Pörssien suunta (Osa 2)

Inflaatio käyttäytyy eri maissa nyt aikalailla eri tavalla, mikä edelleen vaikeuttaa EKP:n työtä. Suurista jäsenmaista inflaatio kiihtyi Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa. Saksassa luvut sen sijaan hieman hidastuivat.

53 tykkäystä

Kotitalouksien lainamäärän kasvu hidastuu jyrkkenevään tahtiin. Kaippa tämäkin alkaa jarruttamaan jossain vaiheessa kysyntää ja inflaatiota. :smiley:

33 tykkäystä

Lisää inflaatioasiaa tarjoaa OP:n Jari Hännikäinen tviittiketjussaan, osin toki on toistoakin. :slight_smile: :point_down:

16 tykkäystä

Kyllä näitä ehdokkaita seuraavaksi kaatuvaksi pankiksi Yhdysvalloissa riittää :see_no_evil:

40 tykkäystä

Seuraavat uhrit on siis eilisen perusteella valittu. Valinta jakautui maantieteellisesti melko tasaisesti:

Pacwest (Los Angeles)
Western Alliance (Phoenix)
Metropolitan Bank (New York)

… ja näistä seuraavat ovat sitten Citizens, Truist ja U.S. Bank.

Tässä pelissä on nyt siirrytty jo krooniseen vaiheeseen. Tilanne näyttää ikävältä. Ongelmat eivät ole haihtumassa JPM:n Jamie Dimonin, FRB-kaupan jälkeen, julistamalla tavalla: “This part of the crisis is over”.

No ei ole.

Euroopassa ja jopa Suomessa on myös paljon pikkupankkeja, joissa talletukset on turvattu vain 100k€ asti. Ei ole mielestäni mitenkään mahdotonta, että levottomuus siirtyisi myös vanhalle mantereelle. Ongelma on mielletty amerikkalaiseksi ja aika vähän siitä näkee spekulaatioita Euroopan talouslehdissä – siis eurooppalaisesta näkökulmasta. EKP ei ole kiirehtinyt kommentoimaan eurooppalaispankkien talletusten olevan turvassa, joka lisää painetta taustalla.

Jos minulla olisi miljoonia pienissä pankeissa, siirtäisinkö niitä nyt eurooppalaisiin systeemipankkeihin, vaikkapa tällä alueella Nordeaan? Kyllä. Ja jos olisin Keski-Euroopan asukki etsisin luultavimmin Nordeaakin isompaa turvallista ja hyvää pankkia käteiselle (tehtävä ei välttämättä ole helppo).

USA:n lehdistössä analyytikot ja asiantuntijat povaavat sijoittajia rauhoittavaksi tekijäksi koronnostojen pysäyttämistä. Amerikkalaislehtiä lukiessani tämä alkoi kuulostamaan ultimaatumilta. Fed kokoontuu taas tällä viikolla päättämään asiasta. Melko kinkkinen paikka, sanoisin.

Euroopassa on jo huhuiltu koronnostojen pysäyttämisestä. Ylilyönnit voivat tulla kalliiksi ja talous näyttää jo jarruttaneen reippaasti. Jos nosto tulee, se on todennäköisimmin vain 0,25%.

Eivät nämä helppoja aikoja ole sijoittajalle, sillä pörssien heilunta ei todellakaan ole ohi. Toisaalta poistuminen kehästä on pitkäjänteiselle sijoittajalle harvoin järkevä vaihtoehto. Otetaan parit iskut ja noustaan taas seuraavassa erässä. Sijoittaminen on kivaa, eikös?

44 tykkäystä

Hyvää Huomenta ketjuun! :slight_smile:

Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve eli Fed julkaisee tänään illalla korkopäätöksensä, Tässä on Mariannen ajatukset tähän tilaisuuteen liittyen ja ne toki kannattaa lukea etukäteen:

Marianne on tässä ketjussa kommentoimassa korkopäätöstä, joka annetaan noin kello 21.00, eli tulkaa hieman ennen sitä tähän ketjuun seuraamaan jännitysnäytelmää. Kiintoisat ja asialliset teemaan sopivat viestit ja kysymykset ovat tervetulleita. :slight_smile:

Alla olen listannut muutamia eri ketjuja, joissa voi myös kirjoitella asioista liittyen korkopäätökseen, jotka eivät välttämättä sovi juuri tähän ketjuun:

  1. Kevyemmät jutut:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-6/
  2. Osakkeiden tai muiden sijoitusten kurssien ihmettely:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/kurssien-ja-niiden-muutosten-kyselyt-kauhistelut-ja-hehkuttelut-ketju-osa-2/
  3. Päivän hurjat pörssiliikkeet:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/porssin-paivaliikkeet-ja-korjaukset-karhunpesa-harkataisteluareena/
  4. Meemit:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-sijoitusmeemiketju/

Eli iltaysiltä popparit tai turskat esiin ja ketjuun lukemaan Fedin korkopäätöksestä - tervetuloa! :slight_smile:

29 tykkäystä

Suomalaisten pankkien tilanteesta saadaan parempaa tietoa tänään klo 10, kun Suomen pankki julkaisee maaliskuun lopun tilanteen pankkien taseista.

Helmikuun datassa Suomen pankin tilastoissa oli nähtävissä pientä talletusten määrän vähenemistä. Rahoitusala (pois lukien pankit ja rahamarkkinarahasto) on vetänyt talletuksia pois, julkisyhteisöt ovat niitä lisänneet. Muut yritykset ja kotitaloudet ovat muuttaneet talletusten määrää varsin vähän. Rahaa on sen sijaan siirtynyt paljon yön yli -talletuksista määräaikaistalletuksiin.

En ole siten vielä huolissani Suomen pankeista, mutta palataan asiaan kello 10 :slight_smile:

Piensijoittajan kannalta merkityksellistä on, että rahamarkkinarahaston sijoitukset eivät ole talletussuojan piirissä lainkaan. Jos rahasto on sijoittanut kaatuvaan pankkiin, ne varat ovat täysimääräisesti vaarassa. Muistaakseni maksimimäärä on 20 % Seligsonin rahamarkkinarahaston varoista yhdessä pankissa.

9 tykkäystä

Mä olen ihmetellyt keskuspankkien mieltymystä neljäsosiin koron nostoissa ja laskuissa. Niiden tehtävänähän on myös signaloida vähän sitä sun tätä näkemystä. Miksi ihmeessä ei voida liikkua esimerkiksi kymmenyksittäin.

3 tykkäystä

Nyt tuli pankkien tasedataa maaliskuusta:

Talletukset tippuneet -1,5 % verrattuna vuoden takaiseen. Helmikuuhun nähden on pientä kasvua.

32 tykkäystä

Huomaa että on nousukausi kun euroalueenkin työttömyys tekee uusia ennätyksiä, siis alaspäin! :smiley:

Toisaalta vahva talousdata ruokkii koronnostopaineita! :smiley:

27 tykkäystä

Tässä olisi uusin Traders´ Club-jakso. :slight_smile:

Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö pyysi Twitter-seuraajiltaan karhuteesejä, eli näkemyksiä siitä, miksi markkinat olisivat suuntaamassa ennemmin alas- kuin ylöspäin. Jaksossa 178 Tuomas ja Jukka käsittelevät saamiaan vastauksia, luovat katsauksen markkinaan ja raottavat tuoreimpia liikkeitään sijoitussalkuissaan. Katso jakso YouTubessa tai Spotifyssä!

0:00 Intro 1:41 Pörssit nyt 7:16 Markkinakatsaus 13:33 Karhuteesit kehiin 36:57 Kurkistus salkkuihin

26 tykkäystä

Iltaa kaikille! Pian taas koetaan kutkuttavia hetkiä Jay Powellin seurassa Fedin korkokokouksen merkeissä. Taputeltuna on 25 korkopisteen nosto ja senkin jälkeen keskuspankki jättänee oven auki lisänostoille, mutta paussi on tulossa. Powellilta lienee odotettavissa aikamoista taiteilua sanamuotojen valinnoissa tulevan rahapolitiikan linjan suhteen, sillä ne varmasti ratkaisevat pörssien suuntaa. Tänään ei luvassa ole korko- tai talousennusteita, vaan keskitymme itse päätökseen ja Powellin lehdistötilaisuuteen.

Vielä pari huomiota ennen siirtymistä itse asiaan. Pankkijännitteet eivät ole täysin jättäneet sijoittajia rauhaan, mutta lainaehtojen tiukkenemista ei voida laittaa ainoastaan maaliskuussa alkaneen hermoilun piikkiin. Itse asiassa luottoehdot kiristyivät jo kauan ennen sitä, ja pitkälti rahapolitiikan kiristämisen seurauksena (ks. Bloombergin kuvio alla). Ei siis ihme, että Fedillä on haluja siirtyä katsomoon.

Toinen juttu liittyy likviditeetin määrään, joka on viimeisen puolen vuoden aikajanalla (6kk muutos) alkanut olla jälleen lisääntymään päin, kuten TS Lombardin kuviosta näkyy (oikeanpuoleinen kuvio). Pidemmällä horisontilla (12 kk muutos) ollaan kuitenkin lähellä pohjamutia. Tämä lähinnä muistuttamaan siitä, kuinka aikaväli ja laskentatapa todella merkitsevät.

52 tykkäystä

25bp kuten odotettiin

Ja tekstistä poistui loitsu jossa povattiin jatkoa, eli “tämä lienee tässä” koronnostojen osalta.

55 tykkäystä

Juu 25 korkopistettä saatiin. Juju taitaa olla jälleen viestissä. Vielä viime päätöksessä “The Committee anticipates that some additional policy firming may be appropriate in order to attain a stance of monetary policy that is sufficiently restrictive to return inflation to 2 percent over time.”. Nyt tämä on tyystin hävinnyt, ja todetaan vain, että: "In determining the extent to which additional policy firming may be appropriate to return inflation to 2 percent over time, the Committee will take into account the cumulative tightening of monetary policy, the lags with which monetary policy affects economic activity and inflation, and economic and financial developments. "

107 tykkäystä

Keskuspankki on siis siirtynyt vahvaan carpe diem -rahapolitiikkaan, jossa katsotaan hetki hetkeltä, mihin talous on menossa, ja vasta sitten ihmetellään rahapolitiikan linjaa.

71 tykkäystä

Puheet ratkaisee, miten markkinat lopullisesti reagoi. Kuten aina.

22 tykkäystä

Jos korkohuippu on tässä, korkokehitys menee kuten maaliskuun ennusteissa povattiin. Nähtäväksi jää, onko ohjauskorko vielä 2024 lopussa selvästi yli neljän prosentin, kuten avomarkkinakomitea ennusti.

42 tykkäystä

Jep, yleensä menee niin että ensin tulee teksti, markkinat sekoilee edestakaisin jonkin aikaa mikäli teksti oli odotettu, sen jälkeen pulkkaillaan loivasti alamäkeen kunnes puheet alkavat, sitten sekoillaan edestakaisin joka sanaan tarttuen kunnes Q&A on päättynyt ja sen jälkeen nähdään oikeasti miten markkina reagoi.

Ja seuraava markkinoiden kiinnostus on taatusti “noh, millois leikataan?”. Q&Assa voisin arvata jonkun tätä kysyvän jonkinlaisin sanankääntein…

Tällä hetkellä markkina muistaakseni ennustaa että heinäkuussa tulisi ensimmäinen koronleikkaus mutta tämä tietty on saattanut jo liikahtaa, en ole ihan äskettäin kurkannut.

23 tykkäystä

Voisko tämän laskea hieman ikäväksi tiedoksi markkinoille, koska markkinat yleensä pitävät ennustettavuudesta?

Ei sillä, että keskuspankki tulisi olemaan tai olisi ollut kykenevä ennustamaan taloutta.

Mielenkiintoista siis seurata tullaanko tuota tarkentamaan.

7 tykkäystä

JPowin turinatuokio, alkaa vartin päästä.

14 tykkäystä