Pörssien suunta (Osa 2)

Vähemmän yllättäen inflaatiopaineet pysyvät korkeina; vaikka tuotannon pullonkaulat hellittävät, patoutunut kysyntä pitää yllä palvelusektorin inflaatiota.

33 tykkäystä

Inflaatioriskit ovat nyt paremmin tasapainossa lyhyellä aikavälillä, Lagarde sanoo. Ainakaan inflaatiolukemista ei ole enää tullut ikäviä yllätyksiä keskuspankille, eli tarvetta ennustemuutoksillekaan ei ole. Myös talouskasvuriskit ovat balanssissa.

49 tykkäystä

Lagarden mukaan keskeisiä huolenaiheita inflaatiossa ovat energia, palkat ja talouspolitiikan toimet. Kansainvälisellä tasolla hän nostaa Kiinan hallinnon toimet eli koronarajoitusten purun, ja tämän seurauksia EKP seuraa tarkkaan.

31 tykkäystä

Lagarde on eri linjoilla kuin Powell: disinflaatio ei ole euroalueella vielä alkanut.

36 tykkäystä

EKP pysyy valitsemallaan tiellä toistaiseksi. Lagarden puheista ei suuria yllätyksiä mielestäni saatu, ja pitää muistaa tuo eurotalouden ihan hyvä suoriutuminen. Ei siis antauduta angstin valtaan :slight_smile: . Tässä vielä kommentit korkopäätöksestä:

50 tykkäystä

Euroalueen koronnostot voivat vahvistaa euroa suhteessa USD’hen.

3 tykkäystä

Asiallinen kysymys Mäkisellä.

Joka yleensä haistaa nämä aika hyvin päätellen kaverin tiettävästi parhaista %-tuotoista Suomessa.

113 tykkäystä

Onko tuo track record julkinen?

Toukokuussa 2022 oli erinomainen paikka tankata tappiota tekeviä “teknoja”:

1 tykkäys

Ei oo julkinen siten että pysytyis “livenä” seuraamaan. 2020 vuonna Mäkinen taisi kommentoida SUUNNILLEEN näin, että hänen salkku on 2010-vuosikymmenen tuottanut luokkaa 60-70 % p.a. Korkoa korolle -efektiä toki heikentänyt sen että nostanut osan tuotoista elämisen kustannuksiin eli todellinen compound-efekti ollut ilmeisesti jotain 20-40 % p.a.

2020/2021 vuosien tuotoista (Nomad Invest) on tainnut Mikko/Ville kommentoida omilla twitter-tileillään. Tuotot näinäkin vuosina olleet jotain kovia kaksinumeroisia ja selvästi indeksit päihittäviä. Varmaan löytyisi jos penkoisi.

EDIT: Tämä olikin Pörssien suunta -ketju. Pahoittelut, vastaukseni ja aiheen keskustelu kuuluu varmasti muualle.

27 tykkäystä

2019-2021 luvut löytyy Nomadin blogista, eivät ole tammikuun 2022 jälkeen enää blogia kirjoitelleet.

https://www.nomadinvest.fi/post/vuoden-2021-jälkiviisastelut

23 tykkäystä

Helmikuun sijoitusnäkymistä kertoo OP:n Kojonen.

2022 vuosi oli sijoitusmarkkinoilla monen lihavan vuoden jälkeen heikko sekä osake- että korkomarkkinoilla. Pääsyynä heikkouteen on selkeästi keskuspankkien inflaation ryöpsähtämisestä koitunut rahapolitiikan raju kiristäminen. Rahapolitiikka oli jälkikäteen katsottuna liian löyhää liian pitkään, mutta tämä on jälkiviisautta, joka on aina helppoa. Koronakriisi oli suurin kriisi sitten 2008 finanssikriisin ja siten oli ehkä ymmärrettävää, että talouden nousu polviltaan haluttiin keskuspankkien taholta varmistaa.

EKP:n korkokorotuksista kertoi sitten taas OP:n Hännikäinen.

EKP nosti korkoja odotetusti, ja viitoittaa edelleen merkittävää rahapolitiikan kiristämistä. Kuuntele senior strategist Jari Hännikäisen mietteet helmikuun kokouksesta!

3 tykkäystä

Tätä ei kovin vakavasti tarvitse ottaa, mutta tullut välillä seurattua entisen University of Floridan opiskelijan ja nykyisen DoorDashin työntekijän harrasteprojektia, missä koodasi kikkareen joka koneoppimista hyödyntäen pyrkii ennustamaan taantumaa.
https://terrencez.com/recession-predictor-chart/

Datapisteet ovat saaneet tämän kaverin tekemän koneoppimisalgoritmin varsin vakuuttuneeksi taantumasta ja siitä, että sellainen koputtelee ovelle varsin pian.

19 tykkäystä

Pistää silmään että tuo todennäköisyys (etenkin 24kk) on jatkuvasti todella korkea. Jos jatkuvasti ennustat vähintään 20-50% todennäköisyyttä taantumalle, niin malli ei vaikuta kovin käyttökelpoiselta. Siis vaikka osaisikin ennakoida kohtuullisen hyvin, myös tuon 50-90% todennäköisyyden.

17 tykkäystä

Pörssit hinnoittelivat taantumaa viime syksynä, nyt hinnoitellaan taantuman jälkeistä aikaa. Osakemarkkinoiden kannalta taantuma on passé. Ekonomistit ja media tietysti rummuttavat edelleen maailmanlopun uutisia, kun bkt menee negatiiviseksi ja tulee yt-ilmoituksia.

9 tykkäystä

Joidenkin lähteiden mukaan USA on jo painunut taantumaan tai teki niin jo kesällä. Jos tätä määritelmää käyttää, mallin ennustusvoima taisi tällä kertaa olla aika vähäinen?

1 tykkäys

Näin kovia lukuja ei olla ihan hetkeen nähty. Harmi, ettei tuosta saa käyrää pidemmältä aikaväliltä.


23 tykkäystä

@JDT Kiima on äärimmäisen kovaa kyllä. Toki onhan tuossa vielä varaa värähtää ennen kuin satanen saavutetaan. Nousu on ollut pari päivää nyt pystysuoraa🤔 Oma treidisalkku viikon ajalta -51% eli väärässä on silti oltu tähän asti

26 tykkäystä

Tärkeä pointti, jonka pitää mielestäni pitää kuitenkin hieman avata, ja tässä mun yritys siihen. Nämä asiat kiinnostivat minua viime aikoina ja olen yrittänyt oppia niistä lisää, mutta vielä olen aloittelija-tasolla, joten korjatkaa ihmeessä jos jotain tulee väärin selitettyä.

Kuten sanoit, Fed ei tällä hetkellä sijoita erääntyneistä velkakirjoista saadut varat takaisin ostamalla uusia velkakirjoja. Tietääkseni tämä ei ole kuitenkaan kiveen hakattu, vaan metodit voi muuttua riippuen kuinka nopeasti halutaan maaliin QT:ssa.

Kun Treasury laskee uusia velkakirjoja, oleellinen asia on niiden maturity eli erääntymisaika. Jos ne ovat T-billseja (fixed rate, alle vuoden maturity), niin niille löytyy hyvinkin ostajia ilman Fedia, varsinkin kun Fedi on koronnostosyklissä. Mutta jos ne ovatkin couponeita eli T-noteseja (2-10 v. maturity) tai T-bondseja (yli 20 v. maturity), nillä on sitten korkeampi tuottoodotus, joka on houkutteleva vaihtoehto esim. instikoille. Niille sijoitetut rahat on sitten osakemarkkinoilta pois, koska tarjoavat risk-free vaihtoehdon hyvällä tuotolla. Eli kuinka hyödyllinen QT on markkinoilta likvideetin postamisesta, se riippuu tällä hetkellä Janet Yellenilta (ex. Fed president, nyk. Secretary of Treasury). Uskon kuitenkin vahvasti, että mennään Fedin kanssa hyvin yhteisesti suunnitellusti eteenpäin.

Siitä, että missä muodossa Treasury aikoo laskea ne uudet valkakirjat, onkin tullut ensimmäisiä viitteitä pari päivää sitten, samana päivänä kuin Fedin korkopäätös. Tämä TBAC ei ole minulle ennestään tuttu asia, mutta kuitenkin näyttäisi vaikuttavan päätöksentekoon Treasuryn sisällä. Muun muassa tämä osuus pistää silmään

They noted that because the bill share of total debt outstanding remained near the bottom of the Committee’s recommended range of 15 to 20 percent, Treasury was well-positioned to meet near-term borrowing needs with additional bill supply. They anticipated that Treasury eventually would need to consider increasing nominal coupon issuance, but the timing would depend on how the borrowing outlook evolved.

Koko asiakirja löytyy täältä.

Tähän tietysti liittyy nyt semmoinenkin seikka kuin debt ceiling. Jos siitä ei saada tarpeeksi nopeasti yhteisymmärrystä, niin Treasury ei voikaan laskea uusia velkakirjoja, vaan pitää maksaa esim. vanhat velkarkirjat pois ns. käteisellä, eli Treasuryn omalta tililtä (nimeltään TGA). Niiden varojen uuomillaan riittavän valtion rahoittamiseen kesäkuuhun asti.

4 tykkäystä

Danske Bank nostaa talousennustettaan. :point_down:

“Ennusteen nosto tarkoittaa myös sitä, että euroalue välttää ennustetun tuplataantuman.”

14 tykkäystä
13 tykkäystä