Pörssien suunta (Osa 2)

Ja sitten tämä. Säntäilyä edestakaisin ja tuloksena oli että Fedin mahdollisuudet ja uskottavuus edistää ylipäätään mitään tavoitettaan oli 1975 mennessä rapautunut. Tämäkin opiskeltu varmasti.

31 tykkäystä

Akuutti kriisi varmasti ratkaistiin, mutta Credit Suissen ongelmia kyllä ei. Credit Suisse on ollut ongelmissa jo kauan. Talletuspako on vain kiihtynyt viime kuukausien aikana ja nyt nähdyt likviditeettihuolet sen seuraus.

Jos minä olisin ison investointipankin johdossa tai joku muu merkittävä institutionaalinen sijoittaja, niin vetäisin rahat välittömästi pois Credit Suissessta nyt kun kerta likviditeettiä on saatavilla ja isommatkin rahat saa pois ilman ongelmia. Kuka muu tuonne oikeesti rahoja haluaa antaa muuta kuin keskuspankki? Ongelmat jatkuneet jo vuosia:

Akuutti kriisi taas väistetty. Mutta vaikea nähdä että Credit Suisse tästä selviäisi vähänkään pidemmällä aikavälillä. En tosin usko että tuosta mitään systeemikriisiä siltikään tulisi, kyllä se ongelma nyt hyvin pitkälti Credit Suissella on eikä yleisesti pankkisektorilla.

Pörssin kannalta lienee olennaista nyt mitä tapahtuu korko- ja inflaatio-odotuksille. Mielestäni nyt nähdyt ongelmat heijastelee systeemin heiveröisyyttä, vaikka “korkeita” korkoja eletty vasta hetkisen aikaa eikä sen vaikutukset edes kokonaisuudessaan vielä näy. Enemmän olen siis huolissaan siis siitä että systeemi oireilee näin nopeasti näillä korkotasoilla. Mitä jos inflaatio ei tulekaan tonttiin ja keskuspankit joutuvat jo nyt pivotoimaan? Näköpiirissä vain huonoja skenaarioita keskuspankkien näkökulmasta, joka lienee olennaisinta nykyisessä keskuspankkikapitalismissa :smiley:

25 tykkäystä

Keskuspankkien korkotoimet eivät itsessään ole mielestäni niinkään tärkeitä, kuin että mitä sillä signaloidaan. Jos EKP vaikka tänään leikkaisi 50 korkopistettä, niin minä ainakin menisin paniikkiin koska EKP:n mielestä talous on niin huonossa jamassa, että sitä on pakko elvyttää ja meidän pitää Euroopassa vain hyväksyä korkeampi inflaatiotaso. Sen sijaan tuollainen 25 - 50 korkopisteen nosto ja puheet siitä, että koronnostoissa voidaan mahdollisesti ottaa pieni tuumaustauko olisi markkinoita rauhoittavaa ja harkitsevaista toimintaa, vaikka tämä päätös olisikin tyhjiössä huono osakkeille.

Valitettavasti sijoittajille on normaalia olla eläinvaistojen vietävänä ja vuoden 2008 toisinnon pelkääminen on eläimellisyyden huippu. Jo viiden minuutin loogisella ajattelulla on helppo todeta, että pahat kriisit syntyvät joko unknown unknown -tapahtumista, joihin ei kyetä varautumaan tai sitten boiling frog -tyylisistä pitkäkestoisista trendeistä, joissa yksittäisen muutoksen vaikutus on niin pieni ettei missään kohtaa koeta tarpeelliseksi tehdä tarvittavia rajuja toimia ennen kuin on liian myöhäistä. Vaikka emotionaalisesti kuullessamme pankkien ongelmasta on luonnollista tuntea että kohta koetaan finanssikriisi 2.0, ei tuo potentiaalinen kriisi pääse edes lähtemään aidosti käyntiin, koska siihen ovat varautuneet aivan kaikki sijoittajat ja yritykset jo vuosikymmenen ajan ja siihen on myös kehitetty toimiva lääke keskuspankkien toimesta. Tämän vuoksi tähän turhaan markkinahysteriaan on niin helppoa ostaa, koska sillä paniikilla ei ole loogisia perusteita. Pelkkää tunnetta ilman järjen hiventä.

Buy the dippihän on leimallisesti nousevan kurssitrendin strategia hyvin ilmiselvistä syistä, mutta kyllä sitä voi myös käyttää laskeviin kursseihin, sillä niissä esiintyy monesti hyvinkin väkivaltaisia äkillisiä kurssiralleja. Silloin ei tietenkään saa jäädä holdaamaan liian pitkäksi aikaa vaan osakkeesta pitää irtautua nopeasti, ennen kuin laskeva trendi painaa osakkeen takaisin pohjamutiin. Kummassa markkinassa muuten ollaan? Osa sijoittajista on vahvasti sitä mieltä, että elämme jo uutta nousukautta, kun taas toisten mielestä käydään vielä tekemässä uudet pohjat kun keskuspankit joutuvat painamaan talouden syvään taantumaan siksi että palveluinflaatio osoittautuu odotuksia tahmeammaksi :sunglasses:

74 tykkäystä

QE/QT ja nämä kriisivälineet ovat aika lailla erilaisia otuksia enkä näe isompaa riskiä tähän mennessä esiin tulleista välineistä että oltaisiin palaamassa QE:hen.

Pankin kaatuessa kaikki sillä olevat talletukset, joita julkinen sektori ei takaa, katoavat. Pankkitalletukset ovat rahaa, mikä tarkoittaa että rahaa katoaa järjestelmästä pankin kaatuessa. Keskuspankin lender of the last resort -välineet on tarkoitettu tämän estämiseen ja ovat pääosin lyhytaikaisia instrumentteja - lainataan kriisissä terveille pankeille niin paljon kuin haluavat penalttikorkoa ja vakuuksia vastaan. Kriisin laantuessa ne maksetaan nopeasti pois koska se on kallista rahaa.

QE puolestaan on pidempiaikaista rahoitusta edullisilla ehdoilla, koska keskuspankkien on pitänyt suorastaan tunkea finanssimarkkinoiden kurkusta alas rahaa mitä ne eivät tarvinneet mutta jotka johtivat finanssi-instrumenttien hintojen nousuun. Tämän rahan imurointi pois onkin ihan toinen operaatio, tehdään pidemmällä aikavälillä ja suunnitelmallisesti. Kriisirahoitus tuota tuskin häiritsee ellei sitten tule pidempää pankkikriisiä.

10 tykkäystä

Enpä tiedä. Ainahan nopeita kurssilaskuja tai nousuja on hyödynnetty. Vaikka en juurikaan päiväkauppaa tee tienasin Trumpin presidenttikauden alussa hyvät taskurahat heilunnalla.

Koko terminologia on hieman epäselvä.

On eri asia ostaa laskusuhdanteen pohjilta ja odotella markkinoiden piristymistä sektoreiden sisäisiä tilanteita silmäillen. Tällainen koko markkinan pohja nähtiin pandemian alussa ja moni sitä myös osasi hyödyntää. Pandemian, lähes vapaan pudotuksen, jälkeen noustiin keinoelvytyksellä aivan liian nopeasti keinotekoisiin huippuihin. Kysyntä nousi lähes hyödykkeessä kuin hyödykkeessä tarjontaa suuremmaksi ja inflaatio räjähti käsiin, jota vielä vuosi sitten alkanut sotakin avitti.

Nyt toivutaan arjen koittamisesta. Olemme kuitenkin tälläkin hetkellä, esim. OMXH25:n osalta, selvästi pandemiaa edeltäneitä tasoja korkeammalla, mikä tietenkin miellyttää pitkäjänteisiä sijoittajia.

Viimeistä viikkoa pörsseissä voi kai kutsua globaaliksi dipiksi, jonka ajurina on ihmisten massakäyttäytyminen – taustalla ei siis ole esim. pandemia, sota tai öljykriisi, jotka määrittelevät suhdanteiden suuntaa.

Ei pitkäjänteisellä sijoittajalla ole koskaan kiire. Hötkyily on myrkkyä myönteiselle kehitykselle. Dippejä voi toki hyödyntää päivä- tai viikkotasolla oli strategia mikä hyvänsä.

14 tykkäystä

Oletko tutustunut yhtiön suunnitelmiin, miten uudelleenorganisointia ollaan tekemässä, vaikka Q4 rapsasta? Aika iltalehtilööppimaisesti kommentoit asiaa. Sveitsin toiseksi suurin pankki kyseessä maassa, jossa pankkitoiminnalla on pitkät perinteet ja veikkaan, että ihan vakavasti tätä yhtiötä ollaan pelastamassa. Moni katselee käänneyhtiöitä esim. Lehdon -tyyppisestä numeroillajohtavasta yrityksestä, mutta kyllä minä ainakin paljon mieluummin katselen sitä esim. tästä yhtiöstä. En omista tällä hetkellä, mutta tarkassa seurannassa on kyllä. Pelkästään taustapeliin katsomalla moni asia näyttää huonolta.

10 tykkäystä

Inflaation kanssa tullaan painimaan vielä tovi. Tilanteeseen reagoitiin EKP:n toimesta ihan liian hitaasti (ja jälkikäteen on helppoa viisastella). Olisi kuitenkin käsittämätön ratkaisu EKP:lta, jos se ei nostaisi tänään korkoja odotetusti. Se, kuinka pitkään korot vielä nousevat onkin sitten toinen juttu. Oma veikkaukseni korkojen katosta meni metsään jo aikaa sitten.

Eiliset tiedot USA:n inflaatiosta kertovat, että kyllä se korkojen nosto edelleen toimii. Vaikutusmekanismit eivät välttämättä ole selvillä, mutta plasebo tai ei, inflaatio on hiipunut.

Sijoittajilla on juuri nyt ihan muut asiat mielessä, mutta eiköhän sopulilauman fokus palaa taas jossain vaiheessa myös muihin asioihin, kuin ongelmapankkien likviditeettiin ja erilaisiin kauhuskenaarioihin finanssikriisi 2.0:sta. Muutama sopuli tippui salkkuineen rotkon pohjalle – luonnon valintaa ei voi estää.

Korkoshokki on vienyt parhaan terän taloudesta, mutta niinhän sen pitikin. EKP on tehnyt korkojen korotuksillaan jonkinlaisen ylämäkijuoksun ennätyksen. Kaikkia osallistujia hengästyttää ja osa yleisöstäkin oksentaa. Kitukasvu jatkuu jonkin aikaa, mutta tilanteeseen sopeudutaan kevään mittaan.

Kaikesta huolimatta… vaikkapa Saksan tilanne ei näytä erityisen heikolta millään mittarilla. Se saattaa viitata siihen suuntaan, että osakelammen pohjalta todellakin ongittiin jo viime syksynä.

(Bloomberg TV+ hetki sitten)
image

25 tykkäystä

Printteri laulaa…

  • edit: @KohtiVapautta Virnesilmäkulmassa tuo printterin maininta, lainaa halvalla korolla, enkä tiedä, oliko nuo jo jemmassa Fedillä vai onko uutta
20 tykkäystä

Onko tuo BTFP lopulta likviditeetin lisäystä?

Ehdot ovat melko ymmärrettävät, eli antavat lainaa vuodeksi (joo tämä on kaiketi likviditeetin lisäystä) FED:lle hyväksyttyjä papereita vastaa niiden nimellisestä arvosta. Mutta tuolle lainalle on korko (one-year overnight index swap rate plus 10 basis points) ja nuo paperit otetaan vakuudeksi.
Lisäksi vain 12.3. taseessa ollet paperit kelpaavat.

Pankkien rahoitusta tuntevat osaavat varmaan kommentoida ovatko nämä kuinka edulliset ehdot. Tuossa saa riskejä laskettua markkinaehtoiseen verrattuna?

Tuo summa myös hivenen ihmetyttää.

1 tykkäys
17 tykkäystä

:star_struck:

30 tykkäystä

Otsikko on hieman sensaatiohakuinen. :slight_smile:

Mahtoiko joku odottaa, että yksikään pankki Euroopassa ei mahdollisesti voisi olla haavoittuvainen korkojen nousulle? Viesti markkinalle tässä tilanteessa on joka tapauksessa vaarallinen.

Koko Bloombergin juttu →

European Central Bank Vice President Luis de Guindos told finance ministers on Tuesday that some European Union banks could be vulnerable to rising interest rates.

image

17 tykkäystä

Kriisistä selviävät voittajina Bank of America ja Citibank.

4 tykkäystä

Hyvää iltapäivää!

Olipa tuolla Bloombergin uutisella ajoitus, mutta se näyttikin olevan nimettömiin lähteisiin perustuva. Keskuspankkiireilla on yleensä tapana, ettei rahapolitiikasta tai juurikaan muustakaan anneta kommentteja juuri ennen korkopäätöstä, tyypillisesti tämä “hiljainen aika” on noin viikko. Mutta tuossa uutisessa tulee hyvin esiin tämän päivän korkopäätöksen punainen lanka. Lainaus:

Todellakin korkeat korot vavisuttavat nyt niitä heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevia pankkeja. Keskeisessä osassa on tänään se, mitä EKP tekee (kuten täälläkin on kirjoitettu). Jos EKP nostaa ohjauskorkoaan 50 korkopisteellä, se viestii että inflaatio on ongelma, siihen keskitytään ja pankkiriskeistä huolimatta järjestelmä kestää. Jos koronnosto on pienempi, kertoo se selvästi kasvaneesta huolesta järjestelmää kohtaan viimeisten päivien tapahtumien vuoksi. Jälkimmäinen voitaisiin tulkita myös jonkinlaisena paniikkiliikkeenä, sillä koronnostoja on puheissa valmisteltu pitkään. Mutta antavat pankkihuolet myös keskuspankille hengähdystauon paikan ja se lienee myös tulossa lähiaikoina.

Luulin jo, että tästä tulee “tylsähkö” koronosto ja datariippuvuus -teemainen kokous, mutta toisin kävi. Pian nähdään, mikä Lagarde ja kumppanit ovat mieltä :slight_smile:

64 tykkäystä

Sieltä tuli 50 korkopisteen nosto kuten odotettua

74 tykkäystä

image

Sieltä se tuli. Inflaatio siis päävihollinen EKP:lla

20 tykkäystä

Yllättävää dataa jenkeistä, asuntoaloitukset nousussa helmikuussa!

30 tykkäystä

image
image

Ei olla saatu niin paljoa inflaatiota taltutettua, kuin odotettin joulukuussa.

14 tykkäystä

Sitten pureudutaan itse päätökseen. Näyttää siltä, että sävy pankkijärjestelmän riskeihin liittyen on rauhoitteleva, kuten odottaa saattoi: “Euroalueen pankit ovat vakavaraisia ja kykenevät hyvin selviytymään maksutarpeistaan. Euroalueen rahoitusjärjestelmälle pystytään tarvittaessa tarjoamaan likviditeettiä, jotta rahapolitiikan vaikutus voi välittyä talouteen toivotusti.” EKP:lle jäi varmistelijan rooli, kun Sveitsin keskuspankki otti pelastusrenkaan käyttöön eilen.

Pieniä positiivisia signaaleitakin päätöksestä löytyi, nimittäin arviot inflaatiosta ovat hieman laskeneet ja talouskasvusta nousseet sitten joulukuun ennusteiden. “Inflaatiovauhti oli perusskenaariossa jo arvioitu hitaammaksi kuin vielä joulukuun asiantuntija-arvioissa, kun energian hinta oli alkanut laskea. Inflaatiovauhti olisi maaliskuisten arvioiden mukaan keskimäärin 5,3 % vuonna 2023, enää 2,9 % vuonna 2024 ja 2,1 % vuonna 2025.” ja “BKT:n kasvuvauhti on asiantuntija-arvioissa tänä vuonna keskimäärin 1,0 % eli nopeampi kuin joulukuussa ennakoitiin, sillä energian hinnan oletetaan olevan edullisempi ja talouden ennakoidaan selviytyvän aiempaa paremmin maailmantilanteen aiheuttamista ongelmista.”

EDIT tosiaan arviot pohjainflaatiosta ovat hieman nousseet, joten eipä se sitten suuri helpotus ollutkaan. Mutta talouskuva näyttää tosiaan hieman kirkkaammalta, mitä on luonnollisesti hyvä asia.

75 tykkäystä

Tämä markkinatilanne on johtanut siihen, että itse korkopäätöksessä ei enää mainittu rahapolitiikan suuntaa tulevissa kokouksissa. Helmikuun päätöksessä keskuspankki jo vihjasi 50 korkopisteen nostosta myös maaliskuussa, mutta nyt korostettiin epävarmuutta. Tämä puoltaa tuumimistaukoa rahapolitiikassa, ja siitä saadaan varmasti kuulla pian lisää lehdistötilaisuudessa.

70 tykkäystä