Pörssien suunta (Osa 3)

Éuroopan talousveturi yskii edelleen
Gross domestic product (GDP), 4th quarter of 2023
-0.3% on the previous quarter (price, seasonally and calendar adjusted)
-0.4% on the previous year’s quarter (price adjusted)
-0.2% on the previous year’s quarter (price and calendar adjusted)

14 tykkäystä

Juu Saksa vajosi tekniseen taantumaan Q4:llä. BKT supistui odotetusti 0,3 % edellisestä kvartaalista ja Q3:lla laskua oli 0,1 %. Muualla eurotalouksissa tilanne ei näyttäisi olevan yhtä heikko, sillä op-indekseistäkin näkyi, että talous köhii nyt Saksassa ja Ranskassa, mutta muualla nähdään kasvua.

35 tykkäystä

Mietin onko tämä oikea ketju mutta saan tästä lyhyestä uutisesta kaksi pointtia liittyen pörssien yleiseen suuntaan.

https://www.wsj.com/business/earnings/ups-to-cut-12-000-jobs-as-delivery-business-slows-d832f1d2?mod=hp_lead_pos1

Ensinnäkin, UPSin kokoinen logistiikka leikkaa, mikä kielii heikkoudesta.

Tämä on mielenkiintoinen nosto ylemmästä WSJ:n uutisesta taas liittyen tekoälybuumiin. Konkreettisesti aiotaan korvata teknologialla tämä 12 000 leikatun managerin tarve:

"UPS has around 85,000 workers in management. Chief Executive Carol Tomé said that the company is using artificial intelligence and other new technologies to boost its operations. "

24 tykkäystä

OP:n Olavin tviitti kansainvälisen valuuttrahaston kasvuennusteista:

@Jukka_Lepikko:ltä mielenkiintoinen tviitti liittyen USA:n inflaatiokuvioihin:

Tässä olisi vielä Sijoittaja.fi:n juttu alkaneesta globaalista tuloskaudesta. Jutussa ei ole muuria.

Alaotsikot:

  1. S&P 500-indeksin tuloskasvulle kovat odotukset
  2. Tuloskauden startti odotuksia pehmeämpi
  3. Riskinä tuloskasvun puute
  4. Suuret teknoyhtiöt ratkaisevat tuloskauden suunnan

Tähän mennessä tuloksensa julkaisseet yhtiöt ovat FactSetin mukaan keskimäärin alittaneet ennusteet 5,3 prosentilla, kun historiassa (5v) tulokset ovat ylittäneet odotukset noin 8,5 prosentilla. Tällä hetkellä näyttääkin, että viime vuoden lopulla analyytikoiden ennustama tuloskasvu jää haaveeksi. Jos lasketaan yhdistetty tuloskehitys jo raportoiduista luvuista, sekä tuloksensa myöhemmin julkaisevien yhtiöiden ennusteista, saadaan S&P:n Q4-tuloskasvuksi -1,4 prosenttia vertailukauteen verrattuna.

19 tykkäystä

Jotkut saattavat ajatella, että alla olevan kuvaajan esittämä kehitys ei ole kestävällä pohjalla.

Mites nyt mahtaa mennä; massilla työpaikkoja ja talouskasvua sekä mitä myöden muutkin asiat kuntoon vai meneekö se pitkässä juoksussa liialliseen velkaantumiseen ja taloudellisiin ongelmiin, joka taas kostautuu hyvinvoinnissakin.

Only God knows.

Sijoittaminen What GIF by Inderes

Minun mielestäni perinteitä pitää kunnioittaa… :rage:

Meneeköhän markkinat ja iso osa sijoittajista masistunnelmissa kuuntelemaan huomisia tai siis tämän päiväisiä höpinöitä (kello on 1.20).

Odotukset eivät ole erityisen korkealla.

:eagle:

:dove:

20 tykkäystä

Huomenta!

The Federal Reserve System eli FED julkaisee tänään korkopäätöksen kello 21.00 ja tässä ketjussa Economist at Inderes @Marianne_Palmu on juontamassa tätä draamaa. Erilaiset asiapitoiset lisäarvoa antavat ajatukset, kommentit ja kysymykset ovat varsin tervetulleita. :slight_smile:

Tässä on linkkejä erilaisiin ketjuihin, mihin voi laittaa viestejä, jotka eivät sovi välttis tähän ketjuun.

  1. Kepeämmät heitot tänne:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-kahvihuone-osa-8/
  2. Kurssien heiluntaa saa ihmetellä alla olevassa ketjussa:
    Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 3)
  3. Päivän päättömästi liikkuvia pördeliikkeitä voi paheksua täällä:
    Pörssin päiväliikkeet ja korjaukset (Karhunpesä & Härkätaisteluareena)
  4. SIJOITUSmeemit tänne:
    https://keskustelut.inderes.fi/t/inderesin-sijoitusmeemiketju/

Ennen illan tapahtumaa kandee lukea Mariannen eilen kirjoittama makrokatsaus:

Laittakaa hälytys kännykkään ja olkaa täällä paikalla viimeistään kello 20.55, vaikka toki vähän myöhemminkin ehtii mukaan.

Tervetuloa! :slight_smile:

Jerome Powell Money Printer GIF Jerome Powell Powell Money, 55% OFFimage

58 tykkäystä

Laitellaanpa Nordean viimeisin tutkimustulos tänne, vaikka kokonaisuuden osalta hieman liikutaankin kahvihuone-materiaalin puolella. Nordean tutkimuksen mukaan sijoitussummat ovat vähentyneet merkittävästi parin vuoden takaisesta ja näin piensijoittajien rahaa virtaa vähemmän pörssin puolelle kuin aikaisemmin. :point_down:

"Kaksi kolmesta suomalaisesta toteaa mahdollisuutensa säästää tai sijoittaa heikentyneen yleisen kustannustason nousun vuoksi, selviää Nordean teettämästä tutkimuksesta. Vuositasolla sijoitetaan 3000 euroa (mediaani), mikä on merkittävästi vähemmän kuin vastaavassa tutkimuksessa vuonna 2021, jolloin yleisin summa oli 3981 euroa. Säästämisellä tavoitellaan nyt aiempaa enemmän taloudellista puskuria pahan päivän varalle. Yhä useampi kokee sijoitustietämyksensä riittämättömäksi.

Kaikista suomalaisista 37 prosenttia kertoo, että heidän mahdollisuutensa säästää tai sijoittaa ovat heikentyneet melko tai erittäin paljon. Naiset kokevat näin miehiä useammin. Oman taloustilanteen heikkeneminen on noussut (+7 %-yksikköä) suurimmaksi huolenaiheeksi varojen menettämisen rinnalle niiden joukossa, jotka sijoittavat. Vuoden aikana säästämistään oli vähentänyt 23 prosenttia ja lopettanut 4 prosenttia.

Naiset sijoittavat vuodessa keskimäärin 2000 euroa, kun taas miehet laittavat sijoituksiin puolet enemmän eli 4000 euroa. Suomalaisista 20 prosenttia ei säästä tai sijoita lainkaan. Siihen ylivoimaisesti suurin syy on rahan puute, joka mainitaan esteenä merkitsevästi useammin (+7 %-yksikköä) kuin vastaavassa kyselyssä vuonna 2021."

Minkälainen on tilanne Foorumilla?

Lisäätkö nyt rahaa sijoituksiisi kuukausittain keskimäärin enemmän, saman verran vai vähemmän kuin vuonna 2021?
  • Enemmän
  • Saman verran
  • Vähemmän
0 äänestäjää
4 tykkäystä

Saksan inflaatio alle odotusten:

“German consumer price inflation dropped to 2.9% year-on-year in January 2024, down from 3.7% the previous month and falling short of the market consensus of 3.0%, a preliminary estimate showed. It was the lowest rate since June 2021, driven by a slowdown in goods inflation (2.3% vs 4.1% in December). Within goods, energy costs fell by 2.8%, following a 4.1% surge in December, and food inflation cooled to 3.8% from 4.5%. Meanwhile, services prices rose at a faster pace (3.4% vs 3.2%). The core inflation, which excludes volatile items such as food and energy, declined to 3.4% in January, reaching the lowest rate since June 2022. source: Federal Statistical Office

47 tykkäystä

Ja jenkeissä työpaikkoja selkeästi alle odotusten. Nyt ne ohjauskorot laskuun, kiitos.

38 tykkäystä

Traders’ Club

Pääosissa @Jukka_Lepikko ja @Tuomas_Tuominen

USA:n osakemarkkinoilla on nähty poikkeuksellisen vahvaa nousua alkuvuodesta. Tarkoittaako tämä, että kasvun eväät on nyt syöty ja loppuvuodelle on luvassa heikompia tuottoja? Vai ollaanko sittenkin vasta härkämarkkinan alkutaipaleella? Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö ja Nordnetin tuottaja Tuomas Tuominen luovat jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä peliliikkeistä omissa salkuissaan.


0:00
Intro 1:18 Pörssit nyt 14:56 Markkinakatsaus 27:33 Kurkistus salkkuihin

23 tykkäystä

Jos katsoo vain mekaanisesti työttömyyslukuja, niin 2008 aikaan Fed alkoi laskea korkoa vasta kun työttömyys oli 10 %. Dotcomin aikaan työttömyys piikkasi 6,3 %:ssa, ja 90-luvun alussa 7,8 %.

USA:n työttömyys on tällä hetkellä 3,7 % eli pelkästään sillä mittarilla ei koronlaskut ole ajankohtaisia - ainakin siltä vaikuttaa kun vertaa historiaan :slight_smile:

22 tykkäystä

Hyvää iltaa, foorumilaiset!

Federal Reserven korkopäätös on luvassa piakkoin, ja näytelmän kulku on hyvin samankaltainen kuin viime torstaina EKP:n korkopäätöksessä. Ohjauskorkojen odotetaan pysyvän ennallaan 5,25-5,5 %:n vaihteluvälillä eikä talousennusteista julkaista, joten siinä mielessä on kyseessä “välikokous”. Mielenkiintomme lepääkin kokouksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ja siinä, mitä keskuspankin kulisseissa jo häärätään. Viime kokouksessa pääjohtaja Powell myönsi, että hiljaisuus rahapolitiikan keventämisen suhteen on rikottu. Ohjauskoron laskuja sivuttiin kokouksessa ennusteiden laadinnan yhteydessä, kun aiemmin niitä ei edes ajateltu. Vahva signaali tuolloin oli, että Fed aloittaa ohjauskoron laskut jo ennen kuin inflaatio hidastuu kahteen prosenttiin.

Nyt luonnollisesti odotetaan vahvistusta tälle näkemykselle ja lisävihjeitä siitä, lasketaanko korkoja jo maaliskuussa. Edelleen FedWatchin antamat todennäköisyydet maaliskuun kokoukselle ovat lähes tasan sen suhteen, lasketaanko korkoa ensimmäisen kerran vai ei. Odotukset voivat siis illan jälkeen heilahtaa suuntaan jos toiseenkin. Bloombergin kokoamassa hyvässä havainnollistuksessa näkyy, miten pohjainflaatioennusteet ovat linjassa koronlasku per kvartaali -näkemyksen kanssa.

63 tykkäystä

Ja signaalit korkojen laskusta ovat erityisen tärkeitä myös eurotalouksille. EKP tuskin haluaa lähteä ohjauskoron laskuihin ennen Fediä, sillä se heikentäisi euroa ja lisäisi paineita tuontihintainflaatiolle. Siksikin Powellin puheita kannattaa kuunnella tarkkaan.

44 tykkäystä

Ennallaan pysyivät korot. Katsotaanpa tiedotetta.

70 tykkäystä

Fedin näkemys taloudesta näyttää muuttuneen aavistuksen parempaan suuntaan kuin joulukuussa (Recent indicators suggest that economic activity has been expanding at a solid pace). Q4:n hyvät talousluvut varmasti vaikuttivat asiaan. Työmarkkina on yhä keskuspankin mukaan vahva ja inflaatio hellittää, mutta on koholla. Näissä ei muutosta joulukuuhun.

77 tykkäystä

Näin noin vuosi Yhdysvaltain pankkikriisin jälkeen keskuspankki on myös poistanut vakuutuksen rahoitusjärjestelmän resilienssistä tiedotteen alusta (aik. The U.S. banking system is sound and resilient.). Huoli on siis ohi näiltä osin.

58 tykkäystä

Positiivinen signaali “…moving into better balance.”

33 tykkäystä

Ja tämän voi tulkita negatiivisesti: “The Committee does not expect it will be appropriate to reduce the target range until it has gained greater confidence that inflation is moving sustainably toward 2 percent.” eli vielä ei voida olla varmoja inflaation pysyvästä laskusta.

61 tykkäystä

Ensireaktion perusteella päätös oli pettymys, varmasti johtuen 1) siitä, ettei vahvempaa ohjeistusta annettu ja 2) koska koronlaskuja ei olisi tulossa ennen kuin inflaatio on lähempänä tavoitetta. Maaliskuun laskuodotuksia haluttiin varmasti tällä lauseella lykätä. Myöskään lisätietoja taseen supistamisesta ei annettu. Mutta katsotaan mitä Powell sanoo pian. Mikäli lehdistötilaisuuden informaatioarvo jää vähäiseksi, maaliskuun laskuodotuksia voidaan alkaa pyyhkiä pöydältä.

75 tykkäystä

Tässä lehdistötilaisuutta odotellessa pieni katsaus inflaatioriskeihin.

Fedinkin sanallinen muotoilu näyttää yleiseksi ongelmaksi keskuspankeissa olevan se, että skenaariota inflaation toisesta aallosta ei ainakaan haluta toteutuvaksi, ja ”mitä jos sittenkin” -ajattelu on vielä voimissaan. Epävarmuudesta inflaation suhteen kertovat myös IMF:n näkemykset tuoreessa talousennustepäivityksessä (laajemmin ennusteita käsiteltiin etenkin euroalueen näkökulmasta edellisessä makrokatsauksessa).

Inflaatioriskit ovat mainittu nimittäin sekä positiivisina että negatiivisina. Nimittäin nopeampi disinflaatio voi yllättää, jos madaltuneet polttoaineiden hinnat välittyvät laajemmin hintoihin, palkkapaineet hellittävät ja inflaatio-odotukset laskevat. Tämä skenaario antaisi keskuspankeille mahdollisuuden keventää rahapolitiikkaansa odotettua ripeämmin ja sanomattakin selvää, olisi se positiivista myös suomalaisille asuntovelallisille.

Negatiiviset riskit inflaatiokuvalle puolestaan tulevat tarjontapuolelta, nimittäin raaka-ainehintapiikkien ja geopoliittisten sekä sääriskien myötä. Jälkimmäisiin lähteenä voisi olla Punaisenmeren tilanteen kärjistyminen ja sitä kautta rajusti nousevat kuljetuskustannukset, ja makrokatsauksissakin mainittu El Niño -sääilmiö. Toistaiseksi kumpikin riski on pysynyt aisoissa, mutta niitä kannattaa seurata.

45 tykkäystä