Pörssien suunta (Osa 2)

Myönnän, että minulla on taipumus karhuiluun ja jäädä ansaan karhunäkemykseen, kun tässä on jo viisi vuotta odoteltu että milloin tämä ikuinen härkämarkkina aidosti päättyy. Romahdusta ei tullut 2018, ei 2019, ei 2020, ei 2021 eikä myöskään 2022. Vaikka nousumarkkinan tuomat tuotot ovat hivelleet egoa, niin helpompi olisi olla härkänä ostelemassa sen jälkeen kun pörssit tulisivat kunnolla alas ja tilanne olisi niin huono, ettei se voisi enää muuttua huonommaksi. Onhan tähän viiteen vuoteen toki pikalaskuja mahtunut, mutta alas on tultu todella korkealta tasolta ja kurssit ovat toipuneet lähes välittömästi, joten mihinkään kunnon taantumafiiliksiin ei olla vielä päästy.

Minusta vaikuttaa että markkinat pelaavat nyt 1D-shakkia Fedin korkosyklin ympärillä, koska koronnostosyklin päättyminen aiheutti rallin korkeasta likviditeetistä hyötyvissä riskisissä taantumaherkissä omaisuuserissä, kuten Bitcoin ja Nasdaq, sekä esimerkiksi heikensi Yhdysvaltain dollaria Meksikon pesoa vastaan. Kun kerran nämä omaisuuserät laskivat korkojen lähtiessä nousuun, niin refleksiivisesti nyt ajatellaan niiden olevan hyvä sijoitus korkojen laskiessa, vaikka eletään täysin erilaisessa markkinassa jossa tuo logiikka ei välttämättä enää päde.

Mielestäni tämä on väärin ajateltu että keskuspankit tulisivat sijoittajien apuun mahdollisessa hitaasti vyöryvässä taantumassa, koska Fedillä on insentiivit yrittää normalisoida nollaa korkeampi korkotaso ja jatkaa kvantitatiivista tiukennusta ja siihen likviditeettikanuunaan turvaudutaan vain jos koko järjestelmä meinaa kaatua. Fiskaalipuolella Yhdysvalloissa ja Euroopassa vaikuttaa elvytyksen sijaan pikemminkin edessä olevan verojen nostot, koska rajusti viime vuosina kasvanut velkaantuneisuus ja nousevat korkokulut halutaan rahoittaa veroilla nyt kun lainarahalla on taas selkeä hinta. En vain näe sitä skenaariota missä kokisimme taas kerran lyhyen ja kivuttoman taantuman massiivisen elvytyksen vuoksi ja vaikuttaa siltä etteivät markkinat enää edes muista, että taantuma voi myös olla aidosti kivulias ja pitkäkestoinen.

Kuten olet hyvin tuonut esille, pörssit signaloivat vahvasti pohjanneensa aiemmin ja taloudessa on myös monia vahvuuden merkkejä, mitkä voi tulkita riittävän voimakkaiksi kantamaan meidät tulevan taantuman yli. Se data mitä itse seuraan herättää kuitenkin paljon kysymysmerkkejä.

Teollisuustuotanto reagoi palvelusektoria nopeammin talouden jäähtymiseen ja sieltä on tulossa todella huolestuttavia signaaleja globaalisti. Elektroniikan myynti on selkeästi hidastumassa ja olemme teollisuuden heikkouden vuoksi siirtymässä öljyn kysynnän osalta selkeään ylijäämään matalasta tuotantotasosta huolimatta, jonka vuoksi OPEC+ teki rajut tuotannon leikkaukset H2 taantumaa ennakoiden.

Pankkien lainananto jäähtyi poikkeuksellisen paljon maaliskuun “pankkikriisin” seurauksena ja vuoden ajan kestävä likviditeetti jota Fed on pankeille antanut, on todella kallista. Pankkien on varauduttava myös taantumaan, joten lainananto tuskin elpyy, kun Yhdysvaltain talouden kannalta kriittiset aluepankit ovat nyt zombieita, jotka joutuvat odottelemaan tappiollisista HTM-bondeista vapautuvia rahoja. Kiinteistösektori on jo kärsinyt korkeista koroista ja tilanne näyttää olevan vieläkin heikkenemään päin. Esimerkiksi Blackstone REIT joutui vielä maaliskuussakin rajoittamaan sijoittajien oikeutta vetää rahojaan pois.

Yhdysvaltain kuluttajapuolella käytettyjen autojen maksuhäiriöt ovat taas alkaneet trendata selvästi ylöspäin ja käytettyjen autojen kauppiaita kaatuu kiihtyvään tahtiin, kun kuluttajilla ei riitä luottamusta tai maksuvaraa hankkia hienompia käytettyjä autoja vanhojen koslien tilalle. Tämä siitäkin huolimatta että Yhdysvalloissa on raju autovaje ja kyseessä on siinä yhteyskunnassa elämiseen tarvittava välttämättömyys ja ihmisille tärkeä statussymboli.

En ole toistaiseksi oikein keksinyt miten nämä trendit sovitetaan yhteen uuden härkämarkkinan kanssa ja minusta vaikuttaa että esimerkiksi Applen ja Nvidian kurssit ovat taas keulineet aivan järjettömiin lukemiin. Erityisesti tuon Applen toukokuun neljäntenä julkaistavan tuloskatsauksen ja siinä ilmoitettavien rajusti heikentyneiden näkymien luulisi aiheuttavan kunnon kylmän suihkun härkäsijoittajien niskaan. Tai no, mistäs minä mitään tiedän. Voihan siellä tulla ilmoitus että maksetaan entistä enemmän osinkoja ja lisätään omien osakkeiden ostoja ja kurssi rallattelee uusiin ATH-lukuihin.

Olin selvästi liian ajoissa shorttini osalta, mutta toistaiseksi en koe vielä olleeni väärässä. Sell in May and go away lienee hyvä neuvo myös tänäkin vuonna :sunglasses:

115 tykkäystä

Sell In May voipi jälleen kerran olla ihan ok agenda, mut, but ns. “kääntäen verrannollisesti”…

…Markkinat hinnoittelevat nyt Fedin toukokuun koronnoston 72 %:n todennäköisyydellä, mutta loppuvuodelle povataan edelleen reippaita koronlaskuja…

7 tykkäystä

Olisiko tässä ketjussa ok kysyä valuutoista, että mitkä tekijät ovat vaikuttaneet us/euro kurssiin niin voimakkaasti? Tämä vielä mennyt molempiin suuntiin lyhyessä ajassa?

2 tykkäystä

Huomenta! Iltapäivällä julkaistaan Yhdysvaltain inflaatioluvut, joista odotetaan vauhdin hidastumista 5,2 %:iin vuodentakaisesta ja pohjahinnoissa 5,6 %:iin. Erityisesti itseäni kiinnostaa se, mikä on pohjainflaation vauhti ilman paljon puhuttua asumista. Joitakin hyviä uutisia on kertoa jo nyt aamusta, nimittäin huomasin, että kuluttajien inflaatio-odotukset ovat jo lähteneet reippaaseen laskuun Michigan-luottamusindeksin mukaan.

66 tykkäystä

Syksyllä dollari vahvistui euroon verrattuna, koska FED nosti korkoja ripeään tahtiin (korkojen uskottiin nousevan nopeammin ja korkeammalle kuin euroalueella) ja Euroopan uskottiin luisuvan syvään taantumaan energiakriisin vuoksi, mikä heikensi euroa. Energiakriisiä ei tullut ja EKP on myös nostanut korkoja nopeammin ja enemmän kuin alunperin loppukesällä/alkusyksyllä 2022 odotettiin, niin se on saanut euron taas vahvistumaan tämän vuoden puolella. FED:n koronnosto-odotukset ovat laimentuneet tämän vuoden puolella, mikä on heikentänyt dollaria suhteessa euroon. Nyt aletaan olla EUR/USD kurssissa aikalailla pitkän aikavälin vaihteluhaarukan alalaidan tuntumassa, joten mikäli FED lopettaisi koronnostot ja EKP vielä jatkaisi niitä saattaisi olla EUR/USD hyvinkin 1,15 sektorilla lähikuukausina. Lisäksi vielä, mikäli USA menisi taantumaan ja Eurooppa jotenkin sen välttäisi ja saisi kasvatettua myyntiä esim. Aasiaan, tukisi tämäkin euron vahvistumista.

30 tykkäystä

Viimeiset reilu viisi vuotta on ollut pörsseissä yhtä myräkkää: kauppasotaa, Ukrainan sota, inflaatiota, energiakriisiä, pandemiaa ja mahtuu väliin yksi teknologiakuplakin. Silti Helsingin pörssi on osinkoineen tuottanut +40 % ja SP500 +70 % sitten vuoden 2018 alun.

Kävin tuoreessa Vartissa läpi, miten yhtiöt ovat mukautuneet haastavaan ympäristöön. Yleisesti ottaen viime vuosina on pärjännyt hyvin ostamalla osakkeita sektoreilta, mitkä eivät ole olleet kaikkien sijoittajien huulilla.

Tämä on tietysti itsestäänselvää, mutta näitä on silti hyvä välillä reflektoida.

Lisää Vartissa

Muutama kuvaaja vielä:

Shorttaajat ovat vauhdissa, mutta tämä on itseasiassa monesti indikoinut ihan hyvää ostopaikkaa. :smiley:

Tänään iltapäivällä julkaistaan inflaatiodataa. Inflaatio tuntuu liikuttavan markkinaa yhä vähemmän: eikä ihme, sillä se on osunut myös odotuksiin yhä paremmin. Inflaatio ei tässä mielessä ole enää uutinen.

Pankkikriisi näkyy konkreettisesti pienyhtiöiden luotonsaannissa. Ne ketkä ylipäätään lainaavat kokivat lainojen saatavuuden hankalammaksi maaliskuussa.

45 tykkäystä

Pohdintaa, joka ehkä kuuluu tänne. Suotavaa poimia virheitä lähtöoletuksissa tai päättelyketjussa. Sijoitettaessa etsitään tuottoa pääomalle ja tuottovaade kertoo käytännössä tuottoa etsivän pääoman määrästä suhteessa tuottoa tekeviin kohteisiin. Korkotaso ymv. heiluttaa sitten tuottoa etsivän pääoman allokointia eri kohteiden välillä ja toki vaikuttaa koko pääoman määrään ja siten koko markkinan tuottovaateeseen. Mutta pitäisin tätä heilumisena. Entä mihin iso trendi vie?

Mun ymmärtääkseni tuottovaateet on hiljalleen tulleet alas pitkän aikaa ja tätä selitetään milloin milläkin ja välillä odotetaan, että pörssin on pakko romahtaa, koska muuten ei palata pitkän ajan keskiarvoon. Mutta kuinkahan paljon tähän vaikuttaa se, paljon työntekijöiden palkka on suhteessa välttämättömyyksiin? Kun ruokaan ymv. ei mene kovinkaan suuri osa palkasta vrt. vaikka 50 vuoden takaiseen tai vaikka Kaakkois-Aasiaan, niin rahaa jää enemmän luksukseen, mutta myös sijoittamiseen. Eikös tämän pitäisi lisätä tuottoa etsivän pääoman määrää ja siten laskea tuottovaadetta?

Entäs sitten tuottoa tekevät tahot? Vaikkapa yritykset ja kiinteistömarkkina. Väestön määrä lähtee laskuun, jolloin ainakin vuokratuloja tuottavien kiinteistöjen määrä tippuu. Jos kuluttajien määrä tippuu myös, niin varmaan myös asioita tuottavien firmojen määrä tippuu myös. Toki sitten myös palkkaa saavien määrä tippuu sekin, eli sijoituksiin jäisi vähemmän rahaa? Mutta tästä muistelisin Vernerinkin joskus puhuneen, että jonkun ennusteen mukaan eläkeläiset laittavat sijoituksiaan lihoiksi ja ruokkivat sillä kulutusinflaatiota.

Jotenkin tuntuisi kuitenkin luontaiselta, että tuottovaateiden pitkä trendi jatkaisi laskevana.

15 tykkäystä

Yhdysvalloissa pankkien ennätyksellisen suuri tiputus lainojen annossa, 2 viikossa 105miljardia. Myös talletuspakojen vauhti kiihtyy.

21 tykkäystä

Vihreä tolppa on aikamoinen.

59 tykkäystä

Ja se pohjainflaatio meni täsmälleen odotuksiin - YoY 5,6 % (odotus 5,6 %) ja MoM 0,4 % (odotus 0,4 %).

27 tykkäystä

image
Fedillä on kyllä töitä jäljellä.

4 tykkäystä
6 tykkäystä

"HARVEYN johtaman ryhmän mukaan osakkeiden halpeneminen johtuu heikentyvästä taloustilanteesta.

Talouden alhoa lisää Harveyn ryhmän arvion mukaan keskuspankkien kiristyvä rahapolitiikka, joka nostaa lainarahan kustannuksia, pankkikriisin mahdollisesti aiheuttamat likviditeettiongelmat sekä lainarahasta riippuvan kulutuksen väheneminen.

Helmikuussa Harvey arvioi S&P 500 -indeksin päätyvän vuoden lopussa 4 200 pisteeseen. Wells Fargo pitää vuoden loppua koskevan ennusteen yhä voimassa."

10 % pudotus olisi käytännössä uudelleenvisiitti lokakuun pohjiin. :smiley:

Töitä on jäljellä, mutta oleellisinta on ettei inflaatio yllätä ylöspäin uudelleen. Ja tuolla tasolle nykyinen korkotaso alkaa olla riittävä. Tai sen luulisi olevan kun huomioi miten talous vaikuttaa hidastuvan. Hidastumisen pitäisi jäähdyttää inflaatiota mukanaan.

43 tykkäystä

Kertokaa tyhmälle korjataanko näistä luvuista koronnostojen vaikutus, vai onko kyseessä itseään ruokkiva indikaattori?

Tuomakselta ja Jukalta taas makrohöpinää. :slight_smile:

Mitä markkinalla tapahtuu nyt kun pääsiäinen on takana ja Q1-tuloskevät edessä? Jukka ja Tuomas tarkastelevat markkina-ajureita tällä kertaa erityisesti työllisyysdatan näkökulmasta. Ennakoivatko käppyrät vihreää muuallekin kuin rairuohopurkkiin? Katso jakso!

0:00 Intro 1:31 Pörssit nyt 9:36 Markkinakatsaus 28:54 Kurkkaus salkkuihin

20 tykkäystä

Erittäin hyvä kirjoitus, jossa kerrotaan, kuinka kolmen peräkkäisen signaalin avulla voidaan yrittää ajoittaa tai ennakoida taantuman alkamisen ajankohtaa. Lukusuositus.

Jos nykyinen suhdannejakso etenisi kuten aikaisemmat suhdannejaksot keskimäärin, niin historian perusteella kesällä vajottaisiin taantumaan.

Nähtäväksi jää, kuinka lähelle keskiarvoa osutaan tai toimivatko signaalit lainkaan nykyisissä varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

13 tykkäystä

Fedin maaliskuun pöytäkirjat :open_book:

13 tykkäystä

Von Gerich tviittasi inflaatiopaineista. :point_down:

Hännikäinen tviittaili siitä, mistä teemoista oli erityisesti juteltu:

22 tykkäystä

Samaan aikaan ollaan deflaation puolella, jos tiputtaa tuon shelterin kontribuution inflaatiolukuun pois. :sunglasses:

Vuositason inflaatioluvusta 2,9 % on shelteriä ja vain 2,1 % kaikkea muuta.

Inflaatio hellittää vauhdilla. Vielä kun vahvat vertailukaudet touko- ja kesäkuulta tippuvat pois vuositason luvusta, inflaatiolukema tulee selvästi alas.

82 tykkäystä

Fedin pöytäkirjoissa “mieto taantuma” mainitaan ennusteena myöhemmin tänä vuonna. Ei tällä sinänsä ole väliä koska Fedillä on yhtä sumea kristallipallo kuin kaikilla muillakin.

Lisäys: tämä oli ylläkin nostettu pari kertaa monta ei suoraa linkkiä lähteeseen. :smiley:

Jos tuo toteutuu ja inflaatio ei syystä tai toisesta laskisikaan (inflaation kanssa kannattaa olla nöyrä :slight_smile: ) tulee Fedillä mielenkiintoinen valinta talouskasvun ja inflaation välillä mitä se ei ole joutunut pitkään aikaan tekemään.

21 tykkäystä