Puolijohdejätit: AMD, Intel, NVIDIA, TSMC, TI, Micron, Broadcom, Qualcomm, ASML yms

Käsittääkseni puolijohdeteollisuuden pyörittäminen on sellaista rakettitiedettä, että ei riitä vain tehtaiden haltuunottaminen, vaan sen lisäksi pitäisi omata vielä kyvykkyydet tehdä näitä kaikkein korkeimman laatuluokan nanotekniikkaa vaativia siruja. Näiden tuottaminen on suurin piirtein yhtä haastavaa ja vaatii yhtä dedikoitua osaamista kuin avaruusrakettien tai ydinaseiden rakentaminen, kun atomitasolla liikutaan. TSMC on puhunut, että pitää olla 20 vuotta osaamista, ennenkuin fotonikoneinsinöörillä on riittävä osaaminen. Sotilasvoima ei siis riitä.

Muistaakseni tätä asiaa käytiin (muiden teknologiaan liitännäisten geopoliittisten asioiden ohella) läpi tässä podcastissa: Jääkö EU syrjästäkatsojaksi digitaalisen teknologian kehittyessä | Brysselin kone | Yle Areena – podcastit

Edit: Käytännössä siis riittäisi lennättää atomi-insinöörit USAan jatkamaan työtään TSMC:n valmistuvalle Phoenixin tehtaalle. Kovin hankala on siis nähdä, että USAn asettamat tekoäly-chippien embargot itsessään toimisi kimmokkeena Kiinan lähestymisessä Taiwanin asemaan. Itse chip-harwarekomponentin lisäksi päälletuleva kompleksisuus syntyy sitten esim. Nvidian tuottamasta lisäarvosta, joka majailee kokonaisuudessaan Taiwanin ulkopuolella.

8 tykkäystä

Jatkan vielä vähän. Mielestäni puolijohdeteollisuuden rooli Kiina-Taiwan-jännitteissä on ymmärretty hieman väärin.

Jos Kiina ryhtyy sotatoimiin Taiwanissa, sillä on tottakai merkittäviä vaikutuksia puolijohdeteollisuudelle ja toimitushäiriöt ovat valtavia.

Mutta puolijohdeteollisuus on myös nähty jonkinlaisena pidäkkeenä tai jopa ajurina sotatoimille. Pidäke se voi jossain määrin ehkä ollakin (Kiina kärsisi myös toimitushäiriöistä - jopa länttä enemmän), mutta ajuri se ei varmasti ole, sillä tosiaan Kiinalla ei ole kykyä ottaa tuotantolaitoksiaan toiminnallisesti haltuun.

Syitä ja ajureita Kiinan ja Taiwanin jännitteille sekä mahdolliselle sotilaalliselle yhteenotolle kannattaa hakea paljon suuremmista poliittisista ja historiallisista yhteyksistä.

4 tykkäystä

Muuten hyvä, mutta kapasiteettia katoais hurjasti ja siirtymä todennäköisesti veisi ainakin useampia kvartaaleja henkilökunnan osalta. Kapasiteetin uudelleenrakennus muualle korvaamaan mitä menetettäisiin Taiwanissa jos TSMC vetäytyisi sieltä Kiinan rynniessä sisään veisi vuosia. Ja riippuen siitä mikä muodostuu pullonkaulaksi, jopa vuosikymmeniä. Tosin efekti maailmantaloudelle olisi niin järkyttävä että epäilen että rahaa ongelman korjaamiseen löytyy juuri niin monta sataa miljardia kuin tarvitaan, joten todennäköisesti puhutaan alle vuosikymmenestä.

Pitää myös huomioida että Kiina ei tuolla saisi toimivia laitoksia. Jos saaresta oikeasti lähdetään sotimaan, TSMCn tehtailla sattuu hyvin nopeasti pieniä teollisuusonnettomuuksia ja Kiina saa lähinnä seinät ja kasan ei välttämättä enää toimintakuntoista kalustoa, sekä kenties alemman tason työvoimaa.

Eli käytännössä se ei parantaisi Kiinan mahdollisuuksia saada viimeisintä piiriteknologiaa, vaan ainoastaan sotkisi täysin muun maailman markkinat niiden osalta. Jos Kiina haluaa moderneja piirejä, vaihtoehdot ovat:

  1. Joku poliittinen ratkaisu jonka avulla pakotteet poistetaan ja teknologiaa myydään jälleen Kiinaan.

  2. Vuosien, kenties vuosikymmenten työ “kotikutoisesti” kiriä kiinni valmistusteknologian ja tarvittavien laitteistojen valmistamisen salat ja “rehellisesti” (pienellä mausteella teollisuusvakoilua ja asioita osaavien henkilöiden värväämistä isoin rahasäkein, luonnollisesti) muun maailman kanssa kilpailu.

“Vallataan Taiwan” ei ole listalla tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Tosin myönnetään että on olemassa optio 3:

  1. Kiina “valtaa” Taiwanin vaikuttamalla sisäiseen politiikkaan niin että saaren hallinto vaihtuu Kiina-fanikerhoksi joka demokraattisesti päättää liittää saaren Kiinaan. En tunne paikallista politiikkaa niin paljoa että voisin sanoa onko tämä edes mitenkään realistista. Epäilen että melkoinen savotta joka Kiinankin resursseilla veisi pitkään toteuttaa koska demokratioissa pitäisi saada idea myytyä äänestäjille tai sitten jotenkin onnistua valtaamaan suosituimmat paikalliset poliittiset puolueet niin että kukaan ei huomaa mitään ennen kuin on liian myöhäistä. Aika utopistiselta kuullostaa.

Myös kolmosvaihtoehdossa on avointa kuinka TSMC reagoi jos näin kävisi. Oletettavasti pääsy viimeisimpien valmistuslaitteiden tilaajaksi loppuisi kuin seinään ja nykyisten käyttäminenkin voisi vaikeutua oletettavien pakotteiden vuoksi.

9 tykkäystä

Semicon-sektori lähti ralliin ja vetää Nasdaqin perässään (+Apple upgrade) :rocket:

12 tykkäystä

Tämmöinenkin tuli eilen jonka missasin alun perin.

Supermicro nostaa ohjeistustaan roimasti (+30%) joka kertoo kovasta kysynnästä serveriraudassa viime kvartaalilla. Viime hetken posari, tulos tulee 29. päivä Tammikuuta.

11 tykkäystä

Supermicrolle löytyy myös oma ketju

4 tykkäystä

Texas Instruments. Tiedossa oli huonoa tulosta, mutta että näin huonoa. Eikä afterissä suurempaa liikettä.

Yhdeksi syyksi mainittu autosektorin tilausten väheneminen. Heijastelee taas talouden hidastumisen puolesta.

3 tykkäystä

ASML

"“The semiconductor industry continues to work through the bottom of the cycle. Although our customers are still not certain about the shape of the semiconductor market recovery this year, there are some positive signs. Industry endmarket inventory levels continue to improve and litho tool utilization levels are beginning to show improvement. Our strong order intake in the fourth quarter clearly supports future demand”

6 tykkäystä

Kova tulos, mutta kova on arvostuskin. :smiley:

"Based on different market scenarios1 as presented during our Investor Day in November 2022, we
modeled an opportunity to reach annual revenue in 2025 between approximately €30 billion and
€40 billion, with a gross margin between approximately 54% and 56% and in 2030 an annual
revenue between approximately €44 billion and €60 billion, with a gross margin between
approximately 56% and 60%"

Yhtiön markkina-arvo on nyt päälle 300 miljardia euroa.

Antaen anteliaan 30 % nettomarginaalin 2030, voisi nettotulos arvion ylälaidalla 2023 olla 20 miljardia euroa.

Eli P/E karkeasti 15x, siis kuuden vuoden päästä. :smiley:

Onhan yhtiön kilpailuedut käsittääkseni todella eteviä ja vallihauta syvä kuin mikä, mutta hieman tuntuu siltä että sijoittajat ovat turhankin innostuneita kaikista mahdollisuuksista. :smiley:

Tai sitten he pitävät yhtiön arviolta liian konservatiivisena. :face_with_monocle:

Esitys kaivettu täältä.

8 tykkäystä

Toisaalta, viimeisen 10v aikana ASML:n P/E-suhde on pyörinyt koko ajan 20-50x välillä. Tällä hetkellä se taitaa olla jotain 37x tasoa. Yhtiön vallihaudut ja kasvuajurit ovat taas melkoisen vakuuttavat, joten kyllähän sijoittajien narratiivi (ja mielestäni perusteltu sellainen) on, että vuonna 2030 firma on paljon suurempi ja vallihaudat eivät ole kadonneet minnekään. Mikäli narratiivi pitää paikkaansa, ei ole mitään syytä haaveksia että firmaa saa tuolloinkaan alle tuon viime vuosina nähdyn P/E-tason. Tällöin vuosien 2024-2030 tuloskasvu voi ihan hyvin sataa omistajille hienoina tuottoina, tietysti riippuen ehkä mikä on yleisesti juuri ajanhetken X sijoittajien mieliala ja makrotilanne (eli saako firma arvostuksen 20-25 x nettotulos vai tuota +40 tasoa).

13 tykkäystä

Hmh, ymmärrän kyllä että jos jonkin niin tämän firman kohdalla asioiden voidaan olettaa olevan suht samalla tolalla 6v päästä, kuin nytkin mitä kilpailuetuihin tulee. Vaikka en haluaisi vähätellä kilpailupainetta muidenkin oletettavasti halutessa apajille chippien pilkkomisessa. :smiley: Kuka haluaa olla yhdestä toimijasta näin riippuvainen…

Jos kertoimet pysyisi ennallaan, jäisi tuotto karkeasti tuplaamiseen kuudessa vuodessa (plus mehevä prosentin osinkotuotto). Ja siis silloinkin, 2030, pitää olla todellakin näkymä kuten se on nyt. Korkojen tasoa yms. emme voi tietää silloin joten niitä voi vain arvailla.

11 tykkäystä

Mielestäni kun katselee menneitä asioita ja kommentteja, ovat firman ennusteet olleet konservatiivisen puolella enemmän kuin optimistisia. Kuten jo molemmat kommenttoitte, arvostuskertoimet on rapeat, vaikka päästäisiin IR päivän tavotteisiin 2030.

Tulosinfon esityksessä yhtiö kommentoi näin vuoden 2024 arvioita

“While we see some positive signs of recovery, we feel it might be a bit too early to change our perhaps conservative view as communicated last quarter and therefore still stay with our previously communicated expectation of 2024 revenue to be similar to 2023.”

Megatrendit tässä on vahvasti ASML tukena ja vallihaudat ovat syviä.

Tässä vielä esitystä vuoden 2022 sijoittajapäivästä.
2_ASML Investor Day 2022_Demand and Capacity - Peter Wennink (1).pdf (2,4 Mt)

7 tykkäystä

Tässä vaiheessa ehdoton suositus Chris Millerin Chip war kirjaan ja EUV kappaleeseen. Tätä vallihautaa ei yksi tekijä millään saa ylitettyä, ja jos saisi siinä oltaisiin tuhansista muista komponenttitoimittajista/sidosryhmistä riippuvainen itse tekniikan osalta. ASML on hyvin, hyvin kannattava firma itsessään sen vuoksi, että vastaavaa tekniikkaa ei yksinkertaisesti ole mahdollista oikein missään muualla maailmassa mahdollista kehittää.

4 tykkäystä

Jos puolijohteisiin sijoittaa, niin kannattaa pitää silmällä youtubessa Asianometry -nimistä kanavaa. Osa videoista melko teknisiä, mutta kyllä noista myös isoa kuvaa käydään läpi.

1 tykkäys

Kiina yrittää kovasti. Epäilys on että menee vuosikymmen ja täysin älytön määrä rahaa, saa nähdä miten käy.

Ja on hyvinkin mahdollista että siinä vaiheessa ASML:llä on jo seuraava uusi generaatio.

1 tykkäys

Se että Kiina teoriassa onnistuisi suunnittelemaan koneen, ei myöskään ole tae siitä, että koneet myös toimisivat tai että ne onnistuttaisiin rakentamaan. Nykyisen 5nm nodet ovat jo niin pieniä, että yksikin komponentti voi pilata yieldin täysin. EUV kehitys on maksanut satoja miljardeja mitä esim. intel, microsoft, amd jne. ovat rahoittaneet. Koneissa käytetään esim. Zeissin vuosikymmeniä kehittämiä lisenssejä sekä näiden linssien valmistusprosessi on yksi iso maailmanihme. Koneistossa on niin paljon herkkiä osia, että montaa näitä ei pysty kuin yksi tai max kaksi yritystä maailmassa tuottamaan. Jenkeissä on jo tehty päätös siitä, että kiinalle ei näitä uusimpia koneita haluta myydä, joten jos kiina haluaisi itse alkaa vastaavia rakentamaan, vientikielto laajenisi todennäköisesti arvoketjussa komponentteihin ja viimekädessä raaka-aineisiin.

ASML mahdollinen kilpailija tarvitsisi 1) vuosikymmenien R&D panostuksen 2) luotettavan sidosryhmä verkoston ja 3) järkyttävästi pääomaa tukemaan tätä ekosysteemiä.

Aina tätä yhtälöä voi epäillä, mutta viimekädessä tässä on mielestäni todella kovassa tuloskunnossa toimiva luonnollinen monopoli valmistaja, mitä ei kaikella todennäköisyydellä tulla seuraavan 25v aikana syrjäyttämään.

7 tykkäystä

Osaamiseni ei riitä arvioimaan, että onko Kiina 5 vai 6 vai 7 vai enemmän vuosia jäljessä länttä eli ASML:ää. Netistä löytyy erilaisia arvioita.

Mutta musta joutsen voi tulla sen myötä, että kun ASML:ää on kielletty myymästä parhaita koneita Kiinaan, niin sillä voi olla useampiakin epäsuotuisia seurauksia:

  1. ASML:n tulot putoavat Kiinan verran, jolloin ASML:n kyky investoida heikkenee
  2. Kiina on pakotettu investoimaan enemmän itse, mikä kaventaa ASML:n etumatkaa.
  3. Kiina saattaa löytää oikotien esimerkiksi vakoilemalla tai tekemällä hyviä mikropiirejä huolimatta leveämmästä tekniikasta.

Esimerkiksi tässä artikkelissa pohditaan erilaisia skenaarioita:

Having said that, meninkin myymään ASML:t tässä vähän aikaa sitten. Mitä jos se kuitenkin pitää valtikkansa sen 25 vuotta. Kristallipallokauppiaat voivat olla yhteydessä alle tulostuneeseen.

7 tykkäystä

Mielenkiintoisena yksityiskohtana EUV -laitteissa ei käytetä optiikassa linssejä vaan peilejä ja siksi se onkin niin valtavan iso tekninen hyppäys DUV -laitteista. Aallonpituus on niin pieni, että linssit ei toimi koska säteily absorboituu niihin.

6 tykkäystä

Toimitusjohtaja hehkuttaa huimaa menoa ja sitä, miten he ylittivät odotukset, mutta heidän ennusteensa alkuvuodelle sai markkinat pettymään.

CEO tuuletti liikevaihtoa ja CFO vuoden 2023 kolmen miljardin säästöjä., lisäksi hänen mukaan vuonna 2024 tehostaminen jatkuu. Tekoäly mainittu, :cowboy_hat_face:


Tässä on vielä Consumer News and Business Channelin uutinen Intelin tuloksesta.

Intel has been cutting costs through workforce reductions and offloading small parts of its business. In the past year, the company said it would spin off its programmable chip unit, after turning self-driving car subsidiary Mobileye into an independent company in 2022. Zinsner said that Intel had cut $3 billion in costs last year and the company spun off or sold five different business lines.

7 tykkäystä

Mielenkiintoinen, pitkä tviitti puolijohdeteollisuuden hyötymisestä AI buumista. Useimpien tulokset ovat laskeneet tai kyntevät, paitsi blinitaikinan lailla paisuva NVIDIA.

Lainasin rikollisen pitkän osan, mitä ajatuksia herättää? :smiley: Boldasin loppukaneetin vielä.

"The semiconductor industry is screaming at us that AI is all hype. Yes, lots of orders for H100 GPUs, but even an AI datacenter still needs CPUs, memory, and HDs. Then you have AI implementation, such as in computer vision and controls, robotics, etc, which require specialized chips for efficient compute. The companies that provide these things are all telling us that AI is not going to deliver the types of growth people are foaming at the mouth for.

$INTC revenues down 14% YoY. Net earnings down 78% YoY. They make the CPUs that go in the servers.

$AMD releases earnings next week which are pivotal, but Q3 showed revenues down 8% YTD, earnings down 85% YTD. They also make CPUs that go in the servers.

$MU makes memory. Revenues up 15% YoY but they have had negative earnings for over a year. Samsung memory chip earnings have dropped 78% YoY.

$WDC also makes hard drives and memory. They just posted revenues down 2% YoY and more than a year of net losses.

$TXN makes all sorts of chips necessary for AI, such as computer vision processors and robot automation chips. Their revenues are down 13% YoY and their net income is down 30% YoY. In short, hardware sucks for AI. Except for 1 company.

$NVDA. Revenue up 206% YoY, net income up 1200% YoY. Even $TSMC, the company that makes the chips for

$NVDA, has had a 1.5% YoY revenue decline and an earnings decline of 19% YoY.

$NVDA has so far this year sold about $30B of datacenter equipment. These are primarily A100 and H100 chips, which are 5nm processes. $TSMC reports that about 35% of chips they ship are 5nm in 2nd half 2023. Before that it was variable (as apple moves down to 3nm and others move from 7 to 5), but the lowest number was around 20%…

… But that’s not the hype people have been sold. They have been sold on the imminent creation of artificial general intelligence. An intelligence so advanced it can out-perform a human in cognitive and perhaps physical tasks. The problem? LLMs cannot, by themselves, ever achieve this. They are just extremely large regressions to existing data. They simply collage together an output based on an input. It cannot reason. It cannot think. It cannot truly create something outside of its training. It’s missing fundamental components of intelligence that nobody has solutions for.

So you have a fundamental misunderstanding by investors about the capabilities of the technology, fueled by a technologically ignorant media, on one side. And mega-cap technology companies willing to spend vast amounts of money to maintain dominance (and find palatable excuses to raise prices without drawing too much ire for anti-trust practices) on the other side. The result is a fever dream where only those hyping the technology appear to be making any money, and not the people building it. Eventually the fever will break and we will be left with a massive misallocation of capital and a lot of broken hearts.

Buyer beware."

26 tykkäystä