Raaka-aineet & luonnonvarat - Talouden primaarisektori

Tässä BORRista päivitystä, noussut ihan hyvin viime kommenttien jälkeen keväästä (silloin noin 30 NOK, välillä oltiin selvästi korkeammallakin, mutta yhtiö päätyi tekemään vielä isohkon pääomituksen ja osake kävi välillä jo paniikkilukemissa 27 NOK, mutta on nyt palautunut noin 40 NOK.

Keväästä alkaen yhtiö on toteuttanut lupauksiaan ja saanut sopimuksia varastoiduille rigeilleen. Viimeisin tuli jo erittäin hyvään 165kUSD/päivä tasoon, mikä on jo palautumista 20v keskiarvotasoon ja nostaa liikevaihto-odottamaa mukavasti, tällä hetkellä halvimmat sopimukset ovat noin 80k/päivä tasolla.

Tässä pidemmän ajan kuvaajaa, BORRin kalusto on ns. modernia ja pitäisi helposti saada noita keskiarvotasoja pidemmältä aikaväliltä.

Kapasiteetti on jo melkein 95% jack-upeissa käytössä, minkä pitäisi mahdollistaa hintojen nousun öljyn hintojen noustua ja pysyttyä jo ennen sotaakin hyvälllä tasolla.

Tuon pääomakierroksen myötä keskeneräiset rigit myytiin pois ja yhtiö aikoo keskittyä näihin olemassa oleviin ja haluaa palata osingonmaksajaksi vuonna 2024.

Jos yhtiö pystyy uusimaan sopimuksia tuolle keskimääräiselle (2006-2014) tasolle 175 kusd/päivä niin se tuottaisi “ennen veroja” kassavirtaa (FCF) 667MUSD, mikä on noin 30NOK per osake.

Tämä ei tapahtu vuodessa, mutta parhaimillaan noin kahden vuoden kuluessa, nyt pitäisi olla jo aika lähellä plussaa tuo kassavirta. (pääomitus ja uudet sopimukset) Oma arvio ensi vuoden kassavirraksi on noin 15 -20 NOK per osake (karkeasti)

Vielä voi mainita että uusia RIGejä ei ole paljon rakenteilla eli kapasiteetti tulee säilymään kireänä lähiajat kun maat yrittävät nostaa tuotantoa. BORR laski että taseen OPO sillä hinnalla mikä RIGejä maksaa nyt rakentaa on noin 25.9 taalaa, eli 259 NOK osake.

En sano että osake olisi tuon arvoinen, mutta kuvaa kuinka kallista RIGejä on rakentaa ja päivähinnat voivat vielä nousta noiden 2006-2014 keskiarvojen yli - mikäli öljyn hinta pysyy jossain 60-120 välillä.

image

6 tykkäystä

Pahoittelut epäselvyydestä.
Etsin puljua jolla on jo tuotanto pystyssä ja tuloja virtaa. Mieluiten valtiossa, jossa ei ole ESG - riskejä.Ja pitoon, kunnes öljyinvestoinnit lähtevät taas kunnolla käyntiin kysyntä/tarjontatasapainon korjaamiseksi. Tai miksei pidemmäksikin aikaa, jos ala ei rupea yli-investoimaan överisti ja bisnes rullaa.

Kiitokset vastauksestasi, tuosta pääsen liikkeelle!

4 tykkäystä

Hereus tuore raportti metallien hinnoista ja kehityksestä.

https://www.heraeus.com/media/media/hpm/doc_hpm/precious_metal_update/en_6/Appraisal_20220905.pdf#msdynttrid=4ilHwcfEoZZXbj8x_7jzpCGm55lRuxocuQAy0j8hLSQ

Central bank gold reserves grew by 430 t in 2021 and could be on track to exceed that this year. Gold purchasing by the world’s central banks has been on an upward trend since the 2008 global financial crisis and peaked at over 35,600 t by the end of 2021 (source: IMF). The Thai central bank recorded the largest increase in holdings last year of 90.2 t. During H1’22, additions to reserves totalled 270 t – approximately equivalent to the five-year average for January-June – showing that buying remains strong in the face of looming recessions in the US and the Eurozone.

Inflation and geopolitical risk are more important to central bankers now than in the last two years. The World Gold Council’s survey of central bankers earlier this year highlighted gold’s performance during crises as a major factor in gold holdings policy. Inflation is expected to remain high in the medium term as evidenced by the Fed’s renewed hawkishness and skyrocketing European energy prices. Aside from offering reserve diversification and financial stability, gold’s performance in uncertain and volatile market conditions such as a global recession is valued by central banks.

Currency risk increases during recessions, central banks buy gold to help offset this. The risk of holding a devaluing currency in reserves can be compensated for by increasing the proportion of gold. For example, the central bank of Bolivia earlier this year announced a plan to begin purchasing domestically produced gold (2021: 46 t) to strengthen and improve the liquidity of its reserves considering the pandemic and the war in Ukraine. Bolivia last recorded an increase in its gold reserves in 2013 with a 0.2 t purchase (source: IMF).

An increase in central bank gold demand is likely this year, but will need some further one-off purchases. The first half of 2022 was dominated by regular purchases from Turkey (totalling 63.5 t) and one-off acquisitions by Egypt (44.2 t) and Iraq (34 t). The ongoing political and economic instability is likely to result in regular purchasers Turkey, India and Uzbekistan continuing to bolster gold reserves in H2’22.

2 tykkäystä

https://www.euractiv.com/section/energy/news/macron-backs-european-windfall-tax/

Monella on varmasti osunut jo tutkalle tämä, mutta laitetaan nyt tännekin. Eli windfall-ver… anteeksi, eurooppalaista kontribuutiomekanismia energiafirmoille toivottaisiin osaksi Euroopan energiakriisin ratkaisua. Kuulostaa juuri sellaiselta päätökseltä, joka kannustaa energiafirmoja ratkaisemaan matalan tarjonnan tuottamia ongelmia.

Sitä en sitten tiedä, kumpi olisi energiafirmojen kannalta huonompi ratkaisu: hintakatto vai windfall-vero. Kumpikaan ei kannusta investoimaan euroakaan tarjonnan lisäämiseen, se on ainakin varmaa.

5 tykkäystä

Kun euroopassa kriisi kiristyy poliitikoille tulee painetta tehdä asioita, ja sellasen “whatever it takes” riskin takia itse pysyn tällä hetkellä ainakin kaukana euroopan energiasektorista :grimacing:

1 tykkäys

Uutta litiumkaivosta kehiin.

Täällä mukana myös tutumpia firmoja:

Piedmont’s Tennessee Lithium facility should be among the first lithium hydroxide plants built with the Metso:Outotec process.

Ping @Sijoittaja-alokas tai joku muu osaava, tämän voinee linkittää myös Metson ketjuun?

4 tykkäystä

Mahdollinen $80 / bbl pohja öljylle. Ei ollenkaan paha, jos totta. En tällä hetkellä löydä tästä mitään tietoa muualta kuin twitteristä, tiedättekö te mistä he näitä uutisia oikein kaivavat?

E: nyt tuli blummaltakin artikkeli: :point_down:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-13/biden-officials-mull-buying-oil-at-around-80-to-refill-reserves

11 tykkäystä

Olen jo pitkään ollut markkinoiden tehokkuusolettamaa vastaan. Usein vaikuttaa siltä että pörssi näyttää lähinnä ekstrapoloivan vallitsevia trendejä, kunnes iskee jokin yllättävä tilanne missä tieto näennäisesti siirtyy nopeasti hintoihin, mutta tätäkään reaktiota ei mielestäni voi yleensä erottaa ihmiselle hyvin tavanomaisesta paniikki- tai fomoreaktiosta.

Usein kuitenkin kuulee huutelua että suomalaisen yksityissijoittajan on täysin mahdotonta saada seuratuimmilla raaka-ainemarkkinoilla minkäänlaista etua, koska siellä on maailman fiksuimmat hedge rahastot ja kvantit täysin uskomattomine ja loputtomine resursseineen. Tämä on tietysti jossain määrin totta, mutta finanssimedia syytää jatkuvasti niin paljon misinformaatiota eetteriin, että Blomman terminaalia orjallisesti seuraavan perusfundmanagerin on liiankin helppo saada virheellinen kokonaiskuva siitä mitä tapahtuu. Muutama esimerkki öljymarkkinoilta:

Öljyn ja bensan hinta kävi pelottavan korkealla kesän aikana ja silloin talousmediassa alkoi kova spekulaatio siitä että aiheuttavatko korkeat hinnat kysynnän tuhoutumista. “Ihmiset vähentävät ajamisen minimiin, kun bensa on niin kallista!” -narratiivi on varmasti jäänyt monen mieleen. Yhdysvalloissa tämä markkinoiden seuratuin kulutusdata julkaistaan Yhdysvaltain energiavirasto EIA:n viikottaisissa tilastoissa. Kesällä näille tilastoille kävi kuitenkin jotain hyvin kummallista:

image

Ensimmäistä kertaa sitten vuonna 2013, dataa ei julkaistu aikataulussa ja kun tämä ilmennyt “vika saatiin korjattua”, niin EIA:n julkaisema data alkoi poikeata vaihtoehtoisen datan indikoimasta kulutuksesta, joka herätti epäilykset vilunkipelistä. Yhdysvaltojen virkamiehet ovat maan tavan mukaisesti poliittisesti valittuja ja bensan hinta on todella kuuma aihe yhdysvaltalaisen äänestäjän mielestä, joten motivaatio datan tai algoritmien manipulointiin on kyllä olemassa. Todisteita ei tietenkään kenelläkään ole minkäänlaisista salaliitoista, mutta myöhemmin julkaistu kuukausittainen data osoitti että aiemmin julkaistu viikkodata ja narratiivi kysynnän tuhoutumisesta on sittemmin osoittautunu täysin vääräksi:

Entäs sitten “Energiankuluttajien keskusjärjestö”, IEA? Ymmärrettävästä syystä tältä poliittisesti motivoituneelta järjestöltä on turha odottaa mitään järkeviä ulostuloja, sillä heidän laskunsa ovat vuodesta toiseen virheellisiä ja ennusteet ilman järjen hiventä. Oheinen kuva kertonee kaiken tarpeellisen heidän kyvystään tuottaa luotettavaa ja uskottavaa dataa:

Mitenkäs Opec+? On itsestäänselvää että he ihan määritelmällisesti haluavat manipuloida öljymarkkinoita, mutta kyllä heitä silti pidetään auktoriteettina öljymarkkinoiden tulkitsemisessa, joten heillä varmaan on ainakin ne luvut oikein? Opec+ ennusteet ovat lähteneet siitä olettamuksesta että järjestö tuottaa sen verran öljyä, mitä he ovat sopineet tuottavansa. Tämä on toiminut erinomaisesti aikaisempina vuosina kun ylimääräistä kapasiteettia on ollut runsaasti. Jos muutama jäsen ei ole pääsyt tavoitteeseen, ovat muut voineet enemmän kuin mielellään kompensoida puuttuvaa tuotantoa. Entäs tänä vuonna?

Opec+ merkittävä ylijäämäkapasiteetti ja sen ympärillä pyöritelty narratiivi on paljastunut valheeksi (yllätys yllätys), jonka takia tuotantotavoitteisiin ei päästä, eikä ennusteilla tee siksi juuri mitään.

Valitettavasti Opec+ tekemillä paperipäätöksillä on tällä hetkellä vain hyvin marginaalinen merkitys reaalimaailman tuotantoon, joten tämäkin mediateatteri on sijoittajan kannalta täyttä ajanhukkaa ja kohinaa. Jos näen vielä yhdenkin artikkelin siitä miten Opec+ loukkasi Bideniä, kun he eivät suostuneet nostamaan tuotantoa enempää, niin oksennan :face_vomiting:

Nyt kun olen haukkunut tässä mediaa ja isoja toimijoita pitkän tekstin verran, niin lienee reilua kertoa oma teesi mitä tällä hetkellä tapahtuu. Se on hyvin yksinkertainen, kuten yksityissijoittajalta lienee syytä odottaakin! Niin kauan kun varastotasot jatkavat laskuaan ja ali-investointi tuotantoon jatkuu, on öljyn hinnan noustava fundamenttipohjaisesti nykytasostaan reilusti ylöspäin.

Miksi öljyn hinta on kuitenkin nyt laskutrendissä? Tämä selittyy mielestäni ostajien puutteella:

Öljyn tuotantoa on kasvatettu vuoden takaisesta reilusti ja öljyä tuottavat yhtiöt haluavat suojata tätä suurempaa tuotantomäärää hinnan laskua vastaan futuurimarkkinoilla. Samaan aikaan korkea volatiliteetti on pelotellut ostajia pois markkinoilta, koronnostot ja QE loppuminen ovat imemässä paljon “löysää rahaa” pois markkinoilta eivätkä sijoittajien keskuudessa mylläävät taantumapelot houkuttele pistämään rahaa syklisen öljyn hinnan nousun puolesta. Kun myyjiä on enemmän ja ostajia vähemmän, on hinnan tiputtava.

“Paperiöljyn” hinta lähteekin siis vasta sitten nousuun, kun ostajat palavat markkinoille. Milloin tämä tapahtuu on vaikeata ennustaa, mutta niin kauan kun pohjafundamentit näyttävät hyviltä, ei tunnu pahalta kontrata sentimenttiä ja roikkua mukana öljyntuottajien kyydissä. Nykyisilläkin hinnoilla useimmat yhtiöt tekevät varsin hurjaa vapaata kassavirtaa sijoittajan suureksi iloksi samalla kun useimpien muiden sektoreiden yhtiöiden kurssit laskevat kuin lehmän häntä :sunglasses:

69 tykkäystä

Fed haluaa ettei raaka-aineisiin valu rahaa ja haluaa niiden laskevan. Joten “don’t fight the fed” pätee tässäkin.

1 tykkäys

Taitaa olla raaka-aineet vähän fedin ulottumattomissa kun eivät voi printata öljyä. Toki voivat ajaa taloudet taantumaan (missä saatetaan pahenevassa määrin jo ollakkin) ja luoda sitä kautta kulutuksen vähenemistä mutta tämän hetken näkymillä niin jenkkien, opecin kuin firmojen rapsojen mukaan voisi olettaa että supply ei siitä ainakaan lisääntyisi ja sieltä taantumasta pitäisi joskus poistuakkin. Sinälläänhän voi sanoa että osittain olemme tässä tilanteessa koska sektoriin ei ole valunut rahaa ja regulaatiokin on ollut erittäin tiukkaa koska eihän me enää öljyä haluttu🤔.

Lähtökohtaisesti tulevia bull skenaarioita russia embargosta (uskon että se näkyy myös volassa eikä vain öljyn suuntautumisessa ystävämielisiin maihin. Ainakaan mitään ei tulla sijoittamaan tuotantoon), Jenkki spr vedoksien loppumisesta ja joskus se Kiinakin avautuu. Tähän varmaan vielä gas->oil switch joskin tästä aika mahdoton laskea barreleita. Bear puoli on sitten mahdollinen Kiina spr tilanne josta on vaikea kuulla tarkempia lukuja, Iran/Venezuela (tämäkin rajallinen koska öljyä myydään jo nyt tosin Iran voisi kyllä ajan kanssa lisätä nykyisestä tuotantoa) joiden kanssa ei liene odotettavissa muutosta ja sitten taantuma/lama. On kyllä mahdotonta arvioida kuinka elastinen öljyn kysyntäpuoli on mutta varmasti vähemmän mitä moni kuvittelee. Opec+:n missi elokuulta oli kyllä kieltämättä iso. Jotain viitteitä on että Jenkki spr venytettäisiin juuri välivaaleihin ja sitten ohi?

Iran on muuten lähtenyt halpuutuskilpailuun koska Kiina on innostunut enemmän Venäjän tarjonnasta heidän kustannuksella.

Emiraatit taas keskustelee tuotannon maksimi kapasiteetin nostamisesta, mutta kyse oli siis mahdollisen max kapasiteetin nosto eikä itse tuotannon nostaminen.

Mutta joo onhan nämä näitä. Mielenkiintoista kyllä aina ostella raaka-aineita taantuma ovella, mutta kyllä itsekkin kallistun pitämään tässä tilanteessa inventaarioita ja vajaavaista supply puolta merkittävämpänä kuin kysyntää jota on melkoisen vaikea arvioida, etenkin kun oletan ettei Kiina ole ikuisesti kiinni. Olen muuten ostanut jo mm kuparia vaikka kämmenet sen kanssa hikoilee (too soon?:man_shrugging:t3:). Ei niitä perinteisempiä taantuma ostoja, mutta mikäpä tässä markkinatilanteessa niin turvallista olisi. Sielläkin kysyntäpaineet pitkässä juoksussa ja inventaariot valuu, mutta voi Kiina mitä te tulette talven aikana tekemään, ken tietää.

22 tykkäystä

Fedin toimilla on sinänsä kyllä vaikutusta öljyyn ja muihin raaka-aineisiin, koska Fedin toimet voivat vahvistaa tai heikentää dollaria suhteessa muihin valuuttoihin ja näin tehdä raaka-aineesta kalliimpaa/halvempaa muille valtioille. Vahvistamalla dollaria Fedi onkin nyt tavallaan vienyt inflaatiota ulkomaille, kun raaka-aineista on yhtäkkiä tullut pirusti kalliimpia ostajamaiden omissa valuutoissa dollarin rajun vahvistumisen vuoksi.

Saudi Aramcolta tuli muuten juuri äsken aika hyytävä varoitus öljyn riittävyydestä :cold_face:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-20/aramco-says-global-oil-buffers-may-vanish-when-demand-recovers

“When the global economy recovers, we can expect demand to rebound further, eliminating the little spare oil production capacity out there,” Aramco’s chief executive officer, Amin Nasser, said in a speech on Tuesday. “By the time the world wakes up to these blind spots, it may be too late to change course. I am seriously concerned.”

“The conflict in Ukraine has certainly intensified the effects of the energy crisis, but it is not the root cause,” the CEO said. “Sadly, even if the conflict stopped today, as we all wish, the crisis would not end.”

Oil and gas investments slumped from $700 billion in 2014 to $300 billion in 2021, according to Nasser, with increases this year being “too little, too late.”

Vertailun vuoksi vuonna 2014 öljyä kulutettiin noin 93 miljoonaa barrelia päivässä, kun tänä vuonna kulutus on lähes 100 miljoonaa barrelia päivässä ja ensi vuodelle voi kulutusta tulla hyvinkin mahdollisesti pari kolme miljoonaa barrelia lisää, mikäli Kiina lopettaa lockdownit ja lentomatkustaminen lisääntyy. Öljykentät myös ehtyvät ajan myötä, joten investointeja täytyy tehdä jatkuvasti ettei tuotanto laske.

Yhdysvalloissa on nyt nähtävissä että parhaat kaivot ovat jo tuotannossa Permianin liuskeöljyalueella ja historiallinen trendi tuottavuuden parantumisessa on kääntynyt laskuun.

image

Samalla Oil Rigien määrät näyttävät tehneen ainakin paikalliset huiput ja tuotantoa tuskin pystytään enää kasvattamaan, kun “melkein valmiiden” kaivojen varastot alkavat ehtymään ja pitää porata uusia kaivoja ihan nollista heikomman tuottavuuden alueilla tai jopa :scream: käyttää rahaa uusien porausalueiden etsimiseen :scream:


Jotkut puhuvat jopa maakaasun “loppumisesta” Yhdysvalloissa :scream:

Tässä on vielä myös pienehkö mahdollisuus hurrikaanikauden “mustaan joutseneen” :dizzy_face:

24 tykkäystä

Sikäli uusi kartta kun itsekin ollut siinä käsityksessä että Kiina olisi näissäkin yksi suurimmista tuottajista, samoin miten pieni on loppujen lopuksi venäjän osuus.

5 tykkäystä

Kiinan kysyntä elpyy ja samalla öljyn hinta romahtaa :sweat_smile:

Olemme siirtymässä post-fundamenttimarkkinaan missä karhuinen sentimentti ja likviditeetin puute vaikuttaa vahvasti ohjaavan sijoituspäätöksiä :cold_face:

19 tykkäystä

Yhdysvalloissa evakuoidaan öljyntuotantolauttoja hurrikaanin vuoksi:

BP said it has evacuated all personnel from its 130,000 barrels of oil per day (bpd) Na Kika, as well as essential personnel from its 250,000 bpd Thunder Horse platform.

Vielä ei tiedä mihin kohtaan tuo Ian tarkkaan ottaen iskee, mutta ilmeisesti kuitenkin tärkeät Teksasin liuskeöljyalueet ovat turvassa, samoin kuin SPR-varastot.

11 tykkäystä

Nyt ollaan mielenkiintoisella alueella ja ajassa. Näyttää että raaka-aineet vajoavat kunolla. Kohta sinulle ja minulle maksetaan siitä että otetaan tankkerillinen öljyä kotiin tuotuna - vähän kuin silloin 2020 hulluina päivinä, silloinhan ajateltiin ettei ihmiset enää autoile, ikinä :sweat_smile: Mennään hodlauspotilla tämä rytinä ja katsotaan miten käy. Osui kevennykset ainakin herran aikaan omassa salkussa. Saattaa olla että 2020 lukemani supersykli tuli öljyyn etuajassa, ainakin sen voima yllätti kurssien nousun kautta omat kuvitelmat.

2 tykkäystä

Raaka-aineet ottavat runtua keskuspankkien kovan kiristyksen edellä ja ennakoivat kysynnän pudotusta. Itselläni on sellainen mututuntuma, että saatamme olla 2020-luvun aikana “kengurumarkkinassa” raaka-aineiden, eritoten öljyn suhteen, jossa hinta ryöpsähtää heti kun keskuspankit löysäävät vähän jarrupoljinta, jonka jälkeen lähdetään taas kiristämään ja raaka-aineet tulevat taas alas. Tässä toki pitää seurata kokoajan tarjontapuolen kehitystä tapahtuuko siellä edistymistä mutta nykytilanteen jatkuessa voisin kuvitella näin tapahtuvan.

4 tykkäystä

Kiinnostava lakiehdotus jenkkilästä.

Haluavat luoda SPR:än osaksi “EPR”:än eli taloudellisen reservin jonka tarkoitus olisi säädellä öljyn hintaa.

DOE ostaisi öljyä kun hinnat laskevat alle kuudenkympin ja myisi kun nousevat yli yhdeksänkympin, eli he yrittäisivät luoda sallitun hinta rangen öljylle.

90 miljoonaa tynnyriä öljyä siirrettäisiin suoraan SPR:ästä EPR:ään ja lisää öljyä voitaisiin ostaa EPR:ään vuodesta 25 eteenpäin (?)

Tämä tekisi SPR:ästä oikeasti strategisen reservin ja EPR jatkaisi samanlaisia toimia kuin mitä SPR harjoittaa nyt.

Tästä linkistä pystyy ladata ja lukea sen lakiehdotuksen :point_down:

7 tykkäystä

Tein exitin kalanvilejlystä ts. norjanlohi sopivaan aikaan keväällä 2022. Nyt seurannut lohibörseä sivusta ja alkaa jotenkin taas hinnat olla houkuttelevat. Onko muita kuin massesetä ollut mukana lohiosakkeissa? Syklisiä kuin mitkä ja volaa riittää. Esim. Mowi tarjoaa jopa kohtuullista osinkoa, mutta tietenkin Norjan osinkoverotus. Riskeinä tällä erää ainakin kasvatusrehun hinta, tulevan talven ja meriveden lämpötilan arvaamattomuus, mahdolliset taudit ja katovuodet.

3 tykkäystä

Ja tänään MOWI painuu -20%, reilusti alle koronapohjien… Mielenkiintoisia aikoja. Hinnoitellaan jo sushin syönnin totaalista loppua :smiley:

2 tykkäystä

Koko ala syöksyy, koska Norjan valtio on iskemässä massiivista 40% veroa.

5 tykkäystä