Red Eye - ruotsalaista analyysiä

Olihan tuossa kesällä yksi “keissi” täällä, josta taisi Inderes saada virallista noottia.

Erohan on siinä, että Top Pickit ovat osittain julkista tietoa, kun taas osa näistä muista raporteista on joko harmaata aluetta tai jopa täysin maksumuurin takana. Niistä tulee helposti sanomista.

5 tykkäystä

Mielenkiintoista. Aina näitä katsellessa tulee kyllä mieleen, että onko nyt vain pari vuotta ollut niin hurlumheitä, että tälläiset analyysifirmat näyttää hintansa arvoiselta. Helppo markkinoida omia sijoituksiaan ja valintojaan kun lähes jokaisen toppahousu -sijoittajankin salkun käyrä osoittanut muutaman vuoden ajan koiliseen.

3 tykkäystä

Kun laittaa Google-hakuun

“is one of * stocks in our portfolio Top Picks” site:redeye.se

Löytää mm. alla listattujen yhtiöiden päivityksistä maininnan, että ovat Top Picksejä. Tietenkään tämä ei takaa että olisivat enää niitä. Top Picksien lukumäärä näyttää myös vaihtelevat 12-14 yhtiön välillä, suluissa päivityksen vuosiluku jos muu kuin 2020.

  • Isofol
  • Smart Eye
  • I-Tech
  • Hexatronic
  • Fortnox
  • PiezoMotor
  • Embracer (2019)
  • Invisio (2019)
  • Enea (2019)
  • Sensys Gatso (2018)
  • Xvivo Perfusion (2018)
  • THQ Nordic (2017)
  • Genovis (2015)

Googlen muistista sai vielä hakutuloksen StillFrontille, mutta kyseistä sivua ei enää löydy

Nämä kun ovat julkisesti haettavissa olevaa tietoa, niin lienevät sallittua jakaakin :slight_smile:

39 tykkäystä

Paljon on tähän mennessä arvuuteltu mitä Top Picsin salkussa on. Arvuutellaanpa seuraavaksi mitä ostavat 8 % Käteisellä. Aloitan veikkaamalla Acconeeria tai Scibase Holdingia.

4 tykkäystä

Minun mielestä ei ole soveliasta kysyä tai kertoa Top picks salkun sisällöstä. Julkiset päivitykset on tietenkin free for all.
Jos se nyt on ok kertoa niin kohta sitten tänne päivitetään kaikki salkun muutokset reaaliajassa. Eihän me tänne jaeta Indereksen maksullista sisältöäkään.

9 tykkäystä

@Antti_Jarvenpaa otti aiheeseen kantaa aiemmin tänä vuonna:

PS. Jos noista top pickeistä joutuu erikseen maksamaan, eikä tule esim jäsenyyden/yhtiöraporttien tilauksen kylkiäisenä, niin silloin olisi aika perusteltua ettei niitä ainakaan reaaliajassa jaettaisi.

8 tykkäystä

Joo. Samaa mieltä. 400€ panostin tähän jotta pääsee näkemään :+1: eli toi investor-paketti

9 tykkäystä

Ja jos joku haluaa vain kokeilla palvelua niin tilauksen saa heti poikki kun haluaa. Veloitus lähtee kuukausittain.

1 tykkäys

Tätä sivuten, joku ylhäällä jo kertoikin että oli ostanut koko top picks -salkun omalle OST:lle ja siellä niitä veivailee. Eikös OST:lla ollut että joutuu maksamaan ulkkari -osakkeiden osingoista verot osakkeen kotimaahan sekä suomeen? Mitä olette mieltä, onko siinä esimerkiksi tässä Red Eye:n tapauksessa juurikaan merkitystä koska kyseinen lafka taitaa hakea enemmän kasvuyhtiöitä jotka ei kummemmin osinkoa maksa?

Ost ja ulkomaan yhtiöiden osingoista kohkataan aivan liikaa. Käytännössä sillä on ainoastaan väliä jos ostaa ja unohtaa jonkun Telian ostille. Jatketaan tällä Telialla esimerkin vuoksi. 4.5% osinko tuottoa mistä menee 15% yksikköä liikaa veroa heti ja 4.5% yksikköä liikaa myöhemmin.(30% vs 25.5). Eli 0.675% yksikköä menee lähdeveroa vuodessa. Tämä kyllä kertautuu jos holdailee ikuisuuteen ja osakkeen arvo ei nouse ollenkaan. Tätä hieman tasapainottaa että AOT:n puolella joutuisi maksamaan koko 25.5% samana vuonna. Eli hieman saa verovelkaa näinkin mutta ei käytännössä riitä kattamaan yliveroitusta millään oletettavilla arvonnousuilla ja holdausajoilla.(laskin joskus auki mutta ei kaavaa kirjoitettuna ylös)
Mutta tässä tapauksessa Top picksin historiallinen vuosituotto on ollut +35% ja keskimääräinen osinkotuotto nykyisellä koostumuksella on(en jaksanut laskea painotettua) 0.00525%. Täysin merkityksetön kun keskimääräinen pitoaika on 14kk.

Iso miinus OST:ssä on valuuttatilin puute. 0.25% jokaisesta transaktiosta kirpaisee ihan oikeasti. Toinen miinus on 50k euron raja. Olenkin leikitellyt ajatuksella sijoitusyhtiöstä tai Ruotsin muutosta.

7 tykkäystä

Kiitos selvästä vastauksesta. Ei siis vaikuta käytännössä mitään nuon vuoden holdausajoilla.
Tarkoitatko valuuttatilin puutteella, että valuutanvaihtokulu on tuo 0,25 % vielä normi 0,20 % (Nordea) välityspalkkion päälle?

1 tykkäys

Nordnetillä on 0.25% valuutanvaihto kulu kun antaa sen mennä automaattisesti ja OST ei voi liittää valuutta tiliä niin se menee aina automaattisesti. Tämä palkkio on siis leivottu valuuttakurssiin. Välityspalkkiot tähän päälle.

Ideaali tilanne olisi OST mutta SEK valuuttatilillä. Kun kerran vaihtaisit kruunuihin voisit niissä pysyä aina hamaan tulevaisuuten asti.

Tietääkö kukaan saako ISK-tiliä(OST vastine) avattua Suomesta käsin?

1 tykkäys

Voi olla, että astun johonkin sarkasmimiinaan, mut kommentoidaan nyt kuitenkin :slight_smile:

Itse Ruotsissa asuvana sijoitan ISK-kautta. Tarviit mun tietääkseni tilin avaamista varten ruotsalaisen henkilötunnuksen. Itellä on siis Suomen passi, mutta sijoitan pääosin ISK-avulla.

Käytössä Ruotsin Nordnet ja oon monesti ihmetelly porukan mainitsemia korkeita kuluja. Itsellä menee ainakin niin, että kaikki pohjoismaat samoilla kuluilla ja USA, Kanada, Saksa maksaa hieman enemmän.

2 tykkäystä

Ja liitetään nyt sit vielä kuvan kera noi courtage-tasot ennenkuin joku kysyy:

2 tykkäystä

Ja tätä varten pitää luultavasti asua Ruotsissa? Nyt kyllä harmittaa kun en opiskellut ruotsia koulussa kun ”ei sitä koskaan kuitenkaan tarvi.”

3 tykkäystä

Ruotsissahan on normaali osinkovero 30 %. Sitten joissain poikkeustapauksissa vaihtelee:

Joo, periaatteessa noin. Voi myös riittää, että teet jotain verotettavaa työtä siellä, esim. viikon pätkän ruotsalaiselle firmalle. Kotiseudulla on paljon porukkaa, jolla on Ruotsin personnummer vaikka ovat Suomen kansalaisia eivätkä ole koskaan asuneet Ruotsissa :slight_smile:

Tosin hauskana detailina, Suomen hetu käy selllaisenaan heidän systeemeihin. Nimim. joskus tein tilin Arbetsförmedlingeniin kun vähän katseskelin olisiko Ruotsissa kivoja töitä. Näin sivuhuomiona, tuo Arbetsförmedlingenin webbisivu on “vähän” eri tasoa kuin Kelan vastaava :slight_smile:

2 tykkäystä

ISK tili on kuin OST turbolla.
”Ruotsin ISK-tili (Investeringssparkonto)
ISK otettiin Ruotsissa käyttöön vuonna 2012. Kyseessä on henkilöasiakkaan sijoittamista helpottava sijoitustili, jolle voi säästää käteistä, osakkeita, rahasto-osuuksia tai muita arvopapereita.
Sijoitusten tuottoa, myyntivoittoa tai osinkoja ei veroteta erikseen tilillä eikä nostettaessa. Laskennallisesta pääomasta (kapitalunderlag) maksetaan jatkuvaa, vuosittaista veroa. Vuonna 2017 esimerkiksi 100 000 kruunun laskennallisesta pääomasta vero lasketaan seuraavasti: 100 000 x 1,40 % x 30 % = 420 kruunua eli 0,42 % p.a”

2 tykkäystä

Kuten KalleH tossa yllä mainitsikin niin ISK-tilillä lähtee suoraan vaan 15% lähdevero, loput maksetaan tolla vuotusella “schablonskatt”:lla. Ruotsilappujen osingoista ei siis makseta suoraan mitään.

1 tykkäys
5 tykkäystä

Olin virittänyt 12.5% liukuvan stop lossin ostaessani ja tähän napsahti. Red eye kyllä heiluttaa näitä kursseja hurjasti.

2 tykkäystä