Pörssien suunta (Osa 3)

Pitää muistaa, että tuohan on shorttien määrä tällä hetkellä. Se on kasaantunut pidemmän aikavälin seurauksena, joten kyllä muutokset korko-odotuksissa voi nopeastikin tyhjentää tuon hyvinkin pieneksi.

9 tykkäystä

Jep, meiltä puuttuu vielä noi “Taivas varjele” ja mitä lie otsikoita keväällä 2020 olikaan. Mutta lasku silloin kesti reilun kuukauden.

Nyt on raastettu nimellisesti saman verran alas eli 30 %, mutta hitaasti kahdessa vuodessa. Luulisi siis jonkinlaisen apatian laskeutuvan sijoittajien keskuuteeen, mutta tämä menee jo keittiöpsykologian puolelle.

Tuo on todella hyvä tarkennus. Olen lukenut 30-luvun lamapäiväkirjan ja siinä päiväkirjan pitäjä huomioi, miten 90 % laskuun päätyneessä karhumarkkinassa joka kesti kolme vuotta samalla kun työttömyysaste nousi 25 %:iin sentimentti saattoi keinahtaa päivässä. Spekulatiivinen henki valtasi nopeasti alaa, vaan vaihtuakseen taas masennukseen.

Toisaalta kun laskumarkkina oikeasti osui pohjiin ja pörssi korjasi nopeasti 100 % ylöspäin (huom. 90 % laskun jälkeen 100 % korjausliike ei kauheasti lohduta, huipulta ostanut on edelleen 80 % duffella) moni tuomitsi sen myös spekulatiiviseksi ralliksi.

Oikeassa elämässä näitä on siis vaikea tulkita oikein.

Sen lisäksi puhumme usein pörssi-indeksien liikkeistä. Luulen, että pienyhtiösijoittaja Helsingin pörssissä on aivain pannulla naamaan löyty useiden yhtiöiden räjähtäessä 70 % alaspäin. Jopa Revenin kaltainen herkku joka kävi large cap kategoriassa on pannuttanut 75 %!

Samalla Sammon omistajat eivät olleet kuulleet laskumarkkinasta osinkokilinän alta, kunnes nyt kun he huomaavat romahtavat Mandatumit salkuissaan.

Eri osakkeet ja sektorit pohjaavat eri aikoihin ja laskumarkkinassakin on sektoreita jotka eivät laske. Ellei lasku johdu likviditeettishokista, kuten 2020 jolloin laskee kaikki vauvasta vaariin sijoittajien rohmutessa käteistä mistä vain sitä saa.

Tässä vielä kirjanen:

31 tykkäystä

Mitenkähän oli tämän laita edellisissä dipeissä? Koronassa ei tainnut tuulipuku ehtiä yhtä hanakasti lainahanoille?

”Viime kuukausien trendin mukaisesti yksityissijoittajat irrottivat myös syyskuussa rahaa lisäsijoituksiin talletuksista ja nostamalla sijoituslainoja. Lainasaldo on Nordnet Suomessa nyt ennätystasolla. Osaltaan tämä kuvastaa toivoa kotipörssin toipumiselle, arvioi Tuppurainen.”

10 tykkäystä

Ei, sen sijaan saimme tällaisia otsikoita. Käsittääkseni kyseessä oli kuitenkin melko pieni määrä salkkuja, mutta kuitenkin.

Suvi on usein tokaissut että sijoittajat ovat melko varovaisia limiitin kanssa joten ennätyslukemakaan ei välttämättä ole paljon. Kts. lisäys alla!

Toisaalta jos lasku jatkuu sitä tulee ruokkimaan margin calleja saavat yksityissijoittajat.

Lisäys: lainaus artikkelin lopusta:

“Pakkomyyntien uskotaan voimistavan kurssiromahduksia. Nordnetin asiakkaista noin neljällä prosentilla on kaupankäyntiluotto.”

21 tykkäystä

Liittyy kutamain keskusteluun noista jenkkien valtiolainojen koroista ja “markkinarutinasta”. Tietääkseni suurin osa “stable coinien”, jotka todellisuudessa on kaukana vakaasta, varoista on sijoitettu juuri Yhdysvaltojen valtionlainoihin sekä lyhyisiin että pitkiin. Tuli vaan pohdittua, että koskakohan näiden kohdalla alkaa ihmiset kysellä rahojensa (dollareiden) perään. Nyt on vaan ylimalkaisesti todettu, että kyllä ne jossain on.

"As of 5 September 2023, Tether’s holdings of these Treasury bonds have risen to an impressive $72.5 billion. "

Ongelmaahan ei varsinaisesti ole jos nämä eivät joudu myymään näitä velkakirjoja vaan antaa ne vanhentua, mutta jos on pakko myydä…

4 tykkäystä

Konservatiivinen elämän yllätyksiä varten oleva käteispuskuri täytyy tietty olla.

Mutta muun rahoitusvarallisuuden osalta olen viimeiset pari vuotta fantasioinut tilanteesta että menisin all-in osakkeisiin.

Kykyni luoda lisäarvoa osakepoiminnalla on tällä hetkellä heikko. Siksi tarvitsen halvan osakemarkkinan jolla teen ne viimeiset ostot matkalla kohti all-in-tilannetta.

Kelpuuttaisin indeksisijoittamiseen halvan S&P 500:n jossakin 2000–2500 pisteen vaiheilla. En pidätä nyt hengitystä sen osalta.

En todellakaan vaadi mitään rommarihalpaa. Rittää sellainen halpa josta on kehittyneistä maista, finanssikriisin ulkopuolelta, monia ennakkotapauksia 2000-luvulta.

Talvi 2008–09 on asia erikseen – en ota sitä ennakkotapaukseksi.

Helsingin osalta uskon että pystyn karkeasti hahmottamaan millaisessa tilanteessa markkinan tasolla:

  • tuottovaatimukset ovat todella selvästi kohollaan vs. 2000-luvun normaali
    ja/tai
  • kursseissa sisällä oleva näkymä firmojen pitkän aikavälin performanssista on todella selvästi pessimistisempi kuin 2000-luvun normaali

Helsingissä markkinan tason p/s-arvostus 0,9x olisi sellainen jolla voisin kuvitella meneväni all-in. Tämä vaatii 20 % lisää kurssilaskua vs. tämän hetken kurssitaso. Varaan mahdollisuuden tehdä hienosäätöä myöhemmin vielä tähän alustavaan hahmotelmaan.

27 tykkäystä

Toisaalta myös tämä lasku on kovin erilainen kuin koronakriisi, jossa talouteen iski valtava ulkoinen shokki eikä yhtään tiedetty miten kauan tilanne kestää tai miten pahaksi tilanne äityy. Tämä nykyinen lasku on ollut enemmän sellainen klassinen keskuspankkien kiristävän rahapolitiikan sykli, jossa hiljalleen talousdata heikkenee ja korot näyttäytyvät päivä päivältä houkuttelevammalta suhteessa osakkeisiin. Onhan tuossa seassa ollut kallistuvaa energiaa myös mutta pääasiassa mieltäisin syntipukiksi laskulle itse kiristävän rahapolitiikan.

Olen havaitsevinani täällä foorumilla mielentilojen kehityskaaria, jossa dipin alkaessa oltiin ahneita ja ostettiin mieluusti “halventuneita” hintoja. Sitten alkoi tulla vähän epävarmempaa oloa että kauankos tämä dippi oikein jatkuu mutta vielä ostoja jatkettiin, onhan nyt paremmat tuotto-odotukset. Aiemmin oli myös mielestäni enemmän puhetta taloussyklin yli katsomisesta mutta olen havaitsevinani että esimerkiksi osa pitkään pitoon rakennussektoria ostaneista alkaa heittää pyyhettä kehään. Nyt kommenteista alkaa vähän paistaa sellainen orastava epätoivo, että miten kauan tämä lasku jatkuu ja pessimismi alkaa tarttua enemmänkin ajatuksiin kuten joidenkin kommenttien “mitä jos tämä on menetetty vuosikymmen yms.” Luulen itse siis että olemme jo suhteellisen lähellä pohjia ainakin sentimentin muutoksen seurauksena. Voi olla että vielä tulee sellainen iso loppulasku tarpeeksi monen menettäessä toivon samaan aikaan mutta toisaalta voi myös olla että lasku pysyy loppuun asti hitaana kunnes hinnat ovat jonain päivänä vaan riittävän halpoja, etteivät ne enää jaksa laskea samalla kun pörssi alkaa jo haistella talouden tervehtymistä.

36 tykkäystä

Vähän toiveikuutta lisää kehiin, tässä on @Jukka_Lepikko:n tviitti:

Tässä on sitten taas von Gerichin ajatuksia:

ja samalta mieheltä toinen tviitti:

S-Pankin mies ja Saksan korot:

26 tykkäystä

Hieman tästä sentimentistä omakohtaista kokemusta. 2022 tuntuu, että omassa lähipiirissä ostettiin dippi kuten sitä itsekkin tuli laitettua tasaisesti noin kerran kuukaudessa käteistä töihin vaikka kurssit vain jatkoivat laskuaan. Lokakuun pohjien jälkeen tuli sitten se helpotusralli, joka jatkui sinne Q1 loppupuolelle. Sen jälkeen kun lähdettiin uudestaan alas on sentimentti ollut omassa sijoittavassa tuttavapiirissä aikalailla happamampaa. Ostoja ei pahemmin tehdä ja itselläkin kassa on huvennut sen verran kuten myös psyyke että ostoja tulee tehtyä noin puolet harvemmin. Paljon kuulee myös näitä kun salkusta myydään jotain positioita elämistä varten. Kuitenkaan sellaista kapitulaatiota en ole nähnyt / kuullut. Enemmänkin kynsin ja hampain holdataan se mikä pystytään, mutta dippiä ei enää osteta, koska ei ole kassaa tai pelottaa. Jos tuohon kuvaajaan yritän sijoittaa empiiristä kokemusta ollaan jossain välillä masennus - antautuminen, kuitenkin ilman näkyvämpää paniikkia eli jonkin sortin ~10% kapitulaatio laskua tässä itse vielä odottelen.

32 tykkäystä

Mahtaako näillä EKP:n kavereillakaan olla millään tasolla sovittuna, että kerrotaan nyt ainakin samaa tarinaa, jos jotain lausuntoja annetaan?

Joka päivä tulee esille aina uusi sukunimi ja uusi “EKP:n kommentti”. Ei mikään ihme ettei näillä lausunnoilla ole enää oikein mitään painoarvoa.

image

28 tykkäystä

Eikös tämä ole ihan sama FEDillä, eri jäsenet kertovat omia (ja puolueensa/alueensa) näkemyksiä tasaisesti ja sitten lopulta sekä EKP että FED äänestävät mitä tehdään. EKP ainakin julkaisee äänestystuloksen, siinäkin näkyy hyvin eri kannat.

Turha noita höpötyksiä on liikaa kuunnella, robot tosin kyllä vääntää ainakin daxissa noistakin “tikusta asiaa”.

3 tykkäystä

Monet ovat pohtineet mikä niin lyö Helsingin pörssiä. Onhan kotipörssimme niittänyt mainetta maailman huonoimpana pörssinä mihin ei kannata sijoittaa. Tämä siitä huolimatta, että pitkän aikavälin tarkastelussa Helsingin pörssi on yksi maailman parhaita…

Ajattelin lyhyesti tiivistää, miksi Hesa on ottanut köniinsä.

Kuvaajassa on Helsingin pörssin yleisindeksi yhdellä asteikolla. Sinisellä on Saksan bisnesluottamusindeksi. Oranssina Kiinan teollisuuden ostopäällikköindeksi. Oranssilla viivalla alle 50 lukemat (oikea asteikko) kertoo heikosta menosta, yli 50 lukemat hyvästä menosta Kiinan teollisuudessa.

Helsingin pörssi tuntuu löyhästi elävän Saksan ja Kiinan tunnelmien mukana, eikä se ole ihan sattumaa.

Monelle Helsingin pörssin firmalle Kiina on joko suoraan tärkeä kohdemarkkina (KONE, Valmet) tai mutkan kautta (teollisuus, konepajat). Kotipörssimme yhtiöt ovat investointivetoisia, ja kukas muukaan on investoinut viime vuosikymmeninä kuin Kiina.

Suomen tärkein kauppakumppani on Saksa. Eurooppa on itseasiassa Helsingin pörssin firmojen päämarkkina: noin 60 % tai vähän yli pörssiyhtiöiden liikevaihdosta tulee Euroopasta. Saksa on Euroopan suurin talous. Jos Saksa yskii, Helsingin pörssi köhii.

Ei nuo ihan käsi kädessä kulje, mutta aika lähekkäin.

Näiden tekijöiden lisäksi Helsingin pörssi on maailman mittakaavassa reunapörssi. Kun ajat on epävarmoja, täältä lähdetään livohkaan.

Mutta! Mikäli Kiinassa ja Saksassa alkaa näkyä käännettä, sen pitäisi helpottaa oloja täälläkin. :slight_smile:

76 tykkäystä

Päiväkauppiaiden kerhon pojat juttelivat koroista. :high_heel: :high_heel:

Korkosijoituksissa ollaan nähty modernin historian pisin ja syvin karhumarkkina. Onko osaketreidaajankin nyt aika luoda silmäys korkomarkkinan mahdollisuuksiin, kun korkohuipun uumoillaan viimein olevan käsillä? Jukka ja Tuomas perehtyvät korkosijoittamisen lainalaisuuksiin ja Nordnetistä löytyviin kategorian tuotteisiin.

0:00 Intro 1:10 Pörssit nyt 15:59 Markkinakatsaus 30:40 Kurkistus salkkuihin

19 tykkäystä

Öljyn hinta on ollut tänään noin 5%:n laskussa. Kesäkuussa alkanut öljyralli saattaa olla tullut nyt päätepisteeseen, kun korot ja laimea talouskasvu hillitsevät kysyntää. Mielenkiintoista nähdä saatiinko tämän päivän laskulle vain ns. pakollinen päiväselitys vai onko öljyn hinnan suunta todellakin nyt alaspäin. Toivottavasti, sillä se helpottaisi inflaatio-odotuksia.

“Crude’s second-half rally has halted on expectations that interest rates will remain elevated. Gasoline futures also tumbled as demand dropped to the lowest seasonal level in 25 years, signaling slower economic growth.”

28 tykkäystä

Nordean päästrategin ajatuksia:

24 tykkäystä

Jarmo Friman kysyi Twitterissä: “Milloin maksuvaikeudet alkavat näkyä?” ja laittoi linkin tähän tviittiin:

7 tykkäystä

Yhdysvalloissa asuntolainat ovat kiinteäkorkoisia, joten lähinnä uudet lainat ovat päälle 7 % tasoa.

En tiedä, millä frekvenssillä korkoja tarkistetaan mutta käsittääkseni kotitalouksilla on jopa rahakas tilanne tällä hetkellä:

Käteissäästöjen tuotto nousi hetkessä yli 5 %:iin jos jaksaa siirtää rahat matalakorkoiselta JP Morganin (tai mitä pankkia amerikkalainen sitten käyttääkään) tililtä rahamarkkinarahastoon.

Sen sijaan velkojen korot seuraavat joskus kaukana tulevaisuudessa perässä.

Nostin aiemmin Varteissa miten tietyissä lainoissa ja kulutusluotoissa näkyy jo viivästyksien kasvua eli varmasti tästä tilanteesta saadaan huonompaa dataa jatkossa. Mutta asuntolainat ei pitäisi olla se ykkösongelma. Vielä. :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Lisäys: ilmeisesti vastaava kuvio auttaa myös firmoja.

Käteinen tuottaa heti, korkojen nousu on vasta edessä.

25 tykkäystä

Kiitos erinomaisesta vastauksesta! :slight_smile:

Mutta siis meinaat, että myöhemmin voi tulla ykkösongelmaksi? Eli kun nykyisistä “kusetusmarkkina” ja kriiseistä saatana selvitään, niin myöhemmin nämä asuntolainat voivat tulla ongelmaksi? :thinking:

Toisaalta uusia lainoja ei sitten hirveästi varmaan otella, jos korot pysyvät korkealla.

1 tykkäys

Noh, jossain vaiheessa asuntokaupan pitäisi käynnistyä uudelleen. :smiley: Asuntojen hinnat ovat kuitenkin monin paikoin Yhdysvalloissa edelleen lähellä huippuja.

3 tykkäystä

Muutama poiminta aamun Vartista.

SP500 tulokset ovat laskeneet alkava tuloskausi Q3 mukaanlukien vuoden putkeen. Analyytikoiden konsensus odottaa tulosten kääntyvän kasvu-uralle Q4:lla ja laukkaavan vuoden sisään uusiin ennätyksiin.

Kuvaajassa 12 kuukauden päähän ennustettu SP500 indeksin EPS (osakekohtainen tulos).

Ennätystulokset pohjaavat liikevaihdon kasvun lisäksi ennätyksellisen korkeaan kannattavuustasoon…

Marginaalit:

Oman pääoman tuotto:

Ainakin omaan silmään nämä odotukset näyttävät rohkeilta, ottaen huomioon taloussyklin lämpimän vaiheen ja inflaation tuoman nakerruksen kannattavuuksiin.

Jos 18 % ROE kestää, on nykyinen 18x forward P/E SP500:lle omaan silmääni suht perusteltu.

Mutta kuten kuvatekstikin kertoo, kaiken pitää osua lankulle.

Tuloskasvua saa nimittäin tulla, ja sitä odotetaan lähiaikoina keskimääräistä enemmän:

Tuloskasvu ei muuten selity pelkästään megateknoilla kuten NVIDIA, vaan kaikilta SP500:sen sektoreilta odotetaan kannattavuuden pinkomista uusiin ennätyksiin! :smiley:

36 tykkäystä