PYN Elite -rahasto

Ja nyt tuottokäyrä taas näkyvillä.

25 tykkäystä

Tämä kohtaaminen Putinin ja Vietnamin presidentti Vo Van Thuong:n välillä ihmetytti vielä tänäkin aamuna nähdessäni sen uudestaan.

Vietnam on toki ylläpitänyt suhteita kaikkiin sille tärkeisiin vaikutusvaltaisiin maihin niin idässä kuin lännessä, mutta tässä maailmantilanteessa näin lämminhenkiseltä näyttävä tapaaminen naapurimaahansa hyökänneen terroristivaltion diktaattorin ja sotarikollisen kanssa…?

Putin tavoittelee uutta voimakasta pahan akselia etupiireineen, jota hän kutsuu “moninapaiseksi maailmaksi” ja jossa hän tietenkin tulee epäonnistumaan. Vietnamin geopoliittinen asema on sen sijaan jokseenkin monimutkainen jo ennestään ja Putinin maailmassa pitää ottaa jompikumpi puoli.

Sijoittajana koen tällaisen tuovan Vietnamiin liittyvää riskiä pintaan ja tottakai lisäävän sitä. En myöskään usko, että Vietnamiin investointeja harkitsevat tai jo tehneet yritykset kokevat olonsa rauhalliseksi nähdessään tällaisia tapaamisia maailmassa, jossa pyritään luomaan vahvoja geopoliittisia jakolinjoja – jotka ovat iso riski liiketoimille.

The two leaders expressed their delight at the positive development of the Vietnam-Russia traditional friendship and the comprehensive strategic partnership based on political trust and extensive cooperation. They took note of significant progress achieved recently, such as maintaining all-level exchanges and advancing joint work in various fields including economy-trade, defence-security, science-technology, education, training, energy, and people-to-people exchanges.

20 tykkäystä

Maan edeltäjä kuitenkin on tukenut kommunistisen Vietnamin syntymistä. Vietnam on enemmän tai vähemmän köyhän miehen Kiina. Lämpimät suhteet Venäjään eivät sinänsä mitään erikoista. Pitää muistaa, että Vietnam on etupäässä kommunistinen valtio ja markkinatalous vain pakosta, kun ilman meni niin huonosti.

Kyllähän kommunistiseen valtioon sijoittamiseen liittyy aina aika paljon erilaisia riskejä, vaikka Vietnam on Kiinan tavoin suhteellisen stabiili. Olen joskus noita PYN Eliten esitteitä lukenut ja aika vähän niissä mainostettiin mielestäni, että kyseessä on tosiaan kommunistivaltio ja siihen liittyy ihan realistisia riskejä markkinatalouden pysyvyyden osalta. Listaesitteessä kyllä mainittu poliittiset riskit, mutta on nuo nykymaailmassa mielestäni vähän kasvaneet. Kuten sanoit tietynlaista geopoliittista jakoa on maailmalla tapahtumassa ja Vietnam tuskin on Kiinan ja Venäjän kanssa eri puolella. Mielestäni ihan relevanttia, kun Venäjäriski varmaan monen sijoittajan naamalle lävähtikin.

Toki pitää myös muistaa, että Vietnamit ja Kiinat ottavat rahaa sieltä mistä saavat eivätkä ole varsin lojaaleja kuin itselleen. Mutta kehittyviin maihin liittyy aina paljon riskejä. Yksi iso riski on kommunistien valtaannousu, koska noihin monesti liittyy kansallistamiset. Maissa, joissa kommunistit ovat jo vallassa on aina riski markkinatalouden tai ainakin omaisuudensuojan unohtumiselle.

En tosin ihan täysin usko, että yrityksille tulee yllätyksenä, että entisillä kommunistiblokeilla on vieläkin lämpimät suhteet keskenään. Ei Kiinan tai muidenkaan maiden osalta. Tosin siinä missä yhtiöt haluavat vähentää Kiina-riippuvuutta, niin Vietnam ei siinä mielessä kauhean paljon paremmalta vaihtoehdolta näytä.

8 tykkäystä

Vietnamin historia huomioiden olen enemmän yllättynyt että Vietnam ei ole vielä enemmän Venäjän kaveri kuin nyt ja että sillä on niinkin lämpimät suhteet Yhdysvaltoihin kuin on. Vietnamille iso paha - kuten Venäjä Suomelle - on Kiina. Maalla on pitkä historia niin Kiinan, Japanin kuin Ranskan hyväksikäyttämänä siirtomaana, ja (maan oman narratiivin mukaan) heti kun Ranska saatiin potkittua pois, tilalle tuli Yhdysvallat jonka nukkehallitus sijaitsi Saigonissa. Venäjä oli näiden taistelujen aikaan tärkeä liittolainen.

4 tykkäystä

Jos viittaat Vietnamin sotaan, se on kyllä unohdettu jo aikaa sitten. Vietnamin nykyinen, markkinatalouden opit omaksunut, kommunistinen hallinto muistuttaa CCP:n mallia.

Kirjoitin ylempänä, että “Vietnamin geopoliittinen asema on jokseenkin monimutkainen”. Tarkoitin sillä Vietnamin asemaa sekä lännen että idän “tehtaana” ja sitä, että sen kaksi suurinta vientimaata ovat USA ja Kiina. Sen lisäksi Vietnam on Kiinalle merkittävä vientimarkkina.

Vietnamin vienti →

Vietnamin tuonti →


(laatikkoleikki vuoden 2021 tilanteesta, joka ei ole juurikaan muuttunut)

Yritykset ovat tottakai tienneet riskin, kuten Kiinankin kohdalla, mutta ovat myös osoittaneet erittäin huonon varautumisensa tällaisiin riskeihin. Tilanne on nyt muuttumassa ja Vietnam olisi voinut olla tässä tilanteessa voittaja. Voi toki olla vieläkin, mutta Vietnamin toiminta oudoksuttaa.

Mitä tulee Vietnamin suhteisiin Venäjän kanssa, en näe Vietnamilla mitään muuta kuin hävittävää.

11 tykkäystä

Onko PYN:llä tickeriä joka toimisi GOOGLEFINANCE funktion kanssa?

Rahaston salkunhoitaja, ja me sijoittajatkin, odotamme Vietnamin pääsyä Emerging Market -indeksiin kuin kuuta nousevaa. Kilpailevan rahastoyhtiön Aasia-salkunhoitaja oli ainakin vielä viime vuonna sitä mieltä, että edullisempaa olisi vaan pysyä Frontier-markkinana:

Indekseissä Vietnam kuuluu ns. Frontier -markkina indekseihin, missä sen paino on MSCI Frontier Asia indeksissä 83 %, kun taas MSCI FM Global Frontier indeksissä 31 %. Molemmissa indekseissä Vietnamin paino on ylivoimaisesti suurin. Free float markkina-arvon mukaan Vietnamin paino olisi Asian EM-indekseissä n. 1 %, joten ainakin omasta mielestäni maa tulee sijoittajien kesken paremmin esille olemalla isosti esillä Frontier-indekseissä.

Lähde: Fourton Markkinakatsaus 3/2022, Juuso Mykkänen, 6.7.2022

5 tykkäystä

En tiedä, mutta itse haen kurssidatan näin.
=SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(index(split(index(importhtml(“https://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04O7X",“table”,4),2,3)," “,),1,2),”.”,“,”),“,”,“.”,1)

1 tykkäys

En saanut tuolla CitizenJ komennolla toimimaan ainakaan omassa Sheetsissa, jouduin hieman muokkaamaan:
=VALUE(SUBSTITUTE(SUBSTITUTE(index(split(index(importhtml(“https://www.morningstar.fi/fi/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04O7X",“table”,4),2,3)," “,),1,2),”.”,“,”),“,”,“.”,1))

1 tykkäys

Tuo Juuso Mykkäsen kommentti kuulostaa kyllä erikoiselta.
Mitä hyötyä on esilläolosta, jos valtaosan isojen rahastojen säännöt kieltävät sinne sijoittamisen.
Pörssivaihto voisi helposti 2-3 kertaistua Emerging Marketissa.
Nythän vaihdosta tulee 90 % paikallisilta sijoittajilta.

6 tykkäystä

Reutersilla oli uutinen, jossa käsiteltiin muun muassa tuota Frontierin ja EM:n eroa. Toivottavasti aukeaa, itse ainakin pääsin lukemaan.

16 tykkäystä

Kiitos hyvästä postauksesta! Tämä vahvistaa sen mitä Petri Deryngkin on aiemmin kertonut.

“Active funds are estimated to have five times more investments in the FTSE emerging market, which could lead to far bigger gains for the HCMC market, which has currently a $179 billion capitalisation.”

Jos sijoitusten määrä Vietnamiin pörssiin ei nyt aivan viisinkertaistuisi mutta ainakin kasvaisi merkittävästi, niin luulisi, että se tulisi nostamaan kursseja ja ehkä myös pienentämään kurssien heiluntaa.

"“Last week’s meetings with FTSE were positive and could lead to a possible upgrade to the secondary emerging market status by September 2025,” said Le Thi Le Hang, chief strategy officer at Vietnam’s leading broker SSI, who is directly involved in the plans.

To meet that timeline, FTSE would need to announce the upgrade as early as September next year, six or twelve months before the actual promotion, according to its procedures on upgrades."

Ilmoitus statuksen nostamisesta voisi tulla jo syyskuussa 2024 mikä tulisi varmaankin nostamaan kursseja, vaikka varsinainen siirtyminen tapahtuisi vasta syyskuussa 2025.

5 tykkäystä

Vietstock.vn sivustolla on aina silloin tällöin kommentoitu Pyn Elite rahastoa.

Edellistä sijoittakirjettä siteerattiin melko tarkasti. Petri Deryngin tavoitehintaa pörssin indeksiluvulle 2500 pistettä vuosille 20025-2026 kommentoitiin väliotsikolla “Järjetön usko”.

Nyt kommentoitiin yleisellä tasolla markkinoiden optisia ennusteita ja esimerkiksi otettiin PYN ja Petri.
Alkuperäinen teksti on vietnamin kielinen ja olen kääntänyt sen Google-kääntäjällä.

Optimistiset ennusteet

Äskettäin yksi markkinoiden kuuluisista optimistisista äänistä, Petri Deryng, PYN Elite Fundin johtaja, kertoi: "Voimme vain ilmaista pettymyksemme PYN Eliten suoritukseen. Elementit ovat kuitenkin paikallaan vahvaa vuotta 2024 varten. Yllä oleva kommentti tehtiin sen jälkeen, kun tämä rahasto menetti kaikki tuloksensa vuonna 2023 ja joutui jopa negatiiviselle tuottoalueelle (tuottoprosentti -6,85 %, kertynyt 10 kuukautta).

Mainitsemisen arvoista on, että PYN Elite itse on jakanut vastaavia kommentteja useaan otteeseen, myös vuonna 2022. Eikä tämä sijoitusrahasto ole yksin.
Keskeistä on kuitenkin se, että asiantuntijoiden yritysten tulosarviot ovat kahden viime vuoden aikana näyttäneet olevan kaukana todellisuudesta.

Nopeasti muuttuva ja epävarma ympäristö on varmasti suuri haaste niille, jotka haluavat tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mutta olipa syy mikä tahansa, ennusteiden poikkeamien tiheys ja laajuus herättävät epäilyksiä katsojien keskuudessa.
Ehkä osakemarkkinoilla ennusteet kertovat enemmän ennusteen tekijästä kuin tulevaisuudesta.

7 tykkäystä

Vietnamin osalta riittää kun katsoo väestöpyramidia ja vertaa sitä vaikka Suomeen että kummalle alueelle kannattaa sijoittaa. Kyllähän pankkien tuloskasvu ollu valtaisaa mitkä edustaa suurta osaa Eliten salkusta. Pankit on poikkileikkaus taloudesta ja nähdäkseni niillä siis menee hyvin. Toistaiseksi Eliten YTD nollan tuntumassa rahastolla mikä on suomalaiselle pörssisijoittajalle 20% yli kotimaan indeksin , )

8 tykkäystä

Mutta onko Suomen väestöpyramidilla suurikin yhteys Suomen vientivetoisten pörssifirmojen tuottojen kanssa? Toisin kuin Vietnamissa.

Riippuu aikavälistä - kyllähän lapsia tarvitsee olla jotta on edes työntekijöitä vientiyhtiöille. Kyllä Vietnamissakin on kasvavat kotimarkkinat myös.

1 tykkäys

Nimenomaan, Vietnamissa isot kotimarkkinat johon nähden pyramidi suotuisa. Ei sinne meidän pörssiyhtiöiden pääkonttoreihin montaa toimihenkilöä mahdu/tarvitse kuitenkaan, ja ulkomailta saa lisää porukkaa.

Tässä varmaan suuri merkitys missä yrityksen toiminnasta. Yritys millä toiminnoista 85-95 % ulkomailla tai kotimaassa pääosin operoiva defensiivinen yritys (esim. Kesko, Raisio…).

PYN Elite laski lokakuussa 10,5 prosenttia

PYN Eliten uusin rahastokatsaus on julkaistu. Oheisesta katsauksesta löydät tuoreimmat tuottoluvut, rahaston suurimmat omistukset ja analyytikon kommentit päättyneestä kuukaudesta.

“VN-indeksi -10,9 % lokakuussa, rajuin lasku sitten syyskuun 2022. PYN Elite laski vastaavasti -10,5 %. Sentimentti synkistyi, kun dongi heikentyi 3,7 % suhteessa dollariin kolmessa kuukaudessa. Tämä herätti huolta, että keskuspankki SBV ryhtyy Fedin epävarmojen korkonäkymien takia toimiin helpottaakseen valuuttakurssipaineita. Vingroupin 250 milj. USD:n joukkovelkakirjalainaa merkinneet syvensivät kurssilaskua entisestään, kun he myivät osaketta suojatakseen positioitaan. Epävarmuutta lisäsivät myös useiden pörssiyhtiöiden heikot kolmannen neljänneksen tulokset. VN-indeksin kaikkien yhtiöiden yhteenlaskettu tulos on heikentynyt -10 % v/v, mutta salkkuyhtiömme ovat pärjänneet selvästi paremmin kirjaten +24 % tulosparannukset v/v”, kirjoittaa Lan Nguyen PYN Eliten salkunhoitotiimistä.

8 tykkäystä

…mutta on palautunut 8,5 prosenttia marraskuun aikana. Volaa riittää.

Tämähän on mielenkiintoinen ostos. Hajauttaa rahastoa muuhunkin kuin pankkeihin ja rakennuksiin.

”Markkinajohtaja FPT on Vietnamin suurin teknoyhtiö, jossa työskentelee yli 27 000 it-insinööriä. Viime vuosina FPT on kasvanut ohjelmistojen ulkoistamistoimittajasta kattavaksi it-palvelujen tarjoajaksi. Kustannusetunsa ansiosta FPT hyötyy globaalista digitransformaatiosta (DX), ja yhtiön DX- tuotot nousivat 42 % (CAGR) vuosina 2018-2022. FPT:n koulutusliiketoiminta laajenee tätäkin nopeammin ulottuen nyt ala-asteelta yliopistoon. Sen opiskelijoiden määrä kasvaa yli 40 % vuosivauhdilla ja oli vuonna 2022 jo yli 108 000. FPT:n ulkomaisomistuksen raja on ollut täynnä vuodesta 2011 lähtien. Lokakuussa onnistuimme kuitenkin tekemään blokkikauppoja FPT:n osakkeella, jolloin it-sektorin paino salkussamme kasvoi 4,7 prosenttiin (VN- indeksissä it-sektori 2,8 %).”

16 tykkäystä