Pörssien suunta (Osa 3)

Ohhoh, markkinoiden koronleikkausodotukset (ensimmäinen koronleikkaus “varmasti”) siirtyivät kesä-heinäkuulta… marraskuulle.

Heinäkuulle 47% todennäköisyys, syyskuulle 75% ja 100% vasta marraskuulle.

(CNBCn lähetyksestä, ei ole juuri lähdettä muuten)

28 tykkäystä

Tässä on vähän tuosta infaation jakautumisesta.

image
https://twitter.com/charliebilello/status/1778039903084806158

Tavaroiden hintataso laski hieman maaliskuussa.

Autovakuutukset ja asumiskustannukset muodostavat ison osuuden CPI:stä.

https://twitter.com/WarrenPies/status/1778040691983040758


EDIT:

Tämä oli selkeä:

https://twitter.com/JariHnnikinen1/status/1778046100085100609

24 tykkäystä

Tämän taulukon bongasin täältä:

1 tykkäys

Tästä on jokunen variantti olemassa, mutta tämä kertoo samaa tarinaa - koronlaskuodotus on syys-marraskuun nurkilla ja kun tietää että tämä on kristallipallojuttuja, tuo voi heilahtaa ja paljonkin kun taas tulee lisää dataa… Kesäkuussa koronleikkausta odottelevat voinevat pistää pillit pussiin tältä erää, tuskin nähdään.

3 tykkäystä

Mikäli iso osa inflaatiosta selittyy kallistuneilla autovakuutuksilla, niin olisi mielenkiintoista tietää kuinka iso osa tästä vakuutushintojen noususta on liikenteen sähköistymisen vaikutusta. :thinking: Ei välttämättä kovinkaan iso osa, mutta sähköautoihin vakuutukset taitavat keskimäärin olla kalliimpia kuin saman hintaluokan polttikseen. Näin ollen vaikka porukka ostaisi edelleen yhtä arvokkaita autoja keskimäärin, nousee vakuutuskustannukset sähkisten yleistymisen myötä oletettavasti ainakin hieman.

Joka tapauksessa ikävän sitkeää tuntuu inflaatio olevan rapakon toisella puolella. :sweat_smile:

38 tykkäystä

Kyll häätyy ihmetellä kui tonttuja ja pihalla fedin porukka on kun eivät tiputa korkoja, jos inflaatio luvuista jättäisi tietyt ryhmät pois (asuminen,vakuutukset,kuljetuspalvelut yms. turhaa) niin inflaatio on jo tavoitteessa ja korot voi tiputtaa ja hurlumhei voi jatkua…

korot alas ja inflaatio kuuhun, sitä kansa rakastaa :smirk:

1 tykkäys

Sähköautojen penetraatio tuli helmikuussa alas tammikuusta mutta nousi toki jonkun verran viime vuoden helmikuuhun verrattuna:

image

Maaliskuussa luku oli vain 6.9%.

image

image

10 tykkäystä

Jossakin oli juttua että sähköautojen lisääntymisen lisäksi johtuu autovarkauksien lisääntymisestä. En nyt sitä löytänyt, tuossa kuitenkin jotakin asiasta:

Car thefts are on the rise. Why are thieves rarely caught? - CBS News

Oli siinä polttomoottoriautojen kohonneista korjauskuluistakin, tekniikka monimutkaistuu ja lisääntyy niissäkin.

Kumpaankaan ei taida korkojen nosto vaikuttaa…

2 tykkäystä

Barron’s
10.4.2024 klo 17.12

EKP:n odotetaan pitävän korot nyt ennallaan ja laskevan niitä kesäkuussa.
Maaliskuussa euroalueen inflaatio laski hieman ja oli 2,4%. EKP kertoo päätöksensä huomenna, torstaina.

24 tykkäystä

Inflaatio loppui kuin veitsellä leikaten kesäkuussa 2022 (graafi alla). Se oli aika helppo nähdä kuukausitilastoja (CPI less shelter) seuraamalla. Sen takia oli myös helppoa ennustaa, että vuositason inflaatio tulee alas kuin kivi vuoden 2023 aikana, kun vahvat vertailukaudet tippuu pois. Kuten kävikin.

Heinäkuusta 2022 eteenpäin nähtiin 18 kuukauden aikajakso, kun inflaatio oli alle 2 %. Viime kesänä se kävi itse asiassa alimmillaan 0,65 % vuositasolla (CPI less shelter).

Kuten inflaatiodataa tutkimalla voi todeta, niin inflaatio pysähtyi kun seinään, kun ohjauskorko oli lähellä nollaa. Se taisi olla juuri nostettu 1 prosenttiin kesäkuussa 2022. Korkeat korot eivät inflaatiota tappaneet.

Nyt viimeisten kolmen kuukauden inflaatio on selvästi liian korkeaa ja kun tällä hetkellä vertailukaudet osuvat aikaan, kun inflaatio ei ollut ongelma, täytyy seuraavien kuukausien inflaatiotason selvästi alkaa helpottamaan tai vuositason inflaatiokin lähtee uudestaan selvempään nousuun.

Viimeisien kuukausien ajan olenkin korostanut, että inflaatio ei ole ollut ongelma edellisen 12kk aikana. Tulevaisuuden inflaatioon mulla ei ole ennustetta. 12kk sitten tai 15kk sitten oli lähes helppoa ennustaa, että inflaatio tulee alas. Nyt mulla ei ole mitään ennustetta siitä miten inflaatio tästä eteenpäin kehittyy kuukausitasolla. Jos se jatkuu yhtä korkealla tasolla, niin vuositason inflaatio kyllä nousee.

Tuosta timestampattuna inflaatiokommentteja eilen kuvatusta jaksosta:

Jos pakitellaan vähän ajassa taaksepäin ja katsotaan vuoteen 2009-2010, inflaatio kiihtyi silloin ensin 4 prosenttiin (CPI less shelter). Sen jälkeen vuonna 2011 se kiihdytti uudestaan vielä korkeammalle, 5 prosenttiin.

Fedin ohjauskorko oli koko tämän ajan 2009-2012 nollassa. Inflaatio tuli itsestään alas ja kääntyi vielä myöhemmin miinuksen puolelle 2015.

Ehkä oivolluksena on se, että ohjauskorko ei ehkä ole se tärkein asia inflaation hillitsemisessä tai ruokkimisessa. Näin velkaantuneen talouden yli 5 % korkotaso kyllä saa ennemmin tai myöhemmin kanveesiin, imo. Siksi olen edelleenkin sitä mieltä, että ensimmäinen koronlasku kannattaa tehdä ja siirrytään vähemmän kiristävällä tasolle.

Ja ennen kuin liikaa menettää yöuniaan tästä kolme kuukautta odotukset ylittäneestä ja kiihtyvästä inflaatiosta, niin tältä se näyttää vuositasolla:

116 tykkäystä

Olen kyllä samaa mieltä tästä, ja jos inflaatio piikit (jatkossa) johtuu geopoliittisista asioista niin ohjauskorkojen nostaminen on huono ratkaisu senkin takia koska kotitaloudet, pienet ja keskikokoiset yritykset eivät tahdo nykyistäkään tahtia kestää. Fedin päätökseen laskea korkoja voi vaikuttaa muutamat isot tahot, jotka hyötyvät nykyisistä koroista:

-Hyvä taseiset suuryhtiöt (apple,google,microsoft jne)
-jotkut valtiot (USA…)
-sijoittajat, bondimarkkinat jne

12 tykkäystä

Fedin pöytäkirjojakin tuli ulos tänään. Yhteenveto:

https://twitter.com/LiveSquawk/status/1778121798854357190

image

Koko setti:

10 tykkäystä

Miksi et käytä seasonally adjusted dataa? Tämä on siis se normi käytäntö ja dataa adjustoidaan ihan syystä. Voi tietenkin kritisoida sitä tapaa, jolla dataa muokataan, mutta yleinen normi ei ole käyttää not seasonally adjusted dataa. Se olisi hyvä tuoda esiin, kun ei ole standardi.

Kun sanot, ettei inflaatio ole ollut ongelma viimeisen 12 kuukauden aikana, niin se ei kyllä pidä paikkaansa. Inflaatio on ongelma, niin pitkää kun se ei ole ankkuroituna 2% tasolle - viimeiset 3 inflaatioraporttia on hyvä todiste tästä. Keskuspankki on asettanut inflaatiotavoitteeksensa 2%, eikä se voi sitä muuttaa ennen, kun inflaatio on saatu palautettua 2% tasolle.

Tämän not seasonally adjusted datan heikkous näkyy myös, kun tarkastelet 2009-2010 ja 2011 ajanjaksoja. Lähtökohtaisesti inflaatiosta ei voi vetää relevantteja johtopäätöksiä, jos katselee ajanjaksoa, jossa on tapahtunut selkeä shokki esim. 2007 finanssikriisi. Se ei anna oikeanlaista kuvaa. Lisäksi kun tässä tarkastelussa käytetään em. lisäksi dataa, joka sisältää mahdollisimman paljon kohinaa (noise), niin se vääristää entisestään datasta tehtäviä johtopäätöksiä.

On myös hyvä huomata että, jos keskuspankit olisivat kanssasi samaa mieltä siitä, ettei inflaatio ole tai ole ollut ongelma viimeisen 12 kk aikana ja tyytyisimme tähän nykyiseen 3,5% vuotuiseen inflaatiotasoon, niin silloin nykyinen korkotaso olisi erittäin lähellä neutraalia ja näin ollen toivomasi koronlaskut eivät olisi vähemmän kiristäviä vain rahapolitiikasta muuttuisi elvyttävä.

8 tykkäystä

On mahdollista, että FED arvioituaan kaikkea [sen päätöksiin linkittyvää] relevanttia dataa, päättää olla laskematta korkoja tämän vuoden 2024 aikana.

———

Barron’s 10.4.2024

Monthly Gain in Core Inflation Was Higher Than Expected

By
Megan Leonhardt

The core consumer price index—thought to be a better gauge of inflation trends because it excludes the more volatile prices of food and energy—also rose more than expected on Wednesday.

Core inflation came in at 3.8% year over year in March, according to the Bureau of Labor Statistics. That is in line with the 3.8% level recorded in February and slightly higher than the 3.7% year-over-year gain economists surveyed by FactSet had expected.

The month-over-month gain came in at 0.4% in March from February. That’s higher than economists’ expectations of a 0.3% uptick on a monthly basis and is in line with February’s 0.4% rate.

1 tykkäys

Jos tarkastelet kausitasoittamatonta dataa 12kk periodilla, kuinka paljon kausitasoitus voi muuttaa lukua? Vastaus on 0,00 %. Lukuja tasoitetaan kuukausien välillä keskenään, mutta vuositasolla kausitasoituksella ei ole lainkaan vaikutusta.

Inflaatio heiluu aina ja sitä ei voi tarkasti ankkuroida juuri 2 prosenttiin. Se sanottuani inflaatio on ollut poikkeuksellisen hyvin ankkuroituna 2 prosenttiin (ks. keltainen kuvaaja, cpi ex-shelter 6kk annualisoitu, kausitasoitettu luku). Jo käytännössä vuoden ajan!

Sinua hämää nyt tuo shelter-inflaatio, jonka Powellkin on viimeisessä kahdessa FOMC lehdistötilaisuudessa todennut virheelliseeksi suureeksi ja sanonut todellisen asumiskustannusinflaation olleen viimeisen 12kk aikana melko flättiä. Shelter siis nostaa keinotekoisesti CPI-lukua yli prosenttiyksiköllä.

Fedin omissa ennusteissa käyttämä inflaatiomittari on PCE, joka ei ylikorosta samalla tavalla asumiskustannuksia. PCE oli helmikuussa 2,451 % vuositasolla. Maaliskuun luku saadaan parin viikon päästä.

Fed näki muutama viikko sitten julkaistuissa ennusteissaan PCE-inflaation olevan 2,4 % tänä vuonna. Ja tällä inflaatiotasolla voitavan tehdä kolme koronlaskua.

Kuten todettu: riskinä on inflaation maltillinen kiihtyminen, jos kuukausitason lukemat jatkavat samalla tasolla kuin alkuvuonna. Mutta peruutuspeiliin katsottuna on täysin selvää, että inflaatiokehitys oli targetissa 07/2022-12/2023 välisenä aikana.

48 tykkäystä

Itselle yllättävänä piirteenä maailman mahtavimman talouden inflaation isona draiverina on tuo autovakuutuksien hinnan kehitys, joka vaikuttaa koko kansakunnan korkopolitiikkaan, EU:n korkopolitiikkaan, maailman pörsseihin, jne.

Oheisessa jutussa pureudutaan lännen ihmemaan autovakuutusten nousun draivereihin.
Jos jutun sisältö on totta, vaikea kyllä nähdä miten vakuutusmaksujen hinnat voisivat laskea, ja tasaantumista odottavan aika on pitkä.

Autovakuutusten hintojen kehityksen takana monia asenteellisia ja ajoneuvokannan rakenteellista kehitystä, joitten muutos on osin hidasta ja osin käytännössä mahdotonta autojen teknisten ominaisuuksien kehittyessä.

Autovakuutuksen keskihinta on noussut parissa vuodessa 1600 → 2200 usd/vuosi, ja USA:ssa autoa kyllä tarvitsee.

Lyhyesti,
-enemmän onnettomuuksia
-vakavampia onnettomuuksia
-nousseet korjaajien kustannukset (palkat, vaativampien korjausten lisääntyminen)
-nousseet korjausosien hinnat (nyt tasoittuneet)
-nousseet korjauskohteiden (autojen hinnat) hinnat
-monimutkaistuneet rakenteet korjauskohteissa, kuten kaikenlainen elektroniikka kuten sensorit puskureissa
-sähköautojen korkeammat korjauskulut
-nousseet ‘medical’-kulut

Lohdullisesti, 2024 povataan enää 7% nousua vakuutusmaksuihin.

31 tykkäystä

Huom. monet noista tekijöistä johtuu vuorostaan juurikin muusta hintatason noususta. Kuten listasit: palkat, korjausosat, autot… jne.

Eli vakuutusten kova nousu, mikä saa nyt huomiota, on ennemminkin oire inflaatiosta muualla taloudessa. :smiley:

26 tykkäystä

Minulle ei. Se yhteiskunta ja infrastruktuuri on rakennettu enemmän yksityisautoilun varaan kuin missään muualla maailmassa.

1 tykkäys

Vaikuttaa siltä, että tämä autovakuutuksien hinta on samalla tavalla perässä lagaava kuin shelter. Tämän mukaan sen pitäisi tasoittua tästä eteenpäin.

https://twitter.com/AnnaEconomist/status/1777813204346827116?t=YjTed3Isu-_XMEHStASsKg&s=19

Palkoista:

https://twitter.com/nick_bunker/status/1778152825081532527?t=2nGfFdT5pGdkTXgwsoPW6w&s=19

9 tykkäystä

Muutama nosto tähän väliin päivän Vartista.

Pääaiheena on ennustamisen vaikeus. Sijoittajat takertuvat toistuvasti markkinaennusteisiin, jotka menevät toistuvasti pieleen. Maailmanmenoa ei voi ennustaa, mutta epävarmuuteen voi varautua!

Katsokaa vaikka tätä kuvaajaa Fedin ohjauskorosta ja markkinaennusteista sen kehitykselle eri aikoina. Ei kukaan, edes Fed, tiedä tarkalleen mitä huominen tuo tullessaan.

Monia ihmisiä ahdistaa epävarmuus, joten en odota mitään suosionosoituksia näille nostoille. :smiley:

Ehkä enemmän tähän ketjuun sopivasti voisin nostaa suurpankki JP Morganin toimarin Jamie Dimon muistutuksen, miten megaelvytys pitää Yhdysvaltain taloutta ylikierroksilla.

Pankki varautuu jopa 8 % ylittävään korkotasoon! Se ei ole siis ennuste (ei pankkiammattilaiset toivottavasti usko niihin :smiley: ), mutta kuvaa sitä mihin pankki on varautumassa.

Euroalueen lainadata… Toisin kuin Yhdysvalloissa, missä voisi omaan makuuni puhua jopa koronnostoista (ellei markkinakorot hoida hommaa kotiin), euroalueelle leikkaukset kyllä sopisivat! Yrityksille ei laina maistu, eikä silloin myöskään juuri investoida.

Kotitaloudet:

Firmat:

38 tykkäystä