Qt Group - Eeppinen matka teknojätiksi

Täsmällisesti ja oivallisesti kiteytetty @OldFeki. Aiheesta on kirjoittanut myös Jim Collins kirjassaan Good to Great esimerkiksi seuraavasti.

“The good-to-great companies understood that doing what you are good at will make you good; focusing solely on what you can potentially do better than any other organisation is the only path to greatness”

Qt on ymmärtääkseni hyvä sulautetuissa kosketusnäytön sisältävissä laitteissa, joissa muisti-, laskenta, ja virrankulutusresurssit ovat rajalliset. Kilpailevia teknologioita löytyy lukuisia, kunhan laskentatehoa ja muistia on käytettävissä riittävästi.

Voisiko kenties tuo rajallisten resurssien käytön optimointi sulautetuissa laitteissa olla se alue, jossa Qt:sta voisi tulla parempi kuin mikään muu yritys? Tämä saattaisi edellyttää sitä, että Qt hankkisi itselleen teknologioita, joilla esimerkiksi muistinkulutusta ja suorituskykyä voisi optimoida.

Ruotsalainen I.A.R Systems group AB on yksi johtavista sulautettujen laitteiden ohjelmointiympäristöjen toimittajista. IAR:n C/C++ kääntäjät ovat erinomaisia optimoimaan suorituskykyä ja muistinkulutusta. Keväällä 2020 Qt ja IAR systems julkaisivat tietoa yhteistyöstä (Qt & IAR partnership).

Olen pohtinut, että Qt ja IAR saattaisivat olla vahvempia yhdessä kuin yksinään. Onko sinulla näkökulmia tähän liittyen?

P.S. Täältä löytyy yksi vertailu kääntäjistä.

24 tykkäystä

Ajattelen samansuuntaisesti. Asiakkaan todellisiin tarpeisiin vastaava tuotekehitys ja sitä vastaavat tarkasti kohdistetut yritysostot todennäköisesti luovat kestävää arvoa. Liikevaihdon kasvun tavoittelu saattaa olla epäoptimaalista, mikäli se tehdään kannattavuuden kustannuksella.

Qt:n suoriteperusteinen osakepalkkio-ohjelma [1], [2] mittaa kuitenkin ymmärtääkseni yksinomaan liikevaihdon kasvua. Mittarina siinä on vuoden 2024 liikevaihto. Mikäli oikein tulkitsin, niin johto saa täyden palkkion, mikäli liikevaihto on 360 MEUR vuonna 2024. Tuon saavuttaminen mahdollisesti edellyttää yrityskauppaa tai kauppoja, sillä orgaanisella kasvulla tavoitteen saavuttaminen on todennäköisesti hyvin haastavaa ottaen huomioon, että vuoden 2022 liikevaihto oli 155 MEUR.

[1] New sharebased incentive program for Qt Group Plc key persons
[2] Compensations, Terms and Conditions for the Performance Share Plan 2022-2024 (qt.io)

8 tykkäystä
Omistatko tällä hetkellä tämän keskusteluketjun kohdeyhtiön osakkeita?
  • Kyllä
  • En
  • Ei vastausta
0 äänestäjää
3 tykkäystä

Tämä uusien autojen myynnin kasvu sopii tännekin.

27 tykkäystä

The Qt Company Oy:n vuoden 2022 tilinpäätös on nyt saatavilla kaupparekisterin virre tietokannasta. Mukavia analyysihetkiä! :slight_smile:

21 tykkäystä

Missä Nokia käyttää Qt:tä?

3 tykkäystä

Nokia asiakkaanako säikäytti kurssin laskuun?

45 tykkäystä

Erinäisissä desktop-sovelluksissa yms. Olihan QT:n teknologia yhdessä välissä Nokian omistuksessakin ja sitä yritettiin kovasti joka paikkaan laittaa.

6 tykkäystä

Päivää ketjuun. Päivitän tässä itseäni taas kesän jälkeen viivalle ja tämän viikon työmaana on QT.

Koitin katsella ilmaisia consumer electronics raportteja paljonko tavaraa on myyty, mutta hieman huonolla menestyksellä. LG ilmoitti yhtiön suurimmasta liikevaihdosta Q2:lle yhtiön historiassa ("The company recorded the highest second-quarter revenues in company history."https://www.lg.com/my/about-lg/press-and-media/lg-electronics-q2-2023-earnings), mutta tätä kuvaa voi vääristää inflaatio koska kappalemääräisestä myynnistä nyt ei ollut raportissa mitään puhetta tietenkään.

Sattuisiko jollakin foorumin fakiiriosastolla olemaan parempaa dataa miten kuluttajaelektroniikan myynti kappalemääräisesti on tässä alkuvuoden aikana kehittynyt? tai muuta vastaavaa dataa mistä voisi vähän haarukoida QT:n kysynnän tunnelmia.

ps. Uusien autojen myynti ja QT raportit kesältä luonnollisesti jo katsottu.

22 tykkäystä

Viimeaikainen kurssikehitys (romahdus) tuntuu aika kovalta jos sen suhteuttaa @ Antti_Luiron kommentteihin tuloksen jälkeen.
Tämä on juuri sellainen tilanne jossa toivoisi proaktiivista lähestymistapaa analyytikoilta.
Joko suosituksen nosto tai sitten lasku jos on uutta tietoa tai näkemystä kurssilaskun syistä.
Tämä hiljaisuus on suorastaan hämmentävää.

12 tykkäystä

Eiköhän markkinoilla ala olla taas kohtalainen pelko negarille, taisi viime viikolla joku lööppimedia kirjoitella. Ollaan lisäksi päälle +50% kurssissa lokakuuhin 2022 nähden, tosin tämä nyt ei kerro mitään.

9 tykkäystä

Minä epäilen, näinköhän tänä vuonna loppuvuodelle tulee erityisemmin kauppaa. Yritykset (ei vain Suomessa) laittaneet säästökuurit päälle. Niiden aikana tuskin tulee samanlaista “käytetään tän vuoden tk rahat ripeästi ennen vuodenvaihdetta”-tilannetta kuin yleensä. Rakennusalan kyykkäys näkyy esimerkiksi Euroopassa kaikenlaisten työkoneiden ja nosturien tilauskirjojen tyhjenemisenä. Kuluttaja on tiukalla ja investoi vähemmän elektroniikkaan (ja koronaboomissa ehdittiin jo uusia värmeet). Rahan hinta syö yritysten haluja/kykyjä investoida samaan aikaan kun kysyntäkin lagaa.

Pidän Qt:n alakuloa aivan perusteltuna lyhyellä aikavälillä. Tässäkin hinnassa on vielä suuria odotuksia tulevalta. Pidemmällä aikajänteellä nykyinen äkkijarrutus lienee ohimenevää. Kuitenkaan negari ei yllättäisi.

15 tykkäystä

Se voi hyvinkin pitää paikkansa, enkä ottanutkaan kantaa siihen vaan siihen että analyytikon tulisi olla pallon päällä tällaisessa tilanteessa.

5 tykkäystä

En tiedä kuinka paljon täällä on ohjelmistokehittäjiä, mutta Qt:han ei ole pelkkä käyttöliittymäkirjasto vaan siinä on aivan valtavasti kaikkea muutakin ohjelmistokehityksessä tarpeellista sälää, otetaan esimerkiksi vaikka Qt Network -moduuli. Joku Slint vastaa vain pientä osaa siitä mitä Qt tarjoaa. Ei näitä voi suoraan verrata keskenään.

10 tykkäystä

Tärkeä ja oleellinen pointti. Hienoa, että nostit sen esille. Qt:ssa on tosiaan erittäin laajat kirjastot, joilla voi tehdä hyvin monenlaisia sovelluksia (esimerkkejä) eri tarkoituksiin.

Slint on vielä alkuvaiheessa. Mielestäni se kuitenkin keskittyy juuri siihen osa-alueeseen, joka on kosketusnäyttölaitteissa oleellisin eli käyttöliittymään. Sen lisäksi sitä voi ohjelmoida Rust-ohjelmointikielellä, ja siten on mahdollista käyttää koko sitä valtavaa ekosysteemiä, joka Rustin ympärille on kehittymässä.

Mainitsit esimerkkinä Qt:n Network moduulin. Ymmärtääkseni Slintin vastine sille tulee Rust-ekosysteemistä: std::net - Rust ja reqwest - Rust.

Uskon, että Slintillä on potentiaalia kehittyä Qt:n kilpailijaksi esimerkiksi edullisten kosketusnäyttölaitteiden alueella. Aikaa siihen menee varmasti, koska Slint on vasta alkumatkalla.

14 tykkäystä

Rustin ongelma on se, että sille ei juurikaan ole teollisuudessa kysyntää. Ehkä joskus on, mutta nykyään lähes kaikki natiivihommat tehdään edelleen C++:lla ja se onkin kielenä kehittynyt viime vuosina ihan mukavasti. Ohjelmistoteollisuudessa tykätään aina keksiä pyörä uudestaan, vaikka ohjelmistokehityksen ongelmat ovat aivan muualla.

19 tykkäystä

Varelius presentoi viime vuoden tapaan Carnegien Small & Mid Cap -seminaarissa viime viikolla. Tiivistelmä:

1. Qt lyhyesti

  • Tutut jutut ja luvut
  • Työntekijöitä 2022 lopussa 688, tänä vuonna lisätään 200-250 hlöä (tarkottaisi kovaa rekrytahtia loppuvuodelle, kesäkuun lopussa oli 729 hlöä)

2. Globaalit kysyntäajurit

  • Tarinoi Nokia-aikoja ja miten iPhone erottautui käyttökokemuksen avulla, näki että tämä tulee tapahtumaan myös muilla toimialoilla
  • Devaajien määrä ei kasva yhtä nopeasti kun softan tarve

3. Missio parantaa asiakkaiden tuottavuutta

  • Intro tuotepalettiin
  • Iso synergia testauksen myynnissä, mutta näkee että asiakkaat ostaa myös pelkkää testausta (ilman muita Qt-tuotteita)
  • Toivoo että muutamassa vuodessa 20-30% testauksesta myydään Qt:n ekosysteemin ulkopuolelle
  • Testausmarkkina todella iso
  • Kahdella ostetulla testausfirmalla on erinomaiset tuotteet mutta myyntitiimi vain 2-3 henkilöä. Qt myy nyt tiimillään globaalisti. (Qt:n myyntitiimi 150+ hlöä, tästä voi kukin arvioida maalaisjärjellä saadaanko testaustyökalujen myyntiä vauhditettua toisin kuin foorumin sohvakarhut väittää)

4. Kilpailuedut

  • Horisontaalinen tuote; Qt:lla voi rakentaa esim. auton koko kokemuksen, low- ja highend-pesukoneet jne. Kilpailijat keskittyy esim. vain 3D:hen, automotiveen jne.
  • Miksi tämä strategia? Monet asiakkaat rakentaa sekä low- että highend-tuotteita
  • Lisäksi: myyntiverkosto, toimii monella alustalla, pro-tuki, open source -yhteisö, testaus

(Kelmulla tuttujen kilpailijatyökalujen lisäksi listattu nyt myös testausfirmoja. Pikaisella tsekkauksella tuossa on useampi 500-1000 henkilön testaukseen keskittynyt firma ja muutama merkittävästi isompi softatalo joilla testaus osa kokonaistarjontaa.)

Q&A

Oletteko markkinajohtaja automotivessa? Ketkä suurimpia kilpailijoita 5v sisällä?

Pari esimerkkiä:

  • Android. Mutta Google on kiinnostunut käyttäjädatasta, eli lähinnä kojelaudan näytöstä (infotainment). Muut näytöt rakennettu muilla tuotteilla, ei kiinnosta Googlea näyttää onko auton tankki täynnä vai tyhjä. Autovalmistajat haluavat erottua omalla käyttökokemuksella.
  • Unity. On game engine ja 3D efektit hienoja. Tämä ei toimi low end raudassa. Joka autossa on low end rautaa.

Onko OEM:ien sisäisesti kehitetty softa kilpailija?

(Vareliuksen vastaus meni vähän ohi kysymyksestä, selitti kuinka softa tullut nyt autoihin ja muihin laitteisiin. Testauksessa firmat käyttäneet omia työkaluja ja manuaalista testausta mutta nyt ymmärretty että tarvitaan parempia tapoja testata. Piilaaksossa kukaan ei halua enää testata manuaalisesti, halpamaissa kuten Kiinassa ja Intiassa tätä vielä tapahtuu.)

Onko myyntipipelinessä yhtä paljon potentiaalisia suuria asiakkaita kuin 2-3 vuotta sitten?

  • “Oh Matti it’s getting better and better all the time”
  • GM ei ainoa uusi iso asiakas
  • Strategia on toiminut hienosti

Pysyttekö 30-40% kasvutavoitteessa jatkossa?

  • Strategisia tavoitteita tarkastellaan tässä kuussa
  • Kasvu vaikeutuu mitä isommaksi luvut kasvaa
  • Kehittäjälisenssien kasvu taantuu jossain vaiheessa, mutta ei olla siellä vielä
  • Jakelulisenssit kasvaa, asiakkaat tekee koko ajan enemmän uusia tuotteita
  • Laadunvarmistus: “ostettiin n. 12 MEUR liikevaihtoa, voidaanko kasvattaa kymmeniin, sataan miljoonaan tulevina vuosina, luulen että kyllä”
  • Koitetaanko lisätä muita tuotteita? Kyllä, pyritään ostamaan hyviä tuotteita joilta puuttuu myynti.
  • Esimerkiksi automotivessa, kuten GM, kuluu ensimmäisestä myyntitapaamisesta 3-4 vuotta volyymihuippuun. Muissa tuotteissa voi olla paljon nopeamminkin. Myynti heittelee kvarttien välillä.
  • Ensi vuosi näyttää hyvältä. Ja sitä seuraava vuosi. Sitä pidemmälle ennustamisen riskit kasvaa.

Githubin kaltaiset pelurit pyrkivät yhdistämään softankehitysprosessin develop-test-maintain. Uhka vai mahdollisuus?

  • Sekä että. On järkevää yhdistää.
  • Jotkut asiakkaat haluavat pitää erillään jotta ei lukkiuduta yhteen toimittajaan. Riippuu asiakkaan toimittajastrategiasta.
  • Loppukäyttäjän kannalta hyvä jos yhdistetty ja osat toimivat hyvin yhteen.
131 tykkäystä

Tullaanko tuota kasvutavoitetta ruuvaamaan alaspäin jo tänä vuonna? Vihjaako tuo siihen?

29 tykkäystä

Konsensus ei ainakaan tällä hetkellä edes odota mitään 30%-40% kasvua tuleville vuosille

12 tykkäystä

Alkaa tavoitehintoihinkin olla melko reilusti matkaa kaikkien analyyytikoiden kohdalla. Eihän noihin kasvutavoitteisiin tarvitse edes päästä enää tällä kurssitasolla. Meinaan, että alkaa olemaan tällä kurssitasolla jo turvamarginaalia. Tästä kun korkotaso lähtee jossain kohtaa laskuun (toivottavasti), niin on ihme jos liikutaan tällä tasolla. Alkaa varmasti yritysostokohteenakin olemaan jollekin taholle jo houkutteleva näillä hinnoilla.

5 tykkäystä