Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Eikös Unityn mainosbisnekselle elintärkeitä ole mobiilipelit. Nopealla googlaamisella maailmassa ladattiin 80 miljardia mobiilipeliä vuonna 2020. Unity itse julistaa että heillä on 70% siivu mobiilipelimarkkinasta. Tämä ihan vain anekdoottina, jos haluaa benchmarkata Qt:n mahdollista mainosbisnestä Unityn vastaavaan.

18 tykkäystä

Miten embed laitteissa hoidetaan attribuointi?
Googlen mainosta kun klikkaat haussa, Youtubessa tms olet oletettavasti joko kirjautuneena laitteessa tai selaimessa jossa voidaan asettaa keksi. Kun sitten lataat mainostetun pelin Storesta voi google attribuoida latauksen suoraan nähtyyn/klikattuun mainokseen. Samoin kun ostat tuotteen verkkokaupasta on tällä sivulla Googlen skripti joka tunnistaa käyttäjän ja jälleen voidaan attribuoida.

Ja jos käytössä on esimerkiksi ad blocker joka estää skriptin ja keksit voidaan käyttää esim FB:n Conversion API avulla jolla lähetetään palvelimelta hashatty email/puhelinnumero jne Facebookille joka sitten tietää oliko ostaja klikannut esim IG:ssä tiettyä mainosta. FB/IG Shops idea perustuu myös juuri siihen että attribuoinnista saadaan pomminvarmaa kun koko ostoputki tapahtuu heidän tuotteissaan.

Systeemin tehokkuus perustuu jatkuvaan oppimiseen joka tapahtuu palautteen avulla (konversioiden mittaaminen ja attribuinointi).

Miten Qt:lla toteutetussa embed laitteessa näytetty mainos kyetään yhdistämään toisessa laitteessa/ekosysteemissä tapahtuvaan ostoon?

Ilman yllä mainittua tämä nimenomaan kilpailee lähinnä kadunvarsimainonnan kanssa mutta vertaaminen moderniin digitaaliseen markkinointiin aika epärealistista.

16 tykkäystä

Jep. Qt:n mainostulojen maksimoinnissa lienee oleellista ainakin
a) attention - esim. kuinka monta miljoonaa minuuttia Qt:n ruutuja töllötetään vuodessa
b) engagement - kuinka hyvin tämä attention saadaan konvertoitua esim. myynniksi (@Olli_K avasikin tätä yllä hyvin)

Unity tosiaan on keskittynyt peleihin ja sen lisäksi että kuluttajat viettävät niiden parissa pirusti aikaa, on helppo kuvitella että he ovat peleissä moninkertaisesti syvemmin “engaged” kuin vaikkapa hississä nähdessään mainoksen. Puhumattakaan näiden Unityjen, Googlejen ja Facebookien kyvystä näyttää relevantteja mainoksia juurikin kyseiselle kuluttajalle (=parempi ROI mainostajalle).

Unity-benchmarkilla tarkoitin enemmänkin sitä että millaiset suhteelliset tulovirrat voisi olla mahdollisia Qt:n kaltaiselle, UX-kerroksen “omistavalle” firmalle jos heillä on tarjota mainostajille sekä silmäpareja että engagementia. Jos Unity saa mainosbisneksestä reilun $0.20 liikevaihtoa per laite vuodessa, olisiko Qt:lle mahdollista esim. pari senttiä viiden vuoden sisällä (olisi 40 MEUR kahdelle miljardille laitteelle)? Itse annan tälle exceleissä arvon nolla kunnes nähdään konkretiaa.

31 tykkäystä

Osaisko joku kertoa, että miksi QT:n välittäjätilasto on anonyymi? Eli en näe esim. Nordnetissa, että ketkä tätä nyt urakalla myy.

1 tykkäys

Kuuluu OMXH25-indeksiin, eli välittäjätilastot ei näy.

Edit: nää voinee siirtää jonnekin sopivampaan ketjuun

11 tykkäystä

Jos vain Antin ennusteet pitää niin Qt alkaa näyttämään hurjan skaalautumisen vuoksi ihan PEG-luvullakin halvalta. Forward PEG nyt 0.85. Lisäksi voisi argumentoida Qt kassavirtoja keskimääräistä kasvuyhtiötä vähäriskisemmiksi(mitä nyt komponenttipula) niin preemiotakin voisi maksaa.

71 tykkäystä

Aiemmin QT:ta spekuloitiin usein potentiaaliseksi yritysostokohteeksi mutta tämä keskustelu on sittemmin hieman laantunut kaiketi arvostuksen kohoamisen seurauksena. Nyt kun arvostus taas on hieman keventynyt/kevenemässä, niin nostaako tämä riski/mahdollisuus mielestänne taas päätään? Mikä tai minkälainen yhtiö voisi mielestänne olla potentiaalinen ostaja?

Aika monella megacap-teknolla on ainakin tase ja kassa sellaisessa kunnossa että järjestelyihin olisi hyvin tilaa. Mm. Alphabetin kassavarat ovat yli 130mrd$, ja uskonkin että tällainen laaja-alainen kasvuyhtiöiden kertoimien lasku aktivoi näitä megacappeja käyttämään kassaa yrityskaupparintamalla.

35 tykkäystä

Mahdollista, mutta toivottavasti ei. Pelkään että halvalla menisi, vaikka päälle tulisi jokunen kymmenen pinnaa preemiota, sen verran hyvässä saumassa mielestäni operoi.

Kaikelle tietenkin löytyy hintalappu millä kaupat ovat myös OK, mutta parempi olisi jos pysyisi kotimainen kasvava softajätti ihan kotimaassa. Sen verran monta näitä on viime vuosina myyty pois.

22 tykkäystä

Ehtikin kertyä pientä foorumivelkaa, kiitos hyvistä kysymyksistä ja kärsivällisyydestä :slight_smile:

Hyvä huomio! Tässä kieltämättä pieni epäloogisuus oletuksessa, miten nopeasti kilpailutilanne vaikuttaa kannattavuuteen 2026-2030. Pieni viilauksen paikka seuraavaan raporttiin :+1:

Qt on päässyt viimeisen 1,5v aikana yllättämään positiivisesti sen verran useasti, että edellisen laajan arviot ovat tosiaan vanhentuneet. Edellisen laajan aiemman haarukan alarajan 25 % ylitys on meillä ennusteissa jo tälle vuodelle.

Pitkän aikavälin kannattavuus riippuu hyvin vahvasti saavutettavasta kokoluokasta: kiinteitä kuluja nopeammin kasvavat korkeakatteiset tulovirrat vetävät kannattavuutta jatkuvasti ylöspäin. Toisaalta korkeilla marginaaleilla on tapana houkutella kilpailua ja tuoda hintapainetta.

Meillä DCF:ssä 34 %:n liikevoitto pitkällä aikavälillä - tuo on yläkanttiin jos kasvu jää odotuksista ja/tai kilpailupaine odotettua kovempaa, mutta vastaavasti alakanttiin jos kasvu ylittää meidän odotukset ja/tai Qt:n kilpailuasema säilyy pitkällä tähtäimellä odotettua vahvempana. Voisin nykytiedon valossa perustella pitkän aikavälin kannattavuuden noin 30-40 EBIT-% haarukkaan, joskin lähivuosina odotan että kannattavuus nousee tämän yli vahvemman kilpailupaineen vielä puuttuessa.

Niputin tässä kaksi samaan aiheeseen liittyvää kysymystä. Yleisenä huomiona, päivitämme seuraamiemme yhtiöiden taserakenteen oletuksia pääasiassa vuositason trendien perusteella tilinpäätöksen julkaisun yhteydessä ja eikä kvartaalitason muutoksia normaalisti mallinneta (tässä on panos/hyöty -suhde varsin heikko).

Lyhyt vastaus kysymyksiin:

  • Ero korollisissa lainoissa johtuu meidän ennustamasta vahvemmasta kassatilanteesta vuodenvaihteessa (= ei välttämättä olisi tarvetta pitää lainaa)
  • Ero meidän Q4-kassan ennusteen ja Q3:n lopun välillä johtuu pääasiassa kvartaalitason heilunnasta (Q3:n kassaan osui isompi dippi asiakkaiden etumaksuissa), Q4:n tuloksesta ja froglogic-kaupan yhteydessä tekemistämme taseoletuksista
Pidempi vastaus klikin takaa

Qt:n kassan ja korollisten velkojen suhde vaihtelee kvartaalitasolla käyttöpääoman muutosten mukana, mikä näyttää johtuvan lähinnä lisenssikauppojen ajoituksesta. Esim. Muut lyhytaikaiset velat (pääasiassa asiakkaiden etukäteismaksuja, ts. kyseessä koroton velka joka tipahtaa yhtiön nettokassaan):

  • Q3/20 23,4 MEUR / 32 % 12kk rullaavasta liikevaihdosta
  • Q4/20 26,0 MEUR / 33 %
  • Q1/21 27,3 MEUR / 32 %
  • Q2/21 34,0 MEUR / 34 %
  • Q3/21 28,3 MEUR / 26 %

Q3:n kohdalle osui selkeä pudotus korottomissa veloissa (etukäteismaksut), mikä näkyi nettokassassa. Meillä on Q4:n lopun tase-ennusteessa 34 %:n korottomat velat suhteessa edeltävän 12kk liikevaihtoon (2017-2020 tämä ollut kunkin vuoden lopussa 33-45 %), mikä toisi n.12 MEUR lisää kassaan. Q4:n yhteydessä sitten näkee palautuuko tämä meidän ennustamalle tasolle.

Q4:lle meidän nettotuloksen ennuste on 7,4 MEUR, joka vastaavasti puuttuu vielä Q3:n kassasta.

Kolmantena tekijänä on nopealla vilkaisulla meidän oletukset froglogic-oston tasevaikutuksista (mm. lisäkauppahinnan maksuhetki, velkaisuus). Yrityskaupoista julkaistaan yleensä kaupan yhteydessä rajalliset tiedot, jolloin ennustamme kaupan vaikutukset taseeseen perustuen oletuksiin ja tarkennamme taseen toteuman mukaan tilinpäätöksen yhteydessä, ellei kauppa ole yhtiön arvoon nähden erityisen merkittävä. Tällä on harvemmin isompaa merkitystä, joskin nyt sen rinnalle osui toinen samansuuntainen poikkeama joka kumuloitui isommaksi eroksi Q4-ennusteen ja toteutuneen Q3-taseen välille.

Kyseinen luku raportissa on meidän arvio vuoden keskimääräisestä osakemäärästä (24,7m), jota raportoinnissa käytetään osakekohtaisten lukujen laskuun - tätä tarvitaan lähinnä siihen, että EPS-ennuste on linjassa yhtiön raportoimien lukujen kanssa. Vuoden 2021 lopun osakemäärä (jota käytetään siis valuaatioon, esim. markkina-arvo tai DCF) on meidän kirjoissa 25,2m.

En tosin nyt heti keksi miksei tuolla raportin rivillä voisi vain suoraan lukea, että kyse on nimenomaan keskimääräisestä osakemäärästä, ja miksei vuoden lopun osakemäärää ole myös raportissa :thinking:
Tämä herätti nimittäin myös Q2-raportin yhteydessä kysymyksiä. Juttelen kollegoiden kanssa voisiko tätä selkeyttää, kiitos kun nostit esille :+1:

90 tykkäystä

Hmm lueskelin Qt:n laajaa raporttia ja ihmettelin tuota kilpailutilannetta. Pahoittelut tekstistä, se on hiukan tajunnanvirtaa.

Työpöytäpuolella kilpailijaksi oli listattu esimerkiksi Visual Studio, joka ei ole framework vaan IDE. IDE:nä se toki tukee monia eri frameworkkeja, mutta ei ole sinänsä ole kilpaileva teknologia. Esimerkiksi Electronia ei ole mainittu ollenkaan vaikka se on kohtuullisen iso tekijä desktopissa (mm. Slack ja Teams taitavat pohjautua siihen nykyään). Esimerkiksi Windowsille vaihtoehtoja käyttöliittymän tekemiseen on käytännössä useita.

Oikeasti hyvät cross-platform frameworkit taitavat kuitenkin olla harvassa. Näkisinkin, että Qt:n pitää haastaa mm. Flutterin ohella ne natiivit työkalut eri ympäristöissä. Jonkinlainen riski voikin olla myös Javascriptin suosio.. Onhan C++:lla toteutettu tavara nopeaa, mutta uudet devaajat saattavat hieman karsastaa tuollaista kieltä, joka käytännössä vaatii vähän ymmärrystä tietokoneen toiminnasta (muistin käyttö).

Qt:n etuna ovat kyllä sen monipuoliset työkalut itse frameworkista aina IDE:een ja Design Studioon asti. Flutter on Android Studion kanssa käytettynä samanlainen. Android Studiokin oli mainittu kilpailijana ja tässä kohtaa tuntuikin, että analyytikolla oli ehkä hieman menneet frameworkit ja IDE:t sekaisin. Eli kilpailija on Flutter, ei Android Studio. Ohjelmoijana sitä jotenkin toivoo, että yhdellä edtorilla/IDE:llä pärjäisi, mutta kun näissä dedikoiduissa työkaluissa on sellaisia hienouksia mukana mitä ei saa pultatttua vaikkapa Visual Studio Codeen.

Microsoft muuten kehitää muuten myös omaa cross-platform frameworkia.

Raportissa ei myöskään mainittu QML:ää ollenkaan, jolla aplikaation voi toteuttaa Javascriptillä. Tässä on myös se hienous, että raskaan työn voi toteuttaa myös C++:lla.

Qt for MCU on kyllä hieno projekti. Sillä saralla taitaa olla oikeasti tarvetta hyvälle GUI frameworkille. Myönnetään, että tässä kohtaa en enää jaksanut googlettaa vaihtoehtoja :smiley:

Sijoituskeissin osalta tuskailu hinnan kanssa jatkuu. Mistähän kohtaa tälle saisi kohtuullisen riskituottosuhteen?

27 tykkäystä

Tässä taitaa olla @Pohjolan_Eka väärinymmärrys - kyseessä vuoden 2020 korolliset velat ja rahavarat, jotka eivät luonnollisesti ole muuttuneet helmikuun jälkeen mihinkään. DCF laskee vuosien 2021-2030 rahavirrat ja lisää ne vuoden 2020 lopputilanteeseen, eli 22 MEUR kassaan ja 2,7 MEUR korollisiin velkoihin.

31 tykkäystä

:man_facepalming: No niin tietysti, vaikka ne ovat 2021 ennusteen alla, niin muista luvuista poiketen ne eivät ole ennusteita vaan historiallisia lukuja. Tältä osalta kritiikkini on siis selvästi väärässä. Pahoitteluni!

18 tykkäystä

Kiitos @samamies kommentista. Tuo lainaus kuvaa hyvin sijoittajien ymmärrystä todellisuudessa Qt:sta. En väitä, että itse ymmärtäisin kunnolla. Ymmärrän siltä osin paremmin, että tiedän etten ymmärrä. Kuvittelen myös ymmärtäväni miten massiiviset riskit tässä edelleen sen suhteen, mitkä tämän päivän kymmenistä tai sadoista eri tavoista toteuttaa ohjelmia, sovelluksia jne jää henkiin. Ymmärtääkseni Qt jäänyt työpöytäpuolella aika marginaaliin, mobiilissa myös, toivo näiden ulkopuolella.

Oma kehitystyö softan parissa keskittyy hyvin suppealle alueelle, joten olen tutustunut Qt:hen enemmän harrastus ja sijoituspohjalta. Olen tehnyt muutamia työpöytäsovelluskokeiluja tyylillä tekstieditorina Visual Studio, kielenä Python ja framework PyQt5. Ilmaisversiolla siis. Youtube videoissa tuntuu, että myös “oikeat” Qt koodarit käyttää juuri Visual Studiota tekstieditorina. Se löytyy varmastikin jokaisen koodarin koneelta.

Olen myös harrastusmielessä miettinyt, millä kannattaisi lähteä tekemään mobiilisovelluksia mikäli todellista tarvetta joskus olisi. Olen kokeillut useampia ja mitä enemmän aiheeseen tutustuu, sitä enemmän vaihtoehtoja löytyy. Se on aivan loputon suo. Suorastaan raivostuttuttavaa käyttää päiviä, jotta pääsisi edes vähän sisään aiheeseen kun tietää valinnan olevan ratkaiseva mahdollisesti usean vuoden projektiin. Kaikissa on omat puolensa ja valtavasti energiaa menee pelkästään tekniikan valintaan ja useiden rinnakkaisten taitojen oppimiseen.

Omasta puolestani todella toivoisin, että alalla tapahtuisi monopolisoitumista niin kielen kuin frameworkin suhteen. Tällöin samoilla taidoilla pystyisi työskentelemään monipuolisesti. Nyt joutuu ottamaan valtavia riskejä niin oman osaamisen kehittämisen ja toteutettujen sovellusten teknologiavalinnan kanssa. Mahdotonta sanoa mikä nykyisistä pystyisi voittamaan paikan yhdeksi ainoaksi oikeaksi ja mitkä katoaisi. Jos jotain pitäisi arvata, niin kieleksi arvaisin Javascriptiä ja tyylit CSS:llä. Frameworkistä en osaa yhtään sanoa.

Oma pieni Qt sijoitus perustuu siihen skenaarioon, että yhtä oikeaa ei tule koskaan löytymään vaan Qt:llekin jää paikka. Koen asian niin, että jokainen kasvuvuosi tarkoittaa sitä, että useat uudet koodarit ovat käyttäneet vuoden aikaa Qt:n opiskeluun. Se taas tarkoittaa kasvavaa todennäköisyyttä sille, että Qt ei ainakaan kuole vaan mieluummin vahvistaa asemaa.

20 tykkäystä

Toisaalta, jos vaikka Redditistä hakee keskustelua desktop GUI:n tekemisestä, nousee Qt aika monesti esille. Olen sillä myös itse jotain pientä ohjelmoinut. Tuo on ihan totta, että on aivan arvuuttelua, että mitkä näistä kaikista vaihtoehdoista ovat olemassa tulevaisuudessa. Qt on kuitenkin ollut kuvioissa on pitkään ja sillä on monia hyviä ominaisuuksia.

8 tykkäystä

Nämä osakemäärät on kyllä päivitetty muutamaankin otteeseen matkan varrella:

20.4.20 -raportin tilanne

  • 2020 vuoden loppu 24,2m
  • 2021 vuoden loppu 24,7m
  • 2022 vuoden loppu 25,2m

23.12.21 raportin tilanne:

  • 2020 vuoden loppu 24,2m (toteutunut)
  • 2021 vuoden loppu 25,2m, (keskimääräinen 24,7m, joka näkyy raportissa)
  • 2022 vuoden loppu 25,8m

Vielä selkeyttääkseni, tästä viimeisen raportin DCF:stä saa kääntäen siinä käytössä olevan (vuoden lopun) osakemäärän näkyviin 3697/146,8 = 25,2m.

image

Mutta ymmärrän että tästä syntyi väärä tulkinta, kun raportissa ei erikseen lue tuota vuoden lopun osakemäärää. Raportti siis näyttää EPS:in laskentaan käytettävän osakemäärän, eli defaulttina vuoden lopun osakemäärän tai vaihtoehtoisesti vuoden keskimääräisen osakemäärän, jos sellainen on meidän ennustemalliin asetettu. Nämä olisi varmaan tosiaan fiksua näyttää erikseen niin olisi lukijalle selkeämpi :+1:

55 tykkäystä

Gerald_of_Rivia: “Jos vain Antin ennusteet pitää niin Qt alkaa näyttämään hurjan skaalautumisen vuoksi ihan PEG-luvullakin halvalta. Forward PEG nyt 0.85. Lisäksi voisi argumentoida Qt kassavirtoja keskimääräistä kasvuyhtiötä vähäriskisemmiksi(mitä nyt komponenttipula) niin preemiotakin voisi maksaa.”

Tämä oli minusta tosi hyvä huomio, kiitos siitä. Toisaalta mietin, kuinka käyttökelpoinen foward PEG on arvonmäärityksessä, sillä eikö siinä ole sitten laskettu odotettu kasvu jo kahteen otteeseen? Sanon tämän siksi, että en silloin osaa sanoa onko tavanomaisen PEG:n tunnuslukurajat käyttökelpoisia tällaisen “PEG^2” arvioimiseen. Mitä olette muut mieltä? Mutta kiitos silti tästä huomiosta, fundaperustan tukevoituminen on tässä sentimentissä ilahduttavaa. :smiley:

9 tykkäystä

Qt Desktop Day tapahtuma muistaakseni alkoi sanoin “Monet luulevat, että Qt dekstop on historiaa, mutta meitä on täällä siltä näin paljon” Sitten selitettiin miten paljon vanhaa Qt desktop softaa on edelleen ylläpidettävänä ja esiteltiin tämän päivän uudistuksia dekstop puolelle. Tuotiin esiin myös desktop näkökulmasta cross-platform hyödyt. Nämä tilaisuudet löytyvät Youtubesta.

4 tykkäystä

Miten työpaikkojen määrä on kehittynyt viime aikoina? Kellä tästä oli dataa :thinking:

3 tykkäystä

Ainakin LinkedIn:n datan mukaan uusia ihmisiä on palkattu tässä kuussa jo nyt enemmän kuin koskaan. Myös työpaikkoja on paljon tarjolla ja niihin on mukavasti hakijoita. Uusina paikkoina avautunu Peking, Tokyo ja Bangalore.

21 tykkäystä

Qt Open Positions - Google Regneark itse en ole pitänyt vähänä aikaan tästä ääntä. Saa tutkia oman mielen mukaan. Tuolla on muutama omasta laiskuudesta tyhjempi kohta jotka pitäisi käydä keskiarvostamssa täyteen lukuja niin tulee yhtenäinen kuvaaja. Kasassa on about vuosi työpaikka dataa

18 tykkäystä