Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Jos yhtiö myy kolmivuotisen lisenssin, siitä 95 % tuloutetaan heti ja 5 % jaksotetaan kolmen vuoden ajalle. Eli tämä 6 meur kauppa voisi olettaa olleen kolmivuotinen, mikä on käsittääkseni normaali lisenssimalli. Koska vain 5 % jaksotetaan, ei se siis juurikaan näy tulevissa neljänneksissä. Jos asiakas jatkaa / laajentaa käyttöä, niin voi odottaa sitten taas kolmen vuoden päästä samoihin aikoihin isoa kauppaa. Ja sitten tämän päälle tietty runtime-tulot. Ns. ikuisia lisenssejä yhtiö ei myy enää.

103 tykkäystä

Minkähän takia Nordnetissä ei näy ostotahoista mitään tietoa (vain Anonymous), ei oikein saa osviittaa mitkä tahot ovat riemastuneet ostonapin äärellä. Jos suomisijoittajia kosolti niin kukaties jotkut kurssia piiskaavat ylöspäin ja tuijottavat ruutua lasittunein silmin, samalla takaraivossa takoo matra uusiNokia-uusiNokia-uusiNokia… Totisesti on sanottava, että QT:n bisniksen luvut ovat uskomattomat elleivät fantastiset, onneksi on salkussa mukana.

2 tykkäystä

Kolme pointtia Vareliuksen haastiksen jälkeen:

  • devaajalisenssimyynnin kulmakerroin jyrkkenee koilliseen

  • tämä heijastuu suoraan myöhempiin runtimeihin

  • kasvun ylläpitämisen näkökulmaan saatiin lisää lihaa luiden ympärille; voi olla että 2025-2026 päästään vasta kunnolla vauhtiin runtimeissa jne.

Kaikkien näiden pitäisi olla positiivista ennusteille… toki epävarmuus kasvaa mitä pidemmälle mennään, mutta en ole lyhyellä sijoittajanurallani (vasta 7. vuosi menossa) nähnyt vielä näin bullish-haastattelua. Hyvö huomata että koko iso IoT kosketusnäyttö trendi on vasta tulossa tulevina vuosina… paljonko Qt saa kasvatettua 1.5mrd laitteen TAMia? Todella mielenkiintoista seurata.

(Harmikseni tuli 1/3 kuuteista keväällä kotiutettua mutta tämän on edelleen helppo jatkaa salkun suurimpana hamaan tappiin.)

Onnitelut johdolle. Tästä tulee todella merkittävää Suomalaista pörssihistoriaa 2020-luvun jatkuessa

kuva

Ps. @Juha_Varelius jos löytyy ylimääräistä Qt-lippistä tän foorumiketjun avaajalle niin hyllyssä olis ihan oma paikka odottamassa… :sunny:

171 tykkäystä

Katsoin myös Vareliuksen haastiksen, joka todellakin luo uskoa Qt:n tulevaisuudesta. Suoraa ja vakuuttavaa puhetta yrityksestä. Ilo olla kyydissä ja tämänpäiväinen ralli nostaa Qt:n salkun suurimmaksi positioksi.

Mielenkiinnolla odotan, mitä analyytikot taikoo firman suositukseksi tämän päivän jälkeen.

Sitten vähän kevennystä: Osa palstaveljistä ja -siskoista muistanee, kun 2000-luvun taitteessa kohistiin lehdistöä myöten Nokia-miljonääreistä. Kauankohan menee, että sama toistuu Qt:n osalta? Minulla tuo vaatii tosin kurssiin kertoimia reilusti. :sweat_smile:

36 tykkäystä

Tämä johtuu siitä, että Qt nousi OMXH25- indeksiin 2.8 ja näihin yhtiöihin pätee seuraava: “Välittäjän kaupankäyntitunnus ei enää näy tikkerillä niiden osakkeiden osalta, jotka kuuluvat OMXH25-, OMXC25- tai OMXS30 -indekseihin tai kuuluvat Large Cap -segmenttiin . Mid- ja Small-cap sekä First North -osakkeissa välittäjätunnus pysyy näkyvissä entiseen tapaan.”

34 tykkäystä

Scott McNealy muisteli vuonna 2002 niitä hetkiä vuonna 2000 kun Sun Microsystems treidasi @ 10 x liikevaihto.

Vielä 2010 S&P 500:ssa oli kolme (3) yhtiötä viidestä sadasta jotka treidasi yli 10 x sales.

Loistavia kasvuyhtiötä on aina. Se millaisen hintalapun Mr. Market niille lätkäisee, vaihtelee villisti.

13 tykkäystä

Eilisen hurjan kurssirallin seurauksena Quutti on nyt Helsingin pörssin arvokkain it-yhtiö 3,75 jaardin markkina-arvolla. TietoEvry (3,44 jaardia) jäi juuri taakse.

27 tykkäystä

Kun QT on nyt huimassa lukemassa - ja kallein osake tällä hetkellä koko pörssissä - niin herää pohdinta että mikä on ollut Hgin pörssin kaikkien aikojen tyyrein osake? En yllättyisi että se olisi QT. Siinä tapauksessa eilinen +23.88% myös euromääränä tarkasteltuna lienee koko lailla ennätystasoa?

6 tykkäystä

Viivotinanalyysi Twitteristä :point_down:

56 tykkäystä

Tuon EBIT%:n ohjeistuksen konservatiivisuus itseäni hieman ihmetyttää. Kyllä, QT on konservatiivisesti ohjeistava firma, mutta mitä pitää tapahtua, että “vain” 15% toteutuu 2021 ja miksi näin ounastellaan, tai ainakin edelleen ohjeistetaan?

Eli mikä selittäisi loppuvuoden kovin heikon EBIT%:n verrattuna alkuvuoteen?

6 tykkäystä

Veikkaan, että ohjeistuksen taustalla vaikuttaa 1,5 vuotta sitten julkaistut vuosien 2022-2025 tavoitteet. Siellä seisoo tuo vähintään 15% liikevoitto. Voi olla henkisesti vaikeaa ohjeistaa jo vudelle 2021 yli 20% liikevoittoa, kun siihen pitäisi päästä vasta vuosien päästä. No, täm ei tietysti kelpaa edes itselleni selitykseksi.


Käytännössä Qt ei siis ohjeista mitään liikevoitosta loppuvuodelle. 15% on vain luku ilman selitystä.

Inderes ennusti ennen osaria liikevoittomarginaalia:
2021 22,8%
2022 33,1%
2023 36,2%
2024 39,0%

11 tykkäystä

Qt on hyvin varovainen ohjeistaja. Seuraava vaihtoehto varmastikin olisi “yli 20%”.

Niin kauan kun yritys näkee jonkin skenaarion jossa jäisivät alle 20% varmaan ylläpitävät tuota.

Kustannukset ovat nousseet ja kasvupanostukset lienevät jatkossakin korkeat.
Jos loppu vuodesta tulisi vastoinkäymisiä ja LV olisi ohjeistuksen alarajalla niin ebit saattaisi olla alle 20%.

Todennäköisyys tälle lienee pieni, mutta kuten sanottu. QT on konservatiivinen ohjeistaja. Samaa linjaa on vedetty ennenkin. Taisi viime vuosi olla “positiivinen ebit” vuoden loppuun asti.

18 tykkäystä

Aina on menty yli ohjeistuksen, niin kauan kuin minä muistan…

12 tykkäystä

Ja jotta ei menisi ihan Qt2025 haihatteluksi, niin vastapainoksi suosittelen lukemaan @Pohjolan_Eka kirjoituksen Pörssien suunta-ketjusta. Qt-osuus noin puolessa välissä.

14 tykkäystä

Nyt vasta katsoin Vareliuksen haastattelun ja olihan se bullish! Ei sillä ettenkä itse ajattelisi, että runtimet tulevat vuosien jälkeen (varsinkin autoteollisuudessa :D, ketkäs halus ite kehitellä?), nyt on painettu kehittäjälisenssejä myynnin puolela ja froglogic leviää tehokkaasti asiakkaisiin.

Kehittäjälisenssien myynti näyttää sekin olevan vain kiihtyvässä vaiheessa tällä hetkellä, miten pitkään niitä asiakkaita riittää, varmaan aika pitkään.

Kasvu komponenttipulasta ja viruksesta huolimatta :)!

Ventures: Selviä mahdollisuuksia tällä puolella ja ensimmäinen askel otettu. Mietin taas tuossa joku päivä Harviaa, miten siellä on opittu tekemään yrityskauppoja ja saadaan ne integroitua globaalille myntitiimille myyntiin.
Pakko olettaa, että uusia lisäyksiä tulee, ne tulevat ohjelmistobusinekseen, jossa kannattavuus on yleensä korkea (myyntitiimi on jo olemassa! = nopeammin kannattavampaa).

Kurssi otti kauhean tasoloikan, se kai ainut ongelma, omlta osalta olen tällä hetkellä tyytyvinen, että ostin torstain kevennykset n. 13% kalliimmalla takaisin… Muut saavat pysyä muissa hyvissä yhtiöissä ja käteisenä, mutta seurataan kurssia. Saapa nähdä vieläkö nähdään yksi ohjeistuksn nosto ? 2021!

Ai niin liikevoitto%, ei varmasti ole näin matala kuin nyt joskus myöhemmin Firman tulevaisudessa (vaikka nyt varmaan nosti tuo isompi kauppa).

19 tykkäystä

Kirjoitinkin jo muualle, mutta on melkoinen bonus tulossa yhtiön johdolle kannustinjärjestelmästä tämän vuoden lopussa: mikäli Qt saavuttaa 120Me liikevaihdon (taitaa toteututa) tänä vuonna, niin näillä kurssitasoilla Varelius saa 15 000 000e edestä rahaa/osakkeita Qt:lta. Muu johto yhdessä samanlainen setti. Huippuduunia ovat ilman muuta tehneet ja kannustinjärjestelmät ovat syystä olemassa, mutta kieltämättä 30Me kertalaakista on aika iso summa, tämän kokoluokan firmassa.

"Osakepalkkio-ohjelma 2019 ehtojen mukaan toimitusjohtajalla on oikeus enintään 100 000 yhtiön osakkeen arvoa vastaavaan palkkioon. Palkkiojärjestelmässä on yksi, vuodet 2019-2021 kattava ansaintajakso. Järjestelmän mukainen palkkio on sidottu Qt Group Oyj:n liikevaihdon määrään vuonna 2021. Palkkio alkaa kertyä vuoden 2021 liikevaihdon ylittäessä 80 miljoonaa euroa ja kasvaa lineaarisesti enimmäistasoon, joka saavutetaan 120 miljoonan liikevaihdolla. Järjestelmän mukaiset palkkiot maksetaan vuoden 2021 tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen osakkeiden ja rahan yhdistelmänä siten, että rahana maksetaan määrä, jolla katetaan palkkiosta aiheutuvat verot ja muut soveltuvan lainsäädännön mukaiset maksut ja loppuosa palkkiosta maksetaan saajalle osakkeina. Osakepalkkio-ohjelma 2019 ehtojen mukaan toimitusjohtajalla on oikeus enintään 100 000 yhtiön osakkeen arvoa vastaavaan palkkioon. Palkkiojärjestelmässä on yksi, vuodet 2019-2021 kattava ansaintajakso. Järjestelmän mukainen palkkio on sidottu Qt Group Oyj:n liikevaihdon määrään vuonna 2021. Palkkio alkaa kertyä vuoden 2021 liikevaihdon ylittäessä 80 miljoonaa euroa ja kasvaa lineaarisesti enimmäistasoon, joka saavutetaan 120 miljoonan liikevaihdolla. Järjestelmän mukaiset palkkiot maksetaan vuoden 2021 tilinpäätöksen vahvistamisen jälkeen osakkeiden ja rahan yhdistelmänä siten, että rahana maksetaan määrä, jolla katetaan palkkiosta aiheutuvat verot ja muut soveltuvan lainsäädännön mukaiset maksut ja loppuosa palkkiosta maksetaan saajalle osakkeina. "

Muulla johdolla suunnilleen sama setti.

Sitten hieman muuta asiaa. Näillä kurssitasoilla vaatii kyllä oikeasti, että Qt kasvaa liikevaihdon osalta seuraavat vuodet luokkaa 50-80 % p.a ja liikevoitto vähintään samaa tasoa, jopa hieman kovempaa kun skaalautuvuus lyö enemmän läpi (tästähän nähtiin jo Q2/2021 hyvä esimerkki). Jos tuo ei toteudu, niin ainoastaan “greater fool” -pelillä voi nähdäkseni tehdä hyvää tuottoa tällä näillä arvostustasoilla.

Mutta eipä siinä, Qt:lla on kyllä nähdäkseni ihan hyvätkin mahdollisuudet päästä tuohon vaadittavaan kasvuun. Kehittäjälisenssien myynti vetää koko ajan paremmin ja sehän tarkoittaa vain lätkämailan kasvua vuosille 2024 → XX. Ja kuten Varelius totesi, niin kyllähän Qt:n todennäköisyydet onnistua ISOSTI paranevat koko ajan sitä mukaan mitä pidemmälle tämä homma etenee. Qt:n asiakkaiden ei kuitenkaan ihan älyttömän helppoa ole vaihtaa lennosta vain työkaluja kun investoinnit/koulutukset on tehty Qt:n palvelujen mukaan.

Ohessa vielä kuva rahoituksen oppikirjasta. Yhtiön oiken arvon määrittäminen kassavirtaperusteisesti on aikamoista touhua kun kasvu lähtee kiihtymään. Pienikin yhden komponentin (kasvu% / tuottovaatimus) heilahdus saa ison eron osakkeen käypään hintaan. Kasvu ( > 50 % vuosien ajan) voi hyvin onnistua, mutta miten lie tuottovaatimus muuttuu seuravan vuosikymmenen aikana?

71 tykkäystä

Tuskin kukaan tajusi, että Qt:n osakkeen hinta on 150 eur, kun 120Meur liikevaihtotaso saavutetaan. Eli tuskin osattiin arvata, että EV/liikevaihto olisi 30,8 (3700/120). Jos tuo skenaario toteutuu, niin osakkeita jaettaisiin 12,6 Meurolla ja rahaa 17,4 Meur (58% ansiotulovero). 17,4 Meur on aika merkittävä osa vuoden 2021 ennustetusta (Inderes) 25,8Meur liikevoitosta.

Toisaalta me sijoittajat ollaan aika höveleitä, jos liikevoitto olisikin tänä vuonna 30% (36Meur), jolloin liikevoitto olisikin 10,2Meur tämän hetken ennustetta korkeampi. Tämä ei poista sitä tosiasiaa, että osakepalkkio olisi eriittäin korkea suhteessa toimitusjohtajan panokseen. Niin juuri, mikä on tässä liiketoiminnassa toimitusjohtajan ansio ja mikä on tuotteen ja sen myyjien ansio? Näitä samoja asioita pohdittiin aikoinaan Nokialla ja mikä ähky siitä tulikaan johdolle. Lento päättyi romahdukseen. Toki tämä kesti vuosia, joten en usko ähkyyn vielä tänä ja ensi vuonna.

Vareliuksen haastattelun “bullish” ilmapiiriä voi peilata myös tähän osakepalkkioon. Vareliuksen on pakko puhua totta kasvusta, koska muuten tuollaiset puheet voidaan tulkita kurssimanipulaatioksi. Tämän vuoksi luotan täysin Vareliuksen puheisiin. Tietenkin yksikin poikkeama tässä kohtaa johtaisi täydelliseen luottamuksen menettämiseen.

42 tykkäystä

Laajassa raportissa arvioidaan kehittäjälisenssien myynnin rajojen tulevan vastaan noin 100M kohdalla. Myyntiä rajoittaa globaalisti sovelluskehittäjien määrä. Onkohan tämä arvio pysynyt samana?
Montako sovelluskehittäjää arvioidaan olevan nyt ja miten nopeasti niitä tehdään lisää?
Onko laskutusperuste muuttunut paljonkin kannattavammaksi Qt:lle?
Onkohan jotain arviota miten paljonko yksi kehittäjälisenssieuro tekee tulevaisuudessa runtime-euroja? Tiedän että tähän ei ole oikeaa vastausta kellään, kun toiset tekee miljoonia laitetta vuodessa ja toiset alle tuhat.

Edit: En siis suoraan El_Nilalle näitä kysymyksi osoittanut vaan pohdin yleisesti :wink:

11 tykkäystä

Inderesin markkinapotentiaaliarvio (laaja raportti 16.9.2020) vuonna 2025 lähtee 1,25 miljoonasta Qt-kehittäjästä. Näistä arvioidaan vuonna olevan 10% kaupallisia 2000 euroa maksavia, jolloin markkinapotentiaali on 250 Meur.

En ole nähnyt tuon jälkeen muuta arviota.

7 tykkäystä

Varmasti näin, mutta en antaisi tässä vaiheessa kassalle / tuolle summalle kauheasti painoa, vaan kassavirralle tulevaisuudessa. Toki tuohan on piste tulevaisuudessa.

Rahaahan kaiketi tulee virtaamaan sisään aika kivasti ja sillä tulee laajentaa tuotepakettia ja kiihdyttää kasvua.

4 tykkäystä