Purmo - Sisäilman mukavuusratkaisuja

Purmosta voisi uskoa näkevänsä enemmän keskustelua varsinkin nyt. Tässä olisi Raulin tuoren yhtiörapsa Purmosta. :slight_smile: :gem:

Purmon Q3-tulos ylitti odotuksemme ja ohjeistus koko vuoden tuloksen säilymisestä viime vuoden tasolla toistettiin. Emme tehneet tälle vuodelle merkittäviä ennustemuutoksia, mutta laskimme 2024-25 ennusteita heikomman liikevaihtonäkymän myötä, jota hyvä marginaalihallinta osin kompensoi. Osake on painunut mielestämme jo edulliseksi (P/E 8x, EV/EBIT 7x).

image

https://www.inderes.fi/fi/research/arvostus-painunut-edulliseksi


@Rauli_Juva haastatteli Purmon talousjohtajaa Jan-Elof Cavanderia.

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:16 Q3:n pääkohdat
01:18 Divisioonatasolla erisuuntaista kehitystä
02:55 Raaka-aineiden hinnat laskussa
04:05 Onko hinnoissa painetta?
04:56 Tehostamisohjelma
06:01 Ohjeistus
06:53 Näkymät ensi vuodelle

7 tykkäystä

Purmolta kelpo tekemistä tähän kvarttaaliin. Kannattavuus parani hienosti. Kunpa suhdanne olisi jo parempi ja päästäisiin trimmatulla Purmolla kasvumarkkinaan, mutta sitä saataneen vielä hetki odotella.

Kiitokset kuitenkin Raulille meiltä kaikilta seuraajilta eli minulta ja kahdelta muulta :smiley:. Liekkö markkina-arvoon suhteutettuna Helsingin vähiten kiinnostavin osake.

6 tykkäystä

Purmo sai vihdoin maaliin jo toukokuussa alkaneen prosessin tehtaan sulkemisesta Belgiassa. Tämä on osa Accelerate PG-tehostamisohjelmaa ja vaikutukset sisältyvät ohjelmasta kerrottuun kokonaisvaikutukseen (40 MEUR H124 lopussa run-rate mielessä), kertakuluna tulee isohko 30 MEUR Q4:llä, joka sekin oli suunnilleen tiedossa. Meidän luvuissa on 25 MEUR kertakulu.

5 tykkäystä

Tässä on Raulin kommentit Purmon tehostamisohjelmasta. :slight_smile:

4 tykkäystä

Alla on Rauli Juvan kommentit Purmon verrokin pääomamarkkinapäivillään kertomistaan näkemyksistä, jotka ovat ilmeisesti Purmon sijoittajienkin kannalta positiivisia. :slight_smile:

Purmon kilpailija Sveitsiläinen Arbonia järjesti eilen pääomamarkkinapäivän, jossa se päivitti markkinanäkymiään sekä tälle vuodelle että lähivuosille. Arbonia kertoi nähneensä lämpöpatterien tilauksissa kuukausitasolla parantumista viime vuoteen nähden ja odottavansa markkinassa kasvua vuodesta 2025 alkaen. Tämä on nähdäksemme rohkaisevaa Purmon kannalta. Ennustemuutoksia emme kuitenkaan pelkästään tämän pohjalta näe tarpeelliseksi tehdä.

2 tykkäystä

Ihmettelen hieman edelleen, miksi tämä yhtiöketju on niin hiljainen. :slight_smile:

image

Haluan aktivoida keskustelua omalla aloittelijatason höpötyksilläni, jossa olen vahvasti mutuillut sekä käyttänyt paljon tietolähteenä Inderesin materiaaleja, yhtiöketjua, yhtiön sivuja sekä erilaisia sijoitusaiheisia sivustoja jne jne.

Purmo on edelläkävijä kestävissä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuissa maailmanlaajuisesti. Yhtiö tarjoaa kokonaisratkaisuja ja innovatiivisia tuotteita, jotka ovat osa ilmastonmuutoksen torjuntaa. Yhtiöllä on yli 3 400 työntekijää ja se toimii 24 maassa. Purmo toimittaa lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmiä, radiaattoreita, lämpöpumppuja sekä älytuotteita.

Omien käsityksieni mukaan yhtiö toimii tulevaisuuden alalla, jolla sen tuotteille tulee olemaan entistä suurempi tarve. Ilmastonmuutos ja mahdollisuus säästöihin ja mukavuuteen ovat keskeisiä tekijöitä, jotka voivat hyödyttää niin kotitalouksia kuin yrityksiäkin Purmon tuotteiden avulla. Pääpaino on selvästi asuinrakentamisessa, mikä muodostaa noin 90 prosenttia yhtiön liiketoiminnasta.

Rakentaminen on jo ollut pidempään suvannossa ja tulee sitä olemaan, mutta enemmin tai myöhemmin sekin muuttuu, mikä satanee Purmon laariiin. Kuitenkin suhteellisesti Purmo on ilmeisesti onnistunut pitämään kiinni katteistaan, eli yhtiö on osoittanut sen pärjäävän kohtalaisesti haastavissa markkinoissa, joten kun rakennuspuoli rullaa niin yhtiö rollaa. :partying_face:

Johtoa en tunne erityisen hyvin, mutta siellä on ainakin kokemusta aloilta, joilla Purmo toimii ja on kokemusta johdossa työskentelystä kilpailijoilla. En osaa arvioida kannustinohjelmia, mutta mielikuvieni perusteella ne ovat aidosti kannustavia. Puheissa korostuu paljon henkilöstöjohtaminen ja henkilöstöön liittyvät asiat, mikä tuntuu aina hyvältä, mutta en itse löytänyt tarpeeksi konkreettiaa asiaan liittyen.

Purmolla on hyvä asema markkinoilla, ja sen tuotteita pidetään laadukkaina. Ilmeisesti niitä tunnetaan myönteisessä valossa. Rakentamisen viralliset kriteerit ovat kiristyneet ja kiristyvät. Lisäksi yhtiön laariin sataa myös kestävään kehitykseen liittyvät vaatimukset. Kuten aiemmin mainittiin, rakentaminen ja varmasti myös korjausrakentaminen kiihtyvät jossain vaiheessa, tai yllättyisin, jos näin ei kävisi. Ilmeisesti markkinat eivät ole vielä reagoineet siihen, että rakennusalalla toimivat yhtiöt kohtaavat suunnanmuutoksen ennemmin tai myöhemmin.

Purmo sulkee tehtaan Belgiassa osana 40 miljoonan tehostamisohjelmaa. Muutenkin lukemani perusteella tehostamisohjelma on mennyt hyvin eteenpäin, ja ymmärrykseni mukaan Belgian tehtaan sulkeminen oli todennäköisesti hyvä veto. Purmo on onnistunut sopeuttamaan toimintaansa yllättävänkin hyvin, ja voisi kuvitella, että jatkossakin tehostaminen onnistuu yhtiöltä."

Yhtiö on velkainen, kustannukset eivät kovinkaan hyvin skaalaudu ja tosiaan sidonnaisuus syklisiin aloihin etunenässä rakentamiseen eivät ole niin fantsuja asioita, mitkä ohjaavat aika paljonkin yhtiön menoa. Yritysostotkaan eivät nykyisillä korko- ja velkaisuustasoilla onnistu niin sujuvasti.

Tulevaisuudessa Purmoa ajaa eteenpäin varmasti niin tehostamisohjelma sekä pyrkimys myydä asiakkaille kokonaisvaltaisempia paketteja ja yhtiön tuotteita ymmärtämättömänä olen ollut lukevinani, miten Purmo pyrkii olemaan kehityksen etunenässä parempien tuotteiden kehittämisessä ja digitaalisaation yhdistämisessä niihin.

Jos alaa tuntemattomana aloittelijatason sijoittajana sanoisin jotain Purmolle, että jatkakaa tehostamisohjelmaa, mutta panostakaa työntekijöihin, kuten ainakin puheissa toteatte. En tiedä, miten se onnistuu, mutta jos yhtiö kykenee keskittymään paremmin kannattaviin osa-alueihin sekä myymään parempia kokonaispaketteja että vähän heittämään digitalisaatiota ja AI:ta perään :wink: niin se on siinä. :smiley:

No… varsinkin jos kurssi sattuu dippailemaan (oliskohan lokakuussa ollut hyvä paikka?) ja on jotain tuntumaa siitä, että missä kohtaa sekä miten rakennusala rupeaa kääntymään niin alkaa tämän yhtiö kiinnostelemaan enemmän sijotuskohteena.

image

18 tykkäystä

Sain tällaisia hyviä vastauksia Äxässä liittyen Purmoon. Huomioikaa, että Äxässä on rajallinen merkkimäärä, muuten he olisivat varmasti vastanneet kattavammin ja perustellummin, mutta hyvin he saivat asiaa tiivissä muodossa kirjoitettua:

7 tykkäystä

Purmo suunnittelee tehtaan sulkemista Briteissä, joka lienee viimeinen merkittävä osa heidän tehostamisohjelmaa, jonka täydet, yli 40 MEUR vaikutus, pitäisi näkyä luvuissa H124 lopusta alkaen.

Kommentoimme tehostamisohjelman etenemistä marraskuussa tässä kommentissa.

4 tykkäystä

Purmon verrokki Zehnder antoi aamulla nähdäkseni jonkinlaisen tulosvaroituksen ja kertoi viime vuoden liikevaihdon laskeneen 6 % eli jonkin verran markkinaodotuksia enemmän ja markkinaympäristön heikenneen entisestään. Nähdäkseni negatiivinen muutos liittyy kuitenkin yhtiön isompaan Ventilation-segmenttiin, jonka liikevaihto kääntyi H2:lla selvään laskuun, kun H1 oli vielä kasvua.

Purmolle relevantin radiaattori-segmentin osalta Zehdnerin liikevaihdon lasku oli 10 %-luokkaa sekä H1 että H2. Liikevaihdon laskun ajurit muuttuivat kuitenkin radiaattoreissakin, sillä H1 sai vielä tukea hinnankorotuksista, kun taas H2 hinnat ovat ilmeisesti olleet laskussa (raaka-ainehintoja seuraten) eli volyymimielessä lasku on pienentynyt. Meidän odotus Purmon Climate Products & Systems -segmentin liikevaihdon muutokselle Q423 on 8 %. Ei siis Purmon kannalta nähdäkseni merkittävä uutinen.

https://www.zehndergroup.com/en/investor-relations/releases

5 tykkäystä

Lisää verrokkijulkaisuja tänään, kun patteripuolen pääkilpailija ja paras verrokki Stelrad julkaisi “trading updaten”. En ihan aina ymmärrä millä logiikalla näitä julkaistaan, kun varsinainen tulos tulee myöhemmin ja luvut oli ilmeisesti odotetun kaltaisia. Joka tapauksessa Stelrad raportoi H2:n olleen hyvin H1 kaltainen eli 13 % like-for-like liikevaihdon lasku, mutta kannattavuus säilynyt hyvänä kulusäästöjen myötä. Tämän vuoden osalta yhtiö toteaa odottavansa “markkinahaasteiden” jatkuvan, mutta uskovat edelleen tehostamisensa tukevan omaa suoritusta. Samanlainen tarina kuin Purmollakin siis.

Purmolle me odotamme Q4:n Climate Products & Systems divisioonan laskun loiventuneen alkuvuoden 17 %:sta 8 %:iin ja kulusäästöjen tukevan kannattavuutta. Stelradin kommentit eivät tarjoa juuri uutta Purmon kannalta.

https://polaris.brighterir.com/public/stelrad/news/rns/story/wv4173w

9 tykkäystä

Purmo raportoi tuloksensa parin viikon päästä ja perinteiseen tapaan haastatellaan tuloksen yhteydessä yhtiön CFO:ta. Jos on mielessä jotain kysymyksiä niin heittäkää ihmeessä tänne, tulosta ja alkavan vuoden näkymiä tietysti käydään joka tapauksessa läpi ainakin.

5 tykkäystä

Tässä on Raulin etkokommentit Purmosta, joka julkaisee Q4-tuloksensa tiistaina. :slight_smile:

Purmo raportoi Q4-tuloksensa ensi tiistaiaamuna. Käsityksemme mukaan markkinatilanne on jatkunut loppuvuonna samantyyppisen heikohkona kuin Q2-Q3 ja toisaalta tehostamisohjelma etenee edelleen hyvin. Odotamme selvää liikevaihdon laskua vertailukaudesta, mutta tuloksen paranevan heikosta vertailukaudesta tehostamistoimien ansiosta. Osingon odotamme säilyvän vertailukauden tasolla ja ohjeistuksen olevan tälle vuodelle sama kuin viime vuonna eli oik. käyttökate pysyy samalla tasolla.

5 tykkäystä

Tuore Q4-raportti Purmolta. Liikevaihdossa jäätiin Raulin ennusteista, mutta oikaistu käyttökatemarginaali parempi kuin odotettu. Ohjeistus myös odotuksia lupaavampi kun jätetään auki myös mahdollisuus käyttökatteen kasvulle. Tehostamisohjelma etenee edelleen odotuksia paremmin ja velkaisuus laskee. Mielestäni positiivinen raportti kaiken kaikkiaan ensilukemalla.

Lisäksi mainitaan, että tase mahdollistaa yritysjärjestelyjä ja osinkoa maksetaan 0,36€/osake.

5 tykkäystä

Raulin tuoreet kommentit kaikille kolmelle Purmon seuraajalle:

6 tykkäystä

Talousjohtaja Jan-Elof Cavander @Rauli_Juva :n haastattelussa! :blush:

7 tykkäystä

Rauli on tehnyt uuden yhtiöraportin Purmosta. :slight_smile:

Purmo Q4 oli hieman odotuksiamme heikompi, mutta ohjeistus mahdollisesti kasvavasta tuloksesta tänä vuonna oli meille positiivinen yllätys. Nostimme oik. käyttökate ennusteitamme 2-3 % vuosille 2024-25.

Rapsasta lainattua.

Purmo ohjeistaa 2024 oik. käyttökatteen olevan samalla tai korkeammalla tasolla vuoteen 2023 verrattuna (92 MEUR). Sama taso tarkoittaa +/- 5 % ja parempi siis yli 5 % parannusta. Purmo kertoo jälleenmyyjien varastotasojen tasoittuneen ja yllä mainitun tehostamisohjelman tukevan odotetusti tulosta tänä vuonna. Nostimme ennustettamme hieman ja odotamme nyt 96 MEUR oik. käyttökatetta eli noin 5 % parantumista.

image

EDIT:

Tässä on myös kommentit:

5 tykkäystä

Vuosi sitten kirjoitin, että velattomana Purmon kassavirta ei perustele kuin noin neljän euron valuaatiota:

Tämän jälkeen osakekurssi on laahannut indeksin alapuolella, mutta laskua viime vuoteen kuitenkin maltillisesti vain n. 20%.

Vuoden aikana tarina ei ole oleellisesti muuttunut:

2023 Liiketoiminnan rahavirta ennen käyttöpääoman muutosta 76,5M
– Ylläpitocapex 29,8M€
– verot 20%
= jää 37,5M€ kasvuinvestointeihin tai osinkoihin

Siihen konservatiivinen kerroin 10x, koska taantuva bisnes ja pääomistajan irtautumistoiveet, jolloin pumpun velaton arvo 375M€. Eli aikalailla edelleen tuo sama 3-4€.

2 tykkäystä

Mielenkiintoisia uutisia tänään aamulla Purmoon liittyen, kun verrokki Arbonia ilmoitti myyvänsä noin puolet firmasta eli Climate Division osan, joka on juurikin Purmoa vastaavaa liiketoimintaa ja Arboniaan jäisi vain oviliiketoimintaa. Arbonian Climate Divisionin liikevaihto viime vuonna oli noin 600 MEUR eli se on vain hieman Purmoa pienempi. Arbonia kertoo että sillä on pitkällä olevia keskusteluja useamman ostajan kanssa.

Purmo on kiinnostunut yritysostoista, joten on mahdollista että se olisi kiinnostunut Arbonian osasta, joskin silloin olisi yhtiöiden koot huomioiden kysymys enemmänkin yhdistämisestä kuin ostosta. Näemme myös Purmon kannalta positiivisena, että alaan kohdistuu ostokiinnostusta. Purmon matalahko kurssitaso ja pääomistaja Rettigin suuri osuus (ja todennäköinen halu jollain aikavälillä luopua Purmosta) tekee myös Purmosta mielestämme potentiaalisen ostokohteen, jos alasta kiinnostuneita markkinalla on.

Tämän vuoden näkymistä Arbonia sanoo markkinan olevan edelleen haastava (odotetusti), mutta uskovansa kuitenkin pystyvän sekä liikevaihdon että tuloksen kasvuun Climate Divisionissa. Purmohan ohjeisti tälle vuodelle viime vuoden tasoista tai kasvavaa oik. EBITDAta.

7 tykkäystä

Jo aiemmin ennakkotietoja tuloksesta antanut Zehnder raportoi tänään 2023 numerot. Purmolle relevantissa radiaattorit -segmentissä liikevaihto laski ennakkotietojen mukaisesti 11 %. Koko vuoden EBIT radiaattoreissa oli vain 2,2%, joka kertoo haastavasta markkinasta ja toisaalta tukee sitä, että Purmon selvästi parantunut marginaali viime vuonna on nimenomaan oman tekemisen ansiota, johon verrokit ei välttämättä pysty vastaamaan, vaikka kaikki tietysti pyrkii toimintaa tehostamaan. Zehnder kommentoi odotetusti näkymän tälle vuodelle olevan haastava heikkona jatkuvan rakennusmarkkinan takia. Zehnder ei tämän vuoksi anna lainkaan ohjeistusta tälle vuodelle tässä vaiheessa, joten heidän raportista ei juuri uutta Purmoa koskien saatu.

6 tykkäystä

Jo aiemmin pääpointit viime vuodesta ja tän vuoden näkymistä (yllä) kertonut Purmon patteripuolen pääkilpailija Stelrad raportoi tänään koko 2023 tuloksensa. Yhtiötä on kannatellut pääosan heidän tuloksesta tuova Brittimarkkina, jossa liikevaihto oli vertailukauden tasoa ja tulos jopa parani, kun muilla markkinoilla vertailukelpoinen liikevaihto laski 20-30 % ja tulokset noin 35 %.

Tämän vuoden näkymien osalta Stelradilla ei ollut uutta kerrottavaa, alkuvuosi on mennyt yhtiön suunnitelman mukaan, mutta markkina on haastava. Eipä siis juuri oleellista uutta Purmoa ajatellen.

4 tykkäystä