Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Ehtikin kertyä pientä foorumivelkaa, kiitos hyvistä kysymyksistä ja kärsivällisyydestä :slight_smile:

Hyvä huomio! Tässä kieltämättä pieni epäloogisuus oletuksessa, miten nopeasti kilpailutilanne vaikuttaa kannattavuuteen 2026-2030. Pieni viilauksen paikka seuraavaan raporttiin :+1:

Qt on päässyt viimeisen 1,5v aikana yllättämään positiivisesti sen verran useasti, että edellisen laajan arviot ovat tosiaan vanhentuneet. Edellisen laajan aiemman haarukan alarajan 25 % ylitys on meillä ennusteissa jo tälle vuodelle.

Pitkän aikavälin kannattavuus riippuu hyvin vahvasti saavutettavasta kokoluokasta: kiinteitä kuluja nopeammin kasvavat korkeakatteiset tulovirrat vetävät kannattavuutta jatkuvasti ylöspäin. Toisaalta korkeilla marginaaleilla on tapana houkutella kilpailua ja tuoda hintapainetta.

Meillä DCF:ssä 34 %:n liikevoitto pitkällä aikavälillä - tuo on yläkanttiin jos kasvu jää odotuksista ja/tai kilpailupaine odotettua kovempaa, mutta vastaavasti alakanttiin jos kasvu ylittää meidän odotukset ja/tai Qt:n kilpailuasema säilyy pitkällä tähtäimellä odotettua vahvempana. Voisin nykytiedon valossa perustella pitkän aikavälin kannattavuuden noin 30-40 EBIT-% haarukkaan, joskin lähivuosina odotan että kannattavuus nousee tämän yli vahvemman kilpailupaineen vielä puuttuessa.

Niputin tässä kaksi samaan aiheeseen liittyvää kysymystä. Yleisenä huomiona, päivitämme seuraamiemme yhtiöiden taserakenteen oletuksia pääasiassa vuositason trendien perusteella tilinpäätöksen julkaisun yhteydessä ja eikä kvartaalitason muutoksia normaalisti mallinneta (tässä on panos/hyöty -suhde varsin heikko).

Lyhyt vastaus kysymyksiin:

  • Ero korollisissa lainoissa johtuu meidän ennustamasta vahvemmasta kassatilanteesta vuodenvaihteessa (= ei välttämättä olisi tarvetta pitää lainaa)
  • Ero meidän Q4-kassan ennusteen ja Q3:n lopun välillä johtuu pääasiassa kvartaalitason heilunnasta (Q3:n kassaan osui isompi dippi asiakkaiden etumaksuissa), Q4:n tuloksesta ja froglogic-kaupan yhteydessä tekemistämme taseoletuksista
Pidempi vastaus klikin takaa

Qt:n kassan ja korollisten velkojen suhde vaihtelee kvartaalitasolla käyttöpääoman muutosten mukana, mikä näyttää johtuvan lähinnä lisenssikauppojen ajoituksesta. Esim. Muut lyhytaikaiset velat (pääasiassa asiakkaiden etukäteismaksuja, ts. kyseessä koroton velka joka tipahtaa yhtiön nettokassaan):

  • Q3/20 23,4 MEUR / 32 % 12kk rullaavasta liikevaihdosta
  • Q4/20 26,0 MEUR / 33 %
  • Q1/21 27,3 MEUR / 32 %
  • Q2/21 34,0 MEUR / 34 %
  • Q3/21 28,3 MEUR / 26 %

Q3:n kohdalle osui selkeä pudotus korottomissa veloissa (etukäteismaksut), mikä näkyi nettokassassa. Meillä on Q4:n lopun tase-ennusteessa 34 %:n korottomat velat suhteessa edeltävän 12kk liikevaihtoon (2017-2020 tämä ollut kunkin vuoden lopussa 33-45 %), mikä toisi n.12 MEUR lisää kassaan. Q4:n yhteydessä sitten näkee palautuuko tämä meidän ennustamalle tasolle.

Q4:lle meidän nettotuloksen ennuste on 7,4 MEUR, joka vastaavasti puuttuu vielä Q3:n kassasta.

Kolmantena tekijänä on nopealla vilkaisulla meidän oletukset froglogic-oston tasevaikutuksista (mm. lisäkauppahinnan maksuhetki, velkaisuus). Yrityskaupoista julkaistaan yleensä kaupan yhteydessä rajalliset tiedot, jolloin ennustamme kaupan vaikutukset taseeseen perustuen oletuksiin ja tarkennamme taseen toteuman mukaan tilinpäätöksen yhteydessä, ellei kauppa ole yhtiön arvoon nähden erityisen merkittävä. Tällä on harvemmin isompaa merkitystä, joskin nyt sen rinnalle osui toinen samansuuntainen poikkeama joka kumuloitui isommaksi eroksi Q4-ennusteen ja toteutuneen Q3-taseen välille.

Kyseinen luku raportissa on meidän arvio vuoden keskimääräisestä osakemäärästä (24,7m), jota raportoinnissa käytetään osakekohtaisten lukujen laskuun - tätä tarvitaan lähinnä siihen, että EPS-ennuste on linjassa yhtiön raportoimien lukujen kanssa. Vuoden 2021 lopun osakemäärä (jota käytetään siis valuaatioon, esim. markkina-arvo tai DCF) on meidän kirjoissa 25,2m.

En tosin nyt heti keksi miksei tuolla raportin rivillä voisi vain suoraan lukea, että kyse on nimenomaan keskimääräisestä osakemäärästä, ja miksei vuoden lopun osakemäärää ole myös raportissa :thinking:
Tämä herätti nimittäin myös Q2-raportin yhteydessä kysymyksiä. Juttelen kollegoiden kanssa voisiko tätä selkeyttää, kiitos kun nostit esille :+1:

90 tykkäystä