Puolijohdejätit: AMD, Intel, NVIDIA, TSMC, TI, Micron, Broadcom, Qualcomm, ASML yms

Ei aivan näinkään - enää. Vuoden-parin päästä tulevien prossujen tiiliä valmistetaan TSMCn N3-teknologialla, Taiwanissa. Koska Intelin oma valmistusteknologia edelleen kompuroi.

Eli jos Taiwanissa alkaa rähinä niin Intel ottaa tauluun yhtä lailla isosti. Se voi olla hitusen paremmassa asemassa kuin AMD tai NVIDIA tuossa tilanteessa, mutta edelleen mahdollinen Kiinan invaasio tuhoaisi sen suunnitelmia isolla kädellä.

Ongelma pysyy olemassa kunnes TSMC saa hajautettua valmistustaan, ja vaikka hajauttaisi niin silti niin iso osa siitä on Taiwanissa että ei poista ongelmaa vaikka nuo uudet tehtaat joku päivä valmistuvatkin, lähinnä vain hieman muuttaa ongelman pahuutta.

2 tykkäystä

Jaahas, kyse oli vaan sittenkin siitä että Jenkkien hallitus haluaa virallisesti käden vivulle mistä voi helposti vetää jarrusta? Tosin tämä on hieman… epäselvä, tarkoittaneeko siis että itse Hopper-kehitystyö ja valmistus ei enää ole vaarassa (siitä paljon tapahtuu Kiinassa, vaikka itse piirit tulevat Taiwanista TSMC:ltä) mutta valmista tavaraa ei edelleenkään välttämättä saa myydä Kiinaan?

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen vaihe jälleen menossa puolijohdemaailmassa.

TSMC:n CEO kertoi viikko sitten 50c-10€ piirien jarruttavan edelleen 600 miljardin euron teollisuutta. On kuitenkin selvää, että tilanne on rauhoittunut merkittävästi. CPU:t ja kalliimmat piirit jäävät jo hyllyihin ja varastoihin. Vaikeasti saatavia halpoja radiopiirejä hamstrataan edelleen hulluna, mutta markkina kyllästyy väistämättä siinä vaiheessa, kun kestohyödykkeiden kysyntä laskee. Tämä on jo nähtävissä.

TSMC:n C.C.Wei maalaili puolijohteiden maailmaa, jossa tehokkaat globaalit toimitusketjut ovat historiaa ja puolijohteiden hinnat tulevat nousemaan paikallisten valmistuslaitosten myötä. On totta, että nyt rakennetaan piiritehtaita USA:ssa ja lähes kaikkialla, missä on rahkeet sen kokoisille investoinneille. Tosin Weillä on oma lusikka vahvasti sopassa, sillä TSMC on monen suuren investoinnin takana.

AMD:n ja Intelin osalta tilanne on tukala. Osakkeiden hinta ei tunnu saavan pitoa oikein mistään ja kurssit senkun laskevat. Nvidia on jälleen ostohinnoissa, kun uutiset näytönohjainten kysynnän romahduksesta ja AI-piirien Kiina-sääntelystä ravistelevat markkinaa.

Katselen tilannetta sivusta. Intel on kolmikosta mielestäni edelleen mielenkiintoisin. Riskit ovat koholla, mutta pörssikurssi ei kuvasta yhtiön kokoa ja merkitystä koko puolijohdemarkkinalle. ARM nakertaa Intelinkin käsivartta, mutta tarinan loppua on ennenaikaista kirjoittaa tai arvailla. OIen pidättäytynyt toistaiseksi kaikista kaupoista tälle sektorille, vaikka houkutus lisäpanostuksiin on suuri. En kuitenkaan odottele osakehintojen laskua maailman tappiin.

12 tykkäystä

Jo kesällä oma ajatus oli, että puolijohteisiin palaisi nyt Q3 julkistusten jälkeen. Odotuksena katsausten pitäisi olla edelleen hirveitä (säikyttäen sijoittajat silti) ja kurssien dipata vielä kerran. Sitten voi miettiä tippuvatko vielä lisää vai olisiko pahin jo takana tai odottaako parempia aikoja 2023. Mörniminen saattaa jatkua vielä hetken ellei ajatus kirkkaasta tulevaisuudesta mene pelkotilojen edelle.

Nvidia (PE 44.75) tuntuu tällä hetkellä vähän “arvo-ansalta” kun pääsee brändin fanittamisesta eroon. Hinta on tippunu hitusen, mutta arvostus on toodella korkealla. Vertaa tätä Inteliin (PE 6.69) ja toisaalta AMD (33.74). En liikaa tuota ajatusta vasten nauraisi Intelille, vaikka nyt on ollutkin sysimustaa. Hype on vähäisempää → arvostus vähäisempää myös.

Toki firmat on vähän eri tilanteissa ja Nvidia laajentaa serverihommiin, mutta se on yhden paniikin päässä että “pitkä pito” ajatus loppuu niin riskiä on - ja tuntuu että riskit on nykyistä dippiä isompia. Kiinakin on soppaa keittämässä, mielestäni tuotannon lisääminen Taiwaniin lisää Kiina-riskiä vain entisestään eikä vähennä sitä.

Joten ototellaan.

4 tykkäystä

NVIDIAlle hyväksytään korkeammat kertoimet koska se on niin vahva tekijä AI-hypejunassa ja lisäksi on potentiaalinen iso peluri itseajavien autojen raudassa. Tosin tätä AI-boostiakin tuossa hiustenleikattiin tunteella kun tuli rajoituksia Kiinaan myyntiin.

Intelin ongelma on se että toisin kuin NVIDIA ja AMD, heillä on valtavat pääomat kiinni niissä tehtaissa ja ko. laitokset ovat vetäneet vuositolkulla alisuorittaen, joka tekee niistä riippakiven. Investointivaatimukset ovat älyttömät ja silti ei ole takeita että pääseekö Intel takaisin tasoihin TSMCn kanssa, puhumattakaan että vanha johtopaikka irtoaisi taas.

Intel on vähän kuin Nokia… käänneyhtiö jolla on potentiaalia vaikka mihin. Ja hupaisasti Intelin alisuorittaminen on osasyy Nokian kompurointiin (reefshark Intel 10nm… ei mennyt ihan niinkuin elokuvissa)

7 tykkäystä

Hyvää lisätietoa ja kyllä kyllä, selvät perusteet on korkeemmalle arvostukselle, Intel ei herätä lupausta tällä hetkellä joten siitä on loogista pysyä erossa. Mutta toisaalta sijoittajalle jää itselleen mietittävää että onko Nvidia melkein 7 kertaa Intelin arvoinen vuosien päästä vai missä se arvostuksen raja euroissa menee.

Itsehän henkilökohtaisesti rakastan näistä firmoista jokaista, mutta en osaa oikein lukita tuota hintaa / hype / lupaus akselia niin jääny vähän tutkimaan lisää. Tarinasijoittaminen on ollu itelle tänä vuonna katastrofaalista.

1 tykkäys

Törmäsin illalla TM:n artikkeliin AMD:n mahdollisista haasteista.

Tällaiset tietovuotajajutut ovat vähän niin ja näin, mutta jos tämä osoittautuu todeksi on se vähintäänkin kiusallinen AMD:lle. Itse en yli 60 asteen lämpöihin vesijäähdytyksellä nousevia prosessoreja huolisi, jos viileämpiäkin vermeitä olisi tarjolla, vaikka sitten vähän pienemmällä teholla. Jossain vaiheessa tuollaisista lämmöistä tulisi varmasti ongelmia ihan arkikäytössä. Vesijäähdytykseen olen jo tottunut, mutta jos senkin avulla lämmöt olisivat kuormassa tuplat nykyisestä jättäisin tuotteen kaupan hyllylle.

Isossa kuvassa tämä kertoisi mielestäni AMD:n CPU-johtajuuden olevan hauras. Lämpöongelmat ovat vaikeita ja hitaita ratkoa. Seurataan tilannetta.

image

Ja kyse voi tietysti olla myös AMD:n ja Intelin välisestä kovasta kilpailutilanteesta, jossa kumpikin osapuoli pyrkii tuomaan ulos tällaisia sopivasti väritettyjä ”tietovuotoja” kilpailijastaan ennen virallista julkaisua. Asiaan saadaan selkeyttä viimeistään lokakuun aikana, kun molempien valmistajien suorittimet ovat laajalti myynnissä ja niitä on ehditty testaamaan riittävästi.

3 tykkäystä

Toisaalla näkemäni huhu kertoo että tämä olisi BIOS-bugin vuoksi nähty lukema. En pistäisi hirveästi vielä painoarvoa ennenkuin on faktaa puolueettomista arvosteluista.

Lisäksi monet nykyisetkin prosessorit saa sinne 90C nurkille sopivalla kuormalla myös nestejäähdytyksellä, eli siinä mielessä tässä on mielestäni “myrsky vesilasissa” kunnes on parempaa tietoa miten tuo lukema on tuotettu. Jopa jo ikivanhalla i9-9900K -intelillä tuon 90C saa mittariin ajamalla jotain SuperPitä, oli se vesillä tai ei. Paljon tärkeämpää on tietää millainen jäähy tarvitaan jottei prosessori hakkaa lämpörajoittimeen ja menetä suorituskykyä pitkään jatkuvassa kuormassa (esim. pelit)

Itse odotan että 8-ytiminen malli puksuttaa ilmajäähyllä OK, mutta 12- ja 16-ytimisissä todennäköisesti vesivekottimet ovat hyvä idea, ihan perustuen prosessorien Thermal Design Power-arvoihin (8-ja 6-coreiset 105W, 16- ja 12-coreiset 170W)

Ihan kuten jo ulkona oleva Intel i9-12900K. Se voi haukata yli 250W raskaalla kuormalla ja on haastava jäähdyttää ilmalla. Se on tehtävissä, mutta todennäköisesti parempi lopputulos tulee isolla 360mm all-in-one (AIO) vesijäähdyttimellä.

Tosiasia on että prosessorien kuninkuudesta käydään kovaa tappelua AMD-vs-Intel ja ensimmäinen asia mikä taistelun tuoksinassa lentää ikkunasta on pehmoilu virrankulutuksen ja lämmöntuoton kanssa työpöytäprosessoreissa. Eikä se mielestäni ole ongelma kunhan koneen jäähdytyksen suunnittelee asianmukaisesti.

6 tykkäystä

Emme ole asiasta eri mieltä. Tämä osa uutisesta on hyvin mielenkiintoinen, jos osoittautuu todeksi.

Vuotajan mukaan Ryzen 9 7950X (230 W) ei pärjäisi Intelin Raptor Lake -suorittimelle sellaisissa tilanteissa, joissa ytimiä kuormitetaan tavallista kovemmin. Vaikka tarkempia teknisiä yksityiskohtia ei ole tarjolla, piirin lämpötila nousee rasituksessa 95 asteeseen, jolloin se mitä ilmeisimmin joutuu laskemaan kellotaajuuttaan suojellakseen itseään.

1 tykkäys

Ei vielä merkitse mitään kun ei ole tietoa järjestelmästä tarkemmin. “Kyllä, tämäkin prosessori voi laskea kelloja jos se osuu lämpörajoittimeen”. Ihan kuten jokainen markkinoilla oleva prosessori sitten Athlon 64n. Kysymys on millä jäähyllä, millä kuormalla ja onko kokoonpano kasattu oikein? Tuon efektin voi saada vaikka siksi että jäähdytin oli hitusen huonosti kiinnitetty.

1 tykkäys

En sanoisi niinkään merkitykselliseksi. Piirin lämpötila nousee rasituksessa niin korkealle, kunnes siru menee paskaksi. Pitää muistaa, että mitä enemmän nuo imee watteja, niin sitä enemmän lämpöä. Lähes kaikki tuo 230 W muuttuu lämmöksi. Sirun lämpötilaksi saa kuitenkin täydellä loadillakin ihan varmasti vaikka alle 0C, kun antaa vähän nestemäistä typpeä. Toki se on ongelma, jos marketista löytyvillä valmisratkaisuilla noita ei saa jäähytettyä, mutta Intelin parhaimmistossa on jo sama ongelma. Ei tosin vaikuta normikäyttäjien arkeen, koska peleissäkään load ei ole jatkuva. Renderöinnissä ehkä sitten.

On jo täysin yleistietoa, että läppärien tehot samoilla komponenteilla vaihtelevat nykyään ihan älyttömästi, kun edes noita mobiilisiruja ei saada jäähytettyä, joten thermal throttling on enemmän sääntö kuin poikkeus. Ei noita Inteleitäkään jäähytetä kuormatesteissä normicoolereilla.

Pitää tosin huomioida, että AMD:n antamat W-luvut eivät ole vertailukelpoisia Intelin kanssa. Intelin antamat luvut ovat jokseenkin oikein ja AMD heittää alakanttiin.

E: Sitä paitsi se, että sanotaan jonkun ylikuumenevan vesijäähyllä ei kerro paljoa. Ei ne hyllyltä löytyvät vesiijäähyt ole merkittävästi parempia kuin parhaimmat ilmajäähyt. Halvemmat häviävät selvästi joillekin Noctuoille.

Yksikään prosessori sitten Athlon 64n ei anna lämpöjen nousta niin ylös että piiri hajoaisi. Tämä ongelma on ratkottu jo vuosikymmeniä sitten. Voit sananmukaisesti pultata prosessorin emoon ilman jäähdytintä ja pistää päälle. Pahin mitä voi tapahtua että koko systeemi sammuu. Todennäköisesti se pyörii hyvin matalilla kellotaajuuksilla ihan tyytyväisenä. Ei hajoa.

6 tykkäystä

Tottakai niissä on lämpösuojauksia, mutta saattavat hajota silti, koska ei se 100c tee sirulle hyvää, mikä on ainakin Intelin raja. Olen myös aika varma, että minun i7 4770k sisälsi lämpösuojauksen, mutta niin vain ylikuumensi itsensä paskaksi. Pointti viestissä oli kuitenkin, että lämpötila sirussa kuin sirussa nousee korkealle, jos sitä ei jäähdytetä riittävästi. Lämpötila itsessään on aika huono mittari millekään.

Tehokäyttäjät ottavat koneistaan kaiken irti, vaikka siitä ei käytännössä ole mitään iloa. Sehän on osa hauskaa harrastusta. Mutta jos palataan sijoittajanäkökulmaan…

Tässähän on kylvetty taitavasti epäilyksen siemen väittämällä, että AMD:n tähtilippumalli ei pärjäisi Intelin vastaavalle. Näillä sanoin. :slight_smile:

Tällaiset epäilykset vaikuttavat varmasti eri tehtävissä puolijohdevalmistajia seuraavien analyytikoiden arvioihin ympäri maailmaa eivätkä ainakaan tue osakekurssia. Molemmilla kärkivalmistajilla on myös melko ikävä historia, mitä tulee huhuihin ja niiden realisoitumiseen ja lopulta vaikutuksiin pörssikursseihin.

4 tykkäystä

Odotamme puolueettomia arvioita. Oma ennustukseni on että löytyy skenaarioita joissa Intel voittaa ja löytyy skenaarioita joissa AMD voittaa. Ja perästä (Tammikuussa?) tulee vielä ne oikeat AMDn lippulaivat 3D-cachella jotka erittäin suurella todennäköisyydellä vievät ainakin “paras peliprossu”-valtikan tässä sukupolvessa.

1 tykkäys

Näin kuluttajan näkökulmasta omalla kohdalla ratkaisee se, että vaikka AMD:n prossu häviäisi tehoissa Intelin vastaavalle sekä moniydinajossa että yksittäisen ytimen ajossa vaikka 5 % mutta jos se AMD maksaa satasen vähemmän…

Ottavat toki. Suhtaudun entisenä tehokäyttäjänä ja nykyisenä sirumaailman seuraajana vain skeptisesti tuohon, että puhutaan hukkalämmöstä tai lämpötiloista, vaikka käytetään vesijäähyä. On juuri sellaista sanahelinää, joka ei oikeasti meinaa mitään.

Sanotaan nyt näin, että jos tuo artikkelin 230 W pitää paikkaansa, niin tuo on tasan yhtä helppo jäähyttää kuin Intelin i9 12900k, joka imee muistaakseni about 240 W full loadilla. AMD ei onnistu tuottamaan vähemmällä energialla enempää lämpöä ja käytännössä kaikki sähköenergia, mitä CPU:lle syötät muuttuu lämmöksi. Toki biossin kanssa voi olla ongelmia tai muita sensorihäiriöitä, mutta lähtökohta on kuitenkin tämä ja tuollaiset ongelmat on usein korjattavissa ennen launchia ja monesti updateja tulee vielä launchin jälkeenkin. Ja mahdoton toki sanoa paljonko nuo prossut syövät sitten normikäytössä. Koska sillä taas on väliä pelaajille, jos niissä normiloadeissa menee enemmän.

Toki jos performance jää silti Intelistä, niin ongelmia voi olla, mutta en siihen ihan jaksa uskoa. Eiköhän Intel ole parempi tietyissä asioissa ja AMD toisissa. Toki se, että AMD on menettänyt kilpailuetunsa tuon energian kanssa kertoo siitä, että Intel ainakin haastaa AMD:tä uusilla prossuillaan. Kuluttajalle hyvä, AMD:lle ei niinkään.

Intelin kohdalla (P/E n. 7) ajatushan on, että se on häviäjä seuraavat pari vuotta. Markkinaosuuden laskusta on iso osa jo kurssissa.

Ajatus siitä, että AMD:n rakentama johtoasema ei olisikaan niin kiveen kirjoitettu kuin on luultu – edes työpöytäprosessoreissa – on kutkuttava.

Pidän silti todennäköisempänä, että tämä huhu osoittautuu höpöksi. :slight_smile:

Salkussani on molempia osakkeita. AMD:tä huomattavasti enemmän.

2 tykkäystä

Tärkeämpää on oikeastaan miten Intel pärjää seuraavalla kierroksella (Meteor Lake, 2023 lopussa) koska silloin on ensimmäinen realistinen mahdollisuus että Intel saisi ulos jotain joka oikeasti voisi ottaa sitä valtikkaa takaisin, varsinkin kun on selvää että seuraava isompi päivitys AMD:lta (Zen 5) tulee vasta 2024 jälkipuoliskolla.

Oma odotus on että AMD vie ja Intel vikisee vielä vuoden koska Raptor Lake on oikeasti vain äärimmilleen venytetty Alder Lake jossa on lisää pikkucoreja. Mikään taika ei auta kun “Intel 7” yrittää pärjätä TSMC N5-prosessia vastaan kun valmistusteknologinen takamatka antaa liikaa siimaa.

Toisaalta 2024 voi olla AMDlle tuskaisempaa jos Intel saa Meteor Laken ulos ongelmitta ajallaan koska tällöin molemmilla on vertailukelpoisella valmistusteknologialla tehty lastu samaan aikaan markkinoilla, ensimmäistä kertaa moniin vuosiin, ja tällöin Intelin massiivisesti isompi R&D-budjetti todennäköisesti auttaa johtoon. Toisaalta ensimmäiset huhut ovat jo liikenteessä että kaikki ei ole menossa ihan putkeen Meteor Laken kanssa… ja ongelmat olisivat edelleen siellä valmistusteknologian puolella. Intelin prosessorisuunnittelijoita mahtaa ketuttaa kun periaatteessa talossa on osaaminen tehdä AMDn vastaavia parempi prosessori, mutta tehtaat eivät sitä kykene valmistamaan aikataulussa ja prosessoridesignit valitettavasti vanhenevat käsiin kuin purkki maitoa…

2 tykkäystä

Tässä ei voi katsoa pelkkää wattimäärää ja päätellä siitä, miten helppoa jonkun prosessorin jäähdyttäminen on. AMD:n chiplet-ratkaisu ja tiheämpi valmistusprosessi tekevät ytimistä suhteellisen halpoja valmistaa, mutta samalla on päädytty tilanteeseen, missä pienen pinta-alan chipletti tuottaa paljon lämpöä pienelle alueelle = vaikea jäähdyttää. Alder Laken ja Raptor Laken jäähdyttäminen puolestaan on helpompaa samalla wattimääräällä suuremman ytimien pinta-alan seurauksena. Zen 4:n kanssa tilanne on jonkin verran huonompi kuin kolmosen.

Tällä hetkellä liikkuvat vuodot ovat siitä ongelmallisia, että niissä olevat prosessorit ovat Engineering Sampleja, eivätkä välttämättä edes aina uusimpia sellaisia, ja biokset voivat olla vielä pahasti beta-asteella. Toisin sanoen lämmöntuotto ei välttämättä vastaa tuotantoversiota julkaisubioksella.

90+ asteen peak-lämpötilat eivät ole nykyprosessoreille kestävyyden osalta ongelma, kunhan niissä ei jatkuvasti pyöritä. Prosessorin boostit voivat toki jäädä maksimeista, jos lämpötila tuonne asti nousee.

3 tykkäystä