Pörssien suunta (Osa 3)

Tässä on ei niin positiivinen tviittiketju koskien mm. Yhdysvaltain pienten yritysten taloudellisesta tilannetta. Bob tuntuu kokevan, että talous olisi nopeasti heikkenemässä. Hänen mukaansa talous ei kasva enää niin nopeasti kuin aiemmin ja inflaation merkitkin olisivat taas lisääntymässä, mikä voi aiheuttaa lisää ongelmia.

Inflation has been the big concern for biz this cycle, so it is notable that the share saying inflation is the biggest problem is ticking back up again. Along with a pickup in insurance (which is of course just another cost input as any small biz owner knows).

https://twitter.com/BobEUnlimited/status/1777660746815418455


@Jukka_Lepikko:n mielenkiintoinen tviitti liittyen USA:n inflaatioon.

https://twitter.com/JukkaLepikko/status/1777700783254815002

26 tykkäystä

Oikeassahan hän on, harmi vaan kun keskuspankit käyttää omia “kankeampia” mittareitaan.
Alkuvuoden kurssirallista päätellen sijoittajilla on luja luotto siihen että nämä vaihtoehtoisten tapojen antamat numerot alkavat joskus näkyä fed:n mittareissakin. Aiheuttaako se sitten enää kurssirallia kun etunojaa on otettu näin voimakkaasti…

JP Morganin mukaan on 37.5% todennäköisyys, että CPI printtaa tänään 0.2-0.3% nousulukeman. Tietävät myös kertoa, että Sepe nousisi 0.5-1.0% tämän seurauksena.

https://twitter.com/StockMKTNewz/status/1777804677091905705?s=19

Aika viisaita ovat. Onneksi oma strategia ei kauheasti tällaisesta riipu :person_shrugging:

40 tykkäystä

Tuo on onneksi vain heidän ennustajien, jotka tekevät tätä viihteenä asiakkaille, näkemyksiä.


Sen sijaan pankin vetäjä, legendaarinen Jamie Dimon ei usko ennustuksiin vaan pankki varautuu kaikenlaisiin skenaarioihin. :smiley:

"Equity values, by most measures, are at the high end of the valuation range, and credit spreads are extremely tight. These markets seem to be pricing in at a 70% to 80% chance of a soft landing — modest growth along with declining inflation and interest rates. I believe the odds are a lot lower than that. In the meantime, there seems to be an enormous focus, too much so, on monthly inflation data and modest changes to interest rates. But the die may be cast — interest rates looking out a year or two may be predetermined by all of the factors I mentioned above. Small changes in interest rates today may have less impact on inflation in the future than many people believe.

Therefore, we are prepared for a very broad range of interest rates, from 2% to 8% or even more, with equally wide-ranging economic outcomes — from strong economic growth with moderate inflation (in this case, higher interest rates would result from higher demand for capital) to a recession with inflation; i.e., stagflation. Economically, the worst-case scenario would be stagflation, which would not only come with higher interest rates but also with higher credit losses, lower business volumes and more difficult markets. Under these many different scenarios, our company would continue to perform at least okay. Importantly, being prepared means we can continue to help our clients no matter what the future portends."

Nostan tämän taas seuraavassa Vartissa, mutta Jamie huomauttaa hyvin myös miten inflaatio saattaa pitkässä juoksussa jäädä rakenteellisesti korkeammalle.

Miksi USA:lla menee niin lujaa? Edelleen, liittovaltio elvyttää minkä kerkeää. Kauan tämä jatkuu ja mihin tämä johtaa? Ken tietää.

“In spite of the unsettling landscape, including last year’s regional bank turmoil, the U.S. economy continues to be resilient, with consumers still spending, and the markets currently expect a soft landing. It is important to note that the economy is being fueled by large amounts of government deficit spending and past stimulus. There is also a growing need for increased spending as we continue transitioning to a greener economy, restructuring global supply chains, boosting military expenditure and battling rising healthcare costs. This may lead to stickier inflation and higher rates than markets expect.

32 tykkäystä

Eikö tätä tee liki kaikki Euro-maatkin? Ei ehkä yhtä massiivisesti, mutta järjetöntä menoa joka tapauksessa jos tarkoitus on pitää inflaatio kurissa.

3 tykkäystä

Ei samassa mittakaavassa. Kaikilla on joo budjettivajeita, mutta jonkinlainen konsensus tuntuu olevan (Euroopan politiikkaa on kyllä vaikea seurata :smiley: ) paluu jonkinlaiseen budjettikuriin. Tätä kyllä haastetaan tämän tästä. Muutos on kireämpään päin.

Hyvä Swiss Ren kommentti aiheesta, jonka olen linkannut joskus aiemminkin.

(Tosin jos itse saisin päättää Brysselissä asioista, ajaisin tällä hetkellä sellaisia vajeita että kriitikoilta lähtisi sukat jalasta ja tukka päästä. :smiley: Esim. AI, puolijohteet, kotimainen tuotanto, vihreät investoinnit, kotitalouksien tulojen parantaminen, investointikannusteita, you name it. Inflaatiokin olisi toki korkeampi mutta milläpä sitä muutoin velkavuoria sulattamaan.)

22 tykkäystä

Aamarissa oli loistava @Juha_Kinnunen katsaus alkavaan tuloskauteen.

Mediaaniennuste kuvaa “keskimääräisen” firman tuloskautta. Odotuksissa käytännössä nollakasvua.

Mutta absoluuttinen tulossumma laskee, kiitos suurfirmojen tulosten laihdutuksen kuten Fortum, Kumpu ja metsät.

Analyytikkokollegojen lähivuosien kasvuennusteet näyttävät pirteiltä. Inderesin otos on kuitenkin pieni, noin 150 firmaa ja monet niistä ovat pieniä ja liikkeet nopeita. Mutta jotain suuntaa nämäkin antavat.

Koko juttu löytyy täältä Tuloskausiennakko Q1’24: Puolustustaistelu jatkuu - Inderes

17 tykkäystä

Oivoi, inflaatiomörkö is back.

https://twitter.com/LiveSquawk/status/1778037947167592658

image

Taitaa JPow laittaa koronleikkaus-boolimaljan takaisin lukkojen taakse.

Ja EKP on hitusen lirissä. Euroopassa pitäisi jo leikata…

72 tykkäystä

Tietää että luvut ovat huonot, kun edes Blommalla ei löydetä mitään lieventäviä tekijöitä tällä kertaa. Laaja-alainen inflaatio jatkuu, eikä mikään viittaa siihen, että oltaisiin menossa lähellekään kahta prosenttia.

Edit: Popparit esiin ja odottamaan Krugmanin ja Sahmin (ja Jukka Lepikön?) analyyseja. Molemmat olisivat jo lyöneet useamman koronlaskun alkuvuoteen.

13 tykkäystä

Jep! :smiley:

Tässä pikakoosteena pohjainflaatio kuukausi- ja vuositasolla sekä vielä usein parjattu Supercore vuositasolla.

Kaikki menevät väärän suuntaan. :smiley:

32 tykkäystä

Ohhoh, markkinoiden koronleikkausodotukset (ensimmäinen koronleikkaus “varmasti”) siirtyivät kesä-heinäkuulta… marraskuulle.

Heinäkuulle 47% todennäköisyys, syyskuulle 75% ja 100% vasta marraskuulle.

(CNBCn lähetyksestä, ei ole juuri lähdettä muuten)

28 tykkäystä

Tässä on vähän tuosta infaation jakautumisesta.

image
https://twitter.com/charliebilello/status/1778039903084806158

Tavaroiden hintataso laski hieman maaliskuussa.

Autovakuutukset ja asumiskustannukset muodostavat ison osuuden CPI:stä.

https://twitter.com/WarrenPies/status/1778040691983040758


EDIT:

Tämä oli selkeä:

https://twitter.com/JariHnnikinen1/status/1778046100085100609

24 tykkäystä

Tämän taulukon bongasin täältä:

1 tykkäys

Tästä on jokunen variantti olemassa, mutta tämä kertoo samaa tarinaa - koronlaskuodotus on syys-marraskuun nurkilla ja kun tietää että tämä on kristallipallojuttuja, tuo voi heilahtaa ja paljonkin kun taas tulee lisää dataa… Kesäkuussa koronleikkausta odottelevat voinevat pistää pillit pussiin tältä erää, tuskin nähdään.

3 tykkäystä

Mikäli iso osa inflaatiosta selittyy kallistuneilla autovakuutuksilla, niin olisi mielenkiintoista tietää kuinka iso osa tästä vakuutushintojen noususta on liikenteen sähköistymisen vaikutusta. :thinking: Ei välttämättä kovinkaan iso osa, mutta sähköautoihin vakuutukset taitavat keskimäärin olla kalliimpia kuin saman hintaluokan polttikseen. Näin ollen vaikka porukka ostaisi edelleen yhtä arvokkaita autoja keskimäärin, nousee vakuutuskustannukset sähkisten yleistymisen myötä oletettavasti ainakin hieman.

Joka tapauksessa ikävän sitkeää tuntuu inflaatio olevan rapakon toisella puolella. :sweat_smile:

38 tykkäystä

Kyll häätyy ihmetellä kui tonttuja ja pihalla fedin porukka on kun eivät tiputa korkoja, jos inflaatio luvuista jättäisi tietyt ryhmät pois (asuminen,vakuutukset,kuljetuspalvelut yms. turhaa) niin inflaatio on jo tavoitteessa ja korot voi tiputtaa ja hurlumhei voi jatkua…

korot alas ja inflaatio kuuhun, sitä kansa rakastaa :smirk:

1 tykkäys

Sähköautojen penetraatio tuli helmikuussa alas tammikuusta mutta nousi toki jonkun verran viime vuoden helmikuuhun verrattuna:

image

Maaliskuussa luku oli vain 6.9%.

image

image

10 tykkäystä

Jossakin oli juttua että sähköautojen lisääntymisen lisäksi johtuu autovarkauksien lisääntymisestä. En nyt sitä löytänyt, tuossa kuitenkin jotakin asiasta:

Car thefts are on the rise. Why are thieves rarely caught? - CBS News

Oli siinä polttomoottoriautojen kohonneista korjauskuluistakin, tekniikka monimutkaistuu ja lisääntyy niissäkin.

Kumpaankaan ei taida korkojen nosto vaikuttaa…

2 tykkäystä

Barron’s
10.4.2024 klo 17.12

EKP:n odotetaan pitävän korot nyt ennallaan ja laskevan niitä kesäkuussa.
Maaliskuussa euroalueen inflaatio laski hieman ja oli 2,4%. EKP kertoo päätöksensä huomenna, torstaina.

24 tykkäystä

Inflaatio loppui kuin veitsellä leikaten kesäkuussa 2022 (graafi alla). Se oli aika helppo nähdä kuukausitilastoja (CPI less shelter) seuraamalla. Sen takia oli myös helppoa ennustaa, että vuositason inflaatio tulee alas kuin kivi vuoden 2023 aikana, kun vahvat vertailukaudet tippuu pois. Kuten kävikin.

Heinäkuusta 2022 eteenpäin nähtiin 18 kuukauden aikajakso, kun inflaatio oli alle 2 %. Viime kesänä se kävi itse asiassa alimmillaan 0,65 % vuositasolla (CPI less shelter).

Kuten inflaatiodataa tutkimalla voi todeta, niin inflaatio pysähtyi kun seinään, kun ohjauskorko oli lähellä nollaa. Se taisi olla juuri nostettu 1 prosenttiin kesäkuussa 2022. Korkeat korot eivät inflaatiota tappaneet.

Nyt viimeisten kolmen kuukauden inflaatio on selvästi liian korkeaa ja kun tällä hetkellä vertailukaudet osuvat aikaan, kun inflaatio ei ollut ongelma, täytyy seuraavien kuukausien inflaatiotason selvästi alkaa helpottamaan tai vuositason inflaatiokin lähtee uudestaan selvempään nousuun.

Viimeisien kuukausien ajan olenkin korostanut, että inflaatio ei ole ollut ongelma edellisen 12kk aikana. Tulevaisuuden inflaatioon mulla ei ole ennustetta. 12kk sitten tai 15kk sitten oli lähes helppoa ennustaa, että inflaatio tulee alas. Nyt mulla ei ole mitään ennustetta siitä miten inflaatio tästä eteenpäin kehittyy kuukausitasolla. Jos se jatkuu yhtä korkealla tasolla, niin vuositason inflaatio kyllä nousee.

Tuosta timestampattuna inflaatiokommentteja eilen kuvatusta jaksosta:

Jos pakitellaan vähän ajassa taaksepäin ja katsotaan vuoteen 2009-2010, inflaatio kiihtyi silloin ensin 4 prosenttiin (CPI less shelter). Sen jälkeen vuonna 2011 se kiihdytti uudestaan vielä korkeammalle, 5 prosenttiin.

Fedin ohjauskorko oli koko tämän ajan 2009-2012 nollassa. Inflaatio tuli itsestään alas ja kääntyi vielä myöhemmin miinuksen puolelle 2015.

Ehkä oivolluksena on se, että ohjauskorko ei ehkä ole se tärkein asia inflaation hillitsemisessä tai ruokkimisessa. Näin velkaantuneen talouden yli 5 % korkotaso kyllä saa ennemmin tai myöhemmin kanveesiin, imo. Siksi olen edelleenkin sitä mieltä, että ensimmäinen koronlasku kannattaa tehdä ja siirrytään vähemmän kiristävällä tasolle.

Ja ennen kuin liikaa menettää yöuniaan tästä kolme kuukautta odotukset ylittäneestä ja kiihtyvästä inflaatiosta, niin tältä se näyttää vuositasolla:

116 tykkäystä