Pörssien suunta (Osa 2)

PE (private equity) rahastot ovat keränneet massiivisesti rahaa nollakorkoaikana. Blummalla oli mielenkiintoinen huomio, miten nyt nuo rahastot nettona pyytää lisää rahaa sijoittajilta. Nuo on hyvin epälikvidejä, jos jos ei sijoittajalla ole varaa laittaa lisää rahaa hän joutuu todennäköisesti myymään likvidejä osakkeita tai velkakirjoja.

Listaamattomia sijoituskohteita oli syyskuussa 2021 10 biljoonan arvosta, eli ei niin suuri verrattuna mitä lie 100 biljoonan osakemarkkinaan ja yli 100 biljoonan velkakirjamarkkinaan, mutta kyllähän tuokin voi vähän tuntua jos tilanne kärjistyy.

9 tykkäystä

Vastakkainen vaikutus on sitten IPOjen vähenemisellä. Nuo rahastot ovat taas saamapuolella kun antimarkkina virkistyy.

1 tykkäys

Aika samoilla linjoilla. Nyt kuitenkin kun raha taas maksaa, kuluttajien ostovoima on rapautumaan päin, luottokorttivelat osoittaa koilliseen, säästötilit on sulamassa, lainan saanti järjellisellä korolla on vaikeutunut ja kustannussäästöpainetta lyödään varsinkin tappiollisille firmoille sijoittajien puolelta, niin monella teknologiafirmalla voi tulla haastavammat ajat myös palkkauksien suhteen ja uutta työpaikkaa ei välttämättä kohta löydy niin helposti. Tämä irtisanomispyörä kun laitetaan pyörimään, niin valitettavan usein se ei taida kääntyä hetkessä. Myöskään esimerkiksi Teslat (yleensä tosin aliarvioin Teslan vetovoiman) eivät välttämättä mene tulevaisuudessa kaupaksi ihan samalla kulmakertoimella, jos potentiaalisimpia asiakkaita irtisanotaan ja laajemmat irtisanomisaallot etenkin teknologiasektorilla leviävät seuraavien kvartaalien aikana. Irtisanomisten trendi vaikuttaa nyt tekevän toista piikkiä kesän jälkeen ja paine säästötoimille tulee etupäässä sijoittajien puolelta. Nähtäväksi jää onko trendi kiihtyvä vai onko tämä piikki ohimenevä vaiko vasta alussa.

Työttömyyden nostaminen on tietysti ollut FED:n ja Powellin tavoite, jolla yritetään tappaa inflaatio ja se tulee todennäköisesti lopulta onnistumaan kipuilun kanssa. Jarrun painaminen ajoissa, niin elvytyksessä ja historiallisten nopeiden korkojen noston suhteen, ei kuitenkaan ole välttämättä FED:n tehokkain taito ja nähtäväksi jää onnistutaanko ajoittamisessa tälläkään kertaa.

Listautumattomien teknologiafirmojen yrityslainojen korot alkavat olla tällä hetkellä 10-14% ja ne ovat jo ihan valideja sijoituskohteita pääomasijoittajille, mutta riskejä tietysti on, eikä rankasti cash burnia harrastaviin kassavirtanegatiivisiin puljuihin ole enää yhtä helppo löytää löysää rahaa ilman, että firmoissa tehdään kustannusleikkauksia. Sama koskee varsinkin heikkoja ohjeistuksia antavia pörssissä majailevia tulevaisuuden lupauksia, joilla kassavirrat ovat hamassa tulevaisuudessa. Kilpailua rahasta voi olla yksinkertaisesti kohta liikaa. Kymmenien prosenttien kurssiromahdukset eivät siten pitäisi yllättää ketään. Loistavan tuotteen tai mullistavan uniikin idean myyminen sijoittajille onnistunee kuitenkin edelleen taloustilanteesta riippumatta. Joka tapauksessa sijoittajat vaativat säästötoimia ja heti alkuun suurempia RIF:jä, (eli reduction in force) markkinoiden kiristyessä, mikä luultavasti näkyy tänään mm. META:n positiivisena kurssikehityksenä.

Hyvänä puolena tosiaan on, että kokenutta työvoimaa on entistä paremmin saatavilla ja syklien ja taloustilanteiden murroksissa luodaan uusia voittajia ja arvioidaan edellisten voittajien muuntautumiskykyä ja ketteryyttä. Myös tarkalle osakepoimintaa harjoittavalle piensijoittajille tämä tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia ajan kanssa.

Vasemmalla listautumattomat teknologiafirmat ja oikealla pörssissä majailevat. Kilpailua rahasta löytyy kiitettävästi listautumattomien keskuudessa. Alkaakohan lähivuosina suuntaus kääntyä oikealta vasemmalle, eli ”väärään” suuntaan.

27 tykkäystä
25 tykkäystä

Valitettavasti 30% nousu kahdessa vuodessa on hyvä alku, muttei vielä korvaa 30% laskua vuodessa :smiley:

21 tykkäystä

Jatkoa ketjulle Pörssien suunta (Osa 2):

Mutta houkutteleva tuotto-ododotus jos nyt vaikka peilaa viimeinen 12kk??? Mieluummin sijoitan NYT kuin vuosi sitten toki en all-in taktiikalla…[quote=“system, post:1, topic:12591, full:true”]
Pörssien suunta -ketjussa keskustellaan analyyttisesti pörssin ylätason liikkeistä ja taloudesta.

Kurssinousukyselyt tänne Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)

Kahvihuone löytyy täältä Inderesin kahvihuone (Osa 2)

Tämä ketju on jatkoa kommentille: Pörssien suunta (Osa 1) - #10391 käyttäjältä Expaco_b.

Edellinen ketju:

1 tykkäys

Mitä tarkoittaa pörssin ylätäson liike? En ymmärrä. Olisi hyvä ymmärtää, koska on tämän ketjun keskutestelun aihe.

Itse luulen ymmärtäväni, että ylätasolla tarkoitetaan pörssien yleistä (arvostus)tasoa, esim. indeksejä vrt. yksittäisiin osakkeisiin. Ja suunnalla pidemmän aikavälin (arvioitua tai arvattua) muutosta, eli trendiä.

4 tykkäystä

Jep, yleinen koko markkinan tason keskustelu, eikä niinkään yksittäisistä osakkeista keskustelu kuin vain siinä mielessä mitä se kertoo koko markkinasta ja taloudesta. Tässä ketjussa makro on isossa roolissa.

8 tykkäystä

Jopa siinä määrin, että sen voisi huomioida ketjun nimessä? Nykyinen on sen verran ympäripyöreä, että voi sisältö jäädä saavuttamatta joiltakin makropuritaaneilta.

2 tykkäystä

Muutama käppyrä aamun Vartista.

Politiikka kuumentaa herkästi tunteita, etenkin Yhdysvaltain politiikka jopa täällä Suomessa asti. Mutta osakkeilla on hieman erilainen asenne politiikkaan: vain sillä on väliä, mikä vaikuttaa kassavirtoihin.

Käytännössä pörssi tuppaa raketoimaan lähes aina vaalien jälkeen, kun poliittinen epävarmuus väistyy. Oli lopputulos mikä hyvänsä.

Toki nykyinen poliittinen tilanne on Yhdysvaltojenkin mittakaavassa tulehtunut ja voi vain miettiä miltä presidentinvaalit näyttää jos vaalitulokset kieltävä maga-jengi saa lisää momentumia alleen. Se voi olla demokratian kannalta ongelmallista mutta osakkeita jos mietitään kylmästi, ne on melko kaikkiruokaisia niin kauan kun politiikka ei haittaa markkinaa esim. verojen nousun kautta.

Biden on melko epäsuosittu, mutta yleensäkin istuvan presidentin puolue yleensä häviää välivaalit. Nyt näyttää siltä, että republikaanit voittaisi kongressissa enemmistön jommassa kummassa huoneessa. Se torpedoisi Bidenin politiikan seuraavaksi pariksi vuodeksi. Toisaalta, taas osakkeille pattitilanne on ihan ok. Ainakin inflaatiota ruokkivaa elvytystä olisi vaikeampi saada läpi.

Kävin läpi viime viikolla tänne laittamiani käppyröitä vuokrainflaatiosta enkä laita niitä enää kertaalleen tänne.

Tässä vielä markkinan korkein odotus ohjauskorolle toukokuussa 2023 ja miten se on kehittynyt.

Lisäys: itse vaaleista käydään erinomaista keskustelua täällä USA:n presidentinvaalit 2024

31 tykkäystä

Tänään tänne lempiketjuuni ei ole tullut yhtään viestiä. :frowning:

Tässä olisi uusi Traders´ Club -jakso:

Yhtiöt ovat selviytyneet kovasta inflaatiosta yllättävänkin hyvin. Seuraava tulikoe vaanii kuitenkin edessä päin sillä keskuspankit nostavat ohjauskorkojaan inflaation taltuttamiseksi. Riittävätkö kotitalouksien ja yritysten taloudelliset puskurit puskemaan läpi mahdollisesta tulevasta lamasta?

0:00 Intro 2:01 Pörssit nyt 6:39 Markkinakatsaus 32:42 Tekninen analyysi 42:39 Salkut auki

18 tykkäystä

Huomenna on iso päivä, alla inflaatioennusteet.

image

Mediaani on 7,9 %. Edeltävä lukema oli 8,2 %.

Katostaan mitä taannehtuvia lukemia saadaan tällä kertaa.

56 tykkäystä

Muutama kuvaaja aamun Vartista inflaatiojulkaisun alla.

Muistutuksena alkuun tänne makropainotteiseen ketjuun, että osakkeet tuppaavat pohjaamaan kauan ennen kuin se näkyy talousdatassa tai tuloksissa.

Tässä lähemmässä tarkastelussa stereotyyppinen 50-luvun lopun taantuma, jolloin ei juuri elvytetty:

Tai neljä muuta, kaikki samanlaisia tässä suhteessa:

Lähinnä it-kuplan poksahdus ja karhumarkkina on poikkeava. Osakkeet pohjasivat kauan BKT:n ja tulosten jälkeen! :smiley:

Ostopäällikköindeksit osuvat eniten lähelle pörssien pohjia:

Huom. pohjien arvailu on silti vaikeaa ja ne voidaan todeta vasta jälkikäteen, mutta kun ne tapahtuu niin on yleensä turha odottaa tukea makrosta tai tuloksista. Osakkeisiin on vain hinnoiteltu riittävästi pahaa sisään, ostopaine kasvaa ja lopulta data tukee rallia eikä se olekaan pelkkä karhumarkkinaralli. :smiley:

Moni haksahti tuohon ansaan 2009–2013 nousumarkkinan vaiheessa.

Muistutuksena vielä kuinka vahva kausi osakkeille välivaalien jälkeinen aika on:

Tuloskausi: 70 % tuloksista yli ennusteiden, mikä on Yhdysvalloissa “heikkoa”. Tulosreaktiot ovat olleet keskimäärin negatiivisia. Tuloskasvu oli vain pari pinnaa, ja sen odotetaan laskevan pari seuraavaa kvartaalia.

Lisää videolla!

Kävin myös läpi, miten pöydät ovat kääntyneet: nyt megateknot kompastelee ehk Applea ja Microsofotia lukuunottamatta, kun energia sekä pankit loistavat tuloksillaan.

51 tykkäystä

Clevelandin Fedillä on nowcast malli, joka on ollut historiallisesti aika tarkka. Se lupaa nyt:

October 2022 8.09 6.58 (perus ja pohja (core))

Ja vielä marraskuullekin November 2022 7.99, 6.58 eli ainakaan tämän mukaan pivotoinnille ei juuri olisi tilaa.

6 tykkäystä
49 tykkäystä

Tässä kategorioittain inflaatio:

download

111 tykkäystä

Omaan silmään tuolla tuo shelter paahtaa edelleen, mutta kuten tiedetään se lägää! Kaikkialla muualla laskua kuukausitasolla, joskin en ole varma onko eri erissä minkälaista kausiluontoisuutta.

Futuureista päätellen (SP500 melkein +3 %) joku muukin tulkitsee tuon positiivisesti! :smiley:

82 tykkäystä

22 tykkäystä

To the moon is back?:scream:

18 tykkäystä