Pörssien suunta (Osa 3)

Mielenkiintoista: Lagarden mukaan PEPP-toimien aikataulu ei ole sidoksissa ohjauskoron muutoksiin. Mahdollista on siis sekin, että ohjauskorkoja lasketaan ja samanaikaisesti tasetta supistetaan. Tämä avaa mahdollisuuden myös korkolaskuille ennen kesää. Mikään ei Lagarden puheissa kuitenkaan siihen viittaa.

29 tykkäystä

EKP:n ei tosiaan tarvitse voittaa vaaleja ensi vuonna… Tässä hyvin tiivistettynä tapahtumat:

65 tykkäystä

Ei tullut joululahjoja Lagardelta, kuten Fedin kokouksessa eilen. Tässä kommenttia päätöksestä jossa tuon hieman eri näkökulmia palkka- ja talouskehityksestä esiin. Kiitos mukanaolosta ja kivaa loppuviikkoa :slight_smile:

82 tykkäystä

OP:n Hännikäinen kertoo ajatuksiaan EKP:n hommista. :slight_smile:

EKP piti korkopolitiikkansa ennallaan, mutta nopeutti hienoisesti taseen alasajoa ensi vuoden jälkimmäisestä puoliskosta alkaen. EKP painotti sisäsyntyisten hintapaineiden sitkeyttä ja ennustaa pohjainflaation pysyvän liian kovana. Lyhyen aikavälin kasvukuva on vaisu ja riskit alasuuntaisia. Odotamme EKP:n jatkavan vielä tovin tarkkailuasemissa, mutta ennakoimme koronlaskujen käynnistyvän kesäkuussa. Riskit ovat kallellaan aiempaan laskuun.

14 tykkäystä

Tiedättekö sen fiiliksen, kun karhumarkkinassa indeksi laskee 35 % ja mediaaniosake yli 50 %. Ja silti vaan odotat sitä “oikeaa romahdusta”, jota ei koskaan tulekaan.

Siltä perma beareista nyt taas tuntuu.

Mut hei, varmaan löytyy taas syyt X ja Y, minkä takia tää on double top ja oikea romahdus alkaakin… ihan milloin hyvänsä!

Todennäköisempää on kuitenkin, että ensi vuosikin pörsseissä noustaan. Tulokset kasvaa taas kovaa vauhtia ja korot laskee. Se on erittäin hyvä ympäristö osakkeille.

154 tykkäystä

Nyt siintää horisontissa uusi uhka, deflaatio.

6 tykkäystä

Asiantuntija olisi voinut nimetä keinoja millä tuohon jouduta.

1 tykkäys

Tommosia poimin jutusta:

”Eihän Euroopan väestönkasvu tai talouskasvu puolla mitään kovaa inflaatiokehitystä.”

Myös Heikkilä toteaa, että ”Japani on vaarallinen esimerkki”, kun katsoo väestökehitystä ja ikääntymistä.

Eli ilman työikäisen väestön kasvua ei ole talouskasvua ja kysynnän hiipuessa hinnat laskisivat.
Vastakkainen mielipide on se, että työikäisen väestön supistuminen kiihdyttää palkkainflaatiota.

Melkein jännittää että kumpi näkemys voittaa…

7 tykkäystä

Pääasiallinen talouskasvun veturi ei ole ollut pariin sataan vuoteen väestönkasvu vaan teknologia. Toki väestönkasvu auttaa siinä, mutta esim Japanin väestö vähän yli triplaantui 200 vuodessa (1800 → 2000 40M → 128M yms), ja talous kasvoi kyllä huomattavasti enemmän.

2 tykkäystä

Nyt taitaa olla se nousumarkkinan (alku-)vaihe, missä naureskellaan karhuille. :smiley:

Seuraava askel osakkeiden kannalta, nousumarkkinan ollessa päällä jo yli vuoden maailmalla, on tuloskasvu. Se onkin nytkähtämässä liikkeelle, ehkä yskien mutta kuitenkin, Q3:sen perusteella.

Alkuvaiheessa nousua arvostuskertoimet tuppaavatkin nousemaan, kun osakkeet ennakoivat tuloskäännettä. Seuraavaksi korkeahko ~20x P/E pitäisi vähän laihtua kun tulokset kimpoavat:

Jep, tähän on molemmin puolin niin perusteltuja näkemyksiä että on vaikea sanoa. Sijoittajana voi tietysti varautua esim. suosimalla yhtiöitä, jotka pärjäävät palkkainflaatiossa.

Tämän lisäksi toimituskejtujen riskitasoa lasketaan hissukseen, mikä tuo tuotantoa takaisin länteen.

Demografian lisäksi inflaatiosta tekee ajanmyötä pomppuisampaa ilmastonmuutos ja sen vaikutus toimitusketjuihin. Ukrainan sota on hyvä muistutus miten sodat ja konfliktit voivat ruokkia inflaatiota. Maailma ei näytä kiihtyvän lämpenemisen ja toisaalta kiristyvän globaalin geopoliittisen tlanteen myötä menevän ainakaan vakaampaan suuntaan. Korothan voi nyt laskea nopeastikin, mutta olisin vähän varovainen seuraavien inflaatioyllätysten suhteen.

52 tykkäystä

https://www.macrotrends.net/countries/EUU/european-union/gdp-gross-domestic-product

Tuosta EU alueen bkt käyrää. Ei oo noussut 2008 jälkeen vaikka teknologia kehittynyt valtavin harppauksin.
Väkiluku ei ole enää kasvanut ja työikäisten määrä laskenut.

5 tykkäystä

Eurooppa on aika pitkälti ollut teollisuuden varassa joka ei tee juttuja parhaiten teknisesti. Jenkkifirmat ja kiinalaiset ovat esim alkaneet syödä autobisnestä, ja on vaikea nähdä miten esim Saksan hiilen innokas käyttö on esimerkki teknologiajohdosta. Lisäksi kehittyvät maat ovat vieneet helpompia bisneksiä.

Aika moni muukin asia on tullut rapakon takaa jälkijunassa.

Voi toki olla että täällä tehdään jotain maailman parhaiten hetken mutta pian se myydään ei euro omistajille.

5 tykkäystä

Automaation ja robotiikan kasvun ajuri on kysynnän kasvu. Tuotantoa pitää lisätä ilman että työntekijämäärä kasvaa. Kun kuluttajat vähenee ei tarvetta tuotannon lisäämiselle ole ja siksi perusteet investoinneille puuttuu.
Kaukoidässäkään ei kuluttajien määrä kasva, mutta tuotannon tehostamiselle oli tilausta koska sieltä käsin alettiin tyydyttämään myös muun maailman tarpeita. Nyt näyttää että kasvu hiipuu sielläkin.

Ei toteutunut Nordean pääekonomistin toive. Seurataan FEDiä niin pitkään kun puhuvat koronnostoista, mutta ei perhana mitä me nyt tehdään kun ne alkoivatkin puhua laskuista. Ööh koitetaan nyt vaan sanoa että on riskiä vähän joka suuntaan - ehkäpä markkinat uskoo että me ollaan edes jollain tavalla tilanteen tasalla. Ja ei me voida kertoa mitä dataa me katsotaan, kun silloin me ei voida enään epämääräisesti vedota niihin.

Btw. voitaisko me ennemmin vaikka jutella siitä miten poikani menetti kaiken sijoittaessaan kryptoihin, pliis.

27 tykkäystä

Tuosta alemmasta kuvaajasta näkee hyvin millainen ero syntyi, kun Fed reagoi finansikriisiin huomattavasti nopeammin kuin EKP. Toivottavasti samoin ei käy tälläkin kertaa.

Tämä sanottuna, rahoituskustannukset eivät ole mikään ihmepilleri tuottavuuteen. Samasta kuviosta näkee ettei nollakorkokausi saanut tuottavuutta mihnkään nousukiitoon tällä puolen Atlanttia. Tarvitsisi tehdä vähän rakenteellisiakin uudistuksia?

13 tykkäystä

Palauttelen välillä itseäni ja katson isossa kuvassa asioita. Tulee usein zoomailtua turhan tarkasti ja jää ostamatta herkästi kun ”noussut jo liikaa”

45 tykkäystä

Risto Murrolta mielenkiintoinen tviitti seitsikosta. :slight_smile:

Goldman ennustaa S&P 500 -indeksin nousevan vuoden 2024 lopussa 5100:aan, 8 % nykytasoa korkeammalle, tukevana tekijänä hidastuva inflaatio ja matalat reaalikorot.

34 tykkäystä

Laitoin Pentti Jokisen tviittiketjun kokonaan tähän, luulen, että kiinnostanee ketjun seuraajia. :slight_smile:

36 tykkäystä

Juha Variksen mielenkiintoisia tviittejä usalaisten omistuksista.


Tässä on vielä @Sauli_Vilen:in näkemyksestä Hesulin bördestä. :slight_smile:

18 tykkäystä

Muutama kuvaaja Aamun Vartista.

EKP ei koronlaskuja luvannut, mutta markkina röyhkeästi vaatii niitä silti. :smiley: Parin vuoden päästä ohjauskoron odotetaan olevan jo alle 2 %! Euroalueen taantuman partaalla keikkuva talous ja jäähtyvä inflaatio ruokkii näitä odotuksia.

VTV:n suhdannelämpökartta kertoo oleellisen Suomen talouden tilasta. Käytännössä kaikkialla jäähtymistä, kuin 2010-luvun vuosien tapaan.

Suomelle EKP:n koronlaskujen pitäisi tulla piristyksenä.

Tämä suttuinen kuvaaja on hauska. Se käytännössä implikoi, vientitalouksien viennin perusteella, maailman teollisuuden pohjanneen.

Joskin syklisille osakkeille tämä uutinen on jo ennakoitu. Onhan kotipörssissäkin Cargotecit, Konecranesit ja Wärrert pohjanneet jo yli vuoden päivät sitten.

Siten talouden kääntyminen lähinnä validoi näiden nousun järkevyyden.

44 tykkäystä