Pörssien suunta (Osa 2)

Itse en usko, että mahdollinen rommaus aiheutuisi tällaisesta erittäin hyvin kaikkien tiedossa olevasta asiasta, kuten velkaantuneisuusasteesta. Se suurin riski romahdukselle olisi se, että myyntipaine syystä tai toisesta ylittäisi ostolaidan ja silloin voidaan nähdä helposti epärationaalisen suuria kurssilaskuja kuten nähtiin reilu vuosi sitten. Suuri elvytys todennäköisesti tasaisi tällaisen rommailun, mutta kerkeääkö keskuspankit reagoimaan riittävän nopeasti, jos vaikkapa viikon sisälle osuu valtava myyntipaine?

Aihehan on niin laaja, että tästä voisi kirjoittaa vaikka kirjasarjan, mutta syy miksi tuo lyhyen aikavälin osto/myyntipaine on niin tärkeä asia on se, että osakkeet arvostetaan aina viimeisimmän kaupan mukaan. Tehokkailla markkinoillahan tuo ei ole ongelma, mutta käytännössä on ihan viime vuoden aikana nähty valtava määrä ylilyöntejä niin osake kuin indeksitasollakin.

Yksi hyvä esimerkki havainnollistaa tuota viimeisimmän kaupan mukaan tapahtuvaa arvostusta (kiistämättä etteikö se olisi oikea tapa) on Bitcoinin arvostus, jonka total market cap on nyt 1,11T$. Äkkiseltään voisi kuvitella, että tuo tarkoittaisi, että Bitcoiniin on sijoitettu nettomääräisesti tuollainen määrä rahaa, mutta ihan niin ei välttämättä ole. Käytännössä Bitcoinin markkina-arvon kasvu on ollut mahdollista paljon pienemmällä määrällä net-inflow:ta muista asseteista ihan vain sillä perusteella, että pieni määrä bitcoineista on vaihtanut omistajaa. Pelkkä volyymin katsominen ei tässä myöskään riitä, koska iso osa volyymista on voinut olla lyhyen aikavälin treidausta bitcoineja omistavien tahojen välillä. Nyt jos sitten tulisi tilanne, jossa jokin bitcoineja omistava taho haluaisi oikeasti myydä 100 miljardin edestä bitcoineja ja vaihtaa dollareiksi voisi ostolaita tyrehtyä hyvin nopeasti, ja hinta saattaisi jopa lähennellä nollaa, koska tuollaista summaa rahaa/halukkaita ostajia ei välttämättä löytyisi lyhyessä ajassa mistään.

Lopulta näen etenkin nykyisen osakemarkkinan samalla tapaa huterana, eli jos todellista myyntipainetta tulee niin kyyti voi olla kylmää. Toisaalta sama pätee toiseen suuntaan, eli nyt jatkuvan ostopaineen vallitessa ei myyjiäkään tahdo olla tarpeeksi, vaan hinnat jatkaa nousemistaan. Näinhän on toki ollut jossain määrin aina, mutta oma tuntuma on, että fundamenttien merkitys sijoittamisessa on nyt matalempi kuin koskaan, mikä johtaa markkinan joustamattomuuteen ja suureen volatiliteettiin yllättävissä tilanteissa. Helsingin pörssi on mielestäni itse asiassa nykyään vähemmän “fragile” kuin jenkkipörssit, koska meidän pörssissä fundat painaa vielä kohtalaisen paljon arvostuksissa.

Tällä hetkellä on mielestäni yllättävän suuri mahdollisuus, että SP500 voi edelleen nousta seuraavan 6kk aikana 25%, tai laskea saman verran. Historiassahan tuollaiset liikkeet on kuitenkin olleet suhteellisen harvinaisia. Jos jotain pitää veikata, niin nähdään nyt vielä hurja manianousu, jossa SP500 ylittää 5000:n pisteen ja sitten tapahtuu väistämättömästi jokin Black Swan eventti ja pörssit rommaa ennen näkemättömästi lyhyeksi aikaa. Tokihan ihan mahdotonta sanoa milloin tuo seuraava black swan tapahtuu ja millä tasolla pörssi silloin on, mutta mahdollisuuksia on esim. pankkikriisi Euroopassa, koronan uudet muodot, kauppasota, sota, voimakas inflaatio, taantuma jnejne.

Oma taktiikka on ollut nyt poistaa velkavipu, mutta nettokäteistä ei myöskään uskalla pitää. Nyt salkussa suuri määrä mielestäni tulevia voittajaosakkeita, mutta jos mania yltyy sille tasolle, ettei fundissa enää mitään järkeä, niin vaihdan laajaan indeksiin, jota treidaan tiukalla stop-lossilla. Ehkä pitäisi jo nyt siirtyä tuohon taktiikkaan, mutta ei velattomassa salkussa niin haittaa, vaikka laskua tulisi, ja jokin järki fundissa tuntuisi vielä olevan.

29 tykkäystä

Hyvä kirjoitus.

Lisäisin myyntipainetta lisääviin yllättävien asioiden listaan algoritmejen sekoamisen. Algoritmikaupan osuus on 70-90% riippuen vähän lähteestä.

(https://therobusttrader.com/what-percentage-of-trading-is-algorithmic/)

Algoritmikauppa altistaa markkinat “flash crasheille”, joissa algot menevät sekaisin ja lappaavat lappua laitaan. Investopedian tiivistelmä 2010 vuoden Dow Jonesin flash crashista:

As an example, on May 6, 2010, the Dow Jones Industrial Average (DJIA) suffered its largest intraday point drop ever, declining 1,000 points and dropping 10% in just 20 minutes before rising again. A government investigation blamed a massive order that triggered a sell-off for the crash.

HFT algo sell-offejen lisäksi hedge fundejen ja pankkejen margin call -myynnit (tai ostot) voivat tulla kaltaiselleni tuularille puun takaa.

Uskollan väittää, että meillä oli aika läheltä piti tilanteet tammikuussa, kun Citadel, yksi maailman suurimmista HFT-taloista välittäen 40% USA:n retailin kaupankäynnistä, joutui pelastamaan johdannaisten kanssa sekoilleen Melvin Capitalin.

11 tykkäystä

Onko ainoa mahdollisuus nopea romahdus? Eikö osakemarkkinoilla ole nähty ennenkin pidempiä loivia alamäkiä? Toki nykyisillä kaupankäyntinopeuksilla sellainen tuntuisi semi-utopistiselta, mutta otetaan nyt vaikka esimerkiksi kuuluisa inflaatio ja korkojennousu.

Aika usein pohditaan, että räjähtääkö inflaatio, kuten ketsuppipullo ja kuinka agressiivisilla koronnostoilla siihen vastataan. Entä, jos inflaatio kipuaakin tasaisen tappavaa puolen prosentin vuosivauhtia seuraavat 5-10 vuotta ja korot tulevat perässä? En tiedä, onko tällainen edes mahdollista, toisaalta miksipä ei olisi.

Muita vaihtoehtoja voisi olla se, että mikäli Yhdysvaltain bondimarkkina putoaa hiljalleen pelistä muuttuen enenevissä määrin FEDin pelikentäksi ja kun Yhdysvaltain osakemarkkina on ollut käytännössä ainot, jonne on voinut upottaa niin suurta likviditeettiä, niin entä jos Kiina jatkaa kasvuaan nykytahtiin ja muuttuu vähemmän totalitaristiseksi? Voisiko se alkaa oikeasti hiljalleen imemään pääomia jenkkipörssistä? Eihän senkään tarvitse yhdessä yössä, tai vuodessa tapahtua?

6 tykkäystä

Pörssin suunnan ennustamiselle on kaksi voittavaa strategiaa:

  1. Pörssi nousee tasaisesti ylöspäin.
  2. Pörssi romahtaa äkillisesti.

Ykkösstrategia on pankkien ja instituutioiden suosikki, koska se luo positiivista ilmapiiriä, lisää kaupankäyntiä ja on tilastollisesti todennäköisin skenaario. Kakkosstrategia taas on lähinnä yksittäisten henkilöiden vetämä, jossa tavoitteena on kasvattaa henkilöbrändiä, herättää huomiota ja riskeerata uskottavuus, jotta saisi gurun maineen mikäli romahdus todellakin tapahtuu.

Miksi kukaan ikinä ennustaisi pörssin menevän sivuttain tai lievästi alamäkeen? Milloin olet kuullut viimeksi tällaisen ennusteen? Kukaan ei halua että pörssi menee sivuttain ja se on ylipäätään liian tylsä ja pitkäkestoinen tapahtuma että ihmiset kiinnittäisivät ennustajaan minkäänlaista huomiota. Tämä on selvästi häviävä strategia ennustuspelissä, jonka vuoksi sellaista ennustetta ei juurikaan tehdä. :cowboy_hat_face:

Niin ja @KuHa oli kyllä aivan huikea kuva ja kiitos siitä! Selvästi näkee että foorumilla on aikaa myös vietetty ja useiden nimimerkkien tekstejä luettu :smiley:

23 tykkäystä

Jos kerron sulle tarkasta ennustuspallostani, että pörssi laskee tiistaista alkaen tasaisesti 1% kuukausitahtia seuraavat 12 vuotta, niin mitä teet tiistaina :)?

2 tykkäystä

Maailmanlopun maalailijoilla on mielestäni valideja fundapohjaisia väitteitä, eikä kaikki suinkaan odota pikaista poksahdusta. Esimerkiksi Lepikkö taisi odottaa Sepen seuraavalle viidelle vuodelle pientä negatiivista inflaatiokorjattua keskimääräistä vuosituottoa. Tottakai härät on automaattisesti tilastollisten faktojen myötä useammin oikeassa, mutta se ei tee karhujen väitteistä vääriä. Tämän tilastollisen faktan perusteella on myös keskivertosijoittajalle järkevämpää olla permabull. Täällä foorumilla on kuitenkin kiva pohtia asioita hiukan syvällisemmin, sillä täällä käy tosi fiksua porukkaa antamassa näkemystä.

Olettaisin, että suurella osalla karhuista on myös tarkoituksena hyötyä karhuanalyysin tuottamasta tiedosta Michael Burry tyyliin. Tietämättömille tiivistettynä tiedoksi, että Michael Burry siis shorttasi asuntolainamarkkinaa vastaa silloin, kun moni piti sitä päättömänä.

Nopea on myös aika suhteellinen käsite. Romahtiko teknokupla nopeasti? Ei minun mielestäni.

“Uusi normaali vai pysyvä häiriö - inflaatio, elvytys ja talouskasvu” -ketjussa oli mielenkiintoinen teksti, ja laitan tämän nyt tässä samalla jos joku ei tätä ketjua seuraa.

9 tykkäystä

Tässä on nyt takana Esko Valtaojan kirjoitukset, mutta en näe asiaa samalla tavallla. Tämä ajattelumalli on varsin lyhyen aikavälin tilanne. Me olemme tällä hetkellä kykeneviä hyödyntämään vain promillen osia saatavissa olevasta energiasta. Jos esim fuusio tai joku muu vastaava saadaan toimimaan niin meillä on käytännössä rajaton määrä puhdasta energiaa saatavilla. Kun siihen yhdistetään robotit, tekoäly yms, niin mahdollisuudet ovat aivan käsittämättömän suuret. Lukuisa joukko hankkeita, jotka nyt eivät ole kannattavia joko energian hinnan tai saastuttavuuden takia onkin meidän ulottuvilla.

1 tykkäys

Voi olla että ollaan tästä ei erimielisyyttä ole, mutta en pidä niinkään todennäköisenä sitä että algoritmit itsestään “sekoaiisivat”, mutta se on mielenkiintoinen ajatus jos joku saisi hakkeroitua muiden käyttämät algoritmit tai jollain softalla kartoitettua niiden parametrit ja sitten niistä paljastasii potentiaaliset aukot, joita voisi hyödyntää. Sen rinnalla olisi GameStopin short squeezet pieniä, kun joku miljardien vivuilla saisi manipuloitua algot esim stop loss -tilassa myymään kaiken puoli-ilmaiseksi. Se että onko ajatus todennäköinen tai edes mahdollinen on sitten toinen juttu.

3 tykkäystä

Muistaakseni Goldmanilla oli käytössä toisten algoja harhauttava vehje ja paljastui muutama vuosi sitten. Ilman hakkeroimistakin toimintaa pidettiin kurssimanipulaationa.

Kaiken aikaa brokerit tarkkailevat menestyvimpien asiakkaidensa käyttämiä kaupankäyntimalleja. Siksi treidaajat jotka haluavat varjella voittavaa systeemiään joutuvat hajauttamaan kauppansa useammalle brokerille.

3 tykkäystä

Voi olla, että ymmärretään tuo lyhyt- ja keskipitkä aikaväli eri tavalla, mutta pitkässä juoksussa olen ihan samaa mieltä, eli tuosta “hypoteesistani” huolimatta olen siis tosiaan uusiutuviin satsaamisen kannalla. Jos kuitenkin puhutaan asioista, eikä tunteita herättävästä aiheesta, niin se pointtini oli, ettei matalamman ROI:n hankkeisiin panostaminen ole kokonaistaloudellisesti elvyttävää toimintaa lyhyellä aikavälillä oli siinä kyse sitten mistä tahansa aiheesta. Kun siirrytään käyttämään kalliimpia hyödykkeiden tuotantomuotoja on sillä hintalappunsa, joka näkyy kuluttajahinnoissa ja yritysten tuloksissa, tai veroissa.

Hyvä lisäys kuitenkin sinulta tuo, että sitten todella paljon pidemmällä aikavälillä lähes rajaton edullinen energia mahdollistaa vaikka mitä. Aikajänne on sellainen asia joka on kyllä kovin helppoa ymmärtää eri tavalla :slight_smile: Esko Valtaojasta taas en ole kuullutkaan.

1 tykkäys

Toi kanssa särähti korvaani.
Olen kuullut, keskustellut hänen kanssaan ja lukenut hänen kirjojaan ja kolumnejaan, mutta varmaan tyhmyydestäni johtuen en tunnistanut mitään hänen agendaansa…

4 tykkäystä

Ketjua lukiessa ei voi olla ajattelematta kuinka vaikeaksi voi ihminen sijoittamisen tehdäkään.

Algoritmeja, veikkauksia, mutuilua ja filosofiaa. Hohhoijaa.

Ostakaa laadukkaita yhtiöitä kun hinta on mielestänne sopiva ja istukaa käsienne päällä. Myykää kun hinta on mielestänne liian korkea tai jos se on noussut riittävästi.

Ei vaurastumisen tarvitse olla vaikeaa.

52 tykkäystä

Hyvä muistutus. Sijoittamisessa mikään ei taida olla vaikeampaa kuin pörssin suunnan veikkaaminen oikein, vaikka vaihtoehtoja on vain kaksi.

Pörssien suunta - ketju niille, jotka haluavat tehdä vaurastumisesta vaikeampaa!

Edit: autocorrectin korjaus varastamisesta >>vaurastumisesta

7 tykkäystä

IMO: Aika kapeakatseinen maailmankuva, jos ei ollut tarkoitettu provoksi. Tokihan on totta, ettei makrosijoittaminen sovi suurimmalle osalle ihmisistä, muttei se tarkoita, ettei sitä tulisi kenenkään harjoittaa/tutkia. Menestyneitä makrosijoittajiahan on vaikka kuinka paljon ja mainitaan tällä hetkellä äänessä olevista vaikka Ray Dalio ja Jeffrey Gundlach. Vähän samahan noin sanominen on kuin, että itse tykkäisi liikkuakseen yksinkertaisesti hölkätä, ja sanoisi, että tuollainen pyöräily se on ihan turhaa ja vaikeaa hommaa - ei kuntoon pääsemisen tarvitse olla vaikeaa :smiley:

Kaiken päälle isossa kuvassa on vielä sellainen juttu kuin bondimarkkina, joka on osakemarkkinaa isompi. Siinä taitaa olla vähän pakko ottaa makronäkemystä. Toki bondimarkkinan merkitys on yksityistasolla täällä EU:ssa melkein kuollut, mutta on sillä edelleen merkityksensä. Näiden lisäksi on mahdollista löytää vielä muitakin sijoituskohteita, jotka eivät korreloi aina toistensa kanssa. All-in osakkeissa on toki ollut tässä 40 vuoden nousumarkkinassa hyvä juttu ja varmasti tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen silloinkin niin, mutta kaikilla ei ole sellainen tilanne, että voi sietää osakemarkkinan volatiliteettia ja valmiutta odottaa vaikka hautaan asti, että arvo palaa hyväksyttävälle tasolle.

Jokainen siis tavallaan - yhtä ainutta oikeaa tapaa sijoittaa ei ole.

21 tykkäystä

Vieläkin helpommalla pääset, kun seuraat vain Inderesin/Red Eyen mallisalkkua. Ei tarvitse edes tutustua mihinkään tylsään fundaan ja silti pyyhkit ainakin minun tuotot 100-0. Hirväen vaikeaksi teet vaurastumisen, jos joudut perehtymään yhtiön liiketoimintaan…

Tämän artikkelin eräs kaverini laittoi minulle joskus, kun aikoinaan kyseenalaistin hänen teorioitaan markkinoista.

Tekstissä käydään läpi esimerkiksi HFT kaupankäynnissä esiintyvää “Quote stuffingia”, jossa algoritmit suoranaisesti ja kirjaimellisesti manipuloivat tarjouskirjoja laittamalla millusekunneiksi ison tarjouksen markkinoille. Tarjous poistetaan ennen, kuin kukaan (edes kilpailija-algot) kerkeää reagoimaan. Tällä pyritään hämäämään kilpevia algoritmejä ja voittamaan ne. HFT kauppa on siis osittain nollasummapeliä, jossa algoritmit pyrkivät voittamaan toisensa.

Miksi sinua pitäisi HFT kaupan kiinnostaa? Koska oletettavasti sinunkin rahoja hallitaan eläkeyhtiöiden ja sijoitusrahastojen kautta, jotka on HFT algojen lypsylehmiä.

Thomas Peterffy, the Republican billionaire founder of Interactive Brokers, put it: “Basically, the people whose money is in the large pension funds and investment accounts, they do not understand what is happening. If they understood that it is their money that the banks are basically taking from them, then they would do something about it. But the problem is that it’s too complicated.”

2010-vuoden Flash crashin aikana Dow Jones putosi enemmän, kuin 9/11 iskun jälkeen. Ei kukaan yksityisijoittaja kuitenkaan voi ennustaa milloin vastaava tapahtuma tulee uudelleen eteen. Eikä täten kukaan tee osakepoimintojakaan näiden asioiden perusteella. Siitä huolimatta tämä on tärkeä asia ja mielestäni jokaisen pörssissä pyörivän kannattaa koittaa ymmärtää toimintaympäristöänsä edes jollain tasolla.

Hyvin tiivistit makrotalouden :smiley:

ps. Laitan vielä täällä usein pyörineen linkin dokkarista, jota itse ainakin pidän hyvänä.

(Tietokoneet pörssimeklareina | Yle Areena)

13 tykkäystä

Michael Silvan analyysia pörssien suunnasta 👀 NOTHING CAN TAKE DOWN THE STOCK MARKET 👀 - YouTube
On keskimääräistä kiinnostavampaa asiaa pääsiäisen ajanvietteeksi.

4 tykkäystä

En tarkoittanut sanoa, että Valtaoja olisi ottanut kantaa elvytykseen vaan nimenomaan puhtaan energian tuotantoon ja sen mahdollisuuksiin. Kohti ikuisuutta on kirja, jossa hän on ainakin on asiaa pohtinut.

1 tykkäys

Eivät algoritmit varsinaisesti itsestään sekoa, ne sekoilemiset ovat ohjelmoinnista johtuvia inhimillisiä virheitä, ei kaikkia fiboja testauksessa löydetä ja kun sattuu sopiva sattumien yhdistelmä, niin virhe paljastuu. Pahimmassa tapauksessa eri lafkojen algoritmin sitten kiihdyttävät liikettä.

Tuo kyberrikollisten uhka on oikea ja konkreettinen, on vain ajan kysymys kun joku onnistuu, seuraukset sitten jää nähtäväksi.

3 tykkäystä

Lueskellut pyhinä kirjaa toisen maailmanosodan suomalaisia vihollisen radio ja puhelinliikenteen salauksian purkamisesta, melko monimutkaisia olleet varsinko divisioona ja esikuntatason kommunikaatiossa, mutta niin vain melko hatarilla lähtökohdilla saatu erittäinkin monimutkaisia koodeja purettua. Lähinnä olellista ollut saada riittävä määrä dataa analysoinnin lähtötiedoiksi, eli mieluiten tuhansia viestejä samalla koodilla niin vaikeinkin avautuu koska löytyy aina jonkinlainen kohta mistä saadan pää auki, esim komentajien ja joukko-osastojen tunnukset ,tai vakiomuotoiset sääsanomat yms joista saatu purku käyntiin.

Mutta takaisin aiheeseen, kun olen noiden robojen toimintaa seurannut niin melko yksinkertaisilla metodeilla toimivat ja pitäisin erittäin helppona algoritmin selvittämistä täydellisesti, ja onhan mahdollista antaa pörssissäkin keinotekoisia syötteitä joilla saa haluamansa detajitkin algon toiminnasta selville.
Norjassa tuota tekivät menestyksellisesti(tuottoisasti) mutta taisi tyypit saada melko kovat tuomiot siitä.

Eli nuo robojen itsessään täysin pörssilakieni vastaiset manipulaatiot, shorttaukset ja algorimit on helppo selvittää, mutta se on kiellettyä ja ankarasti sanktioitua. Ovat pörssivirannomaisten erityissuojeluksessa, tuotot hedgerahastoilla ja algoila vaan niin kovat että niitä suojellaan viimeiseen asti viranomaisten toimesta.

6 tykkäystä

Missä on kielletty ja sanktioitu?

Eihän minkään asian selvittäminen päättelemällä edes voi olla kiellettyä. Oikeudeton vakoileminen ja vastaava on asia erikseen.

Erkkilä on kirjoittanut Ruotsin casestä https://www.salkunrakentaja.fi/2019/01/kurssimanipulaatio/