Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Eiköhän Kiinan korona lock downit ja edelleen vellova kiinteistösektorin kriisi pidä raaka-aineet kurissa. Kiina ostaa Venäjältä sen öljyn jota tarvitsee ja Eurooppa sitten ostaa Saudeista.

Miten noi sähköautojen raakaaineet on kehittyneet? Kuvittelisin että nikkeli olisi tulevaisuuden öljy. Lithiumia ei aukuissa taida hirveästi olla. Löytyykö nikkeli bull ajatukselle kannatusta?

No ainakin Opec+ enkka kun on perustettu vasta 2010-luvulla.

Kyllä ne poijat sitten lisää tuotantoa, tai edes investoi kunnolla öljyn etsintään kun hinta on sopiva. Opecilla ei ole nyt kiire :), antaa tulla ensin ATH:ta…vaikka euroissa siellä ollaankin jo.

1 tykkäys

Toyota-Panasonic varmistaa litiumin saatavuuden tulevaisuudessa, samalta kaivoksesta minne myös Ford teki vastaavan sopimuksen.

Kaivosalue lähellä tuota Panasonicin Gigafactoria (samoin Tesla melko lähellä)

3 tykkäystä

@Pohjolan_Eka mitäs lauantaipussin erikoiskarkkeja sitä on tullut löydettyä öljy/kivihiilikioskeista?

Itse olen tarkastellut Eni Spa:ta.

Market cap: 40 jaardia
2022 H1 profit: 7 jaardia
Forward P/E: ~3.4

Nopealla vilkaisulla kaikkia kivoja LNG projekteja joista apua Euroopan kylmään talveen.

5 tykkäystä

Hiiliyhtiöissä pitää erotella metallurgical coal ja thermal coal, koska niillä on täysin eri markkinat ja yleensä sijoittajat tuntuvat pitävän hiilituotantoa jonain auringonlaskun alana eivätkä välttämättä ymmärrä miten valtavat määrät hiiltä tarvitaan mm. teräksen valmistukseen. Nyt on hinnat olleet tosin niin korkeita ja teräksen kysyntä apeaa, niin on tapahtunut hieman jopa substituutiota ja teräshiiltä on poltettu energiaksi :exploding_head:

Pelkään lämpöhiileen erikoistuneita firmoja on hirveän vähän, kun matalat hinnat ovat ajaneet firmoja nurin, joten useat yhtiöt tuottavat sekä metallurgicalia että thermalia. Tässä olisi muutama poiminta, joiden yrityskuvauksen ja bull-keissin voi lukea nopeiten Seeking Alphasta:

Öljyfirmoissa itse suosin norjalaisia, koska kanadalaisilla on taseet täynnä warrantteja ja yhdysvaltalaiset ovat liiaksi keskittyneet Teksasin liuskeöljyyn. Saksassa taitaa olla vain Deutsche Rohstoff, mikä onnistuu yhdistämään kaikki öljysijoituksen mahdolliset huonot puolet :smiley:
Öljyfirmoja voi alkaa penkomaan vaikka tältä Pareton kalvolta:

Itse olen kiinnostunut eniten toistaiseksi Panorosta ja Petrotalista. Panorolla on hyvin tuottavan ja laadukkaan bisneksen lisäksi tulossa lähikuukausina 50%/50% kolikonheitto että löytävätkö maailmanluokan öljylähteen Etelä-Afrikassa. Petrotalia taas myydään pörssissä hirveällä alennuksella, vaikka intiaanimellakat saatiin vihdoin lopetettua ja sademetsän viidakossa saa porattua äärimmäisen edullista öljyä, jota voi viedä Amazonia pitkin puoli-ilmaiseksi jalostamolle.

Maakaasu/LNG-bisnekseen en ole viitsinyt koskea, koska kaikki fiksut ja järkevät energiasijoittajat ovat siellä ja siksi sieltä on hirmuisen paljon vaikeampaa saada ylituottoa villillä yrityspoiminnalla. Paljon tuottoisampaa kun on löytää sellainen yhtiö, joka on sopivan epäsuosittu ja riskinen, että osakekaupan vastapuolella on vain hölmömpiä sijoittajia eikä juuri kukaan ole viitsinyt tai osannut tehdä syväanalyysiä yhtiöstä. :cowboy_hat_face:

Sitten se pakollinen varoituksen sana. Vaikka näissä syklisissä yhtiöissä yrityspoiminnan merkitystä usein aliarvioidaan, niin loppupeleissä näihin sijoittaessa on täysin pakollista omata näkemys makrosta, koska se lopulta määrittää valtaosan sijoittajan tuotto- ja tappiopotentiaalista. Syklisillä sektorilla on yleensä vain muutama yhtiö jotka soveltuvat pitkäjänteiselle omistajalle, joten näihin sijoittajessa täytyy tietää milloin pitää ostaa ja erityisesti tietää milloin pitää myydä. Joku 6-18 kk lienee hyvä peukalosääntö sijoitushorisontille.

45 tykkäystä

Meneekö Etelä-Amerikan lafkat (esim pbr ja ypf) sivuun poliittisen riskin takia, vai sotisiko vaikka Petrobrasin megadivien politiikka Ekan divi vs buyback taistelua vastaan? :sweat_smile:

Itse olen hyvin heavy lng/kaasupuolellakin. Johtuu toki myös aikaisesta positoitumisesta, mutta kyllä jotain Vermilionian olen komeiden nykyisten ja tulevien buybackien takia vielä kesäkuussakin täytellyt euro natgas kriisiä hedgeten. Vermilion on siis kanukkiverrokeistaan ainoa joka häärää myös Euroopassa.
Vermilion’s European assets consist of onshore and offshore operations that deliver premium commodity pricing through Brent-priced light oil production and European natural gas prices that are 2-2.5x greater than North American gas prices. Our European assets contribute approximately 35% of total corporate production.

Yleisesti kesäkuussa oli iso droppi energiasektorilla ja vaikka ajoittaminen on vaikeaa niin mm hiili sektorilla on shoulder season menossa joten kärsivällinen sijoittajana saattaa (kuka noista tietää🤷🏼‍♂️) saada hieman edullisemmin salkkuun. Etenkin jos odottaa indekseihin laskua pitkän karhurallin perään. Melko hyvin noi keväällä laskuja kontrasi, mutta kyllä luulisin että ne myös kovasti rallateltuaa tossa alkuun seurataan indeksejä JOS indeksit korjailee.

Hiilestä itellä salkussa isolla Ceix, AMR ja shitco BTU, ja pikku positio ARCH:ssa. Whitehavenia suosittelen palstalaisia tutkimaan jos on pääsy Aussien pörsään. Itselläni ei ole. Hiilen futu curvet nousee jatkuvasti ja vaikka ala on hyvin riskinen niin imo tuo on myös niitä missä voi vieläkin päästä hyvällä hinnalla kiinni lafkoihin jos vaan katsoo millainen cashflown ohjaus siellä on.

Energiasektorin luvuista katsoisin eniten capexeja. IMO nyt et halua omistamaasi firmaan investointeja, et kylkeen mitään tuulivoima tms proggiksia jotka syö voittosi mutta ovat vielä pitkään tässä keskellä fossiilisten bullmarkkinaa pelkkä kuluerä. Osarikierrosta seuratessa Jenkit tuntuivat suosivan divejä, mutta imo jos on kärsivällinen niin buyback huomattavasti parempi ja lisäksi monella lafkalla alkaa melkoisen messevät voitonjaot kun velka saadaan tarpeeksi alas (monella 2023 h1), ja toki investoinnit saattaa tätä polkua miinoittaa. Sinällään poislukien shitcot niin en nää yhtä suurena riskinä tyhmiä ratkaisuja syklin aikana kuin mitä shippingin puolella laivojen kanssa, mutta toki siltä osalta ymmärrän jos valitaan lafkoja jotka jakavat jo nyt hyvin rahaa ulos velkojen maksun sijaan.

Mutta joo mielestäni nää on tosiaan raaka-aine/energia pelejä ja makro on kaiken A ja O ohi yhtiökohtaisen valitsemisen vaikken nyt sitäkään halua aliarvioida. Etenkin kun joukossa on ihan ponzeja. Eli et betsaa vain kyseisen lafkan performanssin ja sijoittajille suotuisan voitonjaon puolesta vaan ennenkaikkea raaka-aineen kehityksestä. Katseet siis etenkin Kiinaan ja Venäjään.

Mites omaako @Pohjolan_Eka näkemystä $aoi eli Africa oilista? Niiden löytöhän taisi olla historian suurin offshore oil puolelta? Ps. Tämä muuten lähti siitä esg syistä siitä jostain nordnetin rahastosta jokunen kuukausi sitten🤦.

21 tykkäystä

Africa Oil on kyllä pirun seksikäs, jos haluaa haluaa holdata öljyäaltistusta salkussa pidempiä aikoja. Toki on sielläkin sijoituksia mm. Nigeriassa, mikä on täysi rosvomaa, mutta kyllähän tuo Venus-1 oli äärimmäisen maukas osuma ja siellä on todella hyviä alueita porattavana lähivuosina. Ovat myös mukana noissa syksyn Gazania-1 porauksissa :heart_eyes:

Mutta onhan tuo jo vähän liian järkevä ja hyvin hinnoiteltu laatuyhtiö, että siitä pystyisi hakemaan “helppoja” tuplauksia tai triplauksia.

6 tykkäystä

Aramco julkaisi tänään odotetusti vahvan Q2 tuloksensa.
Toimari ainakin uskoo öljyn kysynnän pysyvän vahvana ja kasvavan 20-luvun loppuun asti.
Kasvava kysyntä ali-sijoitettuun tarjontaan on kyllä mielenkiintoinen yhdistelmä :thinking:

6 tykkäystä

Mites Journey ja Sandridge? Mainittiin tässä ihan pari päivää sitten tehdyssä Josh Youngin toimesta podcastissa, minkä nyt on jo jokainen itseään öljy/raaka-aineisiin sijoittanut itseään kunnioittava sijoittaja kuunnellut :wink:

Tuossa vielä linkki tähän jaksoon, joka kannattaa kuunnella

5 tykkäystä

Noi identifoituu hyvin vahvasti vain ja ainoastaan mr Youngiin ja se on puffannut noita muutaman vuoden. Toki hyvällä menestyksellä, mutta kyseessä tosiaan hyvin pienen market capin lafkoja ja noilla ei ainakaan itselleni ole tullut muuta seurantaa vastaan Youngin Bison interesin lisäksi eli taustatyötä on hieman hankalampi tehdä kun miehellä on ilmeisesti aika mittavat rahat itsellä puljuissa kiinni. Tämä ei ole kritisointina itse firmoista ja Sandridge oli alkuvuodesta itselläkin hetken salkussa, mutta tosiaan kunhan on tietoisia että saanut joskus aiheetonta ja välillä ihan aiheellisenkin huomautuksen “omien shitcojen” mainostamisesta.

Mutta joo korostan ettei niin tuttuja lafkoja, mutta kunhan tiedätte että lafkoista ei marketcapin takia oikein puolueettomia analyysejä tule että pientä varovaisuutta siltä osin. Muutenhan Josh Young oli paremmin perillä tosta Opecin spare capasitystä ja Jenkki duc dilemmasta kuin kukaan muu, tai ainakin puhui siitä silloin kun kaikki puhui vielä että opecilla ob reserviä vaikka muille jakaa.

Pidän kyllä miehestä ja Eric Nuttalista mitä ne tekee kanukki energialafkojen eteen ja painostavat lafkoja sijoittajia miellyttävään voittojenjakoon. BTE ja MEG ollut itellä isoimmat kanukkipelit, mutta oma salkkuni hyvin lafka hajautettu.

6 tykkäystä

Okei, kiitos näistä lisätiedoista. Erittäin arvokkaita, kun sen verran uusi täällä raaka-aine puolella sijoittajana, niin ei ihan heti pääse kärryille kaikista “sisäpiiri” jutuista.

Paljon on tullut tätä allokaatiota mietittyä, että miten sitä lähestyisi sijoittaessa tälle sektorille. Niin kuin aikaisemmin jo hyvin nostettiin esille, kyseessä on kuitenkin suurimmaksi osin makrobetsi ja “parhaat” firmat eivät nyt ihan järkyttävästi yliperformoi muihin verraten. Kunhan nyt kaikki isoimmat pommit saisi väistettyä ja hajautus sitten 4-5 firmaan missä itse näkee hyvän potentiaalin niin eiköhän sillä aika pitkälle pääse.

3 tykkäystä

Joo kyllä sulla se downside on myös maltillisempi jollain Exxoneilla, Oxylla tms, ja osan noista isoista voi nähdä melkein “öljyindeksiin” sijoittamisena. Mutta niistä puuttuu sitten ne @Pohjolan_Eka n multibaggeroinnit ja on ahneille metsästäjille usein liian turvallisia🤣. Itseni näen johonkin välimaastoon. Riskitasoni olisi ns normimarkkinassa mallia todella korkea, MUTTA kun katsoo Helsingin pörssiä yleisesti, tai miksei sitä paljonko jenkki-indeksit on noussut pohjistaan vaikka inflaatiokäännettä tai ainakin romahtamista, voi pitää hyvin spekulatiivisena arviona, niin samalla yleinen markkinariski on imo niin korkealla että siedän kyllä hyvin riskiä sektoreilla jotka mielestäni voivat kontrata vaikka sitä inflaation jäämistä kellumaan korkealle tai vaikka tilanteen eskaloitumista Taiwanissa.

Bear case taitaa olla todella kova taantuma. Nyt on ollut ihan päteviä arvioita että jo kesän kulutus kalliimpaan crackspread aikaan olisi pohja kuinka paljon se rajallinen demand destruction voisi olla jossei ihan lamaan mennä. Toinen on sitten EU:n sulaminen energiakriisissä ja mielestäni hyvin epätodennäköinen Venäjäsanktioiden poisto jos joku välirauha saadaan. Toisaalta jossei Jenkit taipunut vaikka Keystone xxl projektin palauttamiseen esg syistä niin vaikea kuvitella anteeksiantoa Venäjän energian suhteen, vaikka Saksa vähän pehmeältä vaikuttaakin.

Mistä päästääkin siihen että onko Eka asettanut oletuksia Kiinan talouden ja koronasta poistumisen suhteen? Olis meinaan mahdollisesti hyvä aika ostella myös vaikka kuparia🙈.

Edit. @Pohjolan_Eka kärkytään sitten ensi vuonna myös terästä🤝.

11 tykkäystä

Kiina on tällä hetkellä aika vaikea rasti. Suuria poliittisia muutoksia tai yhteiskunnan avautumisia tuskin koetaan ennen loppuvuonna järjestettävää politbyroon kokousta, jossa Xi valitaan jatkokaudelle. Samaan aikaan talous räjähtää käsiin, joten vaikuttaisi siltä että sieltäpäin ei ole tulossa tukea raaka-aineille tämän vuoden aikana. Mä kärkyn kuparia isosti ensi vuonna, joskos globaali taantuma iskisi Dr. Copperin sen verta alas että siihen pääsis halvalla mukaan :smiling_face_with_three_hearts:

Firmat on jo poimittu, mutta ei kyllä huvita ostaa nykykurssilla koska olen allerginen makrosta johtuville kurssiromahduksille :nauseated_face:

11 tykkäystä

Yllättäen tuli astronomian professori David Kippingin youtube kanavalta videota litiumin tuotannosta, kysynnästä, riittävyydestä ja kierrätyksestä. Olen samoja asioita pohtinut jo vuosia mutta en koskaan sijoitusnäkökulmasta.

Missä on siis parhaat litium betsit? Kaivokset, merestä kerääminen vai kierrätys? Vai onko jotain erikoisempaa?

6 tykkäystä

Kaivokset Etelä-Amerikassa ovat tällä hetkellä maailman toivo. Litiumia pitäisi olla kyllä maailmassa tarpeeksi, mutta kysyntä on niin valtavaa että tuotantoon on vaikea saada riittäviä määriä :slight_smile:

7 tykkäystä

Pitkässä juoksussa kierrätys tulee olemaan kovaa bisnestä, mutta se vaatii ensin varmaan sellaisen kymmenisen vuotta uusien tekemistä ennen kuin kierrätyksen volyymi nousee tarpeeksi. Eli ensin kaivoksia, sitten kierrätystä :slight_smile:

5 tykkäystä

Onko täällä öljyyn sijoittaneilla millaisia stoppareita laitettu? Öljy näyttää tekevän koko ajan lower lowta joten teknisesti pahan näköinen käyrä. Tämän päivän laskut -5% menee Kiinan hidastuvan kasvun piikkiin.

image

Kaikki makrogurut sanoo että öljy on hyvä peli, koska siihen ali-investoitu vuosia. Mutta jos myy nyt ja koittaa uudestaan kyytiin alempaa. Ennen koronaa öljy meni aika tasaisesti 50-60 taalan välissä monta vuotta.

5 tykkäystä

En ole samaa mieltä, että Africa Oil olisi vielä järkevästi hinnoiteltu, toki se ei koronakuopassa dipannut niin pahasti kuin muut pienemmät toimijat. Oikea arvo olisi jotain 2-3x nykyhinta, toki koko sektori on suhteellisen halpaa ja Africa Oil saa varmasti jotain holdingyhtiö alennusta ja maariskiä osakseen. Nyt vihdoin päästään muiden mukana harrastamaan omien ostoa. Jos joku päätyy ostamaan, niin suosittelen Kanadaan listattua Ruotsin sijaan, koska muutoin menee ylimääräistä veroa jonka palautukseen en ole vielä perehtynyt.

2 tykkäystä

Kantsii huomata myös pelureiden vaikutus. Viimeisen puolen vuoden aikana 90% maanantaista on ollut laskua. Ja sitten viikon aikana palaillaan lähelle viime viikon tasoja tai mennään yli.

3 tykkäystä

Valuutasta johtuen ehkä pientä tappiota tosin voi tulla, jos firma maksaa osingot varmaan CAD mutta ruotsalaislistaus sitten vaihtaa ne SEK.

1 tykkäys