Pörssien suunta (Osa 1)

Erittäin hyvää pohdintaa, ja liittyy myös tuottavuuden kasvuun. Nimittäin sen yhtenä selityksenä on, että tuottavimmat resurssit ovat keskittyneet vuosien saatossa yhä harvemmille, kuten isoille teknologiayhtiöille. Toisin sanoen, myös tuottavuus on eriarvoistunut yritystasolla. Tämä on osaltaan vaikuttanut taloudellisen eriarvoisuuden lisääntymiseen, tai on itsessäänkin sitä. Moderneja Robin Hoodeja siis odotellessa :slight_smile:

6 tykkäystä

Mietitäämpä hetkinen, vaikuttaako työttömyys oikeastaan mitään myytävien mainosten hintaan? Mitä itse olen Youtubea katsellut niin sanoisin, että tietyt toimijat on alkaneet mainostamaan enemmän saadakseen tuotteitaan kaupaksi. Toiseksi on tullut tiettyä kuuminta hottia mainoiksiin, kuten käsidesi ja maskit.

Joskus aikoinaan katsoin videon, jossa tuota avattiin. En nyt enää tarkkoja tietoja muista (voivat toki olla muuttuneetkin), mutta Youtubessa se menee jotakuinkin näin:

  1. Tärkein on videon kohdesegmentti. Jos video on tyyliin kotiremppaa, autonkorjausta, tai pienteollisuutta, niin siitä kertyvä mainostulo tekijälle (ja ekstrapoloiden Googlelle) on ns. Tier 1 -luokkaa, koska niiden videoiden katsojat keskimäärin “tuottavat” enemmän mainostajalle (se 35-50v valkoinen mies, joka todennäköisimmin ostaa kalliin työkalun :smiley:)
  2. Toinen tekijä on videon pituus. Se kuuluisa 10 min raja nostaa korvaukset ihan eri luokkaan. Tietty kynnys mainoksien määrässä ylittyy, joka lienee tärkeä Googlen mainosmyynnille?
  3. Myös kanavan tilaajamäärä merkitsee. Jos kaksi kanavaa tekee “saman” videon, mutta toisella on 25k tilaajaa ja toisella 2,5 miljoonaa, niin se 2,5 miljoonan kanava saa paljon suuremman palkkion videosta, vaikka kaikki muut asiat ovat samat (katsojamäärä, -segmentti, jne.).
  4. Mutta toki myös videoiden kiinteä katsojamäärä merkitsee. Jos suht pienen kanavan jokaista videota katsotaan tasaisesti 1,5 miljoonaa kertaa, saa se käsittääkseni paremman palkkion kuin isompi kanava tilaajamäärältään, mutta jonka videoita katsotaan tyyliin 100k kertaa. Mutta tää on vähän mutavelliä eikä Google varmasti halua kertoa tarkkoja speksejä - tuo 3. sääntö käsittääkseni menee tän 4. ohi.
1 tykkäys

Tässä ollaan ehdottomasti samaa mieltä. Kunhan toin kyselyn esille täällä, koska ihmettelin kyselyn tulosten poikkeamista tämän foorumin kyselyiden tuloksista.

Olen eri mieltä tämän asian suhteen. Olen istunut nyt mukana useamman yrityksen yt:issä, ja valveutunut melkoisesti nähdessäni, millaisia toimenpiteitä johtoportaat ovat konkreettisesti päätyneet tekemään (esimerkiksi markkinointikulujen suhteen). Vastaavasti viime viikkoina johtoportaat ovat alkaneet jakamaan katsauksissaan lukuja ja näkemyksiään koronan vaikutuksista sekä loppuvuodesta esimerkiksi myyntiin, markkinointiin ja kasvuun. Tämä data toki kuvaa vain yhden yrityksen tai sektorin tilannetta, mutta on varsin silmiä avartavaa pelkän arvailun suhteen. En väheksyisi sitä, millaista informaatiota Mastercardin, Facebookin tai Pepsin johtoryhmällä on käsissään.

Me tavalliset pulliaiset voimme vain arvailla, ovatko FB:n mainostulot (väliaikaisesti tai pysyvästi) heikentyneet kulujen karsimisten, yt:iden, konkurssien ja rajoitteiden myötä. Itse veikkaisin, että nettovaikutus on ollut väliaikaisesti negatiivinen. Paikallinen kenkäkauppa, joka taistelee olemassaolostaan tuskin polttaa rahaa markkinointiin; ravintoloilla tai matkatoimistoilla ei ole ollut välttämättä syytä mainostaa rajoitteiden estäessä liiketoiminnan jne.

Itsellä Facea salkussa, enkä ole pois myymässä, koska uskon tulevaisuuteen. Ajankohta huomioiden, pidän kuitenkin uutta ATH-hintaa hieman korkeahkona nykyisessä ympäristössä - vielä ei taida olla tietoa koronan vaikutuksista mainostuloihin, sekä mielestäni Zuckerberg on todella heikoilla jäillä joutuessaan ottamaan kantaa misinformaation sensuroimiseen / liputtamiseen. Aina löytyy isoja ryhmiä, joita hänen mielipiteensä ei tyydytä - olkoon ne sananvapauden puolesta taistelevat, Trumpin kannattajat, tai misinformaatiota vastustavat. Jos muistan oikein, 2018 Zuckerbergin senaatin kuuleminen laski FB:n osaketta about 16 % (185->155). Tällä kertaa ei olla taidettu tulla prosenttiakaan alaspäin, vaikka pitäisin keskustelua somen misinformaatiosta (sekä mahdollisesti myös boteista, trolleista, presidenttien väkivaltaan yllyttämisestä) varsin arkaluontoisena sosiaalisen median yritysten tulevaisuuden kannalta.

Tämän toin itsekin esille, eli otanta on häviävän pieni. Olettaen, että vastanneet ovat olleet itse asialla, eikä vastausta ole antanut assistenttiharjoittelija, pitäisin toisaalta jokaista datapistettä erittäin arvostettavana.

Lista CFO:ista täällä. Itse en välttämättä lähtisi kyseenalaistamaan maailman suurimpien yritysten talousjohtajien ammattitaitoa ja ymmärrystä rahoitusmarkkinasta - vaikkei se heidän erikoisalaansa tai arkipäivää suoranaisesti olisikaan. Listalta löytyy myös lukuisia pankkeja ja finanssiyhtiöitä. Jokaiselta löytynee vuosikymmenten kokemus ja ymmärrystä taloudesta, arvostettava tutkinto takataskusta, sekä valtaosalla todennäköisesti isompi salkku kuin keneltäkään tällä foorumilla.

Olen samaa mieltä, että kyselyn kysymyksenasettelu on varsin provosoiva ja vaihtoehdot vähäiset - toisaalta tarjottiin myös mahdollisuutta vastata “en tiedä”, johon vain viidennes tarttui. Itse olisin valinnut tämän.

Mutta jätetään tämä kysely omaan arvoonsa.

4 tykkäystä

Tiksulle kiitokset hyvästä nostosta ja opettavaisesta casesta. En itse osannut tuossa mennä lähde kritiikkin ja huomannut vastausmäärää. Esitit tuossa hyviä perusteluja, että henkilöt ovat perillä asioista. Mielestäni olisi jokatapauksessa oleellista tietää mitkä yritykset on vastanneet kyselyyn. Mutta halusit itse sulkea casen.

Omalta osaltani haluan vielä yrittää antaa oppia sinulle ja kaikille muille. Koronaromahduksen takia sinulla varmaan tuli se hetki, että pohdit Facebookin myyntiä. Tuliko viimeisistä työttömyystilastoista vastaava tunne? Entä tuosta CFO kyselystä?

Jos ei tullut tunne, että markkina romahtaa ja pitää myydä Facebook niin se ei suurimmalla todennäköidellä romahda. Jos taas tulee tunne, että markkina romahtaa ja pitää myydä Facebook, se on jo luultavasti tapahtunut ja aika laittaa kaikki liikenevä raha pörssiin. Sijoittamisessa kaikki isot rahat tehdään kontraamalla konsesusta.

Asiaa omasta aika monen suuren sijoittajan mielestä kannattaa miettiä yhtiätasolla. Talous uutiset elää tunnelman mukaan. Romahduksessa rommi uutiset myy , nousussa nousu uutiset. Uutiset voi olla vanhoja tai perättömiä. Pitää muistaa lähde krittikki.

Tämä toki olisi mukavaa, mutten itse näkisi lainkaan välttämättömänä - oletan otannan olevan varsin satunnainen. Nyt kun luin listan läpi, vaikutti pankki-/finanssisektori kattavan ehkäpä kolmanneksen listasta - tämä saattaa vääristää tuloksia koronan negatiivisista vaikutuksista, mutta toisaalta myös korostaa “rommaako vai keuliiko pörssi”-tulosten laadukkuutta. Olisi toki mielenkiintoista nähdä, miltä sektoreilta nämä karhut ja härät löytyvät.

Jos nyt halutaan ryhtyä salapoliisityöhön, EMEA-sektorilla erään kysymyksen vastaukset jakautuvat 30/70 %. Koska tarkkuus on yksi desimaali, todennäköisintä lienee, että EMEA-alueella vastaajia oli tasan 10.

Alla olevalta listalta voinee valita mieleisensä 10. Itselläni huomio kiinnittyy etenkin siihen, ettei listalla ole paljoakaa teknologiataloja (paitsi SAP). Tämä kuvastanee ehkäpä erityisesti sitä, mistä Sauli puhui Trader’s Clubin haastattelussa - Eurooppa on jäänyt (rajoitusten vuoksi) jenkkien jalkoihin innovoinnissa.

ABN AMRO Group (Hollanti, pankki), Adecco (HR, Sveitsi), Allergan (Irlanti, lääkeyhtiö), Amadeus (Espanja, lentovaraus), Aviva (Brittivakuutus), Zurich Insurance Group, British Land, BNP Paribas (Ranska, pankki), Burberry (UK), Casino Group (Ranska), Continental (Saksa), Deutsche Post DHL Group, Diageo (UK, oluet), DSM (terveys ja ravinto, Hollanti), EN+ Group (Venäläinen sijoitusyhtiö, kaivokset, energia etc - en tiedä, kuuluuko EMEAan vai APACiin), EVRAZ (Venäjä, teräs), Experian (Irkku, luotto), GEA (Saksa, teollisuus), Getlink (Ranska, liikenne), Hydro (Norja, metalli), IAG (UK, ilmailu), IHG (UK, hotellit), Imperial Brands (UK, tupakki), IWG (Lux, toimistot), Johnson Matthey (UK, kemianteollisuus), X5 Retail Group (Venäjä, ruokakauppa), Wolters Kluwer (Hollanti, oliskohan ohjelmisto/kustantaja?), Unilever, UBS, Solvay (Belgia, kemianteollisuus), Sodexo, Severstal (Venäjä, kaivos), SAP

Todettakoon vielä kertaalleen, etten itse anna tälle kyselylle sen enempää painoarvoa kuin keskimääräisellä uutisartikkelille. Kysely kuitenkin vahvisti seuraavia näkemyksiäni: 1) odotukseni sen suhteen, että Q2 tullee olemaan juuri niin ruma kuin on odotettu, vahvistui, ja toiveet selvästi odotuksia paremmista luvuista ovat nähdäkseni epätodennäköiset; 2) Voittajien poimiminen on nyt poikkeuksellisen tärkeässä roolissa: Kyselyssäkin muutama CFO on tunnustanut koronasta olleen hyötyä, ja näkee vaikutusten jääneen rajallisiksi.

Mielelläni tietenkin kuulen näkemyksiä, miksi tietyt tahot (kuten nämä CFOt) ovat hieman pessimistisiä markkinoiden suhteen.

Olen itse asiassa lisäillyt. Tämä tässä nimenomaan on herätellytkin niitä omia hälytyskelloja. Edelleen tulee etsittyä ja lisäiltyä alihinnoiteltuja voittajia, ja uitua trendin mukana. Päivä päivältä olen kuitenkin kriittisempi, sillä lukuja, asiantuntijoita ja mediaa seuraamalla kaikki nousu ei mielestäni ole ollut perusteltua.

Mielestäni tällä hetkellä sijoittajien tunnelma on olosuhteisiin nähden liian luottavainen ja turvallinen. Ja tämä jos mikä on mielestäni vaarallista. Näkisin, että sijoittajien käyttäytyminen markkinoilla on tällä hetkellä hyvin samankaltaista kuin ihmisillä koronan suhteen. Tilanne on parantunut, eikä selkeää tulipaloa ole suoraan näköpiirissä, joten ihmiset käyttäytyvät aivan kuin koko koronaa ei olisi enää olemassakaan. Data ja asiantuntijat kuitenkin jatkuvasti varoittelevat edelleen tulipalovaarasta ja kehoittavat varovaisuuteen, ja mielelläni muistuttelenkin tästä, jottei pääse unohtumaan.

Näinhän sitä usein sanotaan. Toisaalta Revenio, Amazon, Apple etc ovat olleet sijoittajien ja analyytikoiden lempilapsia jo vuosikaudet ja kontraamalla ei ole muuta kuin polttanut sormensa.

2 tykkäystä

Revenio on varmasti edelleen oiva sijoitus, mutta kyllä ne parhaat tuotto-odotukset ovat kaukana menneisyydessä. Nyt yritys on korkeinta priimaa, kovalla hinnalla varustettuna.

2 tykkäystä

Kertakaikkisen hieno vastaus ja selvitystyötä.

Lainaukseen vielä kommentoin ja vähän tuntuu viisastelulta, mutta mielestäni sijoittaneet ovat kontranneet “ei voi kasvaa enää” vastaan. Mutta ennenkaikkea pitää tietää mitä vastaan kontraa. Jos uutinen ei suoraan koske mainittua yritystä ja kurssi laskee silti uutisesta on usein hyvä paikka ostaa. (Kuten yritin case Facebookissa esittää. Ei ole mitään minun vahvaa osaamisaluetta.)

1 tykkäys

Päivän pläjäys:

The S&P 500 futures trade 15 points, or 0.5%, above fair value as the market extends its bullish trend, helped by a combination of reopening/recovery optimism, a fear of missing out, monetary and fiscal policy, and COVID-19 medical progress.
This morning has been relatively quiet in terms of macro news following another night of social unrest in the U.S. Investors remain mindful of the situation, as well as any new developments with China, but the market hasn’t been worried about a negative impact to the economy resulting from the protests.
This sentiment continues to be manifested in the U.S. Treasury market, where yields have edged mostly higher. The 2-yr yield is flat at 0.15%, while the 10-yr yield is up two basis points to 0.67%. The U.S. Dollar Index is down 0.2% to 97.60. WTI crude is up 2.5%, or $0.87, to $36.31/bbl.
Separately, today’s economic data will be limited to auto and truck sales for May, which will be released throughout the day.
In U.S. Corporate news:

  • Western Union (WU 22.91, +2.20): +10.6% after making an offer to acquire MoneyGram (MGI 3.91, +1.33, +51.4%), according to Bloomberg Law .
  • Realty Income (O 57.50, +0.93): +1.9% after providing an update on its contractual rent collections for May. The company collected 82.0% of contractual rent for May across its total portfolio.
  • Dick’s Sporting Goods (DKS 36.95, +0.49): +1.3% after beating revenue estimates, although it missed on the bottom line and did not provide an updated outlook.

Reviewing overnight developments:

  • Equity indices in the Asia-Pacific region ended Tuesday on a higher note. Japan’s Nikkei: +1.2%, Hong Kong’s Hang Seng: +1.1%, China’s Shanghai Composite: +0.2%, India’s Sensex: +1.6%, South Korea’s Kospi: +1.1%, Australia’s ASX All Ordinaries: +0.4%.
  • In economic data:
  • South Korea’s Q1 GDP -1.3% qtr/qtr (expected -1.4%; last 1.3%); 1.4% yr/yr (expected 1.3%; last 2.3%). May CPI -0.2% m/m, as expected (last -0.6%); -0.3% yr/yr (expected -0.2%; last 0.1%)
  • Australia’s Q1 Business Inventories -1.2% qtr/qtr (expected -0.7%; last 0.3%), Q1 Gross Operating Profits 1.1% qtr/qtr (expected -3.5%; last -3.5%). Q1 Current Account AUD8.40 bln (expected AUD6.30 bln; last AUD1.00 bln)
  • New Zealand’s April Building Consents -6.5% m/m (last -21.7%). Q1 Terms of Trade Index -0.7% qtr/qtr (expected 1.3%; last 2.6%)
  • In news:
  • Yonhap reported that South Korea will resume its complaint in the World Trade Organization against Japan’s export restrictions.
  • Japan’s trade minister acknowledged that the two sides are engaged in dialogue. Japan’s Finance Minister, Taro Aso, said that there are no plans to issue coronavirus bonds in Japan.
  • The Reserve Bank of Australia left its cash rate at 0.25% and its 3-yr yield target at 0.25%, as expected.
  • Major European indices trade firmly higher. STOXX Europe 600: +1.6%, Germany’s DAX: +3.8%, U.K.'s FTSE 100: +1.1%, France’s CAC 40: +2.0%, Italy’s FTSE MIB: +2.3%, Spain’s IBEX 35: +2.4%.
  • In economic data:
  • U.K.'s April Mortgage Approvals 15,850 (expected 23,780; last 56,140) and April BoE Consumer Credit -GBP7.399 bln (expected -GBP4.500 bln; last -GBP3.803 bln). May Nationwide HPI -1.7% m/m (expected -1.0%; last 0.9%); 1.8% yr/yr (expected 2.8%; last 3.7%)
  • France’s April Government Budget Balance -EUR92.10 bln (last -EUR52.50 bln)
  • Spain’s May Unemployment Change 26,600 (last 282,900)
  • Swiss April Retail Sales -19.9% yr/yr (last -5.8%). May procure.ch PMI 42.1 (expected 42.0; last 40.7)
  • In news:
  • German Chancellor, Angela Merkel, is reportedly talking to lawmakers about another EUR50 bln to EUR100 bln of stimulus funds for Germany.
  • The French Finance Ministry lowered its 2020 GDP forecast to -11.0% from -8.0%.
  • British Prime Minister, Boris Johnson, was reportedly warned by British officials to not allow Brexit negotiations to stretch into the fall.
10 tykkäystä

image

3 tykkäystä

Pienen mittakaavan markkinatutkimusta (pieni otos). Lopputulos mielestäni ihan odotetun suuntainen:

image

Alkaahan tuo jo hiljalleen tuntua, että indeksit on noussut riittävästi suhteessa reaalitalouteen…

Toisaalta nyt taidetaan olla menossa kohti TINA-hinnoittelua vieläpä keskuspankkien voimakkaasti tukemana… P/E 40 voi olla new normal pian…? Tässä ei pidä hätäillä noususta siinäkään mielessä, että pörssillä on tapana yllättää ja tällainen nykyinen tilanne on lähes ennennäkemätön (USA:n korot, elvytys, talous noususuunnassa jne.).

Noususta on kyllä saatu nauttia viimeinen kuukausi paljon isommin kuin olisi äkkiseltään osannut kuvitella.

1 tykkäys

aika jännä kysymyksenasettelu. Miksihän juuri “paraneva” talousdata?

4 tykkäystä

Mietin myös, että missä oli vaihtoehto: Oletettua heikompi talousdata? :grinning:

1 tykkäys

Nousu on ollut erittäin vahvaa viime aikoina. Joka päivä sitä arvelee, voisiko sitä pientä korjausta tulla kohta. Kurssidata viimeiseltä kuukaudelta on kuitenkin erittäin vahvaa. Alla on graafi Helsingin pörssistä (jossa itse teen sijoitukseni) viime kuukauden aikana. Pientä korjausta tuli aluksi, mutta sen jälkeen parissa viikossa noustu jo lähes 1500 pistettä.


Sitä on tullut aprikoitua, missä kohtaa eri yhtiöitä ostaisi. Mahdollisuuksia on monia. Piakkoin voikin tulla korjausta kursseihin. Toisaalta on myös mahdollista, että tästä jatketaan matkaa tasaisesti kohti ATH-lukemia. Tästä välimaastosta kaikki mahdollisuudet ovat toki samalla lailla mahdollisia. Miksei uusi romahduskin syksymmällä toisen aallon mahdollisesti tultaessa. Hyppäsi kelkkaan sitten missä kohtaa tahansa, on pitkällä välillä tiedossa rahaa hyvällä pohjalla ja kehityksessä olevista yhtiöistä. Tätä olen yrittänyt myös itselleni painottaa ja jättää senttipelaamista vähemmälle. Nytkin, kun kurssit vain nousevat ja joka päivä Winston pohdiskelee, koska ne ostohousut laittaisi jalkaan…
On tämä sijoittaminen hermoja raastavaa :sweat_smile: :joy: :grin:

7 tykkäystä

Tervetuloa Winstonin iltakatsauksen pariin nro. #13

Iltakatsauksessa käydään läpi päivän tapahtumat Yhdysvaltojen pääindeksien osalta sekä Helsingin pörssin kehitys. Käsittelyssä siis Dow Jones Industrial Average -, S&P 500 -, Nasdaq Composite sekä OMX Helsinki -indeksit. Mahdollisesti mukana on myös yksi tai useampi uutinen. Lopusta löytyy vielä päivän aforismi liittyen sijoittamiseen. :slightly_smiling_face:

Indeksit:

Tänään indeksit jatkoivat siitä, mihin eilen jäätiin. Nousua tuli taas maltillisesti, mutta varmasti. Päivästä toiseen näyttävät indeksit vihreää eikä nousulle näy loppua. Hurautellaanko tästä suoraan ATH-lukemiin vai korjataanko kohta?

Indeksit kehittyivät hyvin tasaväkisesti tänään. Kehitys tapahtui 0,5% ja 1% prosentin välillä. Helsinki jäi tänään vähiten plussalle. Optimismi näyttää kantavan indeksejä päivästä toiseen ja sijoittajat ovat luottavaisia talouksien avaamisien suhteen sekä niiden toipumiseen. Isot elvytystoimet ovat luoneet markkinoille luottamusta valtioiden turvaamisesta näinä hyvin epävarmoina aikoina.


Päivän uutiset:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/hallitus-esittaa-historiallisen-suurta-lisabudjettia-kunnille-odotetusti-yli-miljardin-euron-tukipaketti/4a14db4c-848b-4bd9-81b9-b02c77148250
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/usassa-levinneet-mielenosoitukset-saavat-tukea-ympari-maailmaa-mielenosoittajat-tukehtuvat-milanossa-liverpoolin-pelaajat-polvistuvat/9e624c9f-02a2-4dd4-9efd-f9014327475e

Päivän aforismi:

“It would be wonderful if we could avoid the common setbacks with timely exits.”

13 tykkäystä

Uusi vaihe

Arpajaistunnelmasta huolimatta nouseville hinnoille on myös markkinatilanteesta nousevia perusteita.

”Markkinoilla ollaan siirtymässä uuteen vaiheeseen. Elpymisen alussa sijoittajat tekivät selvän pesäeron niihin osakkeisiin, joiden arveltiin pärjäävän koronan keskellä heikosti. Nyt markkinoilla on alettu hinnoitella sitä, että tästä kriisistä oltaisiin pääsemässä yli”, Nordean Saari sanoo.

Markkinoilla suhtaudutaan optimistisesti koronarajoitusten purkuun. Sijoittajat hakevat yhtiöitä, jotka selviävät kriisistä ja joiden kysynnän voi olettaa palautuvan jollain aikavälillä pandemiaa edeltävälle tasolle. Tällaisissa yhtiöissä kurssien nousu voi Saaren mukaan olla hyvinkin nopeaa.

Kovimmin heilahtaneet osakkeet ovat tyypillisesti melko pieniä yhtiöitä, joiden analyytikkoseuranta on vähäistä ja joiden hinta voi normaaleissakin oloissa heilahdella reilusti.

”Pienyhtiöt ovat kärsineet rajoituksista kaikkein eniten. Siten on loogista, että rajoitusten purkuvaiheessa niiden osakkeet myös nousevat eniten”, Saari sanoo.

Pienten yhtiöiden osakkeet ovat olleet nousussa myös Yhdysvalloissa. Saari huomauttaa kuitenkin, että riskitasot nousevat, jos yhtiön fundamentit eivät tue kurssinousua.

3 tykkäystä

Nyt alkaa pörssi näyttämään kalliilta omaan silmään. Itse olen pitänyt hyvänä yliarvostuksen merkkinä Inderesin tavoitehintojen rikkoontumisen. Olen pitänyt käteispositiota noin 40% korjausliikkeen varalta. Tekisi mieli vähentää ylihintaisia osakkeita, mutta käteispainon nostaminen ei houkuta.

6 tykkäystä

Kauppalehtikin kertoo sen mitä täällä juubattiin jo päiviä sitten V ja L-tyylin osakkeista… Nyt ne pahimmat L-casetkin alkavat vähän nousemaan kun kaivellaan “tynnyrin pohjia” ja etsitään niitä viimeisiä Korona-alessa olevia lappuja ja katsotaan että oliskohan näistä vielä johonkin (“toivotaan, toivotaan”) :smiley:

Laatu toipui nopeimmin, heikommat caset vaativat ensin sen että kaikki hyvä on jo “liian kallista” ja sijoittajilla silti raha polttaa taskuissa, joten TINA… ja sitten kaivetaan lottoarpoja. Sijoitustyyli sekin, ja voi tietty lyhyessä juoksussa tuoda mukavia pikavoittoja, mutta riskiä on.

“Styroksilaputkin kelluu!”

5 tykkäystä

Joo kyllähän tämä touhu alkaa vähän tuntua oudolta, kun salkkukin kohta 10% plussalla vuoden alkuun verrattuna. Sen verran tuli kuitenkin taas kevään aikana opittua, että ei tässä ole tarvetta alkaa veivailemaan vaikka pörssi tulisikin -20% takaisin alaspäin.

2 tykkäystä

Mutta jos myy sopivasti ennen -20% uutta niiausta niin sitten on massia millä kauhoa pohjalta… ja sitten kun taas toivutaan niin salkku vihertelee taas kuin kevätniitty.

Ja hysst te siellä takarivissä jotka sanotte että “ajoittaminen on pirun vaikeaa”. :sweat_smile:

17 tykkäystä