Pörssien suunta (Osa 2)

Kolmanneksi laadukkain pankki Kanadassa. Ongelma vaan on se että niillä on iso USA portfolio ja iso paino kiinteistölainoissa. RY ja NA kaksi parasta, jos on kiinnostunut Kanadalaisista pankeista.

2 tykkäystä

Onko samanlaista dataa muualta euroopasta? Voisi kuvitella muuallakin olevan samanlainen trendi. ”Korkeat” korot jatkuu, rakentaminen sakkaa, materiaalit kallistuu ja kassat tyhjenee.

Mielenkiintoinen näkökulma Pettisiltä.

Yleensä öljyn hinnan nousu on jarru maailmantaloudelle: tietysti siksi että kallis öljy maksaa enemmän, mutta myös siksi että tällöin öljymaat rohmuavat vain lisää säästöjä mitkä eivät mene kulutukseen ja ilmenevät ehkä velkana muualla.

Mutta nyt kun Saudeilla on päällä lukuisia ”gigaprojekteja”, raha ei todellakaan mene sukan varteen vaan se poltetaan näissä massiivisissa projekteissa (uudet dystooppiset kaupungit jne.). Kuten rakentamisen massiiviset hiilidioksidipäästöt vapautuvat kiertoon ilmakehään, menee myös öljyrahat kiertoon tätä kautta maailmantalouteen. Siten korkeampi öljyn hinta ei välttämättä ole niin paha jarru, kuin aiemmin.

Pettis ei ota kohteliaasti kantaa kuinka kannattavia nuo saudien projektit sitten lopulta ovat mutta se onkin eri keskustelun aihe. :unamused:

36 tykkäystä

Nyt tämä Saudien muuvi oli väin näpäytys Bidenille, jonka hallintoon he eivät luota pätkääkään. SPR:llää piti aloittaa taas täyttää 80 dollarin hinnalla, mutta Bidenin hallinto itse asiassa tyhjensi varastoja, vaikka hinta tippui alle 70 dollarin.

Saudeilla on se etu, että heillä on ainoa maailmassa se taikanappi, millä nostaa tuotantoa nopeasti.

1 tykkäys

ADP:n työkkäridata isosti alle odotusten. :stuck_out_tongue:

20 tykkäystä

Lisäätkö tähän vielä yksinkertaiselle, että onko tämä hyvä vai huono asia. Näistä ylös-alas, vinksinvonksin ja kriisi markkinat… ei enää pysy kärryillä. Saa poistaa tän viestin.

E: @epoksiliima meinasin, että vastauksen jälkeen saa poistaa ettei ketju täyty turhasta.

17 tykkäystä

Älkää poistako, itseäkin nimittäin kiinnostaa :thinking:

2 tykkäystä

Ymmärtäisin laman olevan taas askeleen lähempänä. Toisaalta inflaatio paineet hellittävät - koron nostot entistä huonommin perusteltavissa. Niin ja näin, taloudelle kuitenkin negaa.

4 tykkäystä

Yksityiset yritykset Yhdysvalloissa loivat maaliskuussa 2023 yhteensä 145 000 työpaikkaa, mikä on alle helmikuussa korjatun 261 000 työpaikan ja 200 000 ennusteen. Tämä osoittaa, että työmarkkinat hidastuvat kuluttajakysynnän heiketessä ja lainanoton kustannusten noustessa. Palvelualalla luotiin 75 000 työpaikkaa, joista eniten oli vapaa-ajan ja hotellialan (98 000), kaupan, kuljetuksen ja hyödykkeiden (56 000) sekä koulutuksen ja terveyspalveluiden (17 000) aloilla. Työpaikkoja menetettiin taloushallinnon (-51 000), ammatti- ja liike-elämän (-46 000) sekä tietojenkäsittelyn (-7 000) aloilla. Samalla tuotantoaloilla lisättiin 70 000 työpaikkaa rakentamisen (53 000) ja kaivostoiminnan (47 000) seurauksena, kun taas valmistusteollisuus menetti 30 000 työpaikkaa. Suuret yritykset loivat vain 10 000 työpaikkaa ja keskisuuret yritykset 33 000, kun taas pienet yritykset loivat 101 000 työpaikkaa. “Työnantajat vetäytyvät vuoden vahvasta palkka- ja palkkakasvusta, ja kolmen kuukauden tasannejakson jälkeen kasvu hidastuu”, sanoo ADP:n pääekonomisti Nela Richardson. Vuotuinen palkkakasvu niille, jotka pysyivät töissä, hidastui 6,9 prosenttiin, mikä on alin yli vuoteen.

12 tykkäystä

Lama on uusi inflaatio

20 tykkäystä

image

Tuntuu, että tässä ootellaan jotain räsähdystä. Ja sit tulee dominoefekti.

6 tykkäystä

@Perttu_Hamalainen ja @LakeBoodom jo kommentoikin hyvin.

Yritän taas huomisessa Vartissa selventää asiaa, mutta tänä vuonnahan on nähty eeppinen tilanteen muutos pörssissä:

Taantuma :pleading_face: —> eikun liian kuuma talous :hot_face: —> pankkikriisi :exploding_head: —> taantuma!? :face_with_spiral_eyes:

Mutta talouden liikkeiden arvailu ei riitä, kun pitäisi miettiä miten osakkeet reagoi niihin. Esim. teknologiafirmoille talouden jäähtyminen ei välttämättä ole niin paha, kun niiden kasvuajurit ei riipu syklin vaiheesta ja samalla niitä helpottaa korkojen lasku.

Tämä näkyy hyvin osakkeiden käyttäytymisessä tänä vuonna: teknot ylös, sykliset mörnii.

37 tykkäystä

@Heikki_Keskivali:ltä taas erinomainen tviittketju, tällä kertaa korkohommista. :slight_smile:

P.S. @ljkangas, muista ottaa kuppi kuumaa viereen, kun lähdet lukemaan. :wink:

19 tykkäystä

Tuossa käytiin vaikutusta lähinnä kotitalouksien nykyvelkoihin (5 biljoonaa vaihtukorkoista, koska 90 % asuntolainoista kiinteitä) sekä käteiseen (noin 17 biljoonaa dollaria).

Mutta korot vaikuttavat myös yrityksiin, niiden rahoitukseen ja investointipäätöksiin. Ja yritykset taas työllistävät ihmiset. Ja ihmisten töiden vakaus vaikuttaa heidän kulutus ja investointipäätöksiin. Sen lisäksi korot vaikuttavat ihmisten tuleviin hankintoihin.

Siitä olen samaa mieltä, että matalissa koroissa sensitiivisyys on jokseenkin pienempi ja kieltämättä niillä on paljon tuloja haittaavia elementtejä kuten juuri korkotulojen (toisten menojen…) menetys. Mutta en lähtisi ihan kääntämään sitä toisin päin. :smiley:

Matalat korothan (markkinalla) eivät ole vain keskuspankin asettama asioiden olotila: yleensä korot ovat oire talouden tilasta ja muiden maailman maiden säästämis- ja politiikkavalinnoista. Fed seuraa näitä kuin lastu laineella. Narulla on vaikea työntää.

25 tykkäystä

Kiinan palvelut elpyvät vauhdilla talouden avautuessa, kovia PMI-printtejä. Palvelujen vahvuus on hyvä maan taloudelle itselleen, ei niinkään näy muualla heidän keskeinen lattekahvien laitto. :smiley:

26 tykkäystä

No joh, rakennus- ja varsinkin sahateollisuus ovat tuon olettaman suhteen perinteisesti ainakin olleet Suomessa hyviä indikaattoreita, tietyistä ns. “hallituksenmuodostumisrepertuaareista” nyt puhumattakaan…


Maailmalla taasen ota näistä sitten viellä selvää -juuta tahi jaata-, osviittavirran tuijottaminen tosin muuttumassa pikkuhiljaa aina vaan ikäänkuin salakavalasti synkemmäksi ja synkemmäksi:

  • Yhdysvaltojen palvelualojen ISM -indeksi kertoi sektorin luottamusilmapiirin yllättävän voimakkaasta heikkenemisestä.

  • Kasvun ja työllisyyden kannalta kriittisen sektorin ISM -indeksi painui maaliskuussa vain vaimeaa kasvua viitoittavalle 51,2 tasolle (ed. 55,1).
    (=lisäsignaali talouden jäähtymisestä?)

  • Uusien tilausten indeksikin otti takapakkia kylmänkalseat 10,4 pistettä lukemaan 52,2…

…Tänään datakalenterin tyhjyyden myötä on ns. “välipäivä”, mutta huomispäivänä, kuinka ollakaan, julkaistaan Yhdysvaltojen maaliskuun työllisyysraportti…

Muutama poiminta aamun Vartista. Kävin tämän hetken talous- ja markkinatilannetta läpi mahdollisimman kansankielisesti. Ei kieltämättä mikään selkein aika sijoittajille. :smiley:

Suhteellisen luotettava LEI on ennakoinut taantumaa jo pitkään. Mutta, tämä mittari näyttää annualisoituna pohjaavan. Taantuma saattaa tulla, mutta tätä menoa se on tullessaan osakkeille “vanha uutinen”.

On myös hyvä tiedostaa, että tulostaantuma on jo konsensusennuste. Se alkoi Q4:lla ja jatkuu nykyennustein koko H1:sen minkä jälkeen SP500 tulokset elpyvät. Yllä kvartaalitulosten vuosimuutos, alla kvartaalikohtainen EPS.

Ei tuolla siis mitään syvää taantumaa odoteta mutta taantumaa kuitenkin.

Näitä leikkejä voi loputtomasti leikkiä vaikkapa Damodaranin exceleillä, mutta SP500:sen nykyinen arvostus, forward P/E 19x, on ihan perusteltu jos ottaa lähivuosien konsensusennusteet ja antaa kasvun hiipua sen jälkeen vuosittain kohti 3 % terminaalikasvua, joka on myös pitkän aikavälin riskitön korko.

Olisi tietenkin outoa jos päätyisi SP500:sen nykyarvostuksesta tosi kauas, mutta tämä on ihan hauska leikki välillä tutkia mitä odotuksia nykypistemäärssä on mahdollisesti sisällä.

Ja, jos ei SP500 maistu P/E 19x ja eurooppalaisosakkeet 12,5x, saa pankkeja todella halvalla suhteessa indekseihin. :smiley: Alla mainitut yleisindeksit sekä USAn että Euroopan pankki-indeksit.

Arvosijoittajat hoi!

41 tykkäystä

Tuossa sulla ainakin on jotakin muuta kuin GAAP-EPS.

1 tykkäys

Juuri näin, suhteellisen klassisesti jenkkityyliin, tässä on non-GAAP operating earnings (ainakin luvut täsmäävät), joista on mm. stock based compensation “putsattu”, joka noh, on itsensä huijaamista.

S&P:n datan mukaan operating earnings oli 2022 n. 197$ joten tuossa on n. 10% liikaa operatiivisissa tuloksissa. (Itse luotan S&P:n omaan dataan, onhan indeksikin S&P 500 jne.)
Raportoidut EPS:t oli sitten vielä matalampia, 173$ (S&P:n datan mukaan.)

1 tykkäys

Tuo ei vaikuta itse kertoimiin juuri (kuin ROE laskun kautta).

Katson mieluummin operating earningsejä koska niitä markkina katsoo ja niistä putsautuu kertaerät pois. Tai tietysti markkina katsoo kassavirtaa mutta sinne päin! :joy:

Halutessaan voi katsoa GAAPia ja sitten lyö käytännössä saman 19x kertoimen sille EPSille.