Pörssien suunta (Osa 2)

Nuo pelothan olivat jo ennusteissa, joita on väännettyjä ylöspäin. Ja kun tiedetään, että helmikuussa mm. asunto- ja autokauppa on taas lähtenyt kovaan nousuun (kuten pörssitkin), niin ei ole jatkossakaan helpotusta tiedossa. Korkomarkkina on jo alkanut hieman hinnoittelemaan FEDin “higher for longer” puheita, mutta osakemarkkina ei näytä edelleenkään uskovan tuota.

11 tykkäystä

Core nousi kolmatta kuukautta peräkkäin, miten tästä sai bull näkemyksen?

  • edit: @Lexus Hännikäisen tweetin sanomaan viittasin “…vähittäisestä hidastumisesta”. Ainakin Fed seuraa ymmärtääkseni lähinnä Corea
22 tykkäystä

Itselläni ei ole bull näkemys, varmaan tarkoitit alla olevaani mainintaa?

Itse odotan pientä laskua, ja intra long -positiot lähtivät laitaan noususta.

Mutta kenties jollain tasolla tämä kommentti toimii kuitenkin. :arrow_down_small:

Edit: @DayTraderXL aah ok. Hän perkaa lukemia hieman lisää, kaksijakoista tuo tosiaan on.


45 tykkäystä

Tässä on palvelujen pohjainflaatio ilman shelteriä, joka selitti puolet hintojen noususta. Mutta on tuo silti kiusallisen jykevää.

Niinpä markkinan korko-odotukset pomppivat. Ohjauskoron leikkuut tänä vuonna näyttää jäävän haaveeksi vain.

43 tykkäystä

Core CPI on niin last season. Powell kertoi edellisen koronnoston confassa, että heillä tuijotellaan nykyään Core PCE:tä.

“And I think we need to see that it’s the majority of the core PCE index which is the thing that we think is the best predictor of headline PCE, which is our mandate.

9 tykkäystä

Alla olevassa videossa esitetään väite että keskuspankit olisivat syksyisen UK:n velkakirjojen läheltäpititilanteen jälkeen keksineet tavan joilla samalla a) nostavat korkoja b) tekevät QT:tä mutta kuitenkin c) jostain takaovesta ruiskuttavat likviditeettiä markkinoille. Hiukan kuin Yield Curve Control jolla estetään ettei UKn tilanne toistu USAn markkinoilla. Joku fiksumpi voisi katsoa ja selittää miten kohta c) toimii.

Jos hän oikeassa. Niin valtion pitkät lainat voi myydä ja siirtä rahat parempii assetteihin: öljy, kulta, asunnot, osakkeet. Valtion pitkissä lainoissa on ohjelmassa jakossakin vain turpaanottoa inflaatiolta.

15 tykkäystä

Mietiskelin tässä hieman pörssin arvostusta…

S&P 500 forward p/e tälle vuodelle on noin 19
= tulostuotto 5,3 %

USA:n valtionlainojen tuotto:

6kk ja 12kk noin 5%
5, 10 ja 30v vajaa 4%

Osakkeiden riskipreemio vuoden tähtäimellä alle 0,5 %-yksikköä ja 5-30v tähtäimellä alle 1,5 %-yksikköä. Riskitön sijoitus siis tuottaa lähes saman kuin riskisijoitus. Sijoittajat toki odottavat korkojen laskua, mutta mitä väliä jos voit lukita itsellesi noin 4% tuoton seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi?

Euroopassa tilanne ei ole näin älytön, mutta täälläkin riskitön korkotuotto on 3 % tasolla ja osakkeet vain porskuttavat ylöspäin. Jopa piensijoittajalle korkosijoitus on pitkästä aikaa houkutteleva vaihtoehto.

Eikös tämä tarkoita sitä, että joko tulosten täytyy raketoida ennennäkemättömään nousuun tai sitten eletään parasta aikaa ison luokan kusetusmarkkinassa? :sweat_smile:

Mielelläni kuulisin makroviisailta ajatuksia tästä, varsinkin jos äskeisessä päättelyketjussa on joku kohta pielessä.

43 tykkäystä

image
:cold_face: :cold_face:

21 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n juttu yhdysvaltojen inflaatioluvuista, jonka lukee muutamassa minuutissa. :slight_smile:

Sitkeänä pysyvä inflaatio on haitallista osakemarkkinoille, sillä sen vuoksi myös Fed tulee pitämään korkotasoa korkealla, kunnes inflaation pysyvästä laskusta saadaan selviä merkkejä. Fed ei aio toistaa 70-80-luvun virhettä, jossa liian nopeasti löysennetty rahapolitiikkaan ampuu inflaation takaisin ylös.

Markkinoiden reaktio tammikuun inflaatiolukuihin kertoo siitä, että osakemarkkina on lähellä uutta bull-markkinaa. Aiemmin odotuksia heikommat inflaatioluvut olisivat syösseet osakkeet laskuun. Nyt siihen ei näemmä riitä yksittäiset makroluvut.

15 tykkäystä

Tuo on sinänsä ihan oikea havainto, vaikka yksinkertaistus.

Sijoittajien odottama tuotto osakkeistahan on simppelisti muotoiltuna tulevaisuuden tuloskasvu plus arvostuskertoimien muutos, ei staattinen tämän hetken tulostuotto (ellei osakemarkkinan tuloskasvu ole nolla ja arvostuskertoimet ei muut😵‍💫). Monesti tämän takia osakkeiden tulostuotto näyttää heikolta suhteessa bondeihin.

Silti, keskimäärin SP500 ERP (equity risk premium) on lillunut noin 5 %:saa eli tuon verran enemmän osakkeet ovat tuottaneet, kuin turvallisemmat velkakirjat. Damodaranin tuorein arvio ERPistä on vajaa 5 %. Tämä kuvaaja on vähän vanha mutta tässä näkyy pidemmän ajan kehitys:

ERP on ”korvaus” sijoittajan ottamasta riskistä hänen jahdatessa korkeampia tuottoja, mitä ”riskittömistä” velkakirjoista saisi.

Mutta tältäkin kantilta ajateltuna odotukset tuntuvat kovilta, vai ovatko ne? Jos 10 vuotisesta saa nyt 3,7 % ja ERP on 4,9 % on SP500 odotettu tuotto 8,6 %. Nimellisesti.

35 tykkäystä

Ei tuossa ole päätä eikä häntää.

8,6 % p.a., jonka komponentit:

  • osinkotuotto 1,6 %
  • keskimääräinen inflaatio, olkoon vaikka 2,5 % p.a.
  • keskimääräinen reaalinen osinko per osake kasvuvauhti 4,5 % p.a.???

5 tykkäystä

Päiväkauppiaden kerhon uusin jakso on nyt ulkona.

uottaja Tuomas Tuominen on tähän asti joutunut seuraamaan sivusta, kun Jukka treidaa, koska Nordnetin työntekijöitä sitoo ns. kuukauden sääntö. Nyt Tuomas on saanut pääkonttorilta poikkeusluvan S&P 500– ja Nasdaq-indeksien treidaamiseen. Miten Tuomaan ensimmäinen treidi onnistui? Jakson muita aiheita ovat mm. viimeisten viikkojen aikana syntynyt momentum-signaali, joka on johtanut nouseviin kursseihin joka kerta viimeiset 20 vuotta, sekä katsaus Euroopan ja USA:n inflaatiodataan.


0:00
Intro 1:32 Pörssit nyt 19:16 Markkinakatsaus 29:37 Salkkukatsaus

EDIT
Paha kieli, paha mieli :frowning:
EDIT 2:
Tuhma sana oli leikattu pois jälkikäteen, kun uudelleen kuuntelin. :smiley:

16 tykkäystä

Viimeiset 20 vuotta reaalinen osinko on kasvanut 4,8%.
Lähtötasona on ehkä heikko hetki.


Toisella tapaa ajatellen. 5% yield + 3,6% reaalinen BKT kasvu. Ei mitenkään mahdoton formula tämäkään.

4 tykkäystä

Tuossa vielä graafi, real DPS

1 tykkäys

Damodaran laskee mukaan takaisinostot, ote hänen Excelistään.
Löytyy muuten tuolta muun materiaalin ohessa. https://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/

6 tykkäystä
26 tykkäystä

Joo kuluttajilla pyyhkii hyvin ja ei taantumasta huolta. :see_no_evil:

” Overall, an additional 202 million new credit accounts were opened in the fourth quarter, led by originations among Generation Z, or adults ages 18 to 25, and the tally of total credit cards hit a record 518.4 million.”

16 tykkäystä

Pahus olin juuri nostamassa tuota Varttiin kun jaoit tämän, mutta ehkä kaikki eivät katsoneet alkuperäistä Howellin haastattelua. :smiley:

Nostin Howellin argumentin ensimmäistä kertaa esiin. joulukuussa. Lyhyesti: likviditeetti on elpynyt, mikä ruokkii riskisiä sijoituskohteita kuten osakkeita ja kryptoja. Likviditeetti kääntyi syksyllä, kuten edellä mainitutkin.

Fedin nettolividiteetti ja SP500 (punainen).

Samoin Kiinan kansanpankki on spruittaillut oikein huolella.

Päivän inflaatiokiintiö: Atlantan Fedin tahmea inflaatio ei paljoa näytä inflaation taittuvan.

Mielenkiintoisesti parantuva likviditeetti tarkoittaa, että vaikka korkojen ja epämiellyttävän kuuman inflaation ja talouden puolesta osakkeissa saa olla varovainen, niillä on samalla taas turvapatja alla. Jos likviditeettiveijarien näkemys on oikea. :smiley:

37 tykkäystä

Tuon Fedin nettolikviditeetin sai myös TradingView:hin koodilla:
(WALCL-(RRPONTSYD+WTREGEN))/1000000000/1.1-1625, FRED

Muistaakseni TA-ketjusta tämän poimin, joten oikeellisuudesta en osaa sanoa. Silmämääräisesti menee samoin kuin tuo FREDin sivulla. Jos tuo FREDin sivu päivittyy viikottain, kuten Verneri vartissaan mainitsi, niin tämä päivittyy nähdäkseni päivittäin, vaikka tuosta nyt ei mitään hyötyä saakkaan.

8 tykkäystä

Jos tuosta katsoo vaikkapa periodin 2011–19, voisi äkkiseltään kuvitella että S&P 500 -firmat ovat keskivertovuonna luoneet arvoa mukana pysyneille omistajille omien ostoilla 3 % suhteessa total market capiin.

Sitten kuitenkin nettomääräisesti keskivertovuonna on saatu ulkona olevista osakkeista ostettua pois vain yksi prosentti.

Eli kaksi kolmasosaa bruttomääräisistä omien osakkeiden ostoista ei luonut omistaja-arvoa.

11 tykkäystä