Rahastot ja niiden erot

Mitä eri rahastoja löytyy ja mitä kannattaa ostaa? Itse omistan ainoastaan Nordnetin Superrahastoa, mutta haluisin tietää miten muut rahastot toimivat ja kannattaako niitäkin tarkkailla ja jopa ostaa? Esimerkkinä olen kuullut Titaniumin, Evlin, Taalerin ja Eliten rahastoista. Miten nää kaikki eroaa toisistaan ja missä eri tilanteissa kannataa niitäkin ostaa? Minulla on karkea käsitys, että muissa kuin Superrahastossa on korkea kulu, mutta ovat silti hyviä tuotteita, kai niissä joku järki on, sillä miten ne muuten olisi olemassa markkinalla? Vai onko nää rahastot sittenkin iso huijaus mummoille ja papoille? Auttakaa ja opettakaa!

1 tykkäys

Rahasto on hyvä vaihtoehto jos sijoittamisen ja sijoituskohteiden tutkimiseen ei riitä aika tai energia. Saat valmiin hajautetun salkun ja allokaation. Rahastot eroavat sijoitustyyleiltään, maantieteellisiltä alueiltaan, riskiprofiileiltaan ym. joten voit valita sen mikä sopii omaan profiiliisi. Tämä kaikki toki maksaa prosentin tai prosentin kymmenyksen sijoitetusta omaisuudestasi joka vuosi vaikka tuottoa ei tulisikaan.

ETF:t ovat halvempikuluisia indeksisijoituksia, mutta niistä puuttuu allokaatio. Joudut siis itse miettimään minkä osuuden omaisuudestasi haluat niihin laittaa missäkin markkinatilanteessa. Indeksisijoituksessa on se hyvä (tai huono, tulkinnasta riippuen) puoli että indeksi heiluu paljon vähemmän kuin monien yksittäisten yhtiöiden osakkeet.

1 tykkäys

Vanha ketju, eikä juuri viestejä. Polkastaanpas taas käyntiin.
Kaipaan vinkkejä monestako rahastosta eläkesalkun tulisi koostua? Tarkoituksena siis salkku, joka koostuu ainoastaan rahastoista. Hakusessa enemmänkin vakaata tasaista tuottoa kuin riskirahastoja.

Näihin rahastoihin siirretään muutaman tulevan vuoden aikana osake- ja muukin varallisuus, ja sieltä nostetaan sitten tulevien eläkevuosien kuluessa tarvittavat käyttövarat.

1 tykkäys

Itsellä samanlaisia ajatuksia ja pyrin allokoimaan koko ajan enemmän rahastoihin. Kuitenkin vielä n. 80% on suorissa osakkeissa. Säännöllinen säästö menee rahastoihin. Tällä hetkellä käytössä kolme indeksirahastoa:
Handelsbanken Usa Indeksi
Spp Emerging Markets Sri A
Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Hakusessa olisi näiden indeksien lisäksi ehkä myös aktiivisempaa rahastoa, mikäli sopiva löytyy. Olen myös miettinyt edellisen kirjoittajan tavoin sopivaa määrää, jotenkin sellainen fiilis, että tuohon pitäisi pari ottaa vielä lisää. ETF-rahastojakin on ollut, mutta tällä hetkellä niitä ei ole. ETF:ssa närästävät toimeksiantokulut, vaikka kuukausisopparilla hankinnat saakin pienemmiksi. Jos kuitenkin ajattelee sellaista mallia, että niistä joskus säännöllisesti nostaa, niin silloin ETF on kulujen vuoksi turhan kallis. Sitä paitsi kuukausisäästösoppari ei toimi, mikäli käyttää Nordnetin superluottoa. Tämän luoton haluan pitää mahdollisuutena tarvittaviin tilanteisiin.

Pikku hiljaa tätä allokointia pitää tehdä, jotta tulee ajallista hajauttamista. Jos tuohon vielä pari ottaa lisää, niin pitää tsekata, ettei tule turhaa päällekkäisyyttä. Rahastoillakin voi ottaa näkemystä, mutta silloin on melkein pakko kääntyä aktiivisen puoleen.

4 tykkäystä

Itsellä sama suunnitelma. Sijoitus/säästöaika +15 vuotta ja tulen keskittämään valtaosan rahoista indeksirahastoihin, mutta ostelen siinä samalla aktiivisia rahastoja, kuten teknologiaa. Eläkekassaa siis kerryttelen. Toki jonkin verran myös ETFää ja osakkeita.

Tällaiseenkin törmäsin. Onko muilla kokemusta?

“Hsbc Gif Economic Scale Index Global Equity -rahasto suljetaan 15.04.2021. Kaupankäynti rahastolla on päättynyt. Rahasto-osuutesi myydään automaattisesti ja niistä saatavat tulot tilitetään salkkuusi.” (Nordnet)

Kaksi viikkoa kulunut ja rahoja ei näy. Nordnet ei ottanut kantaa, milloin rahat palautuvat.

(edit. Kului neljä viikkoa että rahat palautuivat.)

1 tykkäys

Kovasti ei herätä aihe keskustelua, mutta jatketaan silti. Mitä olette mieltä seuraavasta kokoonpanosta:

  • SPP Global, maailma rahasto.
  • Investor ab, ruotsalainen sijoitusyhtiö.
  • STAG, industrial REIT.
  • Lyxor new energy ETF.

Olen miettinyt vieläkö tuohon jonkun ottaisin. Näihin menee säännöllisesti ja mielestä hyvin on erilaisia vaihtoehtoja sekä hajautettu.

Jättäisin teema rahastot ja investorin pois. Joku Reit spp globalin rinnalle ihan ok.

Itse hakisin enemmän hajautusta erilaisista faktoreista, esim svc/value/momentum.

Kerrotko miksi Investor ab ei mielestäsi sovi pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Piiiitkä historia indeksin hakkaamisesta, kurssikäyrää voi ihailla lyhyemmällä ajalla, tai vaikka 100 vuoden ajalta. Lisäksi vakaata osingonmaksua.

2 tykkäystä

Kyllä se sopii jos osingot kiinnostaa. Olisi minun osinkosalkun kulmakivi jos sellainen olisi.

2 tykkäystä

Itse sijoitan tällä hetkellä suurimmat varani Evli pienyhtiöt b sekä handelsbankenin kestävä energia -rahastoon. Itselleni pitkän horisontin alussa sopiva määrä hajautusta. Onhan salkussa myös index USA ja Eurooppa mutten focusaa niihin vielä täysiä.

Indeksisijoittamisesta tuli oma juttuni. Sopiva taktiikka itselleni. Teen myös päiväkirjamerkintää indeksin tulotasosta Excelissä.

1 tykkäys

Jos indeksisijoittaminen kiinnostaa enemmän niin suosittelen ottamaan haltuun Rational Reminder podcastin, saman nimisen foorumin sekä Ben Felixin youtube kanavan.

Niitä juttuja kun lukee ja kuuntelee, niin olo on kuin saisi istua kahvipöydässä mailman menestyneimpien sijoittajien ja talousnobelistien kanssa =)

3 tykkäystä

Voiko rahastoja olla liikaa? :sweat_smile:Oma taktiikka on että siotan 30% menevistä kk-säästöistä spp globaliin, 10% handelsbanki Usa indeksii ja 10% spp emergin markettii. Toine 50% taas menee small cap (pääosin suomi ja pohjoismaat) ja trendirahastoihi mitkä o viimesen 3-10v aikana pessy indeksiä ja mihi muuteki löytyy kova tulevaisuuden luotto… Näitä kertyny vit*usti, jotai 20… Ja entä ku useemmassa rahastossa o paljon parjattuja päällekkäisyyksiä, mut ne on itteni ja selvästi myös aktiivistenrahastojen hoitajien mielestä hyviä firmoja ja ei periaatteessa itteeni haittaa yhtää et niitä löytyy useemmasta omasta rahastosta, meneepä rahaa vähä enempi niihi. Kuulostaako tää iha idioottimaiselta sekoilulta?

Mielestäni kyllä. Päällekkäisyyttä paljon omistuksissa ja kuluissa. Ei varmasti mikään optimi. Vaikka rahastoja ja osakkeita voi olla tuhansia, niin yhden osakkeen paino kokonaisuudessaan voi olla todella suuri. Rahastoimisen idea imo on juuri yksinkertaisuus ja kulujen minimointi.

Okei kiitos vastauksesta. Ite koittanu tuolla trendi smallcap osastolla hakee vähän lisätuottoa ja mielenkiintoa nimenomaan sellaseen tasaseen global eurooppa usa indeksirahasto jyystöön ja se on ainaki nyt vikan parin vuoden aikana toiminu ihan hyvin. Suoriin osakkeisiin perehtymiseen itellä kun ei riitä mielenkiinto, nii koittanu niitten siasta vähä koittaa bongailla mielenkiintosia rahastoja ja joo myönnetää se o lähteny käsistä… Pitänee lähteä siis karsimaan vähän tätä “kokoelmaa”

1 tykkäys

Voihan sitä ottaa oman maun mukaan niin monta kuin huvittaa. Itselläkin on indekseillä tehty “core” joiden lisäksi sitten aktiivisia pienyhtiöihin ja eri sektoreihin. 3v ajalta maailman indeksi voitettu mennen tullen. Omasta mielestä se ja sama jos menee päällekkäin osa osakkeista.

3 tykkäystä

Spp globalilla saa koko mailman, jos haluaa sit jenkki tai emergin painotusta niin ne rahastot sit erikseen, eli periaatteessa pelkällä spp globalilla pärjää. Sen lisäksi sitten pienyhtiö rahastoja jos haluaa vähä extra.

Pidän parempana vaihtoehtona ottaa aktiivisesti hoidettuja rahastoja kuin lähteä itse veivaamaan suorien osakkeiden kanssa. Varsinkin jos ei löydy motia perehtyä kunnolla asiaan. Sen sijaan keskittyisin etsimään mahdollisimman hyvän rahaston, sen voi tehdä kerran kunnolla ja sitten vertailla muihin saman sektorin rahastoihin esim kerran vuodessa.

1 tykkäys

Se nostaa helposti huomaamatta yhden yhtiön painoa salkussa. Tämän saa hyvin selville jos viitsii laskea salkun ENC scoren. Ja samalla joutuu maksamaan salkunhoidosta johtuvia kuluja enemmän.

Nojoo ymmärrän pointtisi mutta jos mietitään vaikka indeksit + pienyhtiöiden aktiiviset rahastot comboa niin vaikea nähdä että sieltä yksittäinen yhtiö ottaa leijonan osaa salkusta. Toisekseen ne lisämaustetta tuovat aktiivisethan on nimenomaan otettu näkemyksen takia niin eikö se kannata silloin myös ottaa sitä.

@kylmajuoma kirjoittaa että rahastoja on 20. vaikka kuinka haluaisi ottaa näkemystä niin mielestäni tuo on kyllä aika paljon liikaa. Jos ajatellaan yksinkertaisuutta ja kulujen minimointia toisinsanoen tuottojen maksimointia, niin imho voisi laittaa 50% spp global ja 50% ehkä 3-5 pienyhtiö rahastoon.

Talven aikaan kuuntelin hyvän podcastin jossa puhuttiin juuri tuon aktiivisesti hoidetun rahaston valitsemisen tärkeydestä ja millä metodeilla valita se paras. Linkitän sen tähän jos satun muistamaan mikä se oli.

E: tässä https://youtu.be/vW7MQevj60U

7 tykkäystä

Koska Investor ei ole mitenkään halpaa kun katsellaan NAV. GAV hallinnointiprosentti on matala, mutta paljonko Investorin yhtiöt maksavat osinkoveroja keskimäärin ennen kun rahat tulevat Investorin tilille? Kolmas ongelma on miten analysoidaan semmonen monimutkainen yhtiö?
That said, minun suurin positio on Investorin-kaltainen sijoitusyhtiö. En voi suositella sitä kuitenkaan kenellekään. Jos haluat tietenkin sijoittaa tämäntyyppiseen firmaan, niin omasta mielestäni paras vaihtoehto on edelleen Berkshire.

2 tykkäystä