot ovat repeytyneet jenkkimarkkinan ja muun maailman välillä:

Eikä sinänsä ihme, oman pääoman tuotto (ultimaattinen kannattavuusmittari) on ollut ainakin tuplasti parempaa jenkeissä finanssikriisin jälkeen.

Koronasta aiheutuvat julkiset velat hirvittää, mutta itseasiassa koronavelka on lähes ilmaista. :smiley: Velkojen hoitokulut eivät ole juuri nousseet. Korot saavat nousta useamman pykälän, jotta velkarasite nousisis edes 90-luvun tasolle.

Tällöinkin lähinnä Yhdysvallat ja Italia ovat hieman ahdingossa, muualla tilanne olisi ihan hallussa blumman simulointien mukaan.

44 tykkäystä

Sp500 ilman teknologiaa näyttää suorastaan halvalta nollakoroissa vuosi eteenpäin katsoen.

Ongelma tietysti on että valtava osa SP500asta on noita tekkejä, mutta poimittavaa löytyy varmasti. Emme ole missään kokovartalokuplassa kuten -99.

49 tykkäystä

Tuo on hyvä huomio, koko ajan joka puolella huudellaan että nyt ollaan kuplassa, ehkä ollaankin mutta se koskee vaan näitä kaikenmaailman hypeosakkeita. Ei omasta mielestä nämä normaalit perinteiset yhtiöt ole ollenkaan kuplahinnoissa, no ehkä hieman kalliin puoleisia nekin mutta ei kuplasta tietoakaan.

7 tykkäystä

Uutta Traders’ club -jaksoa tullut pihalle näin aamutuimaan :slightly_smiling_face:

Onko case GameStop kansankapitalismia parhaimmillaan, vai onko kyseessä vuosisadan pump & dump -vedätys ja pyramidihuijaus? Miten Jukka suhtautuu Reddit-sivuston osakekursseja vääristäviin voimiin? Onko parempi vain hypätä mukaan ajatuksella “Don’t fight WallStreetBets” – vai kenties lyödä jo vetoa sen puolesta, että kurssit alkavat palata yhtiöiden fundamentteja heijastaville tasoille?

Markkinoilla eletään nyt tuloskauden kiivaimpia päiviä, kun mm. Nokia, Nordea ja FAANG-yhtiöt julkistavat tuloksiaan. Onko tässä markkinaeuforiassa tuloksilla kuitenkaan enää mitään merkitystä, kun sosiaalinen media ja meemit ohjaavat kurssiliikkeitä? Tähän asti markkinoilla on nähty kurssilaskuja ja Carl Quintanillan sanoin “perverssejä reaktioita” tulosylityksiin, mikä monien mielestä indikoi markkinahuippujen olevan käsillä. Joko Lepikkö on tyhjentänyt long-positionsa ja odottaa romahdusta? Katso Traders’ Club 78!

8 tykkäystä

Vähän pettynyt etteivät avanneet miten GameStop-treidien kanssa kävi vaan “hukutettiin” se kuukauden tuottoihin. Suomennos: Turskaa tuli, mutta onneksi ei niin paljoa että koko salkku olisi ottanut osumaa :slight_smile:

15 tykkäystä

Toistetaan tämä kysely (Astonin aikaisempi kysely huhtikuulta 2020):

Anonyymi kysely: Osakepainosi tällä hetkellä?
  • Yli 100% (velkavipu mukana)
  • 80-100%
  • 60-79%
  • 40-59%
  • 20-39%
  • Alle 20%
0 äänestäjää
9 tykkäystä

Uusimmassa Takaisin Pasilaan -podcastissa Lepikkö kertoi tappioiden Gamestopin osalta “nousseen viisinumeroisiin lukuihin”.

3 tykkäystä

Yleisiä huomioita. Helsingin pörssissä on useita talouden menosta niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin maailmallakin kertovia syklisiä firmoja. Näyttäisi alustavasti tuloskauden perusteella siltä, että talous tosiaan paranee.

Tänään Cargotec ja Konecranes raportoivat (konsensus-)odotukset ylittäneistä tuloksista. Meidän Eki pääsi käyttämään lempi-ilmaisuaan “kauppa kävi kuin rajuilma” Konecranesin tuloskommentissa aamulla. Aiemmin mm. KONE teki hyvän tuloksen, joskin se on konepajoista se vähiten syklinen. Outokumpu oli itsekin yllättynyt kysynnän elpymisestä loppuvuonna ja ohjeistus Q1:lle oli positiivinen uutinen. Vuorostaan Nordean luottotappiot olivat olemattomia, jos oikein muistan aamuisesta raportista.

Cargotecin osakekurssikin on kuin ilmapuntari:

Vrt. globaali teollisuuden PMI:

34 tykkäystä

Päivälle vähän Bull-juomaa makro-osastolta.

Tuolta tarkemmin: https://www.dol.gov/ui/data.pdf

5 tykkäystä

Vaikea sanoa onko oikeasti stonksien kannalta bullia. Sektorirotaatioon ja USD:n nousulle lisää polttoainetta. Nasdaqista jos lähtee ilman pihalle kunnolla niin muu markkina seuraa kyllä perässä.

Lisäksi hyvä taloudellinen elpyminen voidaan nähdä esteenä elvytyspaketin läpimenolle nykyisillä ehdoilla.

Ehkä avauksessa saadaan pieni piikki ylös mutta veikkaan että tänään tulee taas punainen päivä.

4 tykkäystä

Ah niin joo, unohdin että “hyvä makrouutinen” → “huono uutinen isolle stimuluspaketille” → “markkina dyykkaa kun pelkää paketin kuivuvan kasaan”.

Kyllä on välillä päätöntä menoa :smiley: - kaipa sitä pitäisi alkaa toivoa lisää työttömyyttä että tulisi lisää helikopterirahaa?!?!?

8 tykkäystä

Näitä uutisia “päivätyönsä jättäneistä” alkaa tulla kuin sieniä sateella :smile: :mushroom: :cloud_with_rain:

En ole lehden tilaaja joten vielä toistaiseksi jää mysteeriksi millainen harrastus se tonnien keräily on. :man_shrugging:

16 tykkäystä

Perinteistä ostaa dipistä ja myy kun kurssi on noussut :slight_smile:

5 tykkäystä

Itse mietin toistuvasti myös kokopäiväistä treidaamista ja töiden lopettamista mutta onneksi tiedän että se on todella huono idea.

Eiköhän tällä saada Suomi rakettimaiseen nousuun jos kaikki vain lopettavat työnteon ja treidaavat osakkeita. What could go wrong?

Uutisia sijoittamisesta ja WSB:stä joka puolella ja tuntuu että aivan kaikki työkavereista siskoihin aina satunnaiseen itäeurooppalaiseen WoW-pelikaveriin asti on aloittanut nyt aktiivisen sijoittamisen. Kyllä tämä kupla vielä poksahtaa mutta samalla menen itse 100% osakepainolla yrittäen saada niitä viimeisiä, kovimpia tuottoja rutistettua ulos.

15 tykkäystä

Kuinkahan moni näistä jättäytyy pois töistä vähän liian aikaisin? Loppujen lopuksi “miljoonasalkkukaan” ei välttämättä riitä mikäli markkinoilla alkaa kunnon mylly. Jos miettii vaikka koronan kaltaista tilannetta, joka vaikuttaa lähes kaikkien yrityksien osinkoihin alasta riippumatta. (oletan että tonnien keräilijät jättäytyy osinkojen varaan eivätkä ole ammattimaisia treidaajia, jotka pärjää nousu- ja laskumarkkinassa) :thinking:

4 tykkäystä

Se on helppo tällaisten iltatreidaajien nauttia bulleromarkkinassa ja haaveilla päivätöiden jättämisestä taakse, mutta veikkaan että jos päästäisiin kunnon karhumarkkinaan :crossed_fingers: :pray: Jäisi ainakin omat treidit huomattavasti vähemmälle ja tulisi keskityttyä enemmän fundapohjaisesti säästämään osakkeisiin :slight_smile:

4 tykkäystä

Uutisessahan tämä Janne tosiaan omistaa 1,8miljoonan salkun jonka on säästänyt päivätöistä johtotehtävissä sekä männä vuosien osingoista ja nykyään asunnon maksettua elelee pääasiassa osinkotuloilla. Se tonnien keräily on lähinnä pienemmän lyhyenpidon salkun pyörittelyä. Siinä ollut Tokmannia ja Reveniota.

Liputtakaa jos tämä oli liikaa infoa maksullisesta sisällöstä kauppalehdestä, mutta piti vähän oikoa kun otsikko ei oikein kertonut totuutta jutusta, mikä on mielestäni ihan hyvä lyhyt kuvaus varakkaasta tavis sijoittajasta.

30 tykkäystä

Aina sanotaan, että päiväkauppiaiden yleistyminen on merkki syklin huipusta. Tämä Suomessa johtunee siitä, että näitä kauppiaita ilmeni 90-luvun lopulla ja vielä enemmän siitä, että päivätreidaamisesta tuli 90-luvun it-kuplassa oikea kansan harrastus Yhdysvalloissa (mielukuvissa: oikea treidaajien määrä taisi olla silti melko rajoittunut :smiley: ).

Ilmiö sai valtavasti huomioita, mutta päiväkauppiaita alkoi ilmestymään jo 90-luvun puolivälin jälkeen. Nousumarkkina jatkui vielä vuoteen 2000.

Olisi kyllä outoa, jos päiväkauppiaita alkaisi ilmestymään runsaasti rajun laskumarkkinan jälkeen tai aikana (se on vaikeampaa kun kaikki ei nousekaan ja harvalla on riittäviä pääomia kun ne ovat ensin sulaneet laskussa). Siinä mielessä tämä kyllä kertoo markkinasta itsestään, että nousua on ollut takana rutkasti monissa osakkeissa ja monilla markkinoilla. :smiley:

Tietysti on myös hyvä kysymys, mistä se uusi raha tulee markkinalle nostamaan kursseja jos mukana on:

19 tykkäystä

Kyllähän se tuo heilunta mikä markkinoilla on ollut läsnä jo jonkun aikaa, mahdollistaa pienemmilläkin summilla ”pelaamisen”. Jos vaikka joku CDON tarjoaa päivän sisälläkin 40% liikehdintää, niin siinä voi perusbullerokin saada osansa välistä.

3 tykkäystä

Viimeinen 10 vuotta nousua pörssissä on aika hyvin jakanut ihmisten varallisuuseroja. Ihme ettei tästä epätasa-arvo ongelmasta juuri keskustella mediassa. Puhutaan ainoastaa ansiotuloista ja niiden verotuksesta.

9 tykkäystä