Pörssien suunta (Osa 3)

Juha Variksen tviitti kertoo, että nyt on syytä juhlaan. :slight_smile:

54 tykkäystä

The Stock Market Is Soaring. Here’s How High the S&P 500 Could Go.

Nov 14, 2023 10:21 am EST

Now,

The stock market is getting a jolt from the inflation report. This isn’t the kind of rally that will likely peter out—believe in this one.

](S&P 500 Index Overview (SPX) | Barron's), at a tick under 4500, is moving above key levels, an encouraging sign. Earlier this year, sellers had repeatedly come in at the so-called “resistance level” around 4400 to knock the index lower. They were concerned about rising interest rates and their impact on the economy. Tuesday’s gains suggest those concerns are fading a bit.

To be sure, the next level of resistance is around 4500. It will be key to see if the index can hold that level for a while, or if sellers will return to bring it lower again. For now, the S&P 500 is holding strong at just under 4500.

  • The sudden surge of buyers indicates that more gains seem likely. If the S&P 500 can stay around its current level for a few days, momentum could possibly take it above its 2023 intraday high of 4607, hit in July.

  • That comes after data showed the consumer price index rose 3.2% year over year in October, coming in slightly lower than economists’ expectations and moderating from September’s 3.7% rise. With the Federal Reserve’s goal to bring inflation to 2%, Tuesday’s numbers solidify the expectation that the central bank can keep interest rates steady, instead of further increases to cool the economy.

  • The data could even mean the Fed will cut rates within the next year or so—only making stocks even more attractive.

9 tykkäystä

EUR-SEK näyttää myös puhkaisseen juuri 200 päivän SMA alaspäin (keltainen viiva). Kuten eräässä pörssipäivässä n. kuukausi takaperin spekuloitiin, näkevät isot pojat usein pohjolan yhtenä kokonaisuutena ja siinä suhteessa kruunun kääntyminen vahvistumaan päin voidaan nähdä edellytyksenä, että näitä isoja rahastoja kiinnostaisi pohjoismaiset markkinat jälleen

Oliskos tuossa jonkinlaista H&S kuviota huipulla tulossa…

62 tykkäystä

Varteissa usein nostamani talousalue on Kiina, koska se on niin tärkeä monelle suomalaiselle ja eurooppalaiselle investointivetoiselle firmalle.

Yhdysvallat ohjaa maailman rahapolitiikkaa, Kiina monen firman tuloksia.

Likviditeettitilannetta on kohennettu jo tovin, ja näin tehtiin jälleen:

“This was accompanied by a 600 billion yuan ($82.7 billion) liquidity injection by the People’s Bank of China, as it left medium-term lending rates unchanged. The liquidity injection was aimed chiefly at shoring up sluggish economic growth by encouraging more lending in the country.”

Narulla työntäminen ei tunnetusti ole tehokasta, mutta se voi torpata kiinteistökriisin leviämistä muualle talouteen.

Rohkaisevasti yksityinen kulutus, minkä osviittana toimikoon vähittäismyynti, elpyi lisää:

Michael kävi lyhyesti X:ssä kasvun laatua läpi.

“Growth, in other words, was moderate but the quality of growth is improving, after deteriorating so much last year. It is driven a little more by consumption than by non-productive investment, although there still is too much of the latter and too little of the former.”

Kävin esim. tässä jaksossa Kiinan likviditeettiä ja elvytystä läpi vähäisen.

31 tykkäystä

Tässä ois ihan perinteinen Päiväkauppaiden kerhon jakso. :slight_smile:

@Tuomas_Tuominen ja @Jukka_Lepikko höpisevät markkinoista ja Finnair-treidist.

0:00 Intro 0:46 Pörssit nyt 16:28 Markkinakatsaus 28:09 Kurkistus salkkuihin

16 tykkäystä
47 tykkäystä

Kerrankin jotain myönteistä Euroopan taloudesta? EU:n vapaakauppasopimukset ovat osoittautuneet tehoikkaiksi, ja vapaakauppasopumusten kautta käydyn kaupan arvo on kasvanut viime vuodesta jopa 33%. kaupan arvo ylitti ensimmäistä kertaa kaikkien muiden maiden kanssa käydyn kaupan arvon.

Kaiken järjen mukaan tämän tulisi loppupeleissä ja muista talouden haasteista huolimatta edistää EU:n kaupankäyntiä sekä eurooppalaisen yritysten kasvua. Lisää talouskasvua ja työpaikkoja sekä helpotusta inflaatiopaineille(?)

EU:n kauppa vapaakauppasopimusten kautta ylitti viime vuonna 2 biljoonan euron rajan | Yle Uutiset teksti**

18 tykkäystä

Puhuvien päiden joukossa on viime aikoina kuulunut soraääniä siitä, että tällä hetkellä hyvät tulokset on perustuneet kulujen karsimiseen - ei kasvaneen liikevaihdon kautta tapahtuneiden voittojen kasvun kautta. Tämähän ei tietysti ole hyvä asia jenkkien taloudelle, jos näin olisi ja saattaisi alkaa näkymään kursseissa, jos katsotaan arvostustasoja tällä hetkellä ja tähyillään ensi vuoteen.

23 tykkäystä

Niin, toisaalta kannattavuuden puolustaminen palkitaan kun talous taas selkenee ja marginaalit levenevät liikevaihdon mukana.

Nythän liikevaihdot ovat kasvaneet viime kvartaaleina SP500:ssa, mutta tulokset laskeneet eli juuri kannattavuudet otti osumaa. Sinänsä ymmärrettävää että nyt mennään hetki toisin päin.

20 tykkäystä

Pari kuvaa eilisiltä Sijoitusmessuilta.

Nordic West Office on tehnyt skenaariot bisnesympäristöstä tulevaisuuteen.

Ei tarvitse paljon arvata, että onko ‘Polycrisis’ myrkkyä osakemarkkinoille. Alemmassa kuvassa mahdollisia elementtejä.

Muistutus, että mustia joutsenia eivät ole kuolleet sukupuuttoon, ja osan niistä voi bongata etäämmällä horisontissa tai sen takana.


23 tykkäystä

Hallinnon sulkua ei ole tulossa. Tammikuun puolessa välissä sama teatteri uudestaan.

3 tykkäystä

Tech imee hyvin rahaa, 40 mrd USD per viikko, rolling 12kk. D > S → +++

6 tykkäystä

Tässä on @Marianne_Palmu:n Sijoittaja 2023 -tapahtumassa pitämä esitys. :slight_smile:

12 tykkäystä

Tuloskausi alkaa olla paketissa ja Juhalta tulikin eilen tuloskauden yhteenveto, niin palaan nyt tähän ennen tuloskauden alkua laittamaani kyselyyn foorumilaisten ennakko-odotuksista. :smile:

Foorumilaisten odotukset ennen tuloskautta:

Toteuma tuloskauden jälkeen:

Tämän perusteella parviäly oli yllättävänkin hyvin oikeilla jäljillä, ainakin eniten ääniä saaneiden vaihtoehtojen perusteella. :sunglasses: Liiketuloksen suhteen äänet kallistuivat ehkä aavistuksen liikaa pessimismin puolelle, mutta kaiken kaikkiaan tuloskausi oli aika hyvin linjassa foorumilaisten odotuksien kanssa! :clap:

40 tykkäystä

Sijoittaminen on pitkästä aikaa helppoa. Osakkeet ovat pääosin halpoja. Ja jos osakkeet eivät maistu, saa talletuskoroista tai korkorahastoista tuottoa nykyään. Tai jos ei halua ottaa enempää riskiä kasvuyhtiöissä, pörsissistä löytyy yli 7 % osinkotuoton yhtiöitä läjäpäin.

Näin helppoa ei ole ollut moneen vuoteen.

Muutama kuvaaja aamun Vartista liittyen aiempaan inflaatiodataan.

Tiistain inflaatiodata oli rohkaisevaa (USAn kuluttajahintaindeksi nousi enää 3,2 % vuositasolla lokakuussa), mutta matkaa alas riittää vielä. Tässä on Atlantan Fedin sitkeän tai tahmean inflaation mittareita. Nopeasti muuttuvien hintakategorioiden nousu on tosiaan muuttunut deflaatioksi. Mutta toisaalta annualisoituna viim. 3kk pohjainflaatio on noussut takaisin 5 % tasolle.

Sitkeän inflaation puolesta puhuu myös palkat, jotka edelleen nousevat nopeammin tai samaa tasoa kuin edellisten syklien huipussa. Tämä ei sinänsä ole paha asia, koska eriarvoisuus laskee ja kulutusvoima kasvaa nyt kaikilla. Mutta, samaan aikaan se tekee tietysti inflaatiosta tukevampaa ja ruokkii korkeampia korkoja. Jos työmarkkinan heikentyminen jatkuu, tähän voi tulla muutos.

Vaikka markkina odottaa ohjauskorkojen huippujen jääneen taakse, korot laskevat hitaasti. Vielä 2-3 vuodenkin päästä Fedin ohjauskorko olisi vajaa 4 %. EKP:lla vastaava taso on 3 %. Korkeammat, jos ei nyt korkeat, korot ovat tulleet jäädäkseen toistaiseksi.

Vielä muistutuksena, miten korkealla inflaatiolla on historiallisesti ollut tapana tehdä pari huippua.

Mikäli uskoo korkeampien korkojen ja pomppivan inflaation jatkuvan, arvo-osakkeet, raaka-aineet, pankit/muut koroista hyötyvät epelit yms. eivät välttämättä ole pöllöin paikka katsoa salkkuun seuraavia täytteitä.

68 tykkäystä

Tässä Makrovilkaisussa on paljon kaikkia hienoja ja hyödyllisiä käppyröitä samassa paketissa, kannattaa ehdottomasti vilkaista. Ei ollut timanttia kannessa, joten on ilmeisesti kaikkien luettavissa. :slight_smile:

Ihan kaikkia käppyröitä en sisäistänyt johtuen itsestäni, mut ajan kanssa tajuan nekin. :cowboy_hat_face:

Eurooppa vaappuu taantuman kynnyksellä. Inflaatioindikaattorit siirtyneet tummanpunaisista hailakan sinisiksi, suunta on keskuspankkien ja yksityisen sektorin kannalta oikea. Rahoitusoloissa nähty Yhdysvalloissa pientä kiristymistä, reaalikoroissa käänne laskuun. Kiinan vähittäismyynnin luvut ovat parantuneet, mutta asuntohintojen lasku heikentää kotitalouksien näkymää. Jatkossa säännöllisesti julkaistava Makrovilkaisu tarjoaa sijoittajalle katsauksen keskeisiin talousindikaattoreihin.

EDIT:

Anteeks, mun moka; onkin premiumin takana, katsoin väärästä näkymästä! :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

Kyllä se on timantilla varustettu, eli paketti vain premium-tilaajille. :slight_smile: mutta kiitos, yritän kehittää ja laajentaa vilkaisua jatkuvasti

6 tykkäystä


Kuten aikaisemmin kommentoin, valuuttojen osalla weekly on hyvä aikajänne katsomaan trendiä ja nyt tehtiin weekly down trend change. Tosin jos kääntyy ylöspäin, tämä oli vain tilapäinen häiriö.
Mutta jos tuo H&S tuosta aktivoituisi, laitoin tuohon sen measured move tavoitteen näkyville, 10.83263.

20 tykkäystä

Heippa! Kävin läpi TS Lombardin analyyseja ja poimin sieltä muutaman herkullisen käppyrän torstai-iltaan tutuista aiheista.

Ensinnäkin, USA:n työmarkkina (taas kerran). Oikealla kuvio näyttää hyvin työmarkkinan kysynn’n ja tarjonnan välisen epätasapainon, joka tosin on ollut selvästi helpottumaan päin. Vasemmalla kuvattu Sahmin sääntöä, joka on tyypillisesti ennustanut taantumaa. Kuten näkyy, työttömyysasteen nousu ei vielä ole lähellä “hälyttäviä” tasoja.

Vernerikin on puhunut tulostaantuman päättymisestä Yhdysvalloissa ja siltä näyttää näidenkin perusteella. Kuitenkin korkeat korot kurittavat pieniä yhtiöitä suhteessa enemmän kuin suuria.

Ja kyllä muuten nousevat myös julkisen velan hoitokustannukset.

Mutta onko tämä ongelma? Ei niin kauan kuin velkaantuminen on kestävää, eli talouskasvu ylittää maksetun koron (g>r). Kuten ao. kuviosta näkyy, 2010-luvulla näiden kahden erotus oli negatiivinen, kun deflatorinen finanssipolitiikka painoi sekä talouskasvua että korkoja. Aktiivinen finanssipolitiikka, jota ainakin Yhdysvaltoihin povataan, voi sen sijaan sekä vauhdittaa BKT:n kasvua että nostaa korkotasoa. Missä suhteessa tämä tapahtuu, nähdään ajan kanssa, mutta kasvupyrähdys olisi tervetullut velkaantumisenkin näkökulmasta.

30 tykkäystä

Hyvien käppyröiden perään Walmartin toimarin huomio deflaatiosta.

Walmartin osake laskussa 7 % muutenkin varovaisten kommenttien jälkeen. Ilmeisesti lokakuun lopussa kulutus alkoi hyytymään.

Tärkeä lisäys:

Inflaation jäähtymisen puolesta puhuvat kommentit, datapisteet ja havainnot ovat periaatteessa osakkeille hyviä, koska korot laskevat.

Mutta! Jos ne menevät överiksi eli ne viestivätkin talouden täyshyytymisestä, ne menevät negatiivisen puolelle koska taantuman ilmeisyys kasvaa. Se taas iskee tuloksiin.

52 tykkäystä