Pörssien suunta (Osa 3)

Re: jenkkien inflaatio. En ymmärrä miten jotkut edelleen ovat sitä mieltä, että korkoja olisi jo pitänyt jopa laskea. Jokaiseen kuumaan inflaatioprinttiin löydetään joku yksittäinen outous syypääksi, joten ei huolta. Mielestäni hyvä tilannekuva:

Edit: en osaa näköjään upottaa twiittejä, joten taiteillaan screenshoteilla.

17 tykkäystä

Eikö ongelmaksi koronlaskuile tule siitä että euro heikene petrodollarin suhteen, minkä jälkeen alkaa uusi inflaatio kierre kun energian hinta kasvaa ja se alkaa hohkaamaan kaikkiin muihin hyödykkeisiin?
Tuntuu siltä että EKP pelkää enemmän uutta inflaatiota kuin taantumaa.

2 tykkäystä

Onhan koron täysin oikea aikainen säätäminen tarkkaa hommaa kuin ripulin korjaaminen pieremällä. Sekä liian aikaisella tai myöhäisellä koron alentamisella tai nostamisella on negatiivisia vaikutuksia, mutta jäämällä ainoastaan ihmettelemään menee varmasti pieleen.

8 tykkäystä

Tietenkin näin, koska EKP:llä ei ole työllisyystavoitetta (toisin kuin fedillä). Vaikka maapallo halkeaisi kahtia EKP:n toimien takia, niin EKP on hoitanut hommansa hyvin kunhan vaan inflaatio on 2% tietämillä ja euro ei hajoa.

5 tykkäystä

Ei ole mitään yksittäistä kummallisuutta joka raportissa, vaan yksi ja sama shelter, joka pitää inflaatioluvun keinotekoisesti korkealla. Alta näkyy, kuinka ainoastaan shelter nostaa inflaation yli 2%.

Asuntojen hinnat eivät kuulu mitattavaan inflaatioon. Vuokrat kuuluvat ja ne ovat vuositasolla laskussa.

51 tykkäystä

Tässä näkyy vielä miltä inflaatio näyttää vuositasolla, kun shelter korvataan markkinaehtoisilla vuokrilla (Apartment List, Zillow).

CPI on ollut nyt 9 kuukautta alle 2 %, Core CPI 7 kuukautta.

En oikein voi ymmärtää, miten joku löytää näistä luvuista inflaatio-ongelman kuukausi toisen perään.

79 tykkäystä

Liittyy CPI aiheeseen… Josta Lepikkö kirjoitti… Taitaa muutenkin laahata tuo OER 6-12kk mikäli oikein olen asiaa ymmärtänyt. Ja OER on täysin hypoteettinen mittari muutenkin…

Owners' Equivalent Rent (OER): Definition and Relationship to CPI ← käsittämätön tapa määritellä kyselyllä tätä asiaa…

Vielä yksi artikkeli tästä vääristelystä:

9 tykkäystä

Kuinkas lagaavaa tuo shelter on ja pitäisikö sen mielestäsi “korjaantua” jossain kohtaa? Tätä on varmaan TC:ssä käsitelty, mutta ei muistu mieleen mikä oli lopputulema.

Miksi mielestäsi FED kuitenkin seuraa tuota shelterin sisältävää lukua, jos se lagaa noin pahasti (tai ei muuten toimi)? :thinking:

1 tykkäys

Tästä näkyy useampaa mielipidettä, mutta voi puhua 12kk aikajänteestä. (6-12kk tai 9-12kk)

1 tykkäys

Shelterin viive näyttäisi olevan yli 12kk. Tosin sen metodologia on niin kyseenalainen, että alan jo kyseenalaistamaan “korjautuuko” se toiseen suuntaan ollenkaan. Esim. sen toinen komponentti OER, owners equivalent rent ei perustu dataan, vaan kyselytutkimukseen omistusasujilta (“Kuinka paljon uskoisit saavasi vuokraa asunnosta, jossa asut ja jonka omistat?” - vaikka et olekaan vuokraamassa sitä).

Kyllä Fedissäkin tiedostetaan se, että vuokrat eivät ole nousseet viimeisen vuoden aikana. Tässä sanasta sanaan mitä Powell sanoi edellisessä lehdistötilaisuudessa:

Fed edelleen näyttää uskovan, että shelter luvut korjaantuvat inflaatioraporttiin… jollain aikavälillä.

Ja kun he selvästi tiedostavat, ettei shelter-luku ole kurantti, niin varmaankin osaavat myös katsoa dataa ilman sitä.

38 tykkäystä

Tässä shelter asiassa minua hieman häiritsee henkilökohtaisesti, että asia vaikuttaa varsin selvältä. Silti täytyy muistaa, että FEDissä sisääntulevaa dataa pureskelee joku 400 taloustieteen tohtoria(Campell Harveyn haastattelusta napattu nippeliluku). Onko tässä inflaatio keississä nyt joku kulma mitä ei osata huomioida, kun kimpassa ihmetellään mitä he touhuavat?

6 tykkäystä

Mun mielestä Fed on osannut katsoa shelter-lukujen ohi jo jonkin aikaa. Muuten eivät olisi uskaltaneet sanoa jo joulukuussa, että vuonna 2024 tullaan korkoja laskemaan kolme kertaa (joulukuun dot plot).

16 tykkäystä

Ja mikä on tämä palvelut pl. asuminen mistä pitäisi olla huolissaaan? Sinnehän jää vain “transportation sercives” joka tikittääkin vahvasti nousevaa lukua, mutta senkin paino on kokonaisinflaatiosta 5,8% sekä “Medical care services” joka ei nouse. Miksi tuosta transportation servicesistä pitäisi olla niin huolissaan? Kuljetukset ja lentoliput jne?

12 tykkäystä

Itse asiassa lentolippujen ja muiden kuljetusten hinnat ovat laskeneet viime vuodesta.

Palveluissa löytyy yksi rivi, jonka megakasvu saa koko palveluinflaation näyttämään korkealta ja vaikuttaa merkittävästi jopa CPI-lukuun.

Se on autojen vakuutusmaksut, jotka ovat nousseet 20,6 % vuodessa. Tuo yksittäinen rivi nostaa koko 3,2 % CPI vuosi-inflaatiota 0,52 % verran. Ja selittää merkittävän osan “palveluinflaatiosta”.

Nyt kun tätä ynnäilee CPI:n kontribuutioiden kautta, niin shelter tuo vuosilukuun 2,01 % ja autojen vakuutusmaksut 0,52 %. Kun virallinen CPI oli 3,15 %, niin kaikkien muiden kuin em. kategorioiden kontribuutioksi jää ainoastaan 0,62 %.

33 tykkäystä

Ja mikä nostaa autojen vakuutusmaksuja? Kenties siirtymä sähköautoihin sekä yleinen kehitys jossa autoista tehdään enemmän ja enemmän tietokonepohjaisia “mustia laatikoita” joiden korjaaminen on vaikeampaa ilman Virallista Huoltoa joka sitten voi pyytää preemiota palveluistaan kun kukaan ei voi kilpailla kun softat pidetään piilossa… joku ne korjauskulut aina maksaa vaikka kuinka “vakuutus korvaa”.

13 tykkäystä

@Tuomas_Tuominen ja @Jukka_Lepikko ovat keksineet huolenaiheita… :frowning:

Jenkkien työmarkkina on kannatellut taloutta ja siten myös osakemarkkinoita viimeisen parin vuoden ajan, mutta sieltäkin alkaa kuulua pieniä rasahduksia, joista kannattaa olla jossain määrin huolissaan. Jukka Lepikkö ja Tuomas Tuominen luovat jälleen katsauksen markkinaan ja kertovat viimeisimmistä liikkeistä omissa salkuissaan.

Aiheet: 0:00 Intro 1:41 Markkinakatsaus 19:38 Pörssit nyt 26:06 Kurkistus salkkuihin

17 tykkäystä

Huomenta ketjuun!

Elämme todella mielenkiintoisia aikoja demografisen kehityksen suhteen. Japanin taloudesta nimittäin povattiin harmaantuvan talouden edelläkävijää, mutta nyt näyttää tyystin toiselta sen vaikutusten suhteen. Pohjainflaatio pauhaa 4 %:n paikkeilla, velkakirjakorot ovat nousseet ja keskuspankki aikoo poistua nollakorkoympäristöstä, jossa se on jumittanut vuodesta 2016 lähtien! Japanin keskuspankin pääjohtaja kertoi joulukuussa laajalti siteeratussa puheessaan, että deflatorinen demografia voikin olla reflatorista. Tämä tarkoittaisi korkeampaa inflaatiota ja korkeampia korkoja myös muualle. Tässä muutama kuvio havainnollistukseksi, lisää makroartikkelissa.

41 tykkäystä

Giánnis Stournáras, joka on sekä taloustieteen professori että Kreikan keskuspankin pääjohtaja, tykittää nyt melko kovaa. Otsikoita pukkaa vauhdilla ulos.

https://x.com/LiveSquawk/status/1768179435818082485?s=20

ECB’s Stournaras: Have To Cut Rates Twice Before Summer Break

  • Four Interest Cuts In 2024 Seem Reasonable
  • Don’t Buy Argument That ECB Can’t Cut Before Fed
  • Monetary Policy Must Not Become Too Restrictive

Hetkonen 4 koronlaskua, eli 100 korkopisteen laskut, taitavat olla markkinaodotuksissa tälle vuodelle - eli itse asiassa kommentointi ei olekaan mitenkään tykittämistä - ehkäpä kyyhkysmäistä, kuitenkin.

34 tykkäystä

Nyt niitä koronlaskuja!

US PPI MoM Actual 0.6% (Forecast 0.3%, Previous 0.3%)
US Core PPI YoY Actual 2% (Forecast 1.9%, Previous 2.0%)
US Core PPI MoM Actual 0.3% (Forecast 0.2%, Previous 0.5%)

US Initial Jobless Claims Actual 209k (Forecast 218k, Previous 217k, Revised 210k)

Ja hyödykkeet näyttävät pohjanneen (Kiinan kanssa):


4 tykkäystä

En ymmärrä alkuunkaan tätä logiikkaa jonka mukaan Euroopassa ei pitäisi laskea korkoja, koska Jenkeistä ei tule niin paskoja talouslukuja kuin Euroopasta, vaikka kaikki näkee, että Euroopasta on tullut jo hyvin pitkään ja säännöllisesti todella paskoja talouslukuja, etenkin maanosan merkittävimmästä taloudesta eli Saksasta. Eli tämän ajattelun mukaan EKP:n ei siis pitäisi yrittää kohentaa Euroopan talouskehitystä ja perusteluna on se, että Jenkeillä ei mene yhtä synkästi kuin meillä.

Eikö EKP ole vastuussa Euroopan talouskehityksestä eikä Jenkkien talouskehityksestä. Fed huolehtikoon ja hoitakoon sikäläiseen (Jenkkien) talouskuvaan sopivan korkotason ja EKP vastaavasti Eurooppaan :thinking:

24 tykkäystä