Pörssien suunta (Osa 3)

Lukuja lähemmin tarkastelemalla näkee, mistä negatiiviset yllätykset tulevat. Ainakin asuminen nousee yhtenä tekijänä: ainakin Bloombergilla odotettiin, että siinä hintojen nousu olisi 0,4 %, nyt toteutunut 0,6 %. Muutoinkin palvelujen hintojen nousu on sitkeää edelleen, 0,7 % kk-tasolla ja 5,4 % vuodentakaisesta. Tämä ei varmasti riitä vielä Powellille.

59 tykkäystä

Tässä pikakommenttia inflaatioluvuista

29 tykkäystä

Tämä supercore-lukema (pohjahinnat ilman asumista) kertoo kyllä paljon inflaation tahmeudesta (lähde: Bloomberg)

22 tykkäystä

Näkyy mutinaa että tämä voi olla vain tammikuun piikki koska monet toimijat nostavat hintoja vuoden vaihteessa. Maaliskuun koronlaskun todennäköisyys kyllä taas tippui sen verran että harva enää jaksaa toivoa, mutta koronlasku toukokuussa on edelleen mahdollinen jos pari datapistettä lisää todistaa että kyse oli vain vuodenvaihteen “anomaliasta”.

33 tykkäystä

Näetkö millaista vaikutusta tällä EKP:n politiikkaan? Vaikea tosiaan muodostaa perusteltua skenaariota sille, miksi FED korkoja laskisi. Euroopassa mahdollisesti inflaatio tulee yllättämään (ainakin EKP:n) pehmeydellään. Joten kuinka suuri ongelma jenkkien vahvuus on tässä yhtälössä, pystyykö EKP lähtemään merkittävään laskusykliin yksin?

10 tykkäystä

Kyllä EKP:lla olisi nykyisten lukujen valossa enemmän syitä ohjauskorkojen laskuun kuin Fedillä, mutta eri asia on, saavatko ohjauskoron laskut siellä tarpeeksi kannatusta. Heikkoa euroa keskuspankissa tuskin halutaan tuontihintoja nostamaan, mutta odottamalla liian pitkään rahapolitiikassa voidaan mennä metsään. Kovin epäilen EKP:n kykyä aloittaa laskusykli, mutta toivon olevani väärässä.

62 tykkäystä

Tuo olisi kyllä ihan loogista, että vuodenvaihde tammi helmikuu olisi uudet hinnat 2024 laitettu, mutta ehkä ei korotuksia pitkin vuotta? Omalla alalla ainakin uudet tehdas hinnat tulee yleensä tammikuussa.

Tänä vuonna ei ole edes kaikilla hinnat nousseet. Suht maltiloista muuten.

1 tykkäys

Tuosta “shelterin” vaikutuksesta USA:n CPI:n on ollut juttua aina silloin tällöin. Kuten @Jukka_Lepikko on tuonut aika ajoin esiin, vuokrahintojen kehitys on ollut sellainen, että sen inflaatiota nostavan vaikutuksen pitäisi olla <2% raameissa.

Mitä seurasin Twitterin puolella keskustelua niin siellä “shelterissä” (CPI paino 36,191%) näkyisi olevan
-7,671% - vuokrahintojen kehitys
-1,338% - majoitushinnat
-26,769% - omistusasujien mielipide (kyselytytkimus) että paljollako luulet että joku vuokraisi asuntosi jos se menisi vuokramarkkinoille
-0,413% - asuntovakuutukset

OER - Owners Equivalent Rent -kysymys
“If someone were to rent your home today, how much do you think it would rent for monthly, unfurnished and without utilities?”

Aika mielenkiintoinen tapa määrittää maailman ykköstalouden rahapolitiikkaa jos >25% CPI:stä perustuu tähän kysymykseen…
Niin mielenkiintoinen, että mahdoinkohan ymmärtää tämän jotenkin väärin?

Linkin takana kyllä kerrotaan, että CPI:ssä ei näin ollen ole omistusasuntojen hintakehitystä, niitten parantamiskustannusten kehitystä, asuntolainojen korkokuustannusten kehitystä, kiinteistöverojen hintakehitystä, jne.

CPI program views owned housing units as capital (or investment) goods distinct from the shelter service they provide, and therefore not as consumption goods. Spending to purchase and improve houses and other housing units is treated as investment and not consumption in the CPI. Interest costs (such as mortgage interest), property taxes, real estate fees, most maintenance, and all improvement costs are part of the cost of the capital good and are also not treated as consumption items. These non-consumption costs of owned housing are out of scope for the CPI under the cost-of-living framework that guides the index.

https://www.bls.gov/cpi/factsheets/owners-equivalent-rent-and-rent.htm

15 tykkäystä

Kyllä Fed tietää tuon kysymyksen puutteellisuuden ja siksi he katsovat myös paljon, tai ainakin olen asiantuntijoilta lukenut, että he seuraavat esimerkiksi Core PCE:tä ja monia muita mittareita.

Ei siellä pönttöjä olla. :smiley:

Siksi myös markkinalla monet (kuten Vartit :face_with_monocle:) seuraavat eri core lukuja.

Sitten on vaihtoehtoisia eri tyyppisiä hintakategorioita seuraavia mittareita, kuten Atlantan Fedin “tahmea inflaatio” joka mittaa normaalisti hyvin hitaasti muuttuvien hintakategorioiden inflaatiota. Sekin on 3kk annualisoituna noussut viime kuukausina, siinä missä nopeasti muuttuvat hinnat vastaavasti laskevat:

25 tykkäystä

Blummalla oli juttua BofAn tuoreesta globaalista salkunhoitajakyselystä. “Ruuhkaisin treidi” on megateknot ja ylipäätään teknosektorin ylipaino on jälleen katossa. Huomatkaa miten salkunhoitajat onnistuivat alipainottamaan teknoja pohjilla.

26 tykkäystä

Suomessa on takana tuottojen puolesta pari vaatimatonta vuotta pörssissä ja huomioiden inflaatio, korkojen kehitys, valuaatiot, työllisyys ja likviditeetti olisin valmis tekemään seuraavanlaisen jokavuotisen ennustuksen pörssien suunnasta.

Pörssien suunta pitkällä aikavälillä todennäköisesti on ylöspäin riippuen talouden kehityksestä. Ennenkuin lähdetään ylöspäin voidaan kuitenkin hyvin mennä alaspäin. Vaihtoehtona on myös, että jatketaan sivuttaismarkkinassa ennenkuin saadaan uusia uutisia, jotka sitten hinnoitellaan kursseihin ja tämän jälkeen lähdetään todennäköisesti tekemään liikettä ylöspäin. Ennenkuin saadaan tämä lopullinen liike ylöspäin voidaan hyvin käydä kokeilemassa tukitasoja alempana lyhyellä, keskipitkällä tai myös pitkällä aikajänteellä.

En ole lukittu näkemykseeni vaan ennustukseni perustuu tämänhetkiseen tiedossa olevaan informaatioon ja muuttuu ja tarkentuu uuden informaation myötä.

57 tykkäystä

Kyselyn tulos oli melkoisen odotettu 3/4 ei usko, että 20 000 pisteeseen päästään. Tämä luultavasti osin voi johtua siitä, että olemmme noin 10% jäljessä (pitäisi olla noin 12 000p) pitkän aikavälin trendiviivasta.

Luultavasti myös historiaan peilattu korkea arvostus ei anna tukea nousulle.

En kuitenkaan pitäsi mahdottomana, että tuohon lukuun voitaisiin päästä ennen kyselyssä määritettyä päivämäärää. Tosin luultavasti vaatisi, että markkina vähän kuplautuisi lisää.

Euroalueen teollisuustuotanto nousi odotuksia enemmän. :slight_smile:

(Asia ei käy selväksi ilman CAPSLOCKKIA ja pitäis olla vielä huutomerkkejä yms.)

image


Nordean pääekonomisti tviittaili Euriborista.

33 tykkäystä

En tarkemmin näistä tiedä, mutta tuo positiivinen yllätys johtuu Irlannin rajusta +22% m/m noususta. Irlannin data on ilmeisesti yleensäkin kovin poukkoilevaa.

18 tykkäystä

Onko @Tuomas_Tuominen ottanut Päiväkauppiaiden kerhon johtavan treidaajan roolin @Jukka_Lepikko:ltä? Siitä kertoo salkkukatsaus. :sunglasses:

Yhdysvalloissa nähtiin jo kolmas peräkkäinen vuosi, kun pörssiyhtiöiden tulokset olivat kaikkien aikojen huipussa. Tuloskasvua ennustetaan myös tälle ja seuraavallekin vuodelle. Millaisia näkymiä tämä tarkoittaa osakesijoittajalle nyt? Tuomas Tuominen ja Jukka Lepikkö tekevät jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan.

Aiheet:

0:00 Intro 1:20 Pörssit nyt 11:18 Markkinakatsaus 26:03 Kurkistus salkkuihin

10 tykkäystä

FED’n jäsen lausui tunti sitten inflaation ja korkojen alentamisen korrelaatiosta ja ajoituksesta selkeän viestin, joka ilmeisesti on tarkoitettu rauhoittamaan markkinoita.

14.2.2024 klo 19:00


• Goolsbee challenged the common view that the proverbial “last mile” of bringing down inflation will be more difficult. The reason: expectations of future inflation remain at the Fed’s target. He argued this should make the Fed’s job bringing inflation back to 2% no more difficult than it has b een.

• Goolsbee sanoi, että hänen mielestään korot ovat “melko rajoittavia” ja että “jos pysymme näin rajoittavina liian kauan, alamme huolehtia” työttömyyden lisääntymisestä liikaa.
• Goolsbee kyseenalaisti yleisen näkemyksen, jonka mukaan inflaation alentaminen on vaikeampaa. Syy: odotukset tulevasta inflaatiosta pysyvät Fedin tavoitteessa.

  • Hän väitti, ettei tämän pitäisi tehdä Fedin tehtävästä saada inflaatio takaisin 2 prosenttiin yhtään sen vaikeampaa kuin se on ollut.
23 tykkäystä

Ihan selkeästihän nuo rauhoittelua vaativat, kun saatiin karmean rallin päätteeksi jopa yksi punainen päivä…

Onkohan näillä FED:n pampuilla mitään kaupankäyntirajoituksia, vai ottaako nämä surutta dipistä longia ja menee sen jälkeen puhumaan kurssit ylös?

4 tykkäystä

Goolsbee on 1) porukan suurin kyyhky ja 2) vahva Bidenin tukija. Aivan selvästi tuolla on nyt lähdetty liikenteeseen sillä ajatuksella, että talouteen laitetaan lisää kierroksia vaaleja varten, ja sitten vain toivotaan, että inflaatio ei nosta päätään uudestaan ennen Marraskuuta. Itselleni suurempi yllätys on se, että Powell lähti tähän mukaan joulun alla.

14 tykkäystä

EKP:n Lagarde on ollut puheliaalla tuulella. Ei muuria.

Portugalilainen meppi Pedro Silva Pereira (S&D) kysyi Lagardelta, voisiko keskuspankki aloittaa korkojen laskemisen jo huhtikuun kokouksessaan.

”Kuten arvaat, en aio sanoa sinulle, että milloin loppukeväällä tai alkukesästä se voisi tapahtua, tai mitään sellaista. Sanon kuitenkin yhden asian. Olemme varmoja, että olemme matkalla kahden prosentin tavoitteeseemme”, Lagarde sanoi.


Jim Bianco on tehnyt tviittiketjun kattavan tviittiketjun liittyen hintoihin, inflaatioon ja yleisesti talouteen.

Hän kokee olevansa konsensusta vastaan. Hänen mukaansa talous ei ole hidastumassa tai menossa taantumaan (?) ja inflaatio on hänen mukaansa jo “pohjannut”.

We have argued that the world changed in 2020. Deglobalization and remote work are two of the more important forces that have changed economic trends. Add in wars, supply chain constraints, and consumption (we spend more now), and the 2% inflation world of 2008 to 2020 was the last cycle. We are in a new cycle.

This new cycle is one of more friction and constraints, meaning we are now in a structurally higher inflation world. It is a 3% to 4% world, not 2% like the last cycle.

11 tykkäystä
18 tykkäystä